HIRDETÉS

Gyerektáncház a Folker együttessel

Iochom Zsolt 2011. április 16., 08:25 utolsó módosítás: 2011. április 18., 18:33

Pénteken este a Csíki Anyák Egyesülete szervezésében a sepsiszentgyörgyi Folker együttes tartott gyerektáncházat, a Kecsketánc című lemezbemutató koncertjével egybekötve a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában.

Tekintse meg fotógalériánkat!

A táncházba a gyerekek „magukkal vitték” szüleiket és nagyszüleiket is, így több százan dúdolták az ismert népi mondókákat, dalokat és ropták a táncot a színpadon. Az anyukák és az apukák kisgyerekeik kezét megfogva szálltak be a nagy közös táncba.

A Folker együttes tagjai egyénenként és csapatban is már több éve foglalkoznak a magyar néphagyományok ápolásával, népzenével, néptánccal, népi énekléssel, valamint gyermek- és felnőtt táncházak működtetésével. Céljaik között szerepel a magyar népzenei és néptánckultúra megőrzése, ezen folklórkincs továbbadása és széles körben való megismertetése. Kérdésünkre, miért tartják fontosnak, hogy a gyerekek már ilyen fiatalon megismerkedjenek a néptánccal és a népzenével, Melkuhn Róbert, a Folker együttes vezetője válaszolt: „Úgy gondoljuk, hogy ez az elsődleges zenei és táncbeli anyanyelv, amit fontos, hogy már gyerekkorban megtanuljanak, mert erre lehet a későbbiekben építeni saját zenéinket, táncainkat, értékeinket. Ugyanakkor más táncokat is könnyebben elsajátíthatnak a gyerekek”.

István Ildikó mutatja a tánclépéseket

Az együttes vezetőjétől megtudtuk, hogy a Folker hosszabb múltra tekint vissza, mint a jelenlegi elnevezése, hiszen gyakorlatilag 1991 őszétől folyamatosan tevékenykedtek, többek között Tilinka név alatt Sepsiszentgyörgyön. A Folker nevet 2001-ben vették fel, az évek során számos rendezvényen, táncházban, erdélyi nyári népzene- és néptánctáborokban, táncháztalálkozókon léptek fel.

2007 áprilisában a Folker együttes elkészítette a Kecsketánc című CD lemezét, egy olyan gyerektáncházas nyomtatott és hangzóanyagot, melynek egy része moldvai csángó népzenei forrásokra épül, ezenkívül a gyimesi és felcsíki tájegységek népzene-, népdal-, népi gyermekjáték- és táncdalszemelvényeiből tevődik össze, ugyanakkor néhány közismert gyerekdalt is tartalmaz. A gyerekvilág-mesevilág jelleget igyekeztek megőrizni a hangzóanyag esetében, ezért mesekeretben vonultatták fel a zene-ének-játékanyagot. A hangzóanyag mellékleteként egy írott anyagot is megjelentettek, egy 80 oldalas könyvecske formájában, mely egyben CD-borítóként is szolgál, és amelyben megtalálhatók a játékleírások, a játékok, népdalok énekszövegei, csujogatások szövegei, sőt bővebb változatban tartalmazza a hangzóanyagban szereplő keretmesét is. Ehhez társul a mese, az énekelt és zenei hanganyag, mely audio CD formájában készült el.

A koncert végén az együttes tagjai bemutatták hangszereiket is

Az együttes tagjai: Csibi Szabolcs (koboz, nagybőgő, gardony), István Ildikó (ének, tánc), Kelemen István (hegedű, koboz, brácsa), Melkuhn Róbert (furulya, kaval) és Mihály Pál (hegedű).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS