Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Venczel Józsefre emlékeztek a nevét viselő szakközépiskola diákjai

Iszlai Katalin 2019. november 04., 14:17

Venczel József születésének 106. évfordulója alkalmából november 4-én több helyszínen is megemlékeztek a társadalomkutatóról a nevét viselő csíkszeredai szakközépiskola diákjai.

Venczel Józsefre emlékeztek a nevét viselő szakközépiskola diákjai
galéria
Fotó: Gábos Albin

A központi ünnepséget a Kossuth Lajos utca és a Temesvári sugárút kereszteződésénél tartották, ahol megkoszorúzták a Venczel család egykori házának helyén épült tömbház falán elhelyezett emlékplakettet. Az eseményen a Venczel József Szakközépiskola tizedik osztályos diákjai ünnepi beszéddel és szavalattal emlékeztek meg névadójukról.

Márton Zsuzsa, az iskola tanulója kiemelte, a minden évben megünnepelt évforduló kiváló lehetőség a tanintézet diákjai számára, hogy megismerjék és tovább gyarapítsák Venczel József életéről és munkásságáról szóló ismereteiket. A diáklány arról is beszélt, hogy

a csíkszeredai születésű szociológus, falukutató a korszak hagyományos pedagógiai felfogásával szemben azt vallotta, hogy nem elég az egyszerű ismeretközlés, hanem a fiatalok személyiségének fejlesztésére, lelki és erkölcsi nevelésére is törekedni kell.

Fotó: Gábos Albin

Emellett a szakoktatást is kiemelten fontosnak tartotta, mert úgy hitte, ennek minősége teszi lehetővé a megélhetést és a székely nép megmaradását a régióban. A központi ünnepség és a saját tanintézetükben tartott műsor mellett a Márton Áron Főgimnáziumban elhelyezett Venczel emlékplakettnél is koszorúkat helyeztek el a diákok, illetve vetélkedőkön vettek részt, filmeket tekintettek meg és a Venczel József utcában található ifjúsági parkban szemetet is gyűjtöttek.

Fotó: Gábos Albin

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat