Rengeteg támogatónak köszönhetően lassan sínre kerül a háromszéki tűzkárosultak élete

Rengeteg támogatónak köszönhetően lassan sínre kerül a háromszéki tűzkárosultak élete

A nehéz sorsú fiatal búslakodás helyett testvére és saját maga jövőjét építi

Fotó: Vásárhelyi Jób Barna/Facebook

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Erdővidéken két családot is szörnyű veszteség ért húsvét napjaiban: a 23 éves, nehéz múlttal rendelkező Vásárhelyi Jób Barna és testvére vargyas-szorosi háza, és a bibarcfalvi, egy gyermekes Trinfa család háza is porig égett, mindössze pár nap eltéréssel. A lakosság összefogásával azóta pénzgyűjtés indult, s bár az érintettekre még hosszú út vár a teljes talpraállásig, keményen munka árán, és a közösség erejében bízva igyekeznek jobb jövőt teremteni.

Farkas Orsolya

2024. május 11., 09:022024. május 11., 09:02

Hosszú évek munkája vált a tűz martalékává nagypénteken, miután – vélhetően szándékos gyújtogatás következtében – leégett az árván maradt Vásárhelyi-testvérek Vargyas-szorosban levő szülői háza, benne mindennel, amit csak nagy nehézségek árán sikerült megszerezniük, felépíteniük.

Az idősebbik fiútestvér, Barna a tűzesetet követően videóban mesélte el a történetüket: édesanyjuk halála után a dolgos, de iszákos és erőszakos apával maradtak, valódi gyerekkor nélkül, nehéz sorssal a vállukon.

Barna 16 évesen menekült el otthonról, miután apja meg akarta ölni, innentől saját életének építésén dolgozott, de később visszatért a családi házba, az édesapja halála előtti periódust már békében töltötték.

Bár nővére már jóval korábban elhagyta az otthont, a 6 évvel fiatalabb öccsének taníttatásáért a 23 éves Barna felel, aki keményen dolgozik a megélhetésükért,veszélyes fák kivágásával, kutak takarításával foglalkozik, de a szentegyházi hegyimentő-csapatnak is aktív tagja.

Galéria

Amint kiléptek a kapun, felrobbant a ház

Fotó: Gondviselés Segélyszervezet

A vargyas-szorosi nagypénteki szerencsétlenséget azonban újabb követte, a bibarcfalvi Trinfa család háza ugyanis húsvéthétfő reggelére szintén porig égett. Az édesanya, Molnár Mária ugyancsak kisfilmben idézte fel a szörnyű éjszakát:

eleinte csak pattogást hallott, röviddel utána vette észre a lángokat, amelyek rövidesen elérték a gázpalackot is, ekkor robbant fel az egész ház.

A garázs, benne az egyetlen autójukkal szintén elégett. A szerencsétlenség következtében házuk ugyan nem, de

hitel maradt, a család azonban nem adja fel, jelenleg is azért dolgoznak, hogy újra biztos lábakon álljanak.

A rövidzárlat okozta tűz következtében a pár, Trinfa István és Molnár Mária, illetve Mária 14 éves gyermeke, Magor maradt otthon nélkül.

Galéria

Több tízezer eurós kárral maradtak a vargyasi fiúk

Fotó: Vásárhelyi Jób Barna/Facebook

A búslakodás nem visz előre

A vargyasi fiúk mögé már a tűzesetet követő napokban is odaállt a közösség, elsősorban a helybéli ismerősök és barátok, idővel Erdővidék több településéről, egész Székelyföldről és távolabbról is érkeztek adományok.

Már az első három napban 20 ezer lej értékű készpénzadományt kaptak, de a vargyasi önkormányzat által indított gyűjtéssel párhuzamosan a Gondviselés Segélyszervezet Székelyszáldoboson és Felsőrákoson is gyűjtésbe fogott.

A szervezet közleménye szerint a két településről több mint 12 ezer lejt adományoztak.

Vásárhelyi Jób Barna a Székelyhon megkeresésére elmondta: egyelőre nem tudni, pontosan mennyibe fog fájni az új otthon építése, de az adományokat az utolsó baniig rászánják.

Idézet
Kizárólag arra költjük el, amire az emberek jó szívvel adták”

– fogalmazott. Egyelőre azonban építkezésről szó sincs, jelenleg papírmunkát intéz, ezzel viszont meglehetősen lassan halad a bürokrácia miatt, így a pénzt még nem tudják hasznosítani. A fiatalok ezért

tárgyi adományokat is elfogadnak, többek között a házban elégett, de a munkához szükséges szerszámokat.

Kifejezetten a szükséges, ebben a pillanatban is hasznosítható felajánlásoknak örülnek a leginkább, ugyanis nincs alkalmas hely a tárolásra, ezért az adományozóknak érdemes Vásárhelyi Barnával felvenniük a kapcsolatot a 0756 868 569-es telefonszámon.

Galéria

Fotó: Ágoston Annamária

A testvérek a tanyán elhelyezett konténerben húzódtak meg ideiglenesen, Barna szerint viszont nincsenek és nem is szabad elkeseredni, különben nem léphetnek tovább.

Idézet
Próbálom magam fenntartani vidám közérzettel ahhoz, hogy nyugodtabban tudjak gondolkodni a hétköznapokban, reagálni, működni egyáltalán, mert erre van szükség. Akarom, vagy sem, a szomorkodás ideje lejárt”

– vélekedett a fiatal, aki egyik lépést teszi a másik után, dolgozik, és igyekszik egyre többet és gyorsabban haladni azért, hogy még a tél előtt felépüljön az otthon.

Kigyűlt a pénz a bibarcfalviak új otthonára

A Trinfa családot ért veszteséget követően a válságstáb tagjai – a baróti önkormányzat, a Gondviselés Segélyszervezet, a gyűjtést irányító Demeter Zoltán – közösen a károsult bibarcfalvi család tagjaival úgy döntöttek, hogy

egy új, 50 négyzetméter lakófelületű, mindenestől nagyjából 200 ezer lejbe kerülő ház építésének fognak, közben célirányos számlát nyitottak a családnak, házról-házra járó adománygyűjtést szerveztek Erdővidék több településén, elsősorban Baróton és a hozzá tartozó öt községben, ugyanakkor az említett kisfilmmel is próbáltak segítséget kérni.

Galéria

Az adományozók nagylelkűségén múlt a családi otthon újraépítése

Fotó: Gondviselés Segélyszervezet

„Örömmel jelentjük, hogy volt értelme és haszna a kisfilm elkészítésének hiszen szerda délutánig

Idézet
81 700 lejnyi adomány érkezett Trinfa István számláira erdővidéki, székelyföldi, határon belüli és kívüli nagylelkű adományozóktól”

– jelentette be a jó hírt a segélyszervezetet képviselő Demeter Zoltán nemrégiben. A családfő számláján jelenleg 170 ezer lej adomány van, de egy nagylelkű cég ötezer eurós felajánlásával és a baróti önkormányzattól igényelhető ötezer lejes támogatással elérik a kitűzött 200 ezer lejes összeget.

Megkeresésünkkor Trinfa István szűkszavúan, de viszonylag derűlátón nyilatkozott jelenlegi helyzetükről. Mint mondta, a családja jól van, ideiglenesen megoldották a lakhatást.

Bár az új otthonhoz szükséges összegért rendkívül hálásak, az építkezésig még sok van hátra, a család ezért bármilyen tárgybeli adományt szívesen fogad, hiszen mindenük a házban égett.

Ruhanemű, tartós élelmiszer, építőanyag, és bármilyen más, hasznos eszköz segítségükre szolgál. Az adományozók ajánlataikat Trinfa Istvánnak jelezhetik a 0740488784-es telefonszámon.

Az adományozók a következő módon segíthetik a családokat:

Vásárhelyi Jób Barnának és testvérének pénzadományokat a következő bankszámlára lehet utalni: RO85 RNCB 0125 1715 4172 0001, Vasarhelyi Job Barna, a fizetés céljánál fel kell tüntetni: Donație. Aki Revoluton szeretne utalni: 0756 868 569. Itt is fel kell tüntetni: Donație. Az Életmentő Kupakok Egyesület is támogatni szeretné a fiatalokat, az ő számláikon is fogadják az adományokat: Asociația L.A.B. Életmentő Kupakok, Swift-kód: RNCBROBU, IBAN: RO71 RNCB 0124 1534 8820 0001 (lej); RO17 RNCB 0124 1534 8820 0003 (euró). Ha valaki készpénzzel szeretné támogatni a károsultakat, azt egyenesen az érintetteknek vagy Ágoston Annamáriának (tel: 0740 132 320) is át lehet adni.

Trinfa Istvánnak és családjának pénzadományokat a következő számlaszámon keresztül lehet utalni: Trinfa István, OTP BANK ROMANIA S.A., BARÓTI FIÓK, RO27 OTPV 3000 0082 8229 RO04 – lej, RO15 OTPV 3000 0082 8229 HU01 – forint, RO65 OTPV 3000 0082 8229 EU01 – euro. Külföldi utalásokhoz SWIFT kód: OTPV ROBU

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Amerikai krimibe illő ügyet kapott a rendőrség: mi történt a holtan talált Brăila megyei házaspárral?

Holtan talált a rendőrség a Brăila megyei Mircea Vodă településen egy párt, egy 50 éves férfit és egy 44 éves nőt. A holttesteken külsérelmi nyomok vannak – közölte kedden a Brăila megyei rendőrség.

Amerikai krimibe illő ügyet kapott a rendőrség: mi történt a holtan talált Brăila megyei házaspárral?
2024. június 11., kedd

Székely leleményességgel kímélik az autóikat, és még spórolnak is vele

Augusztusig kell elkészülnie az Ákosfalva–Székelytompa útvonalon lévő nyárádszentlászlói hídnak az új szerződés értelmében. Addig is a rendkívül rossz kerülőút miatt sajátos megoldást találtak ki az ingázók.

Székely leleményességgel kímélik az autóikat, és még spórolnak is vele
2024. június 11., kedd

Viharriasztás Udvarhelyszéken, Csíkszéken és Háromszéken

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövidtávú figyelmeztetése szerint ma este hétig 70–90 km/órás szélviharra, 25 liter/négyzetmétert meghaladó csapadékra, felhőszakadásra, villámlásra lehet számítani.

Viharriasztás Udvarhelyszéken, Csíkszéken és Háromszéken
2024. június 11., kedd

Helyettesítve RMDSZ-szel vagy román képviselővel

Sok tanácsosi helyet veszített az Erdélyi Magyar Szövetség Háromszéken, helyükre többnyire RMDSZ-es jelölt, esetleg valamelyik román párt képviselője került.

Helyettesítve RMDSZ-szel vagy román képviselővel
2024. június 11., kedd

Így alakul a településvezetés Kézdiszéken és Erdővidéken

Ugyan az RMDSZ a korábbiakhoz képest is jelentős teret nyert Háromszéken az idei helyhatósági választásokon, a többi magyar párt pedig alulmaradt, néhány községben változott a helyzet.

Így alakul a településvezetés Kézdiszéken és Erdővidéken
2024. június 11., kedd

Elégedetlenek Maros megye prefektusával a párttársai, lemondásra szólították fel

Ciprian Dobre, Maros megye prefektusa és a liberális párt megyei elnöke lemondását várja a párt megyei szenátora és parlamenti képviselője, akik úgy értékelik, hogy a választásokon elszenvedett vereségek miatta történtek. Dobre válasza nem késett.

Elégedetlenek Maros megye prefektusával a párttársai, lemondásra szólították fel
2024. június 11., kedd

Bezárták átmenetileg a csíkszeredai park forrásházát

Nem sokáig tartott nyitva a csíkszeredai központi park forrásháza, mivel a meggyengült vízhozam miatt ezt átmenetileg be kellett záratnia a csíkszeredai önkormányzatnak. Jelenleg keresik a probléma okát.

Bezárták átmenetileg a csíkszeredai park forrásházát
2024. június 11., kedd

Nem tudta növelni a polgármesterei számát az RMDSZ Udvarhelyszéken

Nem változott az RMDSZ-es polgármesterek száma Udvarhelyszéken a választásokat követően (Székelyudvarhelyen nyert, míg Etéden vesztett a jelöltjük), ugyanakkor több szövetségi képviselő jutott be a helyi önkormányzatokba.

Nem tudta növelni a polgármesterei számát az RMDSZ Udvarhelyszéken
2024. június 11., kedd

Nem maradt büntetlenül a vasárnapi kampányolás

Marosvásárhelyen összesen négy pénzbírságot róttak ki azért, mert az érintettek olyan autóban ültek, amelyre kivetítő volt szerelve, és azon egyik polgármesterjelölt szlogenje és fényképe volt.

Nem maradt büntetlenül a vasárnapi kampányolás
2024. június 11., kedd

Ahol „döntetlent” sikerült összehozni: szavazategyenlőség alakult ki Maroskecén

Szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között a Maros megyei Maroskecén.

Ahol „döntetlent” sikerült összehozni: szavazategyenlőség alakult ki Maroskecén
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!