Van, ami örök! – jövő héten rajtol Tusványos

Van, ami örök! – jövő héten rajtol Tusványos

Több mint 400 programpont, 11 koncert a nagyszínpadon, számos egyéb kikapcsolódási lehetőség. Jövő kedden kezdődik a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz Tusványos

Fotó: Veres Nándor

Van, ami örök! mottóval szervezik meg két év kihagyás után a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort, ismertebb nevén Tusványost a jövő héten Tusnádfürdőn. Közel harminc sátorban több mint 400 programpontra számíthatnak az érdeklődők, esténként pedig ismét a szórakozásé lesz a főszerep.

Iszlai Katalin

2022. július 11., 14:202022. július 11., 14:20

2022. július 11., 23:202022. július 11., 23:20

Hagyományosnak számító zenei kínálattal és színes programokkal várják két év kihagyás után a kikapcsolódni vágyókat jövő keddtől Tusnádfürdőre. A július 19–24. közötti 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén Tusványos részleteiről, újdonságairól, programjáról és meghívottjairól sajtótájékoztatón számolt be hétfőn Csíkszeredában Popa Ilona, Tusványos főszervezője, Sándor Krisztina, Tusványos politikai programfelelőse, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke és Horváth Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke.

Mit üzen a mottó?

Horváth Réka a sajtótájékoztató elején felelevenítette, hogy a MIT 2008 óta Tusványos erdélyi főszervezője. Tagszervezeteik, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület és az Udvarhelyi Fiatal Fórum önkéntesei alkotják a Tusványos szervezőcsapatát, a Mitugrászok csapata pedig a táborban népszerűsíti a MIT-et és színesítik a tábor mindennapjait.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

A mintegy 250 szervező hétfőn be is költözött a tusnádfürdői helyszínre, hogy jövő keddig mindent előkészíthessenek a vendégek számára.

Sándor Krisztina a továbbiakban arról beszélt, miért éppen a Van, ami örök! mottót választották ebben az évben. Mint rámutatott, elsősorban azt szerették volna kifejezni, hogy bár volt egy világjárvány, egyelőre sikerült annyira legyőzni, hogy az idei nyarunk úgy teljen, mint a korábbi években.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Idézet
Az elmúlt két évben sok minden átalakult az életünkben, mégis van, ami örök, ezért úgy éreztük, hogy ezzel a mottóval visszatérhet a régi nyár a jól ismert Tusványossal. A mottó azt is üzeni, hogy vannak örök értékek, és a politikának is ezeket kell tükröznie. Tusványos egy olyan meghatározó közéleti, politikai folyamatot jelent Erdélyben és a Kárpát-medencében, amelyre origóként is tekintünk, mert nagyon sok nemzetpolitikai ötlet és terv született meg ott az elmúlt több mint 30 évben, amelyeknek a következményeivel ma együtt élünk

– emelte ki Sándor Krisztina, majd hozzátette, hogy a mottó többek között azt is üzeni, hogy bár háború dúl a szomszédban, Tusványos úgy tér vissza idén, hogy lehetőséget biztosít a mindenkori párbeszédre.

Koncertek, előadások

Az idei koncertfelhozatallal kapcsolatosan Popa Ilona elsősorban arra tért ki, hogy a Petőfi 200 emlékév alkalmából a nagyszínpad új nevet kapott. A Petőfi színpadon július 19-én a tábort a Transylvanium, Nagy Feró és a Beatrice, illetve a Tankcsapda nyitja meg. Július 20-án fellép a Margaret Island és a Kowalsky meg a Vega, július 21-én az Aurevoir és a Bagossy Brothers Company, július 22-én a 4S Street és a Blahalouisiana, július 23-án pedig Szabó Balázs Bandája és a Honeybeast zárja a koncertek sorát. Emellett a MIT-sátorban erdélyi feltörekvő zenekarok lépnek fel minden este, majd lemezlovasok szórakoztatják a közönséget.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Popa Ilona arra is kitért, hogy

47 partnerrel dolgoznak együtt, akik 27 sátorban több mint 400 programot tartanak majd.

A közel harminc sátor több tematika köré csoportosul, lesznek többek között nemzetpolitikai, közéleti sátrak, gazdasági és mezőgazdasági témákkal foglalkozók, ifjúsági, kulturális, irodalmi, szórakoztató jellegűek, egyetemi sátrak, népi kultúrával foglalkozók, illetve hitéleti, gasztronómiai, gyermekneveléssel és családdal foglalkozó és tájékoztató sátrak is, nem utolsó sorban pedig újdonságként megjelenik a Buzánszky Jenő sportterasz, ahol különböző sporttémákban lesznek előadások, találkozók.

Sándor Krisztina

a politikai-közéleti programok kapcsán elmondta, hogy ezek négy fő témakör – az orosz-ukrán háború, a gazdasági válság, az EU-s politika és a térség jövője, illetve a nemzetpolitika – köré épülnek majd.

Az előadókkal kapcsolatban elárulta, hogy jelen lesznek például az alapítók, Németh Zsolt és Toró T. Tibor, szombaton pedig megtartják a már hagyományosnak számító záróelőadást Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke részvételével, Németh Zsolt moderálása mellett.

Jelentős részvétel várható a magyar kormány részéről, jelen lesz például Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Csák János, Gulyás Gergely, Nagy István, Varga Mihály és Varga Judit miniszterek, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, illetve további államtitkárok, helyettes államtitkárok, miniszteri biztosok és főosztályvezetők is.

Emellett Erdélyből is jelen lesz a magyar politikai képviselet, a pártelnökök mellett a román kormányból többek között a magyar miniszterek is Tusnádfürdőre látogatnak, a román meghívottak közül pedig számítanak többek között Gabriel Andreescu és Mihai Răzvan Ungureanu részvételére. Lehetőséget teremtenek továbbá a magyarországi pártpolitikai vitára is, az egyik panelben a Fidesz, a KDNP, az LMP és az MSZP képviselői ülnek egy asztalhoz.

További tudnivalók

A kapunyitás kedd reggel nyolc órakor lesz, és a korábbi évekhez hasonlóan

a tábor területére minden nap 16 óráig ingyenes a belépés (a 16 óra előtt kapott karszalag 16 óra után is érvényes).

Idén is két recepción lehet majd becsekkolni, vagyis két tábori recepció működik.

Aki 16 óra után érkezik, 30 lejért válthat napijegyet a tábori recepción,

illetve az ahhoz tartozó ellenőrző pontokon (ezt kizárólag készpénzben és lejben lehet megtenni). Emellett vásárolható heti karszalag is, ennek ára 120 lej. A sátorhelyek ára ugyancsak naponta 30 lej személyenként, a heti sátorjegy ára pedig 120 lej fejenként (akik végig sátoroznak, azok egész héten ingyen léphetnek be a tábor területére, ha kedden 16 óra előtt érkeznek, csak a sátorjegyet kell kiváltaniuk).

A tusnádfürdői lakosok és a 12 éven aluliak számára a belépés ingyenes.

A szervezők idén is törekednek arra, hogy minél kevesebb autó legyen a tábor területén, ebben kérik minden partner, résztvevő és kereskedő támogatását és segítségét is. Újdonság továbbá, hogy ebben az évben először nem lesz nyomtatott programfüzet, az érdeklődők a tusvanyos.ro oldalon, illetve az iOS és Android rendszerre is letölthető Tusványos alkalmazásban tájékozódhatnak a részletes programról. Idén is lesz továbbá újrahasznosítható pohár, amely tíz lejbe kerül, és utána kedvezményesen tölthető újra.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

Mezőgazdasági munkagép alá szorult egy férfi a Maros megyei Marossolymoson vasárnap este – értesít a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Munkagép alá szorult egy férfi
Munkagép alá szorult egy férfi
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

2024. május 26., vasárnap

Egy osztálynyival több magyar nyolcadikos végez idén Maros megyében

Idén még több magyar nyolcadikos végez Maros megyében, mint az elmúlt évben, viszont jóval kevesebb német tannyelvű diák készülhet középiskolába – bizonyítják a Maros megyei tanfelügyelőség adatai.

Egy osztálynyival több magyar nyolcadikos végez idén Maros megyében
2024. május 26., vasárnap

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép

Minden demográfiai csoportra kiterjedő előadást tartott Sepsiszentgyörgyön az MCC szervezésében Guld Ádám médiakutató a minap. Az egyetemi oktató a mai fiatalok magatartásának és a digitalizációnak az összefüggéseire is ráirányította a figyelmet.

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép
2024. május 26., vasárnap

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad

Fülöp Zoltán kiváló színművész 70. születésnapját ünnepelték május 25-én Csíkszeredában, a Csíki Játékszín előterében. Mindenki tisztelt Fülese szerint tíz százalék tehetség és kilencven százalék munka teszi a jó színészt.

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad
2024. május 26., vasárnap

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen

Lakótelepekre, városbejáratokhoz, parkokba, parkolókba is kerül térfigyelő kamera Székelyudvarhelyen. A 355 különböző típusú térfigyelő kamera révén növekedhet majd a közbiztonság, csökkenhet a bűncselekmények száma.

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

Csak közepes mennyiségű az idei akácméz-termés. A méhészek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termés nagybani felvásárlási ára olyan alacsony lesz, hogy nem fogja megérni nekik értékesíteni az akácmézet.

Nem a legjobb az idei akácméztermés
Nem a legjobb az idei akácméztermés
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!