Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
5 663
+15
Maros megye
16 201
+48
Kovászna megye
5 415
+7
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2021. 01. 21.
Összes eset
703 776
+2878
Elhunytak
17 554
+69
Gyógyultak
641 288
+5417
Járványhelyzet számokban

Választás: az RMDSZ számára pozitív a mérleg, az EMSZ nem jelent alternatívát, a PNL pedig nem dőlhet hátra

Rostás Szabolcs 2020. október 05., 12:10

Az RMDSZ szempontjából vegyes, de inkább pozitív az idei helyhatósági választáson szerzett eredmény képe: sikerült megszerezni Marosvásárhelyt, megőrizni Szatmárnémetit és mindkét megyében a tanácselnöki tisztséget, miközben a szórványmegyékben jelentős a térvesztés – állapította meg Barna Gergő a Székelyhon Tv-nek adott interjúban.

Videó: Székelyhon Tv

A kolozsvári szociológus a Nézőpont című műsorban elmondta, bebizonyosodott, hogy az erdélyi magyarok szempontjából az EMSZ nem jelent alternatívát az RMDSZ-szel szemben. Szerinte országos viszonylatban korai jobboldali előretörésről beszélni, és teljesen leírni a PSD-t.

Miközben a nagy kérdés az volt, miként befolyásolja a szavazókedvet a járványhelyzet, Barna Gergő szociológus szerint még akkor sem tekinthető kirívóan alacsonynak a szeptember 27-ei helyhatósági választáson jegyzett 46 százalékos országos részvétel, ha ez a legalacsonyabb volt az elmúlt harminc évben Romániában rendezett önkormányzati megmérettetések során.

A kolozsvári szakértő – akinek a politikai szociológia a kutatási területe – a Székelyhon Tv-ben kiemelte, bár a részvételt még mindig a 18,2 millió fő alapján számoljuk, Romániában nem él ekkora rezidens lakosság, az Országos Statisztikai Intézet szerint

2020-ban 15,5 millió felnőtt korú lakosa volt az országnak.

Idetartozik az is, hogy önkormányzati választáson csak azokon a településeken szavazhatunk, ahová állandó vagy ideiglenes lakhelyünk szól, és sokan nem vették a fáradságot, hogy másik településre utazzanak. Azt is figyelembe kell venni, hogy az önkormányzati választáson a szavazás tétje szerteágazó, és a részvétel leginkább attól függ, van-e tétje helyben a voksolásnak.

Bár megvolt a biztonságos szavazás előfeltétele, elképzelhető, hogy sokan a járványhelyzet miatt maradtak távol, főleg, ha nem volt éles verseny az adott településen. Korosztályok szerint a 18–54 közötti szavazók részvétele szinte ugyanolyan, mint 2016-ban, az ötven év felettiek esetében viszont már 14 százalékos a csökkenés. Ez részben a járványnak tudható be, de nem kizárólag, meglehet, hogy nem voltak megfelelően megszólítva az idősek

– állapította meg Barna Gergő.

Mozgósítja a magyarokat a tét és az esély

Bár pontos adat erről soha nem áll rendelkezésre, becslések szerint a magyar részvétel mintegy három százalékkal elmaradt az országos átlagtól az idei helyhatósági választáson. Ehhez biztosan hozzájárult, hogy például nagyvároson az idősebbek a járvány miatt ódzkodtak az urnák elé járulni, de a szakértő szerint mindenképpen érdemes megvizsgálni, van-e másik oka a távolmaradásnak, meg kell vizsgálni, adott helyen mi volt a kínálat, a tét.

Ha nem tudsz felmutatni más tétet azon kívül, hogy kit válasszanak polgármesternek, akkor olyan esetben, amikor egyetlen jelölt van – márpedig ez mintegy hatvan magyarlakta településen előfordult –, vagy ahol biztosan tudni, ki lesz a befutó, akkor nemigen róható fel a szavazóknak, hogy akár a vírus, akár más teendőik miatt nem mennek el voksolni

– jelentette ki a Nézőpont című műsorban a társadalomkutató.

A tekintetben, hogy a becsült választókorú magyarok hány százaléka szavazott magyar pártokra, kiemelkedő arány három megyében született: Marosban (52 százalék), Szatmárban (50) és Szilágyban (50). Nagy a törésvonal Bihar megyében, itt már csak a magyarok 42 százaléka ment el, és szavazott valamelyik magyar alakulatra, ugyanakkor szembetűnő, hogy a Székelyföldön nem volt tét, mert Kovászna és Hargita megyében 39 és 38 százalékos ez az arány, habár ott több területen verseny volt. Nagyobb leszakadás Kolozs megyében és szórványvidéken érhető tetten, itt a magyar választókorúak egyharmada ment el szavazni.

Barna Gergő szerint Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben jelentősen mobilizálta a magyar közösséget, hogy megvolt a tétje és az esélye is a magyar polgármester megválasztásának, továbbá a kampány is erre fókuszált.

Előbbi esetben Soós Zoltán személye is megfelelő volt a győzelemhez, de ehhez az is kellett, hogy megosztódjék a román politikai mezőny Vásárhelyen. „Soós nem sokkal, mintegy háromezerrel kapott több szavazatot most, mint 2016-ban. Az ő győzelmének alaptétele az volt, hogy Dorin Florea annyira erodálódott, hogy akkor is kikapott volna, ha idén ismét indul újabb mandátumért. Fontos volt, hogy három erős jelölt indult Vásárhelyen, és Soósnak nem egyetlen ellenféllel kellett megmérkőznie” – jelentette ki a szociológus. Hozzátette: elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy Vásárhelyen átléptük az etnikai korlátot, alapvetően az etnikai szavazás működött a Maros-parti városban, a magyarság nagyobb arányban ment el szavazni, mint a román lakosság. Barna szerint Marosvásárhely – Szatmárnémetihez hasonlóan – etnikailag vegyes közeg, ahol a lakosság 10–15 százaléka vegyes identitású, ezért nagyon nehéz arról beszélni, hogy hol húzódik az etnikai törésvonal. Ugyanakkor miközben a Soósra leadott szavazatok 5–10 százaléka származhat román nemzetiségű polgároktól, Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor arányaiban több román szavazatot kapott. Elhangzott:

kétfordulós polgármester-választás esetén nagyon nehéz lenne a magyarságnak megszerezni az elöljárói széket ott, ahol működik az etnikai törésvonal, és ahol a magyar közösség nem éri el az 50 százalékot.

Elégedettek az udvarhelyiek Gálfi Árpáddal

A székelyudvarhelyi eredménnyel kapcsolatban (a székely anyavárosban Gálfi Árpádnak a Szabad Emberek Pártja – POL – színeiben sikerült újráznia, az alakulat pedig többséget szerzett a tanácsban) Barna Gergő elmondta, itt ugyanaz működött, mint sok más településen: Gálfival elégedettek az udvarhelyiek, és fel se merült annak a lehetősége, hogy ne nyerje meg a választást. Még az sem rontotta az esélyeit, hogy nem magyar, hanem egy vegyes párt színeiben indul,

a szavazók ugyanis úgy ítélték meg, hogy a POL udvarhelyi szervezete magyar párt, így ez Gálfi szempontjából nem volt visszahúzó erő.

Miközben 2016-ban 220 magyar polgármester volt Erdélyben, ezúttal 221 településen győzött magyar jelölt, az RMDSZ pedig 195-ről 199-re növelte elöljárói számát. Barna Gergő úgy véli, ha ehhez hozzátesszük, hogy az RMDSZ megszerezte Marosvásárhelyt, megőrizte Szatmárnémetit, és mindkét megyében a tanácselnöki tisztséget is, akkor nagyon jónak tekinthető a szövetség választási eredménye.

Fotó: Székelyhon Tv

A szórványmegyékben viszont jelentős a térvesztés, Brassóban a városi és a megyei tanácsba sem sikerült bejutni, hasonló a helyzet Máramaros, Temes és Fehér megyében. „Emiatt vegyes a megítélés, de inkább pozitív, hiszen vannak nagyon fontos települések, megyék, ahol megőrizte, illetve növelte a pozícióit az RMDSZ” – húzta alá a Nézőpontban a szakértő. Rámutatott,

eközben az EMNP és az MPP, továbbá az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) majdhogynem megfelezte a szavazóinak a számát, és elveszítette a mandátumai egyharmadát.

Ha a megyei tanácsosi listára leadott szavazatokat vizsgáljuk, kiderül: míg 2016-ban a két alakulat 55 ezer voksot szerzett, most 33 ezret, tehát 40 százalékos a lemorzsolódás esetükben, ami az RMDSZ-nél hat százalék körüli.

„Ezáltal bebizonyosodott, hogy az erdélyi magyarok szempontjából nem jelent alternatívát a két alakulat, illetve ennek szövetsége az RMDSZ-szel szemben. Míg 2008 és 2012-ben hozták a teljes szavazatok 1 százalékát, most ez 0,4 százalék országos szinten. Nagyon nehéz lenne azt mondani, hogy az ő szempontjukból ez jó eredmény, az összefogás nem hozott számukra szavazatokat, hanem tovább gyengítette az EMSZ támogatottságát” – közölte Barna Gergő.

Nem óriási a PSD lemaradása

Országos viszonylatban a szociológus szerint kétségtelen, hogy a román jobboldal, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR-PLUS jelentős pozíciókat szerzett meg, ő viszont még kivárna azzal, hogy a többi elemzőhöz hasonlóan jobboldali előretörésről beszéljen. A megyei tanácsosi listákra leadott szavazatok arányát tekintve a PNL megkapta ugyan a voksok 30, a PSD pedig 23 százalékát, de ha a két nagy párt által helyben kötött koalíciókat is beleszámítjuk, akkor a PNL 34, a PSD pedig 31 százalékon áll.

Vagyis nem szorultak éppen annyira vissza a szociáldemokraták. Nyilván a bukaresti veszteség fájó a párt számára, elvesztették a főpolgármesteri tisztséget és a hatból öt kerületet, de én még nem írnám le a PSD-t

– hangsúlyozta Barna Gergő. Ismertetése szerint az USR-PLUS-nak 12 százaléka van a megyei listákon – többek között a PNL-lel kötött koalícióknak köszönhetően –, a tavalyi EP-választáson pedig 22 százalékot ért el. „Számukra nagyon fontosak a megszerzett nagyvárosi mandátumok, és jó esélyük van arra, hogy a parlamenti választáson ezzel is kampányoljanak. Én viszont szkeptikus vagyok a tekintetben, hogy elérhetik az év végére tervezett parlamenti megmérettetésen a 22 százalékot” – jelentette ki a kolozsvári szociológus. Szerinte várhatóan hárompólusú rendszer alakul ki a törvényhozási megmérettetésen, két nagy párttal fej-fej mellett, és egy valamivel kisebb, ugyanakkor a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) és a Pro Romániának is megvan az esélye, hogy bejusson a bukaresti parlamentbe.

„Szerintem korai nagy jobboldali előretörésről beszélni, a PNL megítélése nagyon sokat romlott a Ludovic Orban vezette kormány elmúlt kilenc hónapos tevékenysége során, a következő időszakban pedig begyűrűzik, hogy sok vesztese van a járvány okozta gazdasági helyzetnek. Az RMDSZ öt százalékon áll a megyei tanácsosi listákra leadott szavazatok alapján, tehát hasonló pozícióból indul neki a parlamenti választásnak, mint 2016-ban, jó esélye van az 5 százalékos küszöb átlépésére. De sok függ attól, hogy milyen lesz a vírushelyzet, illetve az időseket meg lehet-e győzni, hogy menjenek el szavazni, mert országos szinten ez még többet fog nyomni a latban” – vetítette előre Barna Gergő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport