Vakok és gyengénlátók boldogulása a mindennapokban

Vakok és gyengénlátók boldogulása a mindennapokban

Fehér bot és napszemüveg, hogy a közlekedésben legyen látható a nemlátó

Fotó: Barabás Ákos

Milyen lehet csupán hallomásból ismerni a világot és folyamatosan segítségre szorulni? Lőrincz Miklóssal, a székelyudvarhelyi székhelyű Nemlátók Reménység Alapítványa elnökével arra próbáltunk választ találni, milyen nehézségekkel küzdenek az udvarhelyi látássérültek, és milyen megoldások léteznének mindennapjaik megkönnyítésére.

Kosztolányi Kata

2017. október 28., 19:012017. október 28., 19:01

A polgármesteri hivatalnál érdeklődve kiderült, nem nagyon van miről beszámolni a vakok és gyengénlátók megsegítése kapcsán, még az sem nyilvánvaló, kinek a hatáskörébe tartozik a kérdés. Ezzel szemben Lőrincz Miklós szerint nem panaszkodhatnak az érintettek:

ilyen-olyan hiányosságokat észlelnek, de azért jól elboldogulnak a mindennapokban.

Ő egyébként valaha látó volt. Egy szemideggyulladás miatt veszítette el látását még diákként, meg is operálták többször, de harminc éve teljes vakságban szenved. Megtanulta a Braille-írást, a zenére hajlama volt, fúvós hangszereken játszott.

A Hargita és Kovászna Megyei Nemlátók Szövetségének közel ezer tagja van, Udvarhelyszéken 250–300-ra tehető a vakok és gyengénlátók száma. Székelyudvarhelyen kicsivel több mint százan vannak.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Idézet
Régebben a szövetség folyósította a segélyt, így fontos volt tagnak lenni, de amióta a korlátozott képességűek felügyelősége osztja a pénzt, nem ismert a tagok pontos száma

– mondta. A látássérülést mellesleg három fokozatra osztják, az érintettek besorolását egy bizottság dönti el. A segély mellé gondozói pénzt adnak, melynek összege szintén kategóriánként változik. Az önkormányzat alkalmazza a kisegítőt, így az ügyintézésben, bevásárlásban, közlekedésben rájuk támaszkodhatnak. A vakvezető kutya errefelé nem gyakori

Idézet
Nem divat, nem is lehet kapni, nincs hol idomíttatni, és költséges lenne a tartása

– magyarázza Lőrincz Miklós. „Külföldön, ha igénylik, díjmentesen kapják a betanított állatot, sőt a táplálékáról is gondoskodik az állam” – teszi hozzá.

A csütörtökönként összehívott klubba inkább férfiak járnak, tizenöten-húszan. Több a korosabb látássérült, már csak az időskori látásgyengülés, szembetegségek, illetve cukorbetegség okán is, ők azonban a Braille-írást már nem tanulják meg, bár ezt a mai fiatalokról sem lehet elmondani, mióta megjelentek a hangoskönyvek.

Galéria

A hangoskönyvek megjelenésével is van, aki továbbra is a Barille-olvasást kedveli

Fotó: Barabás Ákos

„Nagy gond, hogy újabban nem adják iskolába a gyerekeket, mert egyrészt otthonról, számítógépről is lehet tanulni, másfelől viszont a falun élőknek nehéz a bejárás. Persze vannak integrált tanulók, akik a látókhoz járnak, vagy Kolozsvárra küldik őket speciális elemi iskolába, továbbá Aradon nőknek, Bukarestben pedig férfiaknak van szakiskola” – sorolta.

A látássérült nőknek elvileg tíz, a férfiaknak pedig tizenöt évet kell dolgozniuk, utána nyugdíjba mehetnek.

A tipikus mesterségek közül a seprű-, kefekötőt, telefonistát, masszőrt nevezte meg. „Sajnos egyes iparágak kiveszőben vannak, nagyon nincs munkahely. Pedig nekünk az kellene, és nem munkaterápia. Így a társadalom hasznos tagjai lehetnénk” – jegyzi meg.

Az álláskeresés esetében sajnos még mindig tartja magát az idegenkedés, bár általában segítőkészek az emberek, de szerinte a rokkantaktól is nagyban függ a viszonyulás, nekik is alkalmazkodniuk kell.

A mindennapok legnagyobb nehézségét a városban való közlekedés jelenti.

Míg régebben mindenhova egyedül jártak, ma ez szinte lehetetlen a járdán parkoló autók miatt, a legtöbb bosszúságot, sérülést ez okozza. Az átkelés sem szokott gondot jelenteni általában, fülelni szoktak, vagy kerül egy segítő kar, viszont a jelzőlámpák esetében jó volna a hangjelzés.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Idézet
Régebben inkább hordtuk a fehér botot, napszemüveget a megkülönböztetés végett. Én kötelezővé tenném, hiszen honnan tudhatná a sofőr, hogy az illető nem lát

– magyarázta Lőrincz Miklós. A segédeszközöket (fehér botot, beszélő órát, mérleget, hő-, láz-, vérnyomásmérőt, színfelismerőt) a központ szerzi be és osztja el a fiókok között, vagy mindenki maga oldja meg. Lőrincz Miklósnak egyébként klasszikus, nyomógombos Nokiája van, amelyre külön program van telepítve. Adta magát a kérdés, hogy van-e lehetőségük lépést tartani a kor vívmányaival: az érintős képernyő a nemlátóknak nehéz, de a számítógépet a fiatalok egész jól tudják kezelni, szoktak tanfolyamok lenni, melyek végén vizsgát tesznek.

Galéria

Kártyajáték másként. Itt nem lehet meglesni más kártyáit

Fotó: Barabás Ákos

Az alapítvány 1998-ban jött létre, manapság azonban elsősorban klubéletként kell elképzelni a tevékenységét: szüreti, farsangi bált szerveznek, névnapokat ülnek, kártyapartikat tartanak, a 2000-ben vásárolt mikrobusszal kirándulgatnak, az üzemanyagköltséget pedig pályázatokon nyerik.

Jogsegély-szolgáltatást is nyújtanak ugyanakkor: segítenek összeállítani az iratcsomót, útbaigazítást adnak. A vakok és gyengénlátók sajátos jogokat élveznek: segélyt, adómentességet, például lakóingatlanra, cégalapításra, közlekedési és művelődési kedvezményeket. Viszont kötelezettségek is vannak, mégpedig a tagdíj fizetése.

A klubnak egyébként saját Braille-könyvtára van, magyarul olvasnak, főleg evangéliumokat, de CD-n be lehet szerezni akármit, vagy a könyvtár látvány- és hangzóanyagrészlegén hangoskönyveket másoltatni. Utóbbiak tekintetében a könyvesboltok elég felszereltek, lejátszó pedig minden háztartásban akad.

Valaha a zenélés, a teke, csörgőlabda és atlétika révén bejárták az országot, az állam támogatta az ilyesmit,

ma viszont mindenki aszerint tevékenykedik, amennyi pénzt kap, ezért számít a tagszám. Ráadásul az atlétikai normarendszert is bevezették, az edzés nagyon drága, illetve kezdenek kiöregedni, nincs utánpótlás.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

A kultúra mindenkié, így adta magát a kérdés, hogy a vakok és gyengén látók miként tudnak bekapcsolódni a város kulturális életébe, nyújtanak-e egyáltalán számukra szolgáltatást a közintézmények. Mint megtudtuk, a könyvtárban a csökkentett látásúak olvasásélményét nagyítókkal, a számítógép-használatot felnagyítható képernyőfelülettel segítik, vannak pedagógiai szakkönyvek, illetve Bíró G. Albert nyugalmazott tanár-feltaláló jóvoltából matematikai eszközcsomag különféle geometriai formákkal, de hangoskönyvek kölcsönzésére, másolására is van lehetőség – árulta el Rendi Éva részlegvezető könyvtáros.

A Haáz Rezső Múzeum igazgatója szerint egyértelműen hátrányban vannak a vakok.

Idézet
Érteni kell ehhez a társadalmi csoporthoz, másképp kell tálalni nekik a kiállított anyagokat, de a mi kollégáink megfelelő felnőttképzés híján nincsenek felkészülve a speciális tárlatvezetéshez, ezért hiánycikk az ilyesféle célirányos kiállítás

– magyarázta Miklós Zoltán. Egyetlen alkalmat, a Láthatatlan Udvarhelyszék című projektet említette, amikor a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola diákjaival közösen készített épületmaketteket állították ki látássérülteknek, a látók pedig bekötött szemmel juthattak az egyedi élményhez.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen

A Székelyudvarhelyen állandó problémává vált parkolóhelyhiány miatt ellenőrzik a hosszú távra bérbe adott, de a város tulajdonában lévő területekre épült garázsok rendeltetésszerű használatát.

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen
2022. március 22., kedd

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa

Fontos a magyarországi országgyűlési választásokra a helyesen kitöltött szavazólapok beküldése – hívták fel a figyelmet a keddi sajtótájékoztatón a háromszéki RMDSZ vezetői.

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa
2022. március 22., kedd

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték

Annyira népszerűnek bizonyult a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös programja, ami alapján őshonos gyümölcsfákat adnak ingyen a sepsiszentgyörgyieknek, hogy két nap alatt elfogytak a csemeték.

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték
2022. március 22., kedd

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének

Összetett, személyiségfejlesztésre és tanácsadásra egyaránt hangsúlyt fektető, kétnyelvű pályaorientációs platformot hozott létre a Kovászna megyei tanfelügyelőség és a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ.

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének
2022. március 22., kedd

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák

Az első félévben a Kovászna megyei diákok 5,7 százalékát, 1407 tanulót nem tudtak lezárni, mert a hiányzások miatt nem volt elég jegyük. Tavaly több száz diák azért bukott osztályismétlőre, mert alig voltak iskolában. A lemorzsolódáson javítanának.

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák
2022. március 22., kedd

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek

Tizedik adományozói körét szervezi meg Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány március 30-án. Ez alkalommal három civil szervezet projektjét támogatják és kezdeményeznek gyűjtést azok megvalósítása érdekében.

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek
2022. március 22., kedd

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől

Nyilvánosságra hozták azt a tíz nyertes lakossági ötletet, amelyet már idén megvalósít a marosvásárhelyi városháza. Az első alkalommal megszervezett részvételi költségvetés első szakasza nagy népszerűségnek örvendett.

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől
2022. március 22., kedd

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte

Egy lelőtt kutya lett a veszte két orvvadásznak a Maros megyei Fehéregyházán. A rendőrség ugyanis a kutya gazdájának értesítésére szállt ki a helyszínre és azonosította a törvényszegő vadászokat.

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte
2022. március 22., kedd

Ismét ég a Rez-tető

Újból ég a száraz növényzet a Székelyudvarhely kadicsfalvi határában álló Rez-tetőn, ezúttal is a domboldal erdős részén csaptak fel a lángok.

Ismét ég a Rez-tető
Ismét ég a Rez-tető
2022. március 22., kedd

Ismét ég a Rez-tető

2022. március 22., kedd

Elképzeléseit ismertette Hargita megye frissen kinevezett prefektusa

Jusson lélegzethez a Hargita megyei kormányhivatal, a munkája legyen könnyebb és hatékonyabb – ez a rövid távú cél, amit kitűzött magának Petres Sándor, a megye frissen kinevezett prefektusa. 

Elképzeléseit ismertette Hargita megye frissen kinevezett prefektusa
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM