Vakok és gyengénlátók boldogulása a mindennapokban

Vakok és gyengénlátók boldogulása a mindennapokban

Fehér bot és napszemüveg, hogy a közlekedésben legyen látható a nemlátó

Fotó: Barabás Ákos

Milyen lehet csupán hallomásból ismerni a világot és folyamatosan segítségre szorulni? Lőrincz Miklóssal, a székelyudvarhelyi székhelyű Nemlátók Reménység Alapítványa elnökével arra próbáltunk választ találni, milyen nehézségekkel küzdenek az udvarhelyi látássérültek, és milyen megoldások léteznének mindennapjaik megkönnyítésére.

Kosztolányi Kata

2017. október 28., 19:012017. október 28., 19:01

A polgármesteri hivatalnál érdeklődve kiderült, nem nagyon van miről beszámolni a vakok és gyengénlátók megsegítése kapcsán, még az sem nyilvánvaló, kinek a hatáskörébe tartozik a kérdés. Ezzel szemben Lőrincz Miklós szerint nem panaszkodhatnak az érintettek:

ilyen-olyan hiányosságokat észlelnek, de azért jól elboldogulnak a mindennapokban.

Ő egyébként valaha látó volt. Egy szemideggyulladás miatt veszítette el látását még diákként, meg is operálták többször, de harminc éve teljes vakságban szenved. Megtanulta a Braille-írást, a zenére hajlama volt, fúvós hangszereken játszott.

A Hargita és Kovászna Megyei Nemlátók Szövetségének közel ezer tagja van, Udvarhelyszéken 250–300-ra tehető a vakok és gyengénlátók száma. Székelyudvarhelyen kicsivel több mint százan vannak.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Idézet
Régebben a szövetség folyósította a segélyt, így fontos volt tagnak lenni, de amióta a korlátozott képességűek felügyelősége osztja a pénzt, nem ismert a tagok pontos száma

– mondta. A látássérülést mellesleg három fokozatra osztják, az érintettek besorolását egy bizottság dönti el. A segély mellé gondozói pénzt adnak, melynek összege szintén kategóriánként változik. Az önkormányzat alkalmazza a kisegítőt, így az ügyintézésben, bevásárlásban, közlekedésben rájuk támaszkodhatnak. A vakvezető kutya errefelé nem gyakori

Idézet
Nem divat, nem is lehet kapni, nincs hol idomíttatni, és költséges lenne a tartása

– magyarázza Lőrincz Miklós. „Külföldön, ha igénylik, díjmentesen kapják a betanított állatot, sőt a táplálékáról is gondoskodik az állam” – teszi hozzá.

A csütörtökönként összehívott klubba inkább férfiak járnak, tizenöten-húszan. Több a korosabb látássérült, már csak az időskori látásgyengülés, szembetegségek, illetve cukorbetegség okán is, ők azonban a Braille-írást már nem tanulják meg, bár ezt a mai fiatalokról sem lehet elmondani, mióta megjelentek a hangoskönyvek.

Galéria

A hangoskönyvek megjelenésével is van, aki továbbra is a Barille-olvasást kedveli

Fotó: Barabás Ákos

„Nagy gond, hogy újabban nem adják iskolába a gyerekeket, mert egyrészt otthonról, számítógépről is lehet tanulni, másfelől viszont a falun élőknek nehéz a bejárás. Persze vannak integrált tanulók, akik a látókhoz járnak, vagy Kolozsvárra küldik őket speciális elemi iskolába, továbbá Aradon nőknek, Bukarestben pedig férfiaknak van szakiskola” – sorolta.

A látássérült nőknek elvileg tíz, a férfiaknak pedig tizenöt évet kell dolgozniuk, utána nyugdíjba mehetnek.

A tipikus mesterségek közül a seprű-, kefekötőt, telefonistát, masszőrt nevezte meg. „Sajnos egyes iparágak kiveszőben vannak, nagyon nincs munkahely. Pedig nekünk az kellene, és nem munkaterápia. Így a társadalom hasznos tagjai lehetnénk” – jegyzi meg.

Az álláskeresés esetében sajnos még mindig tartja magát az idegenkedés, bár általában segítőkészek az emberek, de szerinte a rokkantaktól is nagyban függ a viszonyulás, nekik is alkalmazkodniuk kell.

A mindennapok legnagyobb nehézségét a városban való közlekedés jelenti.

Míg régebben mindenhova egyedül jártak, ma ez szinte lehetetlen a járdán parkoló autók miatt, a legtöbb bosszúságot, sérülést ez okozza. Az átkelés sem szokott gondot jelenteni általában, fülelni szoktak, vagy kerül egy segítő kar, viszont a jelzőlámpák esetében jó volna a hangjelzés.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Idézet
Régebben inkább hordtuk a fehér botot, napszemüveget a megkülönböztetés végett. Én kötelezővé tenném, hiszen honnan tudhatná a sofőr, hogy az illető nem lát

– magyarázta Lőrincz Miklós. A segédeszközöket (fehér botot, beszélő órát, mérleget, hő-, láz-, vérnyomásmérőt, színfelismerőt) a központ szerzi be és osztja el a fiókok között, vagy mindenki maga oldja meg. Lőrincz Miklósnak egyébként klasszikus, nyomógombos Nokiája van, amelyre külön program van telepítve. Adta magát a kérdés, hogy van-e lehetőségük lépést tartani a kor vívmányaival: az érintős képernyő a nemlátóknak nehéz, de a számítógépet a fiatalok egész jól tudják kezelni, szoktak tanfolyamok lenni, melyek végén vizsgát tesznek.

Galéria

Kártyajáték másként. Itt nem lehet meglesni más kártyáit

Fotó: Barabás Ákos

Az alapítvány 1998-ban jött létre, manapság azonban elsősorban klubéletként kell elképzelni a tevékenységét: szüreti, farsangi bált szerveznek, névnapokat ülnek, kártyapartikat tartanak, a 2000-ben vásárolt mikrobusszal kirándulgatnak, az üzemanyagköltséget pedig pályázatokon nyerik.

Jogsegély-szolgáltatást is nyújtanak ugyanakkor: segítenek összeállítani az iratcsomót, útbaigazítást adnak. A vakok és gyengénlátók sajátos jogokat élveznek: segélyt, adómentességet, például lakóingatlanra, cégalapításra, közlekedési és művelődési kedvezményeket. Viszont kötelezettségek is vannak, mégpedig a tagdíj fizetése.

A klubnak egyébként saját Braille-könyvtára van, magyarul olvasnak, főleg evangéliumokat, de CD-n be lehet szerezni akármit, vagy a könyvtár látvány- és hangzóanyagrészlegén hangoskönyveket másoltatni. Utóbbiak tekintetében a könyvesboltok elég felszereltek, lejátszó pedig minden háztartásban akad.

Valaha a zenélés, a teke, csörgőlabda és atlétika révén bejárták az országot, az állam támogatta az ilyesmit,

ma viszont mindenki aszerint tevékenykedik, amennyi pénzt kap, ezért számít a tagszám. Ráadásul az atlétikai normarendszert is bevezették, az edzés nagyon drága, illetve kezdenek kiöregedni, nincs utánpótlás.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

A kultúra mindenkié, így adta magát a kérdés, hogy a vakok és gyengén látók miként tudnak bekapcsolódni a város kulturális életébe, nyújtanak-e egyáltalán számukra szolgáltatást a közintézmények. Mint megtudtuk, a könyvtárban a csökkentett látásúak olvasásélményét nagyítókkal, a számítógép-használatot felnagyítható képernyőfelülettel segítik, vannak pedagógiai szakkönyvek, illetve Bíró G. Albert nyugalmazott tanár-feltaláló jóvoltából matematikai eszközcsomag különféle geometriai formákkal, de hangoskönyvek kölcsönzésére, másolására is van lehetőség – árulta el Rendi Éva részlegvezető könyvtáros.

A Haáz Rezső Múzeum igazgatója szerint egyértelműen hátrányban vannak a vakok.

Idézet
Érteni kell ehhez a társadalmi csoporthoz, másképp kell tálalni nekik a kiállított anyagokat, de a mi kollégáink megfelelő felnőttképzés híján nincsenek felkészülve a speciális tárlatvezetéshez, ezért hiánycikk az ilyesféle célirányos kiállítás

– magyarázta Miklós Zoltán. Egyetlen alkalmat, a Láthatatlan Udvarhelyszék című projektet említette, amikor a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola diákjaival közösen készített épületmaketteket állították ki látássérülteknek, a látók pedig bekötött szemmel juthattak az egyedi élményhez.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 28., kedd

Kiderült, hogy kik a legjobb fizikus diákok Erdélyben

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg az Alfa és Omega Országos Fizikaversenyt Erdély legjobb hetedikes és nyolcadikos fizikusai számára. A hétvégén tartott országos döntőt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban rendezték meg.

Kiderült, hogy kik a legjobb fizikus diákok Erdélyben
2024. május 28., kedd

Elsőfokú árvízkészültség szerda éjfélig Hargita megyében is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország tizennégy megyéjére.

Elsőfokú árvízkészültség szerda éjfélig Hargita megyében is
2024. május 28., kedd

Esküvő után a kórházba – ételmérgezés gyanújával vizsgálódnak a hatóságok

Ételmérgezésre jellemző tünetekkel jelentkezett öt személy vasárnap a marosvásárhelyi sürgösségi ügyeleten, miután esküvőn vettek részt egy vendéglőben. Kettőjüket beutalták a fertőző betegségek klinikájára.

Esküvő után a kórházba – ételmérgezés gyanújával vizsgálódnak a hatóságok
2024. május 28., kedd

Ötszáz az új tízezer – nem történt rendbontás az FK meccsén

Száznyolcvannál több csendőr, hatósági ember vigyázta a rendet a hétfő esti FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo szuperligás labdarúgó mérkőzésen a sportpálya közelében és az Erőss Zsolt Arénánál.

Ötszáz az új tízezer – nem történt rendbontás az FK meccsén
2024. május 28., kedd

Nem a medvéket, hanem a vadállatokat kell felhozni problémaként, hogy EU-s szinten foglalkozzanak velük

Négy fő témát érintettek egy keddi csíkszeredai kampányeseményen: a vidék kulturális fejlesztését, a fiatalok esélyegyenlőségét, a medvekérdést, továbbá a brüsszeli gyakornoki programot.

Nem a medvéket, hanem a vadállatokat kell felhozni problémaként, hogy EU-s szinten foglalkozzanak velük
2024. május 28., kedd

Záporok és felhőszakadások várhatók ma és holnap

Kiadós esőkre figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenhét megyére.

Záporok és felhőszakadások várhatók ma és holnap
2024. május 28., kedd

Marosvásárhely három UNITER-díjjal gazdagodott

A marosvásárhelyi Székely Csaba vehette át a legjobb, ősbemutatóként színpadra alkalmazott szövegért járó UNITER-díjat hétfőn este Bukarestben.

Marosvásárhely három UNITER-díjjal gazdagodott
2024. május 28., kedd

Négy ember halt meg Bihar megyében, miután egy nyerges vontató ütközött egy személyautóval

Súlyos autóbaleset történt kedden reggel a Bihar megyei Pusztaújlakon, négy személy a helyszínen életét vesztette.

Négy ember halt meg Bihar megyében, miután egy nyerges vontató ütközött egy személyautóval
2024. május 28., kedd

Szeptember 1-jétől a nyugdíjak adómentességi küszöbét is módosítják

Marcel Ciolacu kormányfő hétfő este kijelentette, hogy szeptember 1-jétől a nyugdíjak újraszámításával a nyugdíjak jelenleg 2000 lejes adómentességi küszöbe is megváltozik.

Szeptember 1-jétől a nyugdíjak adómentességi küszöbét is módosítják
2024. május 28., kedd

Egy hét alatt közel harmincszor értesítették a csendőrséget medvékről

Összesen 26 hívás érkezett lakott területen észlelt medvék miatt a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség diszpécserszolgálatához az elmúlt héten a 112-es segélyhívó számon keresztül – tájékoztat a csendőr-felügyelőség sajtóosztálya közleményben.

Egy hét alatt közel harmincszor értesítették a csendőrséget medvékről
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!