Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Új utcák kapnak elnevezést Szentegyházán

Fülöp-Székely Botond 2019. december 10., 16:00

Noha jelentős ellenszéllel kellett megküzdjenek a tájidegen szentegyházi utcák névváltoztatása érdekében a kezdeményező önkormányzati képviselők, mégis vannak utcák, ahol nyitottak erre a lakók. Az önkormányzati határozattal történő változtatást a későbbiekben tervezik a városvezetők.

Új utcák kapnak elnevezést Szentegyházán
galéria
Marad a Cuza Vodă utcanév. Ragaszkodnak hozzá a lakók Fotó: Erdély Bálint Előd

Mint ismeretes, korábban nagy felháborodást váltott ki közösségi médiában a szentegyházi önkormányzati képviselők többségének azon kezdeményezése, hogy megváltoztatnák a tájidegennek számító utcaneveket.

A lakók egy része azért utasította el a javaslatot, mert emiatt ki kell majd cseréljék a személyes és céges dokumentumaikat, ami nemcsak pénzbe kerül, de időigényes is.

Az önkormányzati képviselők lakossági fórumokat is szerveztek korábban, ahol hangsúlyozták, nem mindenáron akarnak változtatni, csak, ha ezt a lakók is jónak látják. Ekkor már kezdett körvonalazódni, hogy mely utcák lakói értenek egyet a kezdeményezéssel.

Ahol változtatnának

Összesen öt utca esetében támogatták a lakók, hogy névváltoztatás legyen – adták hírül a kezdeményezők Facebookon. A leírtak szerint a Köztársaság út három leágazása új nevet kap:

a benzinkút mögötti részt Rét, a kultúrház és a napközi közötti részt Ambrus Pál, míg a Szeltersz-völgye és a fafeldolgozó közötti részt Majzos utcának keresztelnék át.

A Mihail Kogălniceanu utca a Nagykert, míg a nárciszrét felé vezető út a Nárcisz utca nevet kapná. A kezdeményezők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy fontos lett volna a Köztársaság út strand felé vezető utcájának, valamint a Cuza Vodă, Voinței, Eminescu és a Munkás utcák átnevezése is, de ezek ellen határozottan tiltakoztak a lakók.

Várnak a határozattal

A többszöri utcagyűléseknek és lakossági fórumoknak köszönhető, hogy az említett utcákban a lakók támogatták a névváltoztatással kapcsolatos kezdeményezést – hangsúlyozta lapunknak Lőrincz Árpád, önkormányzati képviselő. Mint mondta:

noha most már elviekben tudják, hogy mely utcák nevének cseréjével értenek egyet az ott élők, egyelőre nem akarnak előterjeszteni ezzel kapcsolatos határozattervezetet.

Kiemelte, ez akkor történik majd meg, amint sikerült tisztázni, hogy a személyi igazolványok és más céges, illetve személyes iratok cseréje, mennyire befolyásolja a jövő évi helyhatósági választásokon való részvételt. Ha úgy látják, hogy gondok adódhatnak, akkor inkább a választások utánra időzítik a változtatást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat