Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Új tűzoltószertárt avattak Csíkszentdomokoson

Barabás Hajnal 2019. augusztus 09., 18:36
HIRDETÉS

1,2 millió lejből épült meg Csíkszentdomokoson az új tűzoltószertár épülete, amelyet a Csíkszentdomokosi Falunapok részeként avattak fel ünnepélyesen pénteken. A garázsban három tűzoltóautónak jutott hely, ugyanakkor egy raktárnak is alkalmas helyiséget is a helyi önkéntes tűzoltó-alakulat rendelkezésére bocsátottak.

Fotó: Pinti Attila

Szavalással, és a helyi fúvószenekar koncertjével tették ünnepélyessé pénteken a csíkszentdomokosi új tűzoltószertár felavatását, a falunapok utolsó napján. 

Azt az örömünket szeretném megosztani, hogy egy régóta tervezett épület felépítése nagyjából befejeződött, most már nem maradt más hátra, mint belakni és elfoglalni

– fogalmazott ünnepi köszöntőjében Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere.

Fotó: Pinti Attila

Az ünnepségen felszólalt többek között a helyi önkéntes tűzoltók parancsnoka, Máté Levente is, aki az önkéntes tűzoltó-alakulat történetét ismertette a jelenlévőkkel. Mint elmondta: 

az 1800-as években több nagy tűzeset is volt a faluban, ezért 1913-ban a helyiek egy lovak által vontatott kézi fecskendőt szereztek be, amivel sokkal hatékonyabban tudtak tüzet oltani, majd több kézi fecskendőt is beszereztek, illetve felépítettek deszkából egy szertárat is.

Fotó: Pinti Attila

Az első tűzoltó-egyesület 1920-ban alakult meg. Az egyik ünnepségen jelenlévő, egykori önkéntes megjegyezte, hogy 1960-as években tevékenykedett tűzoltóként a faluban, akkoriban pedig úgy oltották a tüzet, hogy a vizet vödrökben adogatták kézről kézre. Hozzátette, hogy ezért kell megbecsülni azokat az eszközöket és tűzoltó-autókat, amelyekkel ma már rendelkezik az alakulat.

HIRDETÉS

Az utóbbi időszakban ugyanis folyamatosan pályáztak sikeresen különböző eszközök beszerzésére, és már három tűzoltóautóval tudnak közbelépni szükség esetén.

A legutolsó járművet a Felcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás kötelékében pályázták meg. A három autónak pedig új garázs kellett, mert a régi szertárban már fértek el, ezért épült meg a helyi községháza mögötti területen az új szertár, amelyben a garázs mellett egy raktárhelyiségnek alkalmas terem is helyet kapott.

Fotó: Pinti Attila

Az épület avatóünnepségén

emléklapokat adtak át egykori és jelenlegi önkéntes tűzoltóknak, valamint a hozzájuk tartozó fúvós zenekar tagjainak is.

A falunapokon az avatóünnepség mellett gyalogtúra, kaszálókaláka, és különböző előadások, koncertek is szerepeltek a falunapi programban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS