Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál: jövőt kovácsolni a múltból

Molnár Melinda 2019. szeptember 14., 20:59

Minden korosztály megtalálta örömét, kedvenc ízét az immár tizenegyedik Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon. A térség legízesebb értékteremtő terén, a hétvégén együtt van a Kárpát-medence: a faluközösségek természeti kincseiket kínálják, az Erdélyi Táncháztalálkozó zenés, táncos forgatagot hoz a színpadra, a kézművesek portékáik legjavát.

Fotó: Beliczay László

Aki csak tehette megfordult a székelyudvarhelyi minifocipályán szombaton. Az őszi bőségünnepre az őshonos és ritka gyümölcsök ízét, aromáját egyként üvegekbe, palackokba zárták a tizenegy résztvevő falu termelői, feldolgozói. Kóstolni és bespájzolni is lehet belőlük.

A kemencében sült gyümölcsös finomságok mellett e helyszínen készült lángos, lekváros palacsinta és szilvás gombóc illatával csalogatott. Gyógynövényeink sokaságáról lehet tanulni, párlatukat tea avagy limonádé formájában megízlelni.

Csekefalva, Fenyéd, Fenyőkút, Firtosváralja, Kecset, Kénos, Kisgalambfalva, Máréfalva, Oroszhegy, Székelymagyaros, Zetelaka képviselői kertjeik, mezőik legbecsesebb értékeit hozták el a fesztiválra.

Különleges esszenciákkal, fűszerekkel gazdagított készítményeik nagyanyáink tudását ötvözik a maiakkal – jövőt mutatnak a múltból, értékesítve mindazt, ami megadatott.

Fotó: Beliczay László

Közösségben a közösségért

A firtosváraljai Firtosi Tündérek falujuk képviseletében a gyümölcsfesztivál első kiadásától folyamatosan jelen vannak. Ha a készület fáradtságában lankadt volna a kedvük, unokáik, gyermekeik lelkesítették – mondta el örömmel Sipos Mónika Rebeka unitárius lelkész.

Azok a kislányok, akik a fesztivál indulásakor születtek, ma már „háziasszonyai” a standnak: szívből kínálták az ínycsiklandó házi és a felnőttek által helyben készített falnivalót

– egész nap meg se tudtak állni.

Fotó: Beliczay László

Nem egyénileg, nem vállalkozásként vannak jelen, hanem közösségként – nyomatékosította Mónika. Évente ez az egyetlen rendezvény, amelyre kipakolják a kamrát. Kitartásukkal a hagyományokat szeretnék átadni. A legkisebbek is tudják már, miként kell rákészülni, kedvelik a hangulatot és tudatosítják,

mindaz, ami Isten áldásával terem, érték, úgy kell megbecsülni, amint azt az ősök tették.

Ha egy-egy évben kevesebb is a gyümölcs, mindig ad valamit a Jóisten, azt dolgozzák fel, nem a felvásároltat. Abból készül több, ami gazdagabban termett. Minden évben „bátorkodtak” valami újdonsággal is. Idén a somból, korábban zöld dióból, zöld paradicsomból, bodzából főzhettek be többet a fiatal és idősebb Firtosi Tündérek. Vörösáfonyás körte, mentás alma, avagy grillázzsal dúsított erdei ízek – kóstolni ér! „Itt a helyünk!” – vallják a váraljai kicsik nagyok, így mutatják be és kedveltetik meg varázslatos falujukat, amelyben otthon vannak.

Hasonló indíttatással tartottak ki mindvégig a fesztiválrészvétel mellett a máréfalviak és a kecsetiek is. Az oroszhegyi Vass Éva pedig a fiatal önkénteseket buzdítja: a közösségért tenni jó!

Fotó: Beliczay László

A székelymagyarosi Bartos Attila és Ildikó öt áron termeszt feketeribizlit. Tartósítószer nélküli natúr készítményeik mellett Attila a felesége szőtteseire a legbüszkébb.

Kolumbán Gábornak, a gyümölcsfesztivált rendező Civitas Alapítvány kuratóriumának elnökének a nap örömét a rengeteg gyermek jelentette. Úgy érzi, beért az a nemzedék, akik a ’90-es évek új szemléletében kezdték az életüket, majd alapítottak családot. Az új nemzedék elfoglalta a gyümölcsfesztivált. Jövőbe mutató, hiszen nekik készítették, hogy vigyék tovább a kezdeményezést. Ugyanakkor azt is látni, hogy

sok fiatal bekapcsolódott az önkéntes munkába

– tette hozzá Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere, a rendezvényt társszervező Székelygyümölcs Egyesület elnöke. Nem szándékuk minden évben újítani, kezdeti céljaikat követik:

a tudást, mint értéket átörökíteni, hogy minél több családnak jelentsen megélhetést a termények feldolgozása, megfelelő értékesítése, és ne kelljen elmenniük a vidékről.

A természeti környezetünk csodálatos, gasztronómiánk páratlan, s ha „magunkat adjuk” vonzó az idelátogatóknak, felemel és megtart.

Fotó: Beliczay László

„Fonódik ez a szövet”

Ditzendy Károly Arisztid, a kecskeméti HROD Közösségi Gazdasági és Társadalomfejlesztési Központ vezetője a ’90-es évek elejétől folyamatosan együttműködik a helyi civil szervezetekkel a fiatalokért. Idei legnagyobb személyes élménye, hogy velük lévő, legkisebb, négyéves lányaik „érezhetően otthon vannak” a rendezvényen. Szakmai élményként kiemelte az együttműködést, a találkozásokat.

A Kárpát-medencei helyi gazdaságfejlesztés legnagyobb akadályának azt érzi, hogy a gazdák, vállalkozók nehezen működnek együtt.

A gyümölcsfesztiválon a Kárpát-medence különböző szegletéből érkező termelők, feldolgozók találkoznak, beszélgetnek egymással, mintegy a gazdaságfejlesztés pulzusán tartják a kezüket.

Fotó: Beliczay László

Vasárnap folytatódik

Akik új szakmai ismeretekre áhítoztak, a szakmai előadásokat részesítették előnyben, a gyermekek a kézműves alkotóműhelyekben érezték otthon magukat, mások a gyógynövényfelismerő vetélkedőkben.

A Kárpát-medencei magyarok tánca, dala, zenéje, viselete szemet-szívet gyönyörködtető volt úgy a vásári forgatagban, mint a színpadon.

Pénzmentes övezet, csere-bere placc, szellemi gyümölcsök, ízek, zamatok – ne hagyják ki a vasárnapi, gyümölcsfesztiváli lehetőségeket se. Kismamasátor, gyermekprogramok, tombolasorsolások mellett elkészül a közösségek legfinomabb gyümölcskompótja és lesz Nagy Közös Lekvárfőzés – egy üstben rotyog majd Udvarhelyszék legízesebb lekvárja. Jutalmaznak, díjaznak – közte a Facebook-játékot, a Helyénvaló fotókat is.

<span class=• Fotó: Beliczay László">
Fotó: Beliczay László
<span class=• Fotó: Beliczay László">
Fotó: Beliczay László
<span class=• Fotó: Beliczay László">
Fotó: Beliczay László
<span class=• Fotó: Beliczay László">
Fotó: Beliczay László
<span class=• Fotó: Beliczay László">
Fotó: Beliczay László
<span class=• Fotó: Beliczay László">
Fotó: Beliczay László
<span class=• Fotó: Beliczay László">
Fotó: Beliczay László
<span class=• Fotó: Beliczay László">
Fotó: Beliczay László
<span class=• Fotó: Beliczay László">
Fotó: Beliczay László
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat