HIRDETÉS

Illegális építkezések: patthelyzetben a város

Kovács Eszter 2013. július 17., 18:52 utolsó módosítás: 2013. július 17., 19:29

Közbeszéd tárgya, de önkormányzati szinten is felmerült az illegális építkezések kérdése, problematikája Székelyudvarhelyen. A helyi polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályának munkatársai évente átlagban mintegy húsz-harminc ilyen esetet jegyeznek, a legnagyobb problémát azonban a város magánterületein egyre-másra megjelenő építmények jelentik: a szabálysértők nemcsak a munkálatok leállítására vonatkozó felszólításokat hagyják figyelmen kívül, de sok esetben a kirótt büntetéseket sem fizetik ki.

Fotó: Thomas Campean

Legutóbb az önkormányzati képviselő-testület e havi ülésén került terítékre az illegális építkezések tárgya: Jakab Attila, az EMNP-frakció tagja tette szóvá, hogy egy, az újonnan leaszfaltozott Farcádi utcában lévő ingatlanlant melléképületekkel bővítettek, az építkezésre viszont nem volt engedélyük a lakóknak. Az említett ingatlan egyébként a város tulajdonát képezi, az Urbana Rt. ügykezelésébe tartozik.

„A város bethlenfalvi részében is vannak hasonló esetek. Lassan egy éve tanúként vettem részt az urbanisztikai osztály munkatársainak egyik helyszínelésén: három építmény esetében nem tudott építési engedélyt felmutatni az érintett cigány család. Az illetékesek akkor büntetést szabtak ki, de azóta sem történt előrelépés az ügyben” – számolt be Gálfi Árpád önkormányzati képviselő. A városatya kiemelte: nem mindegy, hogy bizonyos személyek magántulajdonáról, a város magántulajdonáról, illetve köztulajdonról van szó. „Előfordul, hogy sietség vagy tájékozatlanság miatt valaki saját területén engedély nélkül fog hozzá építkezni. Ilyen esetben jogos, hogy a munkálatokat az engedély kiváltásáig leállítják, majd ezek után folytatják. Amennyiben azonban a köz, a város területéről van szó, az illegálisan felépített ingatlanokat le kell bontani. A bontási rendelet kibocsátása a polgármester hatáskörébe tartozik, ezzel a lehetőséggel éltek Gyergyószentmiklóson, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, sőt Bukarestben is. Meg kell hozni ez első drasztikus lépést – az MPP-frakció azt is javasolta, hogy ilyen esetekben az önkormányzati képviselő-testület tanácsi határozattal támogassa a polgármestert –, hisz máskülönben nem lesz rend Udvarhelyen” – magyarázta Gálfi Árpád.

Az építkezési fegyelmet helyi szinten a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztálya felügyeli: ellenőrzik a szabályok betartását, kihágások esetén büntetéseket szabnak ki. „Két év áll az osztály rendelkezésére, hogy felkutassuk, beazonosítsuk az illegálisan építkezőket. De mi nem vagyunk rendőrök, sem kommandósok. A procedúrát be kell tartani: beazonosítjuk a kihágást, szóban vagy írásban figyelmeztetjük a szabálysértőt, ismertetjük a törvényeket. Az ilyen jellegű kihágásokat típusuktól függően 1000-től 10 ezer lejig terjedő pénzbírsággal büntetik. Amennyiben a jegyzőkönyv megírása és a büntetés kiszabásának idején leállítják az illegális építkezést, a szabálytalanság kihágásnak minősül. Ha folytatják az építkezést, az már bűncselekménynek minősül, és az ilyen ügyeket kötelező módon az ügyészségnek kell átadnunk” – sorolta Farkas Domokos főépítész.

Az általános rendezési terv (PUG) egyébként funkciók szerint többféle zónára osztja a várost: van lakó-, kereskedelmi, ipari és zöldövezet stb. Az adott övezetbe a megfelelő funkciót betöltő épületek kerülhetnek. Ha ilyen szinten történik kihágás, akkor az illetékesek leállítják az építkezést, és elrendelik a lebontást. „Amikor azonban magánterületről van szó, akkor be kell perelni a szabálytalankodót, a peres ügyek pedig rendszerint elhúzódnak, majd a törvényszéki végrehajtás után bonthatók le az épületek” – magyarázta a főépítész.

A Székelyudvarhely tulajdonába tartozó területek egy része a város magántulajdonát, a többi pedig a köztulajdont képezi. „Ha valaki járdákon, utakon, tehát közterületen kezd el engedély nélkül építkezni, akkor felszólítjuk, büntetést osztunk, és előterjesztünk egy bontási rendeletet, majd lebontatjuk az építményt. Ez azonban csak a közterületekre vonatkozik. A város magánterületein, melyeket bérbe vagy használatra adott ki az önkormányzat, ugyanúgy kell eljárnunk, mint más magánterületen: felszólítjuk a szabálytalankodókat, büntetést osztunk, és amennyiben nem állítják le az építkezést, az ügyészséghez irányítjuk az ügyet” – fejtette ki a szakember. Az urbanisztikai osztály munkatársai évente mintegy húsz-harminc kihágást vesznek jegyzőkönyvbe, néha azonban a szabálytalankodók a büntetést sem fizetik ki. Sok esetben patthelyzetbe kerülnek a városgazdák: előfordult, hogy a bűncselekménynek minősülő szabálytalanságot már jelentették az ügyészségen, ahonnan azt a választ kapták, hogy egyazon kihágásért nem lehet kétszer megbüntetni valakit.

Farkas Domokos végszóként hangsúlyozta: a kellemetlenségek elkerülése érdekében az építkezési munkálatok megkezdése előtt, illetve bármilyen kérdés esetén javallott felkeresni a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
13 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS