Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Több tízezer lejes kár keletkezett a máréfalvi tűzben – összefogtak a lakók

Fülöp-Székely Botond 2018. április 18., 15:43
HIRDETÉS

Egy lakóház tetőzete, több gazdasági épület, munkagépek, szekerek, illetve jelentős mennyiségű széna és tűzifa vált a lángok martalékává, amikor kedden éjjel tűz keletkezett egy máréfalvi portán. A helyszínen még szerdán délben is füstöltek a romok, amikor a helyiek igyekeztek segíteni a takarításban.

HIRDETÉS

Fotó: Barabás Ákos

Éppen készült lefeküdni a máréfalvi Mihálykó István, amikor egy nagy csattanást hallott, majd kinézett az ablakon, és akkor vette észre, hogy ég a kazánház, illetve a háza teteje – nyilatkozta lapunknak. „Úgy meg voltam ijedve, hogy azt sem tudtam hova fussak” – fogalmazott. Az eset kedden éjfél körül történt, és bár értesítette a tűzoltókat, a tűz pillanatok alatt átterjedt a közeli fásszínre, majd a garázsra, és végül a csűr is lángra kapott.

Fenyédről, Zetelakáról, Szentegyházáról, Udvarhelyről és Máréfalváról is jöttek tűzoltók, hogy segítsenek, összesen hat autó volt a helyszínen. László Szilárd, a máréfalvi Forrás Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökétől megtudtuk, az első és legnehezebb feladat az volt, hogy megállítsák a tűz terjedését. Félő volt ugyanis, hogy az ingatlannal szomszédos épületek is lángra kapnak. Ez a küzdelem két órán át tartott, majd még ugyanennyi idő alatt sikerült eloltani a tüzet. Ezután biztosítani kellett a helyszínt – át kellett forgatni a csűrből előkerült szénát stb. –, hogy ne gyúljanak be újból a romok.

Fotó: Barabás Ákos

„Azért volt jó, hogy a helyi önkéntes tűzoltók is jelen voltak, mert helyismeretüket kihasználva nem csak az oltásban tudtak segédkezni, hanem a víz utánpótlásából is kivették a részüket” – magyarázta László. A tűzoltók megfeszített munkája ellenére

teljesen leégett a garázs, a csűr, a kazánház és a ház faszerkezetű tetőzetének jó része.

Emellett szekerek, munkagépek, rengeteg tűzifa és széna is a tűz martalékává vált, ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy

az oltás miatt a lakóház falai is teljesen eláztak.

László szerint 60 ezer lejre becsülték a kárt a hivatásos tűzoltók, de a tulajdonos úgy véli, énnél is nagyobb értékről lehet szó. „Jó, hogy ennyivel is megúsztuk, és nem égett le teljesen a ház, mert akkor nem tudom, mi lett volna” – mondta Mihálykó István keserű szájízzel. Hozzátette, a tűzoltók szerint egy rövidzárlat okozhatta a tüzet.

Fotó: Barabás Ákos

Több önkéntes tűzoltó, a polgármesteri hivatal munkatársai, illetve a falubeliek még szerdán délben is a tűzeset helyszínén voltak, a takarításban és a még füstölgő romok locsolásában segédkeztek a háztulajdonosnak. László Szilárd elmondta, ez az összefogás megszokott Máréfalván, mindig igyekeznek segíteni a bajba jutott társuknak. Egyébként jelenleg is azt tervezik, hogy gyűjtést szerveznek a Mihálykó család támogatására.
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS