Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Több évnyi várakozás után jövőre modern műtőblokkja lehet a csíkszeredai kórháznak

Barabás Hajnal 2019. szeptember 23., 19:04

Évekig tartó huzavona után újra dolgoznak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház C-épületének felújításán, a modern műtőblokk kiépítésén. A kivitelezést egy brăilai cég vállalta, kilenc hónap áll rendelkezésére a megvalósításra. A szerződés értéke 13,7 millió lej.

Fotó: Gábos Albin

Sokáig szünetelt a munka a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház C-épületénél, ahová többek között tíz korszerű műtőt és az azokat kiszolgáló helyiségeket tervezték. A napokban újra hozzáfogtak a kivitelezéshez, ezt hétfőn a sajtó képviselőinek is bejelentették a helyszínen.

Kudarcok sorozata

Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere úgy fogalmazott a többször felfüggesztett munkálatok kapcsán, hogy sok kudarc kapcsolódik hozzá, de végre sikerült sok munka és türelem árán újra elindítani a kivitelezést, az új műtőblokk pedig új lehetőségeket jelent majd mind a betegek, mind az orvosok számára. Borboly Csaba, a kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke szintén kitért arra, hogy milyen hosszú időbe telt újra „felvenni a fonalat”. Mint mondta, nagyon könnyű volt annak idején elrontani, és nehéz volt azután újra elindítani a beruházást, amelyet Kőműves Kelemen várépítéséhez hasonlította.

Fotó: Gábos Albin

Kifejezte azt is, hogy mindent megtesznek azért, hogy elérjék azt a céljukat, hogy az egészségügyi intézmény regionális klinikai kórházzá váljon. Ennek kapcsán hozzátette, hogy a napokban benyújtották a pályázatot az Országos Beruházási Társasághoz (CNI), hogy a járóbeteg-rendelő épületét (poliklinika épülete) és a sürgősségi betegellátó egységet felújítsák.

Tartani kell a határidőt

Adrian Dobrică sebészorvos, a műtőblokk vezetője arról beszélt, hogy az építési munkálatok felfüggesztésének idején mindent megtettek azért, hogy ne kelljen a betegeket elküldeni más kórházakba, ezért kisebb felújításokat végeztek a régi műtőkben, hogy továbbra is használni tudják. A kivitelezési munkák kapcsán kiemelte,

fontos, hogy a határidőket betartsa a kivitelező, ugyanis 2021-ben újra kell akkreditáltatni a kórházat, ezért jó, ha elkészülnek a fejlesztéssel.

Fotó: Gábos Albin
Többször meghirdették

A negyedszerre kiírt közbeszerzési eljárásra végül egyedül a brăilai Termhidro Kft. jelentkezett, meg is nyerte a versenytárgyalást a munkálatok kivitelezésére. Korábban szintén ez a cég végezte el az épületszárny szellőztetőrendszerének a kiépítését.

HIRDETÉS

Ezúttal kilenc műtőt alakítanak ki az épület harmadik emeletén és egyet a második emeleten a kiszolgáló helyiségekkel együtt. Ezekben a műtőkben többek között általános operációkat, ortopédiai és traumatológiai, nőgyógyászati, idegsebészeti gyermekgyógyászati, urológiai, érrendszeri, valamint plasztikai beavatkozásokat végeznek majd el.

A munkálatokra a kivitelezési határidő 9 hónap, a szerződés értéke 13,7 millió lej.

Fotó: Gábos Albin

A projektről

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház C-épületének felújításához még 2012. tavaszán fogtak hozzá. A projekt tartalmazta az épületszárny egy szinttel való emelését, egy intenzív osztály és egy szemészeti osztály kialakítását, továbbá egy modern műtőblokk kiépítését. Ezeket a fejlesztéseket azonban fel kellett függeszteni. A munkálatok mindössze 80 százalékban készültek el, többek között megerősítették az épületrész falait a földszinttől a második emeletig, egy új szintet is emeltek. Csakhogy időközben az építő cég csődbe ment, amelynek következtében fel kellett leltározni, hogy mit végeztek el, illetve felül kellett vizsgálni a műszaki tervet is, naprakésszé kellett tenni a megváltozott szabványok figyelembevételével. A munkálatok folytatására tavaly írt ki több rendben közbeszerzést a megyei önkormányzat, azonban egy cég sem jelentkezett, idén negyedszerre hirdették meg, amíg volt jelentkező, akivel szerződést is kötöttek.
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS