Tízéves a Kárpát-medencei konduktív pedagógiai fejlesztés Erdélyben

Tízéves a Kárpát-medencei konduktív pedagógiai fejlesztés Erdélyben

Fotó: Török Etele

Illyefalván 10 éve elérhető a Pető András által kidolgozott konduktív pedagógia, mely óriási hatással van a cerebrális sérülés miatt mozgáskorlátozottak életére: nemcsak fizikailag javul az állapotuk, de életszemléletük is gyökeresen átalakul a sorstársak és konduktorok közösségében. Az illyefalvi Pető Központ ünnepi rendezvényén az intézmény igazgatóját, Kató Ibolyát tíz éves elkötelezett munkájáért Pro Universitate díjjal tüntette ki a Semmelweis Egyetem vezetősége.

Bodor Tünde

2024. június 01., 18:192024. június 01., 18:19

A Kárpát-medence számos szegletéből érkezett vendégeket, meghívott helyi intézményvezetőket, a konduktor-képzésben résztvevő hallgatókat Kató Ibolya pszichológus házigazdaként üdvözölte. Tíz éve ugyanis ő „nagy akarásának”, valamint Kató Béla püspök, a KIDA alapítvány elnöke hathatós támogatásának köszönhetően

kezdődhetett el az együttműködés a Semmelweis Egyetem alárendeltségében működő Pető András Intézet és az illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakónia Alapítvány között.

Mindez annak a szellemében, amit Szilágyi Domokos a Bartók Amerikában című versében fogalmazott meg, és amit Kató Ibolya is idézett: az egymásrautaltság legmagasabb fokon szervezett formája a szeretet.

Galéria

Fotó: Török Etele

Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője felszólalásában varázslatnak nevezte azt a képességet, amivel a konduktorok rendelkeznek.

Idézet
Varázslat, ahogy az Önök tudása, lelkesedése, kitartása, feladást nem tűrő hozzáállása, végtelen türelme elvezet a célhoz. Jó értelemben vett megszállottság jellemzi Önöket, ami mintha kifogyóban lenne a társadalomban. Pedig ez lenne a természetes, elengedés helyett odafigyelés”

– fogalmazott a magyar kormány képviselője.

Az Illyefalván alkalmazott konduktív pedagógia tíz éves történetét bemutató kisfilmet nézve láthattuk, hogy 2014-től kedve először még a KIDA központban, majd

2017-től már a jól felszerelt, modern modern épületben, a Pető Fejlesztő- és Képző Központban kezelik a mozgásfejlesztésre szoruló felnőtteket, gyermekeket.

Mindennek teljes költségét a magyar kormány állta és állja.

Galéria

Kató Ibolya intézményvezetőt Pro Universitate díjjal tüntette ki a Semmelweis Egyetem vezetősége

Fotó: Török Etele

Pavlik Livia, a Semmelweis Egyetem kancellárja Teréz anya szavait idézte: „Maradj ott, hol vagy, találd meg a saját Kalkuttádat. Találd meg a beteget, a szenvedőt, a magányost éppen ott, ahol vagy.” Ez a mondat ugyanis összefoglalja, miért is születhetett meg az illyefalvi Pető Központ 2014-ben, mikor Európa számos szegletében már használták a módszert, de a Kárpátokon kívüli magyarlakta területeken még sehol nem alkalmazták.

A Semmelweis Egyetemhez 2017-ben csatlakozott Pető András Kar akkor is, azóta is egyik vezető projektjeként tekint a határon túli konduktív nevelés, az ehhez kapcsolódó képzés kiépítésére

 – mondta az egyetemi kancellár.

Merkely Béla egyetemi rektor üzenetét videóüzenetben tolmácsolták a résztvevőknek. Ő azt értékelte, hogy

Illyefalván már az első évben 80 embernek tudtak segítséget nyújtani a mindennapi élet lehető legteljesebb megéléshez, eddig 116 konduktor segítségével összesen 680 gyermek és 644 felnőtt rászorulót láthattak el.

A további fejlődést szem előtt tartva új kihívások és új eredmények felé törekednek – mutatott a jövőbe a Semmelweis Egyetem rektora.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke arról beszélt, milyen nagy szükség van az egyházak mellett működő intézményekre és civil szervezetekre, hiszen az állam sok feladatot nem képes, nem tud, nem akar felvállalni. Elismerését fejezte ki azoknak, akik szívvel-lélekkel, szeretettel, tisztességgel végzik a fejlesztő munkát, amelynek az eredménye is látszik.

Galéria

Farkas Zsófia két fiával a kezdetektől igénybe vetette a terápiát és rendkívül hálás a lehetőségért

Fotó: Török Etele

A kerekesszékből felállt és Csíksomlyóra zarándokolt

A konduktorok munkájának eredményéről, a Pető Központban talált közösség áldásos hatásáról három érintett is vallott az ünnepségen.

A szklerózis multiplexben szenvedő Huza Viktor hálásan szólt arról, hogy a mozgás karbantartásának kényszere mellett

milyen jó szocializálási lehetőséget jelent a betegek számára számára a terápia, hangulatukra is pozitív hatással van.

Farkas Zsófia hármasikrek édesanyja, közülük a két fiúval a kezdetektől, hatéves koruktól járt Illyefalvára. Életük összenőtt a terápiával, rengeteg támogatást kaptak, nemcsak a mozgásfejlesztéshez.

A most 17 éves fiúkra rendkívül jó hatással volt a kitartó munka, testtudatosak lettek, a megtanult légzéstechnikát most is alkalmazzák, sőt, a tanultakkal segítségére tudtak lenni sztrókot kapott nagyapjuknak is.

Galéria

Fotó: Török Etele

„Délceg fiaim ízlésesen viselik a korlátaikat, számukra nincs akadály, rövid és hosszú távú célokat tűznek maguk elé és azokat végig is követik”, mondta büszkén és meghatódva édesanyjuk, de ugyanúgy értékelte azt a rugalmasságot, amelyet a közösségben tapasztalt sokszínűségnek köszönhetően sajátítottak el fiai és mai napig kamatoztatják. Megtudhattuk, hogy

egyik fia kerekesszékkel és járókerettel kezdte a terápiát, de idén már Csíksomlyóra zarándokolt – ez a Pető Központban kapott segítség nélkül nem lett volna lehetséges

– mondta meggyőződéssel Farkas Zsófia. Másik fia idegtudósnak készül, és édesanyja hiszi, el is éri célját. A szülőknek szintén sokat jelent a fejlesztő munka, hiszen a terápia közben egymást támogatni tudják, tartják a lelket egymásban, halhattuk az anyukától.

Végül egy fiatal lány, Orbán Szilvia vallott arról, mennyit fejlődött fizikai és önismereti szempontból a kezeléseknek köszönhetően, és mennyire megváltozott nézőpontja az életről.

Idézet
Megértettem, hogy a saját életem az én kezemben van és én vagyok a felelős érte”

– fogalmazott. Azt is bevallotta, ott született meg erős vágya az önállósodásra.

Az intézményteremtés az egyetlen út a megmaradásunkhoz

A továbbiakban Zsebe Andrea, a Pető András Kar dékánja tekintette át az illyefalvi Pető Központ történetét. Azt is elmondta:

sokat dolgoztak azon, hogy a rehabilitáció és a nagymértékben gyakorlatorientált konduktorképzés folyamatos legyen, a konduktor szakma bekerüljön a román szakmai jegyzékbe.

Az ünnepi rendezvény kiemelt momentumában tízéves munkája elismeréseképpen a Semmelweis Egyetem vezetői átnyújtották Kató Ibolyának a Pro Universitate díjat.

Idézet
Minden díjjal úgy vagyok, hogy szét szeretném osztani mindenkinek, aki tett értünk”

– mondta a kitüntetett, aki köszönetét fejezte ki az egyetem minden munkatársának, a konduktoroknak, a hallgatóknak, a férjének és a KIDA teljes csapatának.

Galéria

Megmaradásunk egyetlen útja az intézményteremtés, mondta Kató Béla püspök.

Fotó: Török Etele

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a maga során arról elmélkedett, mindenkinek a hálaadást íratná fel gyógyszerként.

Idézet
Folyamatos hálaadásban vagyunk”

–fogalmazott a KIDA alapító-elnöke, majd az intézményteremtés fontosságát hangsúlyozta: „ennek az az értelme, hogy mi kisebbségiek be tudjunk menekülni egy intézménybe, ahol önmagunk lehetünk. (…) Ha élni akarunk, ez az egy út van.” Arra is kitért, hogy

a rendezvény maga is a nemzeti összetartozás erejének megélése, hiszen a Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről mindenhonnan jelen vannak.

Végül reményét fejezte ki, hogy a munkának lesz folytatása, a megérintődött fiatalok továbbviszik azt.

A jubileumi ünnepség, melyen a konduktor-hallgatók is kis énekes műsorral léptek fel, délután is folytatódott a meghívott vendégek felszólalásaival, majd kulturális műsorral és közös vacsorával zárult.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 03., szerda

Lenyűgző életpálya és eredmények – Bernády György polgármesterről nyílik kiállítás Marosvásárhelyen

Marosvásárhely egykori polgármesteréről, Bernády Györgyről hoztak létre kiállítást a Kultúrpalotában, jelentős, hosszan tartó kutatómunka eredményeként.

Lenyűgző életpálya és eredmények – Bernády György polgármesterről nyílik kiállítás Marosvásárhelyen
2024. július 03., szerda

Újra lehet kirakósozni a könyvtár előtt

Idén is megrendezik a tavaly nagy sikernek örvendő, Kiraklak a könyvtárnál eseményt Székelyudvarhelyen, amelynek során a Városi Könyvtár előtti téren több különleges puzzle kirakására vállalkozhatnak az érdeklődők.

Újra lehet kirakósozni a könyvtár előtt
2024. július 03., szerda

Már csak Székelyföld egy részét érinti a viharos időjárás

Délkelet irányba vonult az esővel, heves széllökésekkel tarkított időjárás, az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb figyelmeztetése már csak Székelyföld egy részére vonatkozik.

Már csak Székelyföld egy részét érinti a viharos időjárás
2024. július 03., szerda

Felavatása után 132 évvel fejezik be Gábor Áron eresztevényi síremlékét

Az ágyúöntő Gábor Áron majdnem napra pontosan 175 évvel ezelőtt, 1849. július 2-án vesztette életét Uzon és Kökös között, ám holttestét csak két nappal később tudták elhantolni az eresztevényi református templom mellett.

Felavatása után 132 évvel fejezik be Gábor Áron eresztevényi síremlékét
2024. július 03., szerda

Ma teszik közzé a nyolcadikosok képességvizsgájának eredményeit

Sajtótájékoztatót tart ma délben Ligia Deca oktatási miniszter, amelyen ismerteti a nyolcadikosok országos képességfelmérőjének eredményeit.

Ma teszik közzé a nyolcadikosok képességvizsgájának eredményeit
2024. július 03., szerda

Kétféle Székelyföld: még nem érkezett meg a teljes lehűlés Csíkszeredába és Háromszékre

Noha Székelyföld-szerte alábbhagyott a kánikula, a beígért lehűlés nem teljesen egy időben érkezett meg: Csíkszeredában és Háromszéken néhány fokkal melegebb volt szerdára virradóan és reggel is.

Kétféle Székelyföld: még nem érkezett meg a teljes lehűlés Csíkszeredába és Háromszékre
2024. július 03., szerda

Székelyföldön is károkat okozott a viharos időjárás

Tizenkilenc megye 42 településén okozott károkat a viharos időjárás – számolt be kedd este a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség.

Székelyföldön is károkat okozott a viharos időjárás
2024. július 03., szerda

Több városrészen áramkiesés van Székelyudvarhelyen, de már dolgoznak a megoldáson

Székelyudvarhely több részén is áramszünet van szerda reggeltől egy meghibásodás miatt. Az áramszolgáltató dolgozik a hiba elhárításán.

Több városrészen áramkiesés van Székelyudvarhelyen, de már dolgoznak a megoldáson
2024. július 03., szerda

Az egészségügyi minisztériumot is érdekli, hogy mi történik a hálószobákban

Egyre gyakoribbak a termékenységi, nemzőképességi problémák, de a gyermekvállalások csökkenő számának társadalmi okai is vannak. Összetett, fontos téma, fontos népegészségügyi probléma ez, véli Tar Gyöngyi, a megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője.

Az egészségügyi minisztériumot is érdekli, hogy mi történik a hálószobákban
2024. július 02., kedd

Sínre dőlt, utat eltorlaszoló fák, pincéket, udvarokat elárasztó víz – nem vonult el a vihar nyom nélkül

Mintegy negyven percet kénytelen vesztegelni a 4512-es jelzésű személyvonat Ratosnyán, mivel a kedd délutáni viharban fa dőlt a vasúti sínekre Palotailván. Emellett a nagy esőzés következtében a víz pincéket is öntött el több Maros megyei településen.

Sínre dőlt, utat eltorlaszoló fák, pincéket, udvarokat elárasztó víz – nem vonult el a vihar nyom nélkül
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!