Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Szigorúan ellenőrzik az utcán lévőket

Simon Virág 2020. március 25., 20:02

Meg kell indokolniuk, hogy miért vannak az utcán, honnan jönnek és hová mennek – mondták a Maros megyei rendőrök szerdán délben a járókelőknek, gépkocsivezetőknek, miközben igazoltatták őket, és kérték a munkahelyi igazolványt vagy az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot.

Katonák is részt vettek az igazoltatáson Fotó: Haáz Vince

A Maros megyei rendőrség, csendőrség és a katonai szolgálatot teljesítők közösen ellenőrizték szerdán déltől, hogy miként tartják be a városban és vidéken élők a kijárási tilalmat. Mint Emanuela Farcaș, a megyei rendőrség sajtószóvivője lapunknak elmondta, megyeszerte több helyszínen fogtak ellenőrzésbe szerdán kevéssel 12 óra után, és ez a következőkben a napi munkájuk része lesz.

Kerékpározó fiatalokat is ellenőriztek Fotó: Haáz Vince

Emlékeztetett, a katonai rendelet értelmében kijáráskor fel kell mutatni a munkahelyi igazolást vagy egy egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot. Az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatnak tartalmaznia kell a nevet, a kijárás okát, a dátumot és az aláírást. Az iratokat be lehet mutatni telefonon is. Azt is kiemelte, hogy

azoknak is fel kell mutatniuk a saját felelősségre írt nyilatkozatot, akik a közeli kisboltba mennek vásárolni. Nem mentesek ez alól a 11–13 óra között bevásárolni, patikába igyekvő 65 évnél idősebb nyugdíjasok sem.

Minden egyes kijáráskor naprakész nyilatkozattal vagy munkahelyi igazolással kell rendelkezzenek azok, akik az utcán tartózkodnak.

Amíg tart a szükségállapot, mindennapos látvány lesz a rendőr és katonai jármű országszerte Fotó: Haáz Vince

Megkérdeztük, hogy mi történik a kiskorúak kijárása esetén. Hiszen megtörténik, hogy egy 13 éves gyermeket elküldenek a szomszédos kenyérboltba vásárolni vagy egy 17 éves bevásárol nagymamájának. A sajtószóvivő elmondta, a katonai rendeletet azért hozták, hogy minél kevesebben menjenek ki az utcára, és így védve legyen a lakosság.

Fotó: Haáz Vince

„A rendelet nem tér ki arra, hogy mi történik, ha egy kiskorú egyedül megy ki az utcára. Az lenne a jó, ha ez nem történne meg, és a gyerekek otthon maradnának. Ha mégis elmegy a közeli kisboltba, vagy akár távolabb is, legyen nála saját nevére kitöltött nyilatkozat és a személyazonossági igazolványa, ha 14 évnél nagyobb. A felnőttek által kísért gyerekek esetében nincs szükség nyilatkozatra.”

Fotó: Haáz Vince

Az Agerpres szerint Marcel Vela belügyminiszter szerdán azt nyilatkozta, hogy nincs szükségük nyilatkozatra azoknak, akik lakhelyük környékén sétáltatják háziállataikat vagy egyénileg sportolnak, mivel az igazoltatást végző rendőr a személyi igazolvány alapján tudja majd, hogy hol van a lakhelyük.

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat