Számos közismert személyiség és szakember ad elő a TEDxUdvarhely idei kiadásán

Számos közismert személyiség és szakember ad elő a TEDxUdvarhely idei kiadásán

Tartalmasnak ígérkezik az idei TEDxUdvarhely is. Tizenegy előadót nevesítettek a szervezők, de a lista még nem teljes

Fotó: László Ildikó

A James Webb űrteleszkóp egyik vezető fejlesztője, az országos katasztrófavédelem vezetője, sportminiszter, hegymászó-mentálhigiénés szakember, vegánéletmód-mentor, író-slammer, és a cigányság megismertetését a szívén viselő fiatal néprajzos is szerepel a második székelyudvarhelyi TEDx előadói között. Az egész napos konferencia idei kiadásának részleteiről csütörtökön rántották le a leplet a szervezők.

Székelyhon

2022. július 14., 16:322022. július 14., 16:32

2022. július 14., 19:062022. július 14., 19:06

Megkapták az Egyesült Államokbeli szervezettől a TED-licenszt, így idén megrendezik a tavaly nagy sikert arató első TEDxUdvarhely folytatását – jelentette be a konferencia második kiadásáról szóló csütörtöki sajtótájékoztatón Szakács-Paál István, a rendezvény kurátora.

Az idei kiadást is a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház, a Harghita Business Center fogja adminisztratív szempontból lemenedzselni, de a szervezőcsapat tagjai civilként vesznek részt a rendezvény megszervezésében, így a TEDxUdvarhely nem egy inkubátorházas rendezvény

– hangsúlyozta.

A TEDxUdvarhely idei előadóit Szakács-Paál István, Pálfi Kinga, a projekt kezdeményezője és Berkeczi Zsolt, a konferencia kommunikációs felelőse mutatták be. Elsőként Raed Arafat orvost, a SMURD igazgatóját, az országos katasztrófavédelem vezetőjét, aki az elmúlt két évben a járványügyi intézkedések arcává vált országszerte, de azt talán már kevesebben tudják róla, hogy 1998-ig Marosvásárhelyen élt és fejlesztette az elsősegély-ellátást, illetve hogy 1990-ben saját Opel Kadettjével kezdte el működtetni az akkori rohammentő-szolgálatot.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Fesztiváligazgatótól a sportminiszterig

Sterczer Hilda hegymászó, mentálhigiénés szakember, tanító, a Hópárduc Alapítvány vezetője, és Erőss Zsolt özvegye is előadást tart az idei TEDxUdvarhelyen, aki a tanítói pályán, illetve a hegymászásban szerzett tapasztalatait összegyúrva, gyógypedagógusokkal segíti a gyerekeket a mozgásfejlődésben és abban, hogy jobb teljesítményt érjenek el.

A ma már tizenegy éves múltra visszatekintő, nemzetközivé vált, értékteremtő és idegenforgalmi szempontból sem elhanyagolható kolozsvári Jazz In The Park fesztiváligazgatója, Alin Vaida is a konferencia vendége lesz idén.

A napokban az egész világot bejárták az űrkutatás új korszakának kezdetét elhozó James Webb űrteleszkóp lélegzetelállító asztrofotói, azt viszont kevesen tudják, hogy az űrtávcső egyik vezető fejlesztője magyar, azt pedig még kevesebben, hogy Detre Örs Hunor fizikus, csillagász is előadást tart az idei TEDxUdvarhelyen.

A keynote speaker kifejezésnek talán még nincs is magyar megfelelője, valószínűleg a motivációs előadó jelentése áll a legközelebb az angol kifejezés jelentéséhez, és ezen a területen ismert Dietmar Dahmen neve, aki az innovatív és diszruptív trendek és technológiák szakértője – ő szintén előadást tart az idei TEDx-en.

Paralimpikon-sportminiszter is lesz az előadók közt. Novák Károly Eduárdot nem kell bemutatni, hiszen sport- és ifjúsági miniszterré történő kinevezése, az 2020 decembere előtt is ismert volt már sportteljesítményéről – romániai magyar paralimpiai világ- és Európa-bajnok kerékpározó – és inspiráló élettörténetéről.

Pető Mária Gábor Dénes-díjas fizikus, tanár is székelyföldi, aki olyan hatékonyan fejleszti a kreativitást diákjaiban, hogy egykori tanítványai számos területen – termodinamika, hálózatelmélet, orvosi kutatások, génkutatás, részecskefizika – értek el már sikereket.

Isztojka Máté egy fiatal, szentábrahámi származású, néprajz szakos egyetemi hallgató, akinek – a roma közösség tagjaként – feltett célja a cigányságot megismertetni a világgal.

Vegánéletmód-mentor vendége is lesz az idei TEDxUdvarhelynek Korpádi Péter személyében, aki az önfenntartó gazdálkodás művelője is.

Nyáry Luca íróként, slammerként és aktivistaként vált ismertté – édesapja egyébként Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész – és a szervezők reményei szerint előadásában arra is választ ad, hogy miként lehet a művészeteket egy magasabb cél érdekében használni.

Cristian Tabără újságíró, televíziós műsorvezető gondolatébresztő előadásán is részt vehet majd az egész napos konferencia közönsége.

Nem az előadón, a gondolaton van a hangsúly

Már a tavalyi rendezvény is azt mutatta, hogy a székelyudvarhelyiek egy nyitott közösség, nyitottak az inspiráló emberek inspiráló történeteire, és foglalkoztatja őket, hogy milyen lesz a jövő, hogy mi történik körülöttük és azok milyen hatást gyakorolnak ránk, és hogyan tudunk ebben a környezetben egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet élni – mondta az eseményen szintén jelen lévő Bíró Barna Botond, a vállalkozói inkubátorház igazgatótanácsának elnöke.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Mindeddig tizenegy előadó részvétele vált biztossá az idei TEDxUdvarhely konferencián, de még továbbiakkal folytatnak egyeztetéseket a szervezők. Noha köztük számos ismert ember van, mégsem az előadó nevén van a hangsúly, hanem

az a legfontosabb feltétel, hogy olyan gondolatot tudjon átadni, ami átformálhatja a világról vagy az adott témáról alkotott képünket

– foglalta össze a TEDx szellemiségét Szakács-Paál István.

Az Egyesült Államokbeli TED-szervezet szigorú kritériumai szerint a szeptember 10-én zajló rendezvényre csak 100 jegyet értékesíthetnek a szervezők.

Érdemes a weboldalon megtalálható hírlevélre is feliratkozni, hogy azonnal értesüljenek a jegyárusítás megkezdéséről, hiszen tavaly is gyorsan elfogytak a belépők

– tanácsolták az érdeklődőknek a szervezők.

Noha a feltételek szerint az előadók nem kaphatnak tiszteletdíjat, a rendezvénynek a szállás, étkeztetés, utaztatás, illetve az audiovizuális feltételek megteremtését is beleértve számos költsége van, ezért a szervezők továbbra is várják szponzorok jelentkezését.

A rendezvény, – amely az Ötletek egy jobb világért mottóval zajlik idén – helyszíne ezúttal is a volt Stúdió mozi épülete lesz, és idén is koncerttel zárul majd az esemény.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 01., szombat

Öt éve járt Csíksomlyón Ferenc pápa

Napra pontosan öt éve volt a történelmi pápalátogatás Csíksomlyón, amikor Ferenc pápa a fogadalmi búcsú helyszínén pontifikált szentmisét. A pápalátogatást megelőző időszakot és a történelmi nap eseményeit idézzük fel.

Öt éve járt Csíksomlyón Ferenc pápa
Öt éve járt Csíksomlyón Ferenc pápa
2024. június 01., szombat

Öt éve járt Csíksomlyón Ferenc pápa

2024. június 01., szombat

15 métert zuhant egy férfi Radnóton egy állványról

Harminc méter magas állványról zuhant le egy személy, melynek körülbelül felénél fennakadt, és eszméletét vesztette. Mindez szombat délelőtt történt Radnóton. A mentőegységek nagy erőkkel vonultak a helyszínre, mentőhelikopter is segíti a mentést.

15 métert zuhant egy férfi Radnóton egy állványról
2024. június 01., szombat

A megélhetési politizálástól a közösségi érdekekig

Hogyan látja az öncélú kisközösségi politizálást, beleszól-e az RMDSZ országos vezetése a helyi ügyekbe, hogyan látja az erdélyi, székelyföldi társadalmi problémákat – számtalan más mellett ezekről a témákról beszélgetett Kelemen Hunor Miklós Csongorral.

A megélhetési politizálástól a közösségi érdekekig
2024. június 01., szombat

Az iskola, ahol egy napra a legózás és a különböző játékok kerültek középpontba

Nagy volt a zsivaj pénteken a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola udvarán: a step by step (lépésről lépésre) tagozatos pedagógusok és elemis diákok vendégeket fogadtak, akikkel együtt játszottak, alkottak, ugráltak.

Az iskola, ahol egy napra a legózás és a különböző játékok kerültek középpontba
2024. június 01., szombat

Volt olyan június, amikor Csíkszéket arasznyi hó borította

Az esztendő hatodik hónapja vélhetően a római Jupiter feleségéről, Juno istennőről kapta a nevét. A Nap ekkor tartózkodik a leghuzamosabb ideig az égbolton, de ez nem föltétlenül tükröződik az időjárásban.

Volt olyan június, amikor Csíkszéket arasznyi hó borította
2024. május 31., péntek

Korszerű orvosi központ és mentőállomás nyílt Korondon

Már nem kell más településekre, városokba utazniuk a Korond községi betegeknek, hiszen átadták az orvosi központot és a mentőállomást Korondon. Az intézet nyolc különböző szakággal indul, emellett a mentőszolgálat is helyet kapott a létesítményben.

Korszerű orvosi központ és mentőállomás nyílt Korondon
2024. május 31., péntek

Nagyban nyomták a tisztítószer-hamisítást és a csempészést, lecsapott rájuk a rendőrség

A rendőrség gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló osztályának munkatársai az ügyészség felügyeletével négy személynél tartottak házkutatást Maroshévízen, Gyergyótölgyesen és Borszéken pénteken.

Nagyban nyomták a tisztítószer-hamisítást és a csempészést, lecsapott rájuk a rendőrség
2024. május 31., péntek

Híd a múlt, a jelen és a jövő között – felavatták az etédi falumúzeumot

Ünnepre gyűltek össze az etédiek és a távolabbról érkező meghívott vendégek pénteken: az önkormányzat által megvásárolt porta udvarán felavatták a régi álomként megvalósult, a közösségi összefogásként, kalákában létrehozott falumúzeumot.

Híd a múlt, a jelen és a jövő között – felavatták az etédi falumúzeumot
2024. május 31., péntek

Egyik sofőr jogosítvány nélkül, a másik valószínűleg tudatmódosító hatása alatt vezetett

A gyanú szerint tudatmódosító szer hatása alatt vezetett az a sofőr, akit a ludasi rendőröknek sikerült kiszűrniük a forgalomból péntekre virradóan.

Egyik sofőr jogosítvány nélkül, a másik valószínűleg tudatmódosító hatása alatt vezetett
2024. május 31., péntek

Körözött személyt igazoltattak a rendőrök

A mezőzáhi rendőrök csütörtök délután Nagysármáson igazoltattak egy karánsebesi férfit, amikor riasztott az e-DAC applikáció: az illető nevére két letartóztatási parancs is ki volt adva.

Körözött személyt igazoltattak a rendőrök
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!