Szakképző iskola indul a minorita rendházban szeptembertől

Szakképző iskola indul a minorita rendházban szeptembertől

Pölöskei Anna helyettes államtitkár, Csák János miniszter és Böjte Csaba

Fotó: Dénes Botond

Beindítják a szakképző iskolát magyar állami támogatással a kézdivásárhelyi minorita rendházban szeptembertől – hangzott el csütörtökön a közelmúltban felújított épületben, a Csák János, Magyarország kultúráért és innovációért felelős minisztere részvételével rendezett sajtótájékoztatón.

Daczó Hodor Barna

2023. május 04., 15:082023. május 04., 15:08

2023. május 04., 15:092023. május 04., 15:09

Csák János elöljáróban megjegyezte, nagy öröm számára Háromszéken lenni, főként hogy többről van szó baráti látogatásnál.

„A magyar, a román, de az egész közép-európai gazdaság egyik kulcskérdése, hogy lesz-e elég jól képzett szakemberünk, akik képesek lesznek folyamatosan, akár a változó technológiák használatával is gazdasági növekedést elérni ebben a régióban. Ez a szakképzési centrum, amit a veszprémi és mátészalkai kollégáink segítenek fölállítani, azt szolgálja, hogy

Idézet
itt, Székelyföldön azokban a szakmákban, ahol megvannak a hagyományok, a kompetencia és a vállalkozások, próbáljunk meg minél több tizenéves fiatalembert bevonzani a szakképzésbe”

– hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette, az elmúlt tíz évben Magyarországon nemzetközi szinten is élen járó megoldások alakultak ki, amelyeket ide is elhoznak, és itt jóval többről van szó, mint a fiatalok képzéséről. „Nem állunk meg itt! Nem elég az, hogy csak a fiatalokat hozzuk be a képzésbe, hiszen jól tudjuk, nagyon sok változás van a különböző technológiákban, ezért

Idézet
nekünk, felnőtteknek is folyamatosan képeznünk kell magunkat.”

Figyelembe veszik a helyi igényeket

Magyarország kultúráért és innovációért felelős minisztere hangsúlyozta, figyelembe veszik a helyi igényeket.

Idézet
Azt nézzük meg, hogy mire van itt szükség, ezért kezdünk a turisztikával,

amelyre ez a csodálatos táj Háromszéket, egész Székelyföldet predesztinálja, de nem állunk meg. Azt kértem kollégáimtól és a helyi kapcsolataimtól, hogy töltsék meg ezt a házat zajjal, fiatal emberekkel, akik tudással felvértezve élre tudják mozdítani ennek a régiónak a gazdasági növekedését” – fejtette ki.

Galéria

Fotó: Dénes Botond

A Nagy Mózes iskolaalapító által létesített épület a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány ügykezelésébe tartozik.

„Hét évvel ezelőtt leültünk és nézegettük ezt az akkor az összedőlés szélén álló épületet, azon töprengve, hogy mi legyen benne. Megfogalmaztunk egy szép álmot, leírtuk, pályázat lett belőle. Évekbe telt, míg az épület elkészült, és hálás vagyok, amiért a miniszter úr eljött és ezt a hétéves álmot megkoronázza azzal, hogy zöld utat biztosít a szeptembertől négy évfolyamon is elinduló felnőttképzésnek” – hangsúlyozta Böjte Csaba.

Pezsgőbb lesz az élet

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere is bízik abban, hogy ősztől beindul az oktatás a központban. „Most már látom én is a zöld fényt. Amikor elkezdtünk itt építkezni, a célunk az volt, hogy ezt a csodálatos épületet megmentsük. És már akkor arról beszéltünk, hogy

Idézet
nem elég megmenteni, hanem élettel kell megtölteni.

Egyrészt olyan szakmában képezünk a jövőben szakembereket, ahol óriási a hiány, másrészt sokkal több fiatal lesz a városban, tehát az élet is pezsgőbb lesz.

Idézet
Hiszem azt, hogy szeptemberben majd itt megnyitjuk a tanévet”

– fejezte ki reményét a polgármester, a helyi önkormányzat támogatásáról biztosítva a jelenlévőket.

Fejér Lászó Ödön RMDSZ-es szenátor megjegyezte, a lelke megbékélt. „Tíz év után végre megérem, hogy sikerül az iskolát megnyitni” – mondta, köszönetét fejezve ki Csák János miniszternek és Magyarország Kormányának a támogatásért, amely lehetővé tette a Böjte Csabával közös álmuk megvalósítását.

Senkit nem küldenek el

Pölöskei Anna szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, a minisztérium koordinálja azokat a centrumokat, amelyek felvállalják részben az oktatók kiválasztását, részben azok képzését. „Csak olyan képzéseket érdemes indítani, amire helyi szinten szükség van” – hangsúlyozta. Hozzátette,

négy osztályt rendeznének be az épületben.

„Ez lehet túlságosan nagy álom az elején, de majd meglátjuk. Első körben a vendéglátással és turizmussal összefüggő dolgot szeretnénk, majd az egyébhez, mint a szakács- vagy cukrászképzés, duális partnerek szükségesek, amíg nincs tankonyhánk” – fejtette ki, hozzátéve, hogy a tankonyha létesítése után is szükség lesz duális partnerekre. „Hiszen

Idézet
a vállalkozásoknak készül ez az egész.”

Csák János hangsúlyozta, noha kezdetben a veszprémi és mátészalkai központok támogatásával zajlik a képzés, néhány éven belül az intézménynek saját lábra kell állnia. „Nem inkubátorszerűen, hanem a helyi erők, oktatók vállalkozók által kell működnie.”

Galéria

Fotó: Dénes Botond

Elhangzott még, hogy a tervezés a helyi önkormányzatnak és a vállalkozóknak köszönhetően valósult meg, míg az épület felújításához szükséges 3,2 millió eurót a magyar kormány finanszírozta.

„Az egész Európai Uniónak az az értelme, hogy az áruk, szolgáltatások, emberek és tőke szabadon áramolhasson. Tehát amikor a magyar kormány egy ilyen szakképzési központot létrehoz, a nagy európai gazdasági fejlődéshez járul hozzá.

Idézet
Nem azt akarjuk, hogy az itt tanulók magyarországi szállodákban és vendéglőkben dolgozzanak, hanem itt, Székelyföldön olyan értéket képviseljenek, hogy ez a régió eltartsa magát, jó legyen itt élni,

az emberek akarjanak gyermekeket, és az a csodálatos tündérkert, ami itt van, fönnmaradjon magától. A magyar államnak ezért fontos szándéka, hogy a határon kívüli területeken is segítsen” – hangsúlyozta Csák János. Hozzátette, mindez együttműködésben valósul meg a román és a szlovák államokkal, hiszen ez számukra olyan, mint egy külföldi tőkebefektetés. „Magyarországon az elmúlt harminc évben a gazdasági működés egyik motorja pontosan a külföldi tőkebefektetés volt. Ma már Magyarország eljutott oda, hogy kifektető is tud lenni” – tette hozzá.

Várják a jelentkezőket

Befejezésül Böjte Csaba összegzésként elmondta, cél, hogy a szakképző központban tanuló fiatalokat felkészítsék arra, hogy akár négy- vagy ötcsillagos szállodákban is megállják a helyüket, és becsületes munkából meg tudjanak élni.

„Legfontosabb most talán az, hogy lehet jelentkezni a tizenkét osztályt vagy akár szakiskolát végzett fiataloknak, de a szakmában dolgozó felnőtteket is várjuk az iskolába, akik úgy érzik, jó lenne egy kis tudás, meg egy jó oklevél” – fejtette ki. Érdeklődni, iratkozni a kezdiszakkepzes@gmail.com e-mail címen lehet.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. május 04., csütörtök

Petőfi a világ körül – kiállításmegnyitó Sepsiszentgyörgyön

A Petőfi a világ körül című vándorkiállítást május 5-én, pénteken, 18 órától nyitják meg a a sepsiszentgyörgyi evangélikus-lutheránus templomban.

Petőfi a világ körül – kiállításmegnyitó Sepsiszentgyörgyön
2023. május 04., csütörtök

Négy óra alatt közel 130 gyorshajtó

Számos Hargita és Kovászna megyei településen, illetve ezek közötti útszakaszokon figyelték sebességmérő készülékekkel a forgalmat a közlekedésrendészek szerdán. A nagyszabású hatósági akció négy órát tartott, ezalatt közel 130 gyorshajtót azonosítottak.

Négy óra alatt közel 130 gyorshajtó
Négy óra alatt közel 130 gyorshajtó
2023. május 04., csütörtök

Négy óra alatt közel 130 gyorshajtó

2023. május 04., csütörtök

Napelemrendszert szeretne szinte ingyen? Érdemes résen lennie

A jelentkezési sorrendnek jelentős szerepe lesz a szerdán elindított Zöld Ház programban a napelemrendszerek megvásárlására biztosított támogatások igénylését tekintve, ezért érdemes résen lenniük azoknak, akik kérelmet szeretnének benyújtani.

Napelemrendszert szeretne szinte ingyen? Érdemes résen lennie
2023. május 04., csütörtök

Erdélybe jön Robert C. Castel

Világrendváltás – útmutató a 21. századhoz című előadásával látogat Erdélybe Robert C. Castel. Az aradi származású, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő, az orosz–ukrán háború egyik legismertebb szakértője nyolc helyszínen tart nyilvános előadást.

Erdélybe jön Robert C. Castel
Erdélybe jön Robert C. Castel
2023. május 04., csütörtök

Erdélybe jön Robert C. Castel

2023. május 04., csütörtök

Még mindig bukdácsol a Hargita megyei hulladékgazdálkodási rendszer előkészítése

Egymást követik a bonyodalmak a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer alapját képező gyergyóremetei lerakó és hulladékkezelő központ ügyében, a rendszer beüzemelésének időpontja még ködbe vész.

Még mindig bukdácsol a Hargita megyei hulladékgazdálkodási rendszer előkészítése
2023. május 03., szerda

Akinek a rózsáját ajándékba kapta Ferenc pápa

Novák Katalin köztársasági elnök olyan rózsatöveket ajándékozott Ferenc pápának, „amelyet egy erdélyi magyar, Márk Gergely nemesített”. Mint kiderítettük, a híres rózsanemesítő székely identitású volt: családja a háromszéki Egerpatakról származik.

Akinek a rózsáját ajándékba kapta Ferenc pápa
2023. május 03., szerda

Focibajnoksággal, asztalitenisszel, tabléval ünnepelték a csendőrség napját Székelyudvarhelyen

Kissé megkésve – hiszen a jó időre vártak –, de kétnapos eseménysorozattal ünnepelték a csendőrség napját Székelyudvarhelyen. A hétköznapokban zajló közös munka és a sport szeretete kötötte össze a résztvevőket.

Focibajnoksággal, asztalitenisszel, tabléval ünnepelték a csendőrség napját Székelyudvarhelyen
2023. május 03., szerda

Nyílt nap lesz a csíktaplocai kutyamenhelyen

Megnyitja a kapuit az érdeklődök előtt a csíktaplocai kutyamenhely május 7-én, vasárnap. A cél, hogy bárki betekintést nyerhessen mindennapi munkájukba.

Nyílt nap lesz a csíktaplocai kutyamenhelyen
2023. május 03., szerda

Unscene: fesztivál a kulturális sokszínűség jegyében

Harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit az Unscene – Művészeti Egyetemek Fesztiválja Csíkszeredában, hogy hat romániai felsőoktatási intézmény közreműködésével összegyűjtse a színházi szakma területén tevékenykedő végzős hallgatókat és oktatóikat.

Unscene: fesztivál a kulturális sokszínűség jegyében
2023. május 03., szerda

Számos néptáncegyüttes ropja majd Csíkszereda központjában a Táncház napján

Az első táncházat 51 éve rendezték meg Csíkszeredában, ennek emlékére a Táncház napját idén is megtartják május 10-én. Ebből az alkalomból a város központjában néptánccal, népzenével telített estét kínálnak a szervezők.

Számos néptáncegyüttes ropja majd Csíkszereda központjában a Táncház napján
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM