Tragédia Székelyudvarhelyen – gyerekek szorultak a bentlakás összeomlott fala alá

Tragédia Székelyudvarhelyen – gyerekek szorultak a bentlakás összeomlott fala alá

Fotó: Hargita megyei tűzoltóság

Összedőlt a Tamási Áron Gimnázium kollégiumának egyik épületrésze hétfő délután. Több gyerek a romok alá szorult, azonban sikerült kimenteni őket. Az egyik fiút már nem lehetett újjáéleszteni.

Székelyhon

2023. december 18., 16:432023. december 18., 16:43

2023. december 20., 12:482023. december 20., 12:48

22.45 – Mariana Negoiță, a Marosvásárhelyi Sürgősségi Klinikai kórház sajtószóvivője a Székelyhonnak elmondta, hogy a Székelyudvarhelyről Marosvásárhelyre szállított diáklány állapota kritikus. Mély kómában van, több orvos vizsgálja, hogy pontosan felmérjék állapotát. Az illetékes emlékeztetett, hogy a romok alól kimentett fiatal lányt újra kellett éleszteni.

21.43 – Részvétét fejezte ki hétfő este a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületénél történt falomlásban életét vesztő diák családjának az oktatási minisztérium.

Idézet
Erőt kívánunk azoknak a családoknak is, akiknek gyermekei érintettek ebben a tragikus eseményben

– olvasható a tárca közleményében.

Beszámoltak arról is, hogy hétfő este Ligia Deca oktatási miniszter sürgősen összehívta az oktatási minisztérium vezetőségét megvitatni a székelyudvarhelyi intézmény támogatásának módozatait. A minisztérium két képviselője az ülés után a helyszínre utazott. A közleményben hangsúlyozták, hogy

az épületek biztonságossá tételéért az ingatlanok kezelői felelnek.

Hozzátették, hogy a minisztérium állandó kapcsolatban áll a Hargita megyei prefektúrával, a tűzoltósággal és a tanfelügyelőséggel.

Ligia Deca miniszter felszólította a helyi hatóságokat, hogy

a legnagyobb felelősséggel gondoskodjanak azoknak az épületeknek biztonságáról, amelyekben gyermekek tartózkodnak.

„Az oktatási minisztérium a lehetőségeihez mérten mindent megtesz, hogy megelőzze az ilyen tragikus eseményeket!” – idézte Decát a közlemény.

21.40 – A bentlakásnál történt tragédia kapcsán részvétét és együttérzését fejezte ki Klaus Iohannis, Románia elnöke és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetője is. Emellett az ügy kivizsgálását és a felelősök előállítását is szorgalmazzák. Mint Iohannis a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben írta, ez egy olyan tragédia, ami rávilágít arra, hogy

az iskolák biztonsága fontos prioritás. Mint fogalmazott, azok a terek, ahol a diákok az idejük nagy részét töltik védelmül kell szolgáljanak, és meg kell felelniük a szükséges biztonsági előírásoknak.

Iohannis továbbá a baleset okainak kivizsgálását és a felelősök megbüntetését szorgalmazza Facebook-posztjában.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Kelemen Hunor is hasonlóan fogalmazott: mint írta, apaként megrázta a székelyudvarhelyi szörnyű tragédia. „Őszinte részvétemet és együttérzésemet fejezem ki a szülőknek, családoknak, aggódva figyelem az ellátásra szoruló gyerekek állapotát.

Idézet
Mielőbb átfogó vizsgálat kell, tudnunk kell, hogy mi történt, és mi vezetett idáig. Ha emberi mulasztás történt, a felelősöket elő kell állítani. Soha többé nem fordulhat elő ilyen tragédia!”

– írta Facebook-bejegyzésében Kelemen Hunor.

Galéria

Fotó: László Ildikó

21.10 – A rendőrség ügyészi irányítás alatt, gondatlanságból elkövetett testi sértés és emberölés miatt folytatja a vizsgálatokat – tájékoztatott a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

21.01 – Részvétét fejezte ki a tragédia kapcsán a magyar kormány nevében Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is. Mint fogalmazott, mély fájdalommal értesültek a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonával történt tragédiáról – közölte az MTI-vel.

Idézet
A magyar kormány részvétét fejezi ki az elhunyt gyermek hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánunk”

– írta Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, hogy Magyarország kormánya minden segítséget megad az épület állapotának stabilizálásához és újjáépítéséhez.

20.20 – Az a diák vesztette életét, akit utolsónak mentettek ki hétfőn este a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium leomlott kollégiumi épületrészéből. A Hargita megyei mentőszolgálat igazgatója, Péter Szilárd az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, hogy

a fiatal újraélesztésével negyven percig próbálkoztak az orvosok, sikertelenül.

A romok alá szorult többi diákról elmondta, hogy egyikük nem szenvedett sérüléseket, csak nagyon megijedt, a SMURD kórházba szállította. Egy másik áldozat egy lány, akinek kulcscsonttörése van, és gyaníthatóan eltört az egyik karja is. A harmadik áldozat szintén egy lány, akinek leállt a szíve, de újraélesztették, és a székelyudvarhelyi sürgősségről marosvásárhelyi kórházba szállítják – részletezte Péter Szilárd.

A leomlott kollégiumi épületrész romjai alá négy, 15 és 17 év közötti diák szorult.

Petres Sándor prefektus ugyancsak a hírügynökségnek elmondta, a mentőcsapatokhoz a hegyimentő-szolgálat munkatársai is csatlakoztak, keresőkutyát is bevetve a helyszínen. Mint fogalmazott, nagyon óvatosan kellett dolgozni, hogy ne omoljon össze más épületrész is.

A Hargita megyei Salvamont vezetője, Fekete Örs pedig arról számolt be, hogy drónt és hőkamerát is bevetettek, de nehezítette a keresést a sok törmelék.

20.00 – A mentőakciót a tűzoltóság közlése szerint befejezték. Összegzés: egy áldozat életét vesztette, egy másik kiskorú súlyos sérüléseket szenvedett, intubálva szállították kórházba, további ketten megsérültek, de eszméletüknél voltak, amikor kórházba vitték őket.

19.35 – Nem sikerült újraéleszteni a negyedik áldozatot – jelentette be Alina Maria Ciobotariu, a Hargita megyei tűzoltóság sajtószóvivője.

Galéria

Fotó: László Ildikó

19.30 – A központi híroldalak is szinte kivétel nélkül a székelyudvarhelyi szerencsétlenségről cikkeznek, a News.ro Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkárra hivatkozva arról ír, hogy a harmadikként kimentett áldozat Marosvásárhelyre szállítását a körülmények miatt nem tudják helikopterrel megoldani, ezért egy mobil intenzív terápiás egység indul útnak.

19.20 – A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője kérdésünkre közölte, hogy a beomlott bentlakásban lakó diákokat más székelyudvarhelyi kollégiumokban szállásolják el, a református egyház is felajánlotta e célra a közösségi házát:

Idézet
ez már az első pillanattól önmagától szerveződött.

Azt nem tudni, pontosan hány diák volt a bentlakásban az omlás idején, de az már biztos, hogy könnyen előfordulhatott volna még több áldozattal járó szerencsétlenség, ugyanis az összeomlott épületrészben hálótermek voltak, az emeleti részen a lányoké, a földszinten pedig a fiúké – ezért volt a fiú az, aki a legmélyebben a romok alá szorult. A bentlakásban ráadásul iskolán kívüli tevékenység, egy kóruspróba is zajlott a történtekkor.

Galéria

Fotó: László Ildikó

19.10 – Helyszínen tartózkodó kollégánk elmondása szerint, amikor megtalálták a romok alatt a negyedik sérültet is, azonnal oxigénre kapcsolták, majd kihozták az épület elé, biztonságos helyre, ahol megkezdték a szívmasszázst, majd az egyik mentőautóba tették.

Időközben a hatóságok lezárták a bentlakás környékét, a romok mellől eljöttek az emberek, akiknek többsége még a mentők mellett várakozik. A helyi rendőrség egységei is intézkednek, hogy szabad utat biztosítsanak a mentőegységeknek.

19.02 – Kómában van a romok alól harmadikként kimentett, újraélesztett lány. A székelyudvarhelyi kórházban CT-vizsgálatot végeztek rajta, majd az orvosok úgy döntöttek, hogy állapota miatt a marosvásárhelyi kórházba küldik; nemsokára indulnak útra vele – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a városháza és az egészségügyi intézmény szóvivőjétől.

korábban írtuk

Estébe nyúlt a mentés a székelyudvarhelyi bentlakásnál
Estébe nyúlt a mentés a székelyudvarhelyi bentlakásnál

Összedőlt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egyik épületrésze hétfőn délután. Több gyerek is a romok alá szorult, rengeteg mentő és tűzoltó szállt ki a helyszínre a riasztás nyomán. Fotókon mutatjuk.

18.50 – Kiemelték a romok alól a negyedik áldozatot is, eszméletlen állapotban. A mentőegységek próbálják újraéleszteni – tájékoztatott a Hargita megyei tűzoltóság szóvivője.

18.25 – Ugyancsak a tűzoltóság jelentése a helyszínről: megtaláltak egy negyedik áldozatot is, aki a romok alá van szorulva, a mentők beszélnek vele és igyekeznek mielőbb kiszabadítani.

18.10 – A tűzoltóság közlése szerint mindhárom kimentett személy kiskorú. Tovább folytatják a mentést, a romok alá szorult személy(ek) felkutatását.

Galéria

Fotó: Hargita megyei tűzoltóság

17.35 – Tíz percig küzdöttek a mentősök a romok alá szorult harmadik lány életéért, végül sikerült újraéleszteniük, és a székelyudvarhelyi kórházba szállították. Sérüléseiről egyelőre nincsenek információk. Az első lány, akit sikerült kimenteniük a helyszínen lévő csapatoknak, kulcscsont- és felsővégtag-törést szenvedett.

Állítólag még legalább egy gyermek – egy fiú – van a romok alatt, őt még keresik – tájékoztatott Péter Szilárd, a megyei mentőszolgálat igazgatója.

Galéria

Fotó: Hargita megyei tűzoltóság

17.18 – A tűzoltóság tájékoztatása szerint mindeddig három személyt szabadítottak ki a romok alól: egyik eszméleténél volt, a másik félalélt állapotban. A harmadikat a helyszínen próbálják újraéleszteni.

17.10 – Helyszínen tartózkodó kollégánk jelentése szerint folyamatosan érkeznek a mentőegységek a gimnázium bentlakásához, még most, ezekben a percekben is. Úgy fogalmaz, „világvége hangulat van”, folyamatosan szólnak a szirénák. Közben a hegyimentők is megérkeztek.

Galéria

Fotó: Hargita megyei tűzoltóság

17.05 – A mentőszolgálathoz beérkezett információk szerint több sérültje is van az épületomlásnak. Egy lányt már elvitt a mentő, de az első információk szerint ő csak megijedt, két másik lány viszont a romok alá szorult – tájékoztatott Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatója.

Idézet
A törmelékek alatt találtak egy másik lányt, most történik a mentése, és még keresnek egy lányt

– mondta. A sérültek állapotáról egyelőre nincsenek információk, a mentőszolgálat munkatársai jelenleg is a helyszínen vannak két mentőautóval.

Galéria

Fotó: Hargita megyei tűzoltóság

17.00 – A Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint 200 négyzetméternyi fal dőlt össze. A helyszínre kiszállt három mentőautó, két tűzoltóautó, egy olyan esetkocsi, amely a roncsokból való kiszabadításhoz szükséges felszereléssel rendelkezik, ugyanakkor a környékbeli önkéntes tűzoltók segítségét is kérték.

Galéria

Fotó: Hargita megyei tűzoltóság

16.45 – Katona Lóránt, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség helyettes igazgatója megerősítette az információkat. Más forrásból úgy tudjuk, a bentlakók arra lettek figyelmesek, hogy az épület fűtőtestjei kiszakadnak a helyükről; az épület egy része pillanatok alatt összedőlt. A tűzoltók azonnal a helyszínre siettek.

korábban írtuk

A Tamási Áron Gimnázium bentlakása is megújulhat jövőre
A Tamási Áron Gimnázium bentlakása is megújulhat jövőre

Újabb anyagi támogatást ígért a Tamási Áron Gimnáziumhoz tartozó, immár egyetlen, még renoválásra váró épület felújítására a magyar állam. A részletekről Laczkó Györgytől, a tanintézmény igazgatójától érdeklődtünk.

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

Száraz növényzet kapott lángra Csüdőtelkén

Tűz ütött ki a Dicsőszentmártonhoz tartozó Csüdőtelkén péntek este, a lángoló növényzet kioltásán jelenleg is dolgoznak – közölte a Maros megyei katasztrófavédelem.

Száraz növényzet kapott lángra Csüdőtelkén
2024. március 22., péntek

Új határidő a bírságra az elektronikus számlázás ügyében

Csak június 1-jétől jár bírság a számlák eFactura rendszerbe történő feltöltésének elmulasztása esetén – jelentette be pénteken a pénzügyminiszter.

Új határidő a bírságra az elektronikus számlázás ügyében
2024. március 22., péntek

Hétvégén nyit a borszéki bobpálya

A tavasz beköszöntével újra elindítják a nyári bobpályát Borszéken március utolsó előtti hétvégéjén. A látogatóknak szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között lesz lehetőségük újra bobszánkóba pattanni a Reménység Síközpontnál található pályán.

Hétvégén nyit a borszéki bobpálya
Hétvégén nyit a borszéki bobpálya
2024. március 22., péntek

Hétvégén nyit a borszéki bobpálya

2024. március 22., péntek

Áprilisban debütál a mezőzáhi kastélynál a Bazsarózsa-fesztivál

A Visit Maros Egyesület első alkalommal rendezi meg a Bazsarózsa-fesztivált a mezőzáhi Ugron-kastélynál április 23–29. között, a sztyeppei bazsarózsa virágzási időszakában – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Áprilisban debütál a mezőzáhi kastélynál a Bazsarózsa-fesztivál
2024. március 22., péntek

Szennyvízhálózat épül Illyefalván és a hozzá tartozó településeken

Háromszék majdhogynem legnagyobb beruházása veszi kezdetét Illyefalván, illetve a hozzá tartozó Aldobolyban és Sepsiszentkirályon. A 39 millió lej értékű szennyvízhálózat kiépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést pénteken írták alá.

Szennyvízhálózat épül Illyefalván és a hozzá tartozó településeken
2024. március 22., péntek

Az ügyészség szigorúbb lett volna, a bíróság elnézőbb az osztályfőnökét bántalmazó diákkal

Az ügyészség a 15 éves tanuló előzetes letartóztatására tett javaslatot, a bíróság azonban ezt megalapozatlannak ítélte és elutasította.

Az ügyészség szigorúbb lett volna, a bíróság elnézőbb az osztályfőnökét bántalmazó diákkal
2024. március 22., péntek

Nagy Zoltán mérlegeli, hogy újra megpályázza a polgármesteri tisztséget

Az elmúlt hetekben civil kezdeményezésként aláírásgyűjtés zajlott Gyergyószentmiklóson, amely során több mint 1500 személy kérte fel Nagy Zoltánt, a város korábbi polgármesterét, hogy pályázza meg a jelöltséget az RMDSZ előválasztásán.

Nagy Zoltán mérlegeli, hogy újra megpályázza a polgármesteri tisztséget
2024. március 22., péntek

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon

Némileg szellősebb programmal, de számos újdonsággal várják az érdeklődőket idén a SepsiBook irodalmi fesztiválra és könyvvásárra május 23–26. között a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénába.

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon
2024. március 22., péntek

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben

Hetven kisgyermek befogadására alkalmas bölcsődét építenek Farkaslaka községben, miután tavaly év végén a helyi önkormányzat erre irányuló pályázata bekerült az országos bölcsődeépítési programba. A munkálatok már zajlanak, időkapszulát is elhelyeztek.

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben
Épül a bölcsőde Farkaslaka községben
2024. március 22., péntek

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben

2024. március 22., péntek

Idős férfi holttestét emelték ki egy patakból Székelykeresztúron

Már csak a halál beálltát tudták megállapítani a mentőegységek annál az idős férfinál, akit egy székelykeresztúri patakból emeltek ki péntek délután.

Idős férfi holttestét emelték ki egy patakból Székelykeresztúron
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!