Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Sok a közberuházás, kevés az építő

Kovács Attila 2019. december 08., 15:10
HIRDETÉS

Csíkszeredában több iskola és napközi otthon épületének felújítása késlekedik, mert az építőiparban nincs megfelelő számú munkaerő és vállalkozás. A városvezetés jövőre vár előrelépést, ha szükséges, tovább növelik az árakat.

A Tulipán napközinél tart a felújítás. A többi tanintézetnél is erre várnak Fotó: Gábos Albin

Meghaladják az építőipar jelenlegi kapacitását a különböző köz- és magánberuházások – ezzel magyarázza a helyzetet Füleki Zoltán csíkszeredai alpolgármester. A város korábban tizenegy tanintézet – az Aranyalma, Tulipán és Cimbora napközi otthonok, a József Attila, Nagy Imre, Liviu Rebreanu általános iskolák, a Kós Károly, Kájoni János, Venczel József szakközépiskolák, valamint az Octavian Goga és Székely Károly középiskolák bentlakásai – energiahatékonyságának növelésére nyert támogatást és írt alá több mint 47 millió lej értékben finanszírozási szerződést a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel. Ezek közül viszont

mindössze egy helyszínen, a Tulipán napközinél kezdődött el októberben a felújítás,

melynek során hőszigetelik az épület falait, tetőterét és alagsorát, felújítják a fűtés-, a melegvíz- és a villanyhálózatot, korszerű szellőzőrendszert építenek be, illetve napelemeket telepítenek.

Fotó: Gábos Albin

Mint az alpolgármester tájékoztatott, többszöri eredménytelen közbeszerzési eljárás után most úgy tűnik, a Nagy Imre Általános Iskola esetében is sikerrel járnak, és nemsokára hasonló munkálatok elvégzésére lehet szerződést aláírni egy céggel. Az Aranyalma napközi felújítására is érkezett ajánlat egy többször ismételt másik licit során, a folyamat azonban még tart.

Megismételt kiírások, nagyobb költség

A többi esetben azonban csak az eredmény nélküli közbeszerzések követik egymást.

A legkevésbé vonzónak a Liviu Rebreanu Általános Iskola felújítása tűnik, melynek érdekében a hetedik ilyen eljárás van folyamatban egy év alatt, a becsült érték azóta 1 millió lejjel nőtt.

Fotó: Gábos Albin

Majdnem ennyivel kellett növelni idén a József Attila Általános Iskola Tudor lakótelepi épülete felújításának becsült értékét, amelyre harmadszor keresnek kivitelezőt, 700 ezer lejjel kerül már többe a Venczel József Szakközépiskola felújítása. A Kájoni János és Kós Károly szakközépiskoláknál szükséges munkálatok becsült értéke nem változott, de ott is a harmadik kiírásnál tartanak. ,,Ha idén nem kezdjük el, jövőre több mint valószínű, hogy áremelés történik, de ez annak a függvénye, hogy mi lesz a minimálbérrel az építőiparban, hogy változik az euró árfolyama.

Nem azért nem jelentkeztek vállalkozók, mert alul voltak értékelve a tervek, egyszerűen nincs annyi építő, a cégek túl vannak terhelve. A magánszférában is rengeteg a munka, ezt szívesebben vállalják, mert ott nem kell különböző fázisokat megfinanszírozni, mint az állami megrendelések esetében

– magyarázta az alpolgármester, aki abban bízik, hogy jövőre mindegyik munkálatra lesz jelentkező. Hozzátette, a Központi Fejlesztési Régióban Csíkszeredában van a legtöbb ilyen finanszírozási szerződés. A tanintézetek felújítását két éven belül, 2021-ig kell befejezni, a költségek 98 százaléka elszámolható, de az árnövekedések miatti többletet a helyi költségvetésből kell biztosítani.

Fotó: Gábos Albin

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS