Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Saját készítésű „szappanytartókkal” gurultak célba Csíkkozmáson

Iszlai Katalin 2019. augusztus 03., 15:11
HIRDETÉS

Harmadik alkalommal szerveztek rendhagyó vetélkedőt a csíkkozmási falunapokon: a Szappany Derbyn ezúttal öt saját készítésű, motor nélküli járművel versenyeztek a helyi fiatalok a település egyik lejtős utcájában. Noha mindegyik csapat kitett magáért, a Jägermesterek végül megvédték tavalyi címüket.

Fotó: Pinti Attila

Az utolsó simításokat végezték a szervezők a Szappany Derby Zugató utcai helyszínén, amikor szombat délelőtt Csíkkozmásra érkeztünk.

HIRDETÉS

A helyi falunapok egyik leglátványosabb és legnépszerűbb programpontjának számító vetélkedőn a versenyzők saját készítésű, motor nélküli járművekkel gurultak végig egy lejtős útszakaszon, amelyen nehezítésként egy szöktetőt is kihelyeztek a szervezők.

Fotó: Pinti Attila

Az Amerikai Egyesült Államokban több évtizedes múltra visszatekintő és hatalmas népszerűségnek örvendő Soap Box Derby mintájára kidolgozott Szappany Derby rajtja előtt Szántó László, Csíkkozmás polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Az eseményen a község testvértelepülése, Lukácsháza küldöttsége is jelen volt. A magyarországi község polgármestere, Virág János viccesen megjegyezte, hogy odahaza ilyen szép járgányokat még nem látott, majd hozzátette, hogy szívesen kipróbálná őket. A Jägermesterek csapata rögtön kapott is az alkalmon, és felajánlott egy helyet a magyarországi polgármester számára, amit utóbbi el is fogadott.

Fotó: Pinti Attila

A köszöntők után a versenyre jelentkezett öt csapat, a Kéményseprő, a Csíki buldogok, az Autószerviz KFT, a Rezesek, és a Jägermesterek felvonulásával folytatódott a rendezvény, ezalatt a nézők megcsodálhatták az egyedi, otthon gyártott „szappanytartókat”. A versenyt a Székely Góbék humortársulat nyitotta meg, akik egy kevésbé strapabíró járgánnyal teljesítették a pályát, amely arra sem volt képes, hogy magától leguruljon a lejtőn. Így hát Szántó László polgármester és Szebeni Csaba, a Csíkkozmásért Egyesület elnöke húzták be őket a célba a nézőközönség nagy mulatságára.

Fotó: Pinti Attila

A szervezők ezt követően helyezték ki a pályára a szöktetőt, majd elkezdődött a verseny. A pályát mind az öt csapat hibátlanul és balesetmentesen teljesítette, egyesek lassabban, mások rövidebb idő alatt. Ez azonban nem is számított, hiszen

ezúttal nem a gyorsaság, hanem a kreativitás és a befektetett munka alapján díjazták a csapatokat.

Fotó: Pinti Attila

Négy különdíjat osztottak ki: a szülinaposok kategóriában a Rezesek csapatát díjazták, amely a megalakulásának tizedik évfordulóját ünneplő Tuzson János Fúvószenekar tagjaiból állt. A Kéményseprő csapatot a legfiatalabb versenyzőnek járó elismeréssel jutalmazták, a cégek kategóriában pedig az Autószerviz KFT lett a befutó. A LEGO kategóriában a leggyorsabban összerakható, megjavítható járművet díjazták, a címet a Csíki buldogok csapatának ítélték oda.

A fődíjat végül ismét a múlt évi győztes szerezte meg: a Jägermesterek teljesítették célkitűzésüket, és megvédték tavalyi címüket.

Fotó: Pinti Attila

A Jägermesterek járművének győzelme nem okozott nagy meglepetést, hiszen jól látszott, hogy ez volt a legjobban kidolgozott járgány a mezőnyben. A csapat a tavalyi járművét alakította át, kibővítették az ülőhelyeket, megváltoztatták a színét és ráfestették a csapattagok arcképeit is. Az egyedi dizájn Erdélyi Bálint munkáját dicsérte, őt kérdeztük az eredményhirdetés után. Mint mondta,

nagyon sokat készültek a versenyre, rengeteg energiát fektettek abba, hogy minél kreatívabb legyen a jármű, hiszen meg szerették volna védeni a címüket.

Arra is kitért, hogy eddig a verseny összes kiadásán jelen voltak, idén kibővített, nyolctagú csapattal készültek, és nagy valószínűséggel jövőben is rajthoz állnak. 

Fotó: Pinti Attila

Videó: Iszlai Katalin/Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS