Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
5 573
+25
Maros megye
15 969
+53
Kovászna megye
5 358
+14
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2021. 01. 16.
Összes eset
691 488
+3218
Elhunytak
17 164
+66
Gyógyultak
620 058
+1385
Járványhelyzet számokban

Sabin Gherman publicista beszélt a Székelyhon Tv-nek a magyar–román együttélésről

Rostás Szabolcs 2020. július 13., 15:17 utolsó módosítás: 2020. július 13., 15:21

Mind a románnak, mind a magyarnak meg kell értenie, hogy együtt lenni nem egymás asszimilációját jelenti – állapította meg a Székelyhon Tv Nézőpont című műsorának adott interjúban Sabin Gherman. A neves román újságíró elmondta: elvinné a román nacionalistákat a magyarországi Méhkerékre, nézzék meg, milyen szépen leng egymás mellett a román, a magyar és az EU-s zászló.

Sabin Gherman publicista beszélt a Székelyhon Tv-nek a magyar–román együttélésről
galéria
Sabin Gherman: ha is úgy érzed, hogy csak a konfliktus oldhat meg dolgokat, akkor vesztettél. Fotó: Beliczay László

– A romániai magyarok, a nemzeti kisebbségek elkötelezett támogatójaként mindig kinyilvánította a véleményét, amikor sérelem érte az állam, a többségi nemzet részéről ezeket a közösségeket. Klaus Iohannis államfő nemrég Erdély feltételezett kiárusításáról tett elhíresült nyilatkozatában azt tudatta Önnel is, hogy ismét problémái vannak a magyarokkal. Mi a véleménye erről, valóban veszélyben van Erdély?

– Amint feljut valaki Bukarestbe, egyből azt hiszi, hogy a magyarok ellopják Erdélyt, a bolgárok Dobrudzsát, az oroszok Moldvát. Feltelnek identitás szteroidokkal, amik aztán kényszert éreznek arra, hogy terjeszkedjenek bennük. Igen, támogatom a sokféleséget és az egyetértést, mert románok és magyarok között nőttem fel, és Marosvásárhelyen megtanultuk, hogyan próbáljunk meg egymás fejével gondolkodni. Azt, hogy ha én, Sabin Gherman magyar lennék, hogyan érezném magam, és miként érezné magát Jóska, ha román lenne. Nekem évente két húsvétom volt, a szilvesztert pedig 12 és 1 órakor is megünnepeltük: a magyarok 12-kor az irántam, én 1 órakor az irántuk való tiszteletből. 1989-ig nem volt fontos, hogy románok vagy magyarok vagyunk, és lenne vitatni valónk, mindannyian örvendtünk egymás hagyományának, és

most jön Iohannis, aki politikai karrierje alapvető hibáját elkövetve újra kijelenti, hogy gondok vannak az erdélyi magyarokkal.

No, lássuk csak, milyen gondjaik vannak románoknak és magyaroknak. Vannak autópályáink, kórházaink, tankönyvek az iskolapadokon? Nincsenek. Oda jutottunk, hogy fontosabb a kétnyelvű táblák, vagy a közigazgatási anyanyelvhasználat ügye – amit, figyelem, Románia alkotmányának 120. cikkelye ír elő, nem pedig Magyarországé vagy Burkina Fasoé –, amiket 20 év alatt nem tudtunk megoldani, csak azért, hogy elfelejtsük: nincsenek autópályáink, iskoláink, kórházaink, stb.

Nincs semmi vitatni valójuk románoknak és magyaroknak.

Hogy lehet, hogy az Úz-völgyében a románok csak akkor emlékeznek nagy hőseikre, ha a magyarok is odamennek?

Sok román nacionalistának miért csak március 15-én jut eszébe Románia? Mert úgy érzik, hogy még mindig harcolnak egy országért. A 21. század az együttműködésé, ezért én arról álmodozom, hogy a budapesti Viktor és a bukaresti Ludovic egy nap azt mondják: hozzunk létre partnerséget, mert sok minden összekapcsol minket. Legyen partnerség autópályák, kórházak közös építésére, írjuk meg azt a történelemkönyvet, amelyről évtizedek óta beszélünk, ahogy a franciák és a németek tették. Igen, Erdély történelmét akarom, mert a román tankönyvekben három oldal szól Dimitrie Cantemirről, Moldováról, de nem tudom, van-e legalább egy oldal Bethlen Gáborról, Kós Károlyról ne is beszéljek. Apropó, én Kós Károly stílusában építtettem a házamat.

– Vajon mennyire ismerik Erdély történelmét, akik magyarveszélytől félnek? Hallottak például a vallásszabadságot kihirdető 1568-as tordai ediktumról, amely a világ első ilyenszerű törvénye, nemrég pedig hungarikum lett?

– És ne feledjük, hogy Bajorország után Erdély volt a második állam a világon, amely bevezette a kötelező oktatást. Vagy hogy azokban az időkben, amikor a zsidókat kiutasították egész Európából, Bethlen Gábor megadta szabadságuk ediktumát, majd aláírta a 30 éves háborút lezáró vesztfáliai békeszerződést.

Nekünk megvan a magunk történelme, de Bukarest nem érti, hogy Erdély gyarapíthatja az egész európai történelmet, mert európaiként viselkedtünk, európai játékosok voltunk.

Vegyük csak Báthory Istvánt, aki nagy lengyel király lett, Krakkóban megtekinthetjük a sírját, a róla elnevezett utcákat, sugárutat, itt meg elnevezünk róla egy kis utcát, hogy ne mondhassák a magyarok, valami bajunk van velük. Ez a különbség. A diverzitás azt jelenti, hogy megértjük egymás kultúráját, sőt még örülünk is annak. Mi a középiskolában soha nem kérdőjeleztük meg egymás identitását, elfogadtuk a másikat. Minden attól függ, hogyan nősz fel. Ha továbbra is úgy érzed, hogy csak a konfliktus oldhat meg dolgokat, akkor vesztettél.

Sabin Gherman volt a Székelyhon TV első meghívottja. A beszélgetés elérhető a Székelyhon.ro oldalunkon Fotó: Székelyhon Tv

– Ha nem emlegetnénk az autonómiát, hanem decentralizációnak, regionalizációnak neveznénk, megváltoztatná a többség mentalitását? Nem lenne annyira gyanakvó a magyar közösség elvárásai iránt?

– A 2001/215-ös számú, a helyi közösségi autonómia törvényének nevezett jogszabály nem ijesztett meg senkit. De én inkább a közigazgatási és gazdasági autonómiáról szólnék, mert a közigazgatásban benne van a kultúra is, és minden más. Amikor a területi autonómiáról beszélünk, mindenkinek az a véleménye, hogy jön Csabi, és talicskával elviszi a földet. Holott létezik területi autonómia, ide Felekre egyetlen kolozsvári rendőr sem jöhet, hogy megbírságoljon, ha össze-vissza parkoltál, mivel nem létezik területiség nélküli törvény. De kialakult egyfajta tabu-szótár román nyelven, amit a kulcsfontosságú, főleg választási időkben, nagy nemzeti ünnepeken használnak. Például amikor december elsejére időzítetted a nemzeti ünnepet, kizártad ebből az összes többi közösséget.

– „Az Erdélyre jellemző komolyságot, eleganciát, fegyelmezettséget miszticizmusba, ordináré balkanizmusba, a tökmag-civilizációjába fullasztották. Itt lett volna a lehetőség, hogy Románia valójában egyesüljön Erdéllyel, tanuljon valamit ennek az országrésznek a szervezettségéből, az értékrendszereiből. Nem így történt, Románia lenyelte Erdélyt” – szerepel a 22 évvel ezelőtt közölt, Elegem van Romániából című kiáltványszerű írásából, amely miatt sokan felháborodtak, árulónak bélyegezték. Mi változott azóta?

– Az egyesülés után mindenki azt remélte, hogy végre normálisan fogunk élni, nem lesz több háború, munkánk van, építenünk kell. Ám helyette eljött az a szuper-nacionalista ocsmányság. Nicolae Iorga tanácsára I. C. Brătianu leromboltatta a gyulafehárvári erőd egy részét, és az a benyomásuk van, hogy az ő egész történelmük továbbra is a határokat fejszével őrzők története, és minden magyar, török, orosz román földet akar.

De ha olyan gazdag ez a föld, miért vagyunk utolsók Európában? Miért vagyunk annyira szegények, ha ez az ország olyan gazdag, hogy minden birodalom erre akarta rátenni a kezét?

Az Elegem van Romániából közzétételekor úgy tűnt, mindenki ellenem fordult, de egy felmérés szerint, amelyben mindössze 5 százalék magyar szerepelt, mintegy 37 százalék véleménye az volt, hogy én valóban az erdélyi érdekeket védem, és ez óriási volt. Vagy idézem Vasile Dâncut, aki egy felmérése kapcsán úgy nyilatkozott: „Az autonómia vonatkozásában nem merem megadni az erdélyi adatokat, mert mindenki megérti, hogy az autonómia nem jelent különválást”.

Sokan kérdezik: a moldvaiaknak, a bánságiaknak van pártjuk, az erdélyiek miért nem teszik ugyanazt? Egyrészt ha létrehoznám az erdélyiek pártját, és mondjuk az RMDSZ nem jut be a parlamentbe, mindenki ujjal mutogat rám. Másrészt addig nem viheted végbe a pártalapítást, amíg a közösségek éretté nem válnak. Mind a románnak, mind a magyarnak meg kell értenie, hogy együtt lenni nem egymás asszimilációját jelenti, sem pedig azt, hogy feldühödjenek, amiért ez Jó napot köszön bună ziua helyett, vagy miért utcát ír a strada helyett.

– Mit tehetnénk mi, magyarok, hogy eloszlassuk az irántunk tanúsított gyanakvást?

– Erre azt is válaszolhatom: mit kellene tegyünk mi, románok, hogy megszabaduljunk a gyanakvástól? Miért létezik ez a bizalmatlanság? Mert az oktatási rendszer rendkívül rossz. A fiam hozza Ion Creangă művét és kérdezi, hogy miért kellene olvasnia egy 19. századi nyelvezetet. Amíg a magyar gyerekek nem idegen nyelvként tanulják a románt, addig nem mesélhetsz nekik. Ez józan gondolkodás dolga, hiszen az a gyermek magyarnak született, első szava anyu volt, és nem mama. Nem tukmálhatod rá a te kultúrádat, tudod? Jó lenne eloszlatni minden gyanakvást.

Elvinném ezeket a nagy nacionalistákat – még a vonatot is fizetném – Méhkerékre, nézzék, milyen szépen leng a román, a magyar és az EU-s zászló egymás mellett.

Vagy hány kétnyelvű felirat van Gyulán, a Vajdaságban pedig öt vagy hat idegen nyelvet használnak, ebből egy a két százaléknyi román hivatalos nyelve. Akkor miről beszélünk? 

– A trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulója kapcsán az illendőségről beszélt, kijelentve: „nem hangosítod fel a zenét, amikor a szomszéd gyászol”. Vajon közös nevezőre jutunk-e valaha a történelmünk kapcsán?

– Ha optimista lennék, igennel válaszolnék. Nem beszélhetsz egy másik emberről, ha nem érzed velődben, hogy tiszteled az ő kultúráját. Én alapítanék egy közép-európai akadémiát Bécsben, hogy ne legyen vita Bukarest és Budapest között, újraközölném Maniu memorandumát, elmagyarázva azt a korszakot, kiadnám románul Kós Károly Kiáltó szóját. Kevés román ember olvasta, én igen, szerencsém volt a magyar szomszédasszonyommal. És minél inkább megismerik egymást, a másik kultúráját, meglátod, megbékélnek, rájössz, hogy minden összeegyeztethető. Nem lesz többé, hogy Erdély az enyém vagy Erdély a tiéd. Nem, Erdély az enyém, az erdélyieké, a tied is és mindazoké, akik itt élnek. Ezt nem értik meg ezek. Tudod, miért? Mert nem olvastak egyetlen könyvet sem.

A beszélgetés megtekinthető a Székelyhon Tv YouTube-csatornáján, amelyre ezen a linken lehet feliratkozni. A magyar felirat a videó jobb alsó sarkában található Feliratok (c) ikonra kattintva érhető el.

Videó: Székelyhon Tv

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport