Rendkívül látványos lett, de megosztja a rajongókat a Gyűrűk ura-sorozat

Hiába költötték rá a világ összes pénzét, nem nyerte el mindenki tetszését az Amazon új, a Gyűrűk ura világában sorozata. A Hatalom gyűrűi (The Rings of Power) egy teljesen új, Tolkien után szabadon megalkotott történetet mesél el a kitalált Középfölde történelméből. Elemzés.

Tamás Attila

2022. szeptember 03., 20:032022. szeptember 03., 20:03

2022. szeptember 03., 20:082022. szeptember 03., 20:08

Rendkívül látványos lett, de megosztja a rajongókat a Gyűrűk ura-sorozat

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Hiába költötték rá a világ összes pénzét, nem nyerte el mindenki tetszését az Amazon új, a Gyűrűk ura világában sorozata. A Hatalom gyűrűi (The Rings of Power) egy teljesen új, Tolkien után szabadon megalkotott történetet mesél el a kitalált Középfölde történelméből. Elemzés.

Tamás Attila

2022. szeptember 03., 20:032022. szeptember 03., 20:03

2022. szeptember 03., 20:082022. szeptember 03., 20:08

Öt évvel ezelőtt, 2017. november 5-én jelentette be az Amazon, hogy sorozatot készít, ami a Gyűrűk ura világában fog játszódni. Rajongók millióiból válthatott ki a bejelentés vegyes érzéseket, hiszen mint kiderült, egy elképesztő tranzakció következtében kezdődhetett el az adaptáció fejlesztése:

250 millió dollárért vették meg ugyanis a jogokat a Tolkien Estate-tól, akik az író örökségének birtokosai.

Ez bizony drága sorozat lesz, ha csak a jogokért ennyit fizettek derült ki rövid időn belül, hogy aztán közszájon kezdjen forogni, hogy tényleg ez lesz a világ legdrágább tévé-, pontosabban streaming-sorozata, ugyanis magára a megvalósításra közel 400 millió dollárt terveznek költeni (évadonként 100-150 millió dollárt), és alapból öt évadra terveznek (függetlenül a nézettségtől), erre pedig rájött még a járványhelyzet okozta pluszköltés és aztán a marketingköltségek, így

az összköltségvetés meghaladta az egymilliárd dollárt is, ami eddig példátlan volt a szórakoztatóipar történetében.

korábban írtuk

A felülmúlhatatlan fantasy: A Gyűrűk Ura-trilógia
A felülmúlhatatlan fantasy: A Gyűrűk Ura-trilógia

Nem lehetnek túl sokan azok, akik ne találkoztak volna valamilyen formában a rendkívüli népszerűségnek örvendő A Gyűrűk Ura történetével, köszönhetően az emlékezetes filmtrilógiának, ami letette a modernkori fantasy-adaptációk alapköveit. Szubjektív elemzés.

És, hogy miről fog szólni, illetve hogyan bővíti Tolkien-univerzumát a sorozat, az sem volt teljesen világos az első perctől fogva. Tudni kell azt, hogy a 250 millió dollárért megvásárolt jogok mindössze a Gyűrűk ura és a Hobbit könyvek függelékére vonatkoznak, tehát gyakorlatilag

nem egy konkrét történet vagy könyv feldolgozására kaptak ezzel a tranzakcióval felhatalmazást az Amazonnál, hanem az azokhoz írt „lábjegyzetekhez”, illetve Középfölde történelmének vázlatos, évszám szerint rendezett krónikájához.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

A lényeg tehát, hogy nem készülhetett például egy Szilmarilok-adaptáció (ami egyébként is lehetetlen vállalkozás, hiszen egy komplett fiktív történelem az egész), hanem

a Gyűrűk ura világát gondolhatták tovább a készítők.

Egy adott ponton az az az iparági pletyka is felmerült a rengeteg találgatás során, hogy a fiatal Aragorn karakteréről fog szólni a feldolgozandó előzménytörténet, ezt azonban végül cáfolta a hivatalos bejelentés, miszerint a sorozat Középfölde (meglehetősen kiaknázatlan) Másodkorában fog játszódni (amikor Aragorn még tervben sem volt).

Igen ám, de még meg sem jelent, máris ellenérzéseket váltott ki a még csak előkészületi fázisban levő gigaprojekt, ugyanis a fantasy, ezen belül a Tolkien-rajongók is többféle álláspontot képviselnek,

ott vannak például a Tolkien-puristák, akik már-már vallásos áhítattal olvassák a néhai professzor műveit, és mindenféle mozgóképes adaptációt az alapanyag teljes meggyalázásaként tartanak számon (beleértve a Peter Jackson-féle Gyűrűk ura filmeket, a három részre bontott Hobbitról nem is beszélve).

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Ez az ellenérzés fokozódott, amikor kiderült, hogy diverz lesz a casting, vagyis nem csak fehér férfiak fognak szerepelni a sorozatban, hanem

lesznek itt színesbőrű karakterek, sőt törp asszonyok is, akikről elég kevés szó esik a Tolkien-mitológiában.

Ez nem rasszimus az író részéről, csupán arról van szó, hogy sokan meg vannak győződve arról, hogy Tolkien a műveit az európai mitológiára alapozta, és abban a korban, amiben élt, még írmagja sem volt a pollkorrektségnek, vagyis annak a törekvésnek, hogy senkit se sértsünk meg, és kellően képviselve legyen minden bőrszín egy fikciós alkotásban. Magyarán:

az íróban fel sem merülhetett, hogy Középföldén, a déli népeken kívül színesbőrűek is lehetnek, hiszen a karakterei megalkotásában nem tért ki a bőrszínre, ellenben a haj és a kinézetük alapján eléggé egyértelművé tette, hogy fehér férfiak és nők alakították a fiktív Középfölde történetét.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Ehhez képest az Amazon a kezdetektől fogva a diverzitás és a politikai korrektség jegyében értelmezte, és tervezte képernyőre vinni az adaptációt, hiszen előfizetőik és a Tolkien-rajongók nem csak fehér emberekből állnak, ezzel pedig sikerült kivívnia sokak ellenérzését és szkepticizmusát a produkció iránt, aminek megítélésén csak rontott, amikor megmutatták, hogy az egyik tünde szerepét is színesbőrű színész kapta, továbbá, hogy

bizonyos tündéknek rövid hajuk lesz, annak ellenére, hogy Tolkien őket mindig valamiféle földöntúli, angyalszerű, kecses lényekként írta le, akiket nehéz lett volna színesbőrű, rövidhajú figurákként elképzelni.

2022-re azonban már teljesen más szelek fújnak, és már majdhogynem elképzelhetetlen, hogy egy globális, nagy érdeklődésre számot tartó produkció ne legyen diverz és ne képviseljen mindenkit, legyen szó bőrszínről vagy genderről. Ha nem a 2020-as években készül ez a sorozat, akkor más lenne a helyet, most azonban ez is szempont, a készítők pedig így döntöttek, és

ha valakinek ez nem tetszik, akkor nyugodtan ignorálhatja a sorozatot és kész.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Míg a Peter Jackson-féle Gyűrűk ura filmekben még egyértelmű a fehér férfiak dominanciája, de már ott is megjelentek a karakán női karakterek is, akik nem csak asszisztáltak a férfiaknak, hanem tevékeny részesei is voltak a cselekmény alakulásának: lásd Arwen, a film kedvéért átalakított szerepét (merthogy a könyvben egy másik tünde viszi el Frodót Völgyzugonyba), vagy Éowyn harcos amazonját, aki maga is részt vesz a nagy, minas tirith-i összecsapásban, és látványos jelenetben öli meg a leghatalmasabb nazgûlt.

A Hatalom gyűrűi esetében pedig nem is volt kérdés, hogy a férfiak mellett itt a nők is tevékeny alakítói lesznek a cselekménynek, a történetfolyam egyik főhősének pedig a Gyűrűk ura cselekményében már meglehetősen passzív szerepet betöltő tünde-istennő, Galadriel fiatalkori énjét teszik meg, de ott van még egy törp-hercegnő, és egy nő, akibe egy tünde szerelmes.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Galadriel behozása és újragondolása azért is volt kézenfekvő, mivel a sok ezer éves Elrond és Galadriel már Középfölde történetének Másodkorában éltek, és aktív részesei voltak Morgoth legyőzése után a Szauron elleni küzdelemnek, még mielőtt a sötét úr megalkotta volna a Hatalom Gyűrűit, amit végül a sorozat címéül is választottak, tehát várhatóan „erre fog kimenni a játék”, vagyis azzal lesz vége a sorozatnak, hogy ezek elkészülnek. Mivel Tolkien nem tért ki a hosszúéletű karaktereinek minden állomására, ezért a sorozat készítői is lazán tudják kezelni ezeket a meghatározó szereplőket, hiszen szabad kezet kaptak ahhoz, hogy

a bebetonozott sarokpontokon túl azt írjanak bele a történetükbe, amit csak akarnak, hiszen pár elmesélt évtized csupán lábjegyzet az ő több ezer éves élettörténetükben, és karakterfejlődésükben.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

A cselekmény Szauron seregeinek legyőzésével indul – ami áldozatokat is követel a jók oldaláról – és megismerhetjük benne Galadriel tragikus eredettörténetét (amit fontos kihangsúlyozni, hogy nem kánon), vagyis testvére elvesztését a sötét úr elleni végső összecsapásban.

Galadriel itt még békés és nagyhatalmú úrnő helyett harcos, és bosszúvágyó amazon, aki bátyja elvesztése miatt életcéljául tűzte ki, hogy a legyőzött gonosz írmagját is felkutatja és eltünteti a világból.

Minden aggálya és igyekezete ellenére azonban Gil-galad tündefejedelem békét hirdet és felszámolja a tünde-őrposztokat szerte Középföldén, és Galadriel látszólag öncélú missziójának is véget vet. Hősünk viszont nem tud ezen felülkerekedni, és a királyi jutalmul felajánlott végtelen túlvilági élet helyett a további küzdelmet választja.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Mellette a fiatal Elrond múltjába is betekintést nyerünk, aki mielőtt Völgyzugony urává vált volna, a sorozat szerint egy politikus és egy diplomata volt, aki segítette az akkori uralkodó munkáját, és a törpökkel is „viszonylag” jó kapcsolatban volt, legalábbis

törekedett arra, hogy továbblépjen a saját fajtája keretein, és együttműködési lehetőségeket aknázzon ki a világ fejlődése és a prosperitás megteremtése érdekében.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Ők, és számos más, a sorozathoz kitalált Középfölde-karakter szemszögéből követhetjük tehát, hogy mi is történhetett Tolkien világának Másodkorában,

milyen veszélyek leselkedtek az akkor élőkre, és milyen kihívásokkal kellett szembesülniük annak ellenére, hogy látszólag eltűnt a gonosz a világból.

Megismerhetjük hobbitok egy egész más, mondhatni félnomád nemzetségét, a gyaplábúakat, akik itt még kevésbé hasonlítottak az angol gazdálkodókra és nemesekre, helyette inkább rejtőzködő, gyűjtögető életmódot folytattak, rejtetten az emberek és a tündék pásztázó tekintetétől.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

A sorozat az első két epizód alapján tényleg lenyűgöző, és látszik rajta, hogy rengeteg pénzből készült, ráadásul ezt is a festői Új Zélandon forgatták (a második évad már az Egyesült Királyságban fog elkészülni, ami szintén felzúdulást váltott ki a rajongók körében), a ruhák és a díszletek a végletekig kidolgozottak, és

a vizuális effektusok sem gagyik, hiszen egy kisebb hadseregnyi szakember dolgozott ezeken, a Peter Jackson Gyűrűk ura-filmjeihez hasonlóan.

Ez a világ azonban egyelőre nagyon is üresnek tűnik, hiszen a tömegjeleneteket leszámítva egy-két szereplőt látunk a legtöbbször festői nagytotálokban, vagy nagy igényességgel berendezett belső terekben, viszont a teljes évados előzetes tanúsága szerint a hátralevő epizódokban bőven lesznek grandiózus tömeg- és csatajelenetek, a két első rész pedig csak úgymond „bemelegítés” volt ahhoz, amit látni fogunk a továbbiakban. Az egyedüli negatívum, hogy

a forgatókönyv helyenként döcög, sokszor mesterkéltek a párbeszédek és egyes jelenetekben logikai buktatók és következetlenségek vannak, a szereplők „ide-oda teleportálnak” pont mint anno a Trónok harca nyolcadik évadában.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

A sorozat valószínűleg jobban működne egy teljesen új fantasyként, mintsem így, hogy a Gyűrűk ura világában játszódik, viszont akkor nem lenne ekkora felhajtás körülötte, és nem lenne ennyire megosztó sem (ami egyértelműen a nézettséget szolgálja, és ezt nagyon jól tudják az Amazonnál is, akik a nagy streaming-versenybe már a második nagyívű fantasyvel szállnak be az Idő Kereke feldolgozása után, ami egyelőre nem hozta a kirobbanó nézettséget). A Hatalom gyűrűivel várhatóan más lesz a helyzet a többi, konkurens fantasyvel ellentétben, hiszen

pont emiatt, hogy ennyire megosztó fogják nagyon sokan megnézni, és beszélnek, írnak, vitatkoznak róla, ami fenntartja a sorozat körüli hype-ot.

Egyelőre azonban ott tartunk, hogy az Amazon 72 órára kikapcsolta a nézői értékelés opciót a sorozat adatlapján, mivel annyian review-bombingolták a a Hatalom gyűrűit, hogy – elmondásuk szerint –

ki akarják szűrni, hogy ebből mennyi a valós értékelés, és nem a gyűlöletből odadobott leosztályozás.

Beszédes még a sorozat értékelése az IMDb filmes adatbázisban és a Rottentomatoes kritikaösszesítő oldalon is, míg előbbin anyagunk megjelenésekor 6,5 csillagos átlaggal rendelkezik a sorozat a 10-ből, 53 ezer szavazat alapján, addig utóbbin 36 százalékon áll a nézői értékelés a 84 százalékos, pozitívnak tekinthető kritikusi átlaggal szemben.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

A sorozatot még csak az elérhető első két epizód alapján lehet megítélni, Sokan máris zsigeri gyűlölettel utálják a perkoncepcióik alapján, míg azok, akik jellemzően a premier előtti mozis protokollvetítéseken látták az első és második epizódot, jellemzően az egekig magasztalják azokat, emellett

a kritikusok többsége sem tud elmenni amellett, hogy mennyire megosztóra sikerült a sorozat kétrészes premierje.

Mindezek ellenére érdemes azért még esélyt adni a hátralevő részeknek, hiszen úgy érdemes megítélni az Amazon sorozatát, ha eljutottunk a végére. Aki pedig úgy gondolja, hogy gyalázatos ez az adaptáció, az inkább engedje el, és maradjon Tolkien írott műveinél. Aki pedig egy grandiózus fantasy-történetet szeretne látni kibontakozni a Sárkányok háza mellett, az a sok negatív vélemény ellenére, péntekenként merüljön el a hihetetlenül látványos, teljesen új, Középföldén játszódó kalandokban. Biztosan nem középszerű utazás lesz.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 22., hétfő

Korlátnak, majd villanyoszlopnak ütközött egy autó Tusnádfürdőn

Balesetet szenvedett és megsérült egy nő Tusnádfürdőn vasárnap éjszaka – értesít a Hargita megyei rendőrség.

Korlátnak, majd villanyoszlopnak ütközött egy autó Tusnádfürdőn
2024. április 22., hétfő

Két háromszéki csapat az „értékes” nemzeti döntőn

Ez év februárjában hirdettek Hungarikum-vetélkedőt Értékeink nyomában címmel. A hétvégén lezajlott regionális megméretésről egy lemhényi és egy sepsiszentgyörgyi csapat jutott ki a nemzeti döntőre.

Két háromszéki csapat az „értékes” nemzeti döntőn
2024. április 22., hétfő

Már nem Zsögödfürdőn szállásolja el a csíkszeredai városvezetés a hajléktalanokat

Újabb helyszínen helyezték el ideiglenesen Csíkszereda hajléktalanjait, akiket ezúttal a városháza ügyfélközpontjának épületébe költöztettek a csíkzsögödi volt oltóközpont épületéből. Az önkormányzat végleges otthont keres a hajléktalanszállónak.

Már nem Zsögödfürdőn szállásolja el a csíkszeredai városvezetés a hajléktalanokat
2024. április 22., hétfő

Az építkezésre mindig szükség lesz

A Vigh család az 1970-es években került Csíkszeredába, ahol Ádám a megyei építővállalatnál ismerkedett meg a szakmával. Cégalapítás-történetről, kihívásokról, a siker titkáról és a Tectum Company jövőjéről is beszélt az alapító Menyhárt fia társaságában.

Az építkezésre mindig szükség lesz
Az építkezésre mindig szükség lesz
2024. április 22., hétfő

Az építkezésre mindig szükség lesz

2024. április 22., hétfő

Megsérült egy sziklamászó, helikopterrel szállították el a Vargyas-szorosból

Látványos mentést hajtott végre a szentegyházi hegyimentő csapat a Vargyas-szorosban vasárnap délután. Helikoptert is a helyszínre riasztottak.

Megsérült egy sziklamászó, helikopterrel szállították el a Vargyas-szorosból
2024. április 22., hétfő

Meleg étellel a lemorzsolódás ellen – egyre több iskolában kapnak ebédet a diákok

Majdnem hússzal nőtt a napokban azoknak a székelyföldi iskoláknak a száma, amelyekben ebédet is kapnak majd az oda járó gyermekek – az oktatási minisztérium újabb tanintézetekre terjesztette ki az Egészséges étkeztetés programot.

Meleg étellel a lemorzsolódás ellen – egyre több iskolában kapnak ebédet a diákok
2024. április 21., vasárnap

Nem akart fizetni, részegen elhajtott, csendőrök vették üldözőbe

Alkoholt ivott, nem akarta kifizetni a fogyasztását, majd részegen autóba ülve hajtott el egy férfi egy gyilkostói vendéglátó egységből vasárnap délután. A csendőrök autós üldözést követően késztették megállásra.

Nem akart fizetni, részegen elhajtott, csendőrök vették üldözőbe
2024. április 21., vasárnap

Méltón búcsúzni az elhunytaktól – ravatalozót adtak át Lisznyóban

Nem ad okot hangos örvendezésre, mert a halál közelsége mindenki számára félelmetes, az Uzon községhez tartozó Lisznyóban mégis megünnepelték vasárnap az új ravatalozóház elkészültét.

Méltón búcsúzni az elhunytaktól – ravatalozót adtak át Lisznyóban
2024. április 21., vasárnap

Akik élettörténetükön keresztül motiválnak

„Szükség van rád!” – ez volt a szombaton tartott Arta Business Center előadássorozatának mottója. A rendezvényen három élettörténetet hallhattunk olyan emberektől, akik úgy döntöttek, hogy jól lesznek, hiszen „ez egy döntés” – hallhattuk.

Akik élettörténetükön keresztül motiválnak
2024. április 21., vasárnap

Egyre gyakrabban jár be a medve Csíkszentdomokosra

Háromszor figyelmeztették a Ro-Alert rendszeren keresztül Csíkszentdomokos lakosságát a hétvégén, hogy medve jár a község Bános részén. Egyelőre elűzték a vadat.

Egyre gyakrabban jár be a medve Csíkszentdomokosra
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!