Rendkívül látványos lett, de megosztja a rajongókat a Gyűrűk ura-sorozat

Hiába költötték rá a világ összes pénzét, nem nyerte el mindenki tetszését az Amazon új, a Gyűrűk ura világában sorozata. A Hatalom gyűrűi (The Rings of Power) egy teljesen új, Tolkien után szabadon megalkotott történetet mesél el a kitalált Középfölde történelméből. Elemzés.

Tamás Attila

2022. szeptember 03., 20:032022. szeptember 03., 20:03

2022. szeptember 03., 20:082022. szeptember 03., 20:08

Rendkívül látványos lett, de megosztja a rajongókat a Gyűrűk ura-sorozat

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Hiába költötték rá a világ összes pénzét, nem nyerte el mindenki tetszését az Amazon új, a Gyűrűk ura világában sorozata. A Hatalom gyűrűi (The Rings of Power) egy teljesen új, Tolkien után szabadon megalkotott történetet mesél el a kitalált Középfölde történelméből. Elemzés.

Tamás Attila

2022. szeptember 03., 20:032022. szeptember 03., 20:03

2022. szeptember 03., 20:082022. szeptember 03., 20:08

Öt évvel ezelőtt, 2017. november 5-én jelentette be az Amazon, hogy sorozatot készít, ami a Gyűrűk ura világában fog játszódni. Rajongók millióiból válthatott ki a bejelentés vegyes érzéseket, hiszen mint kiderült, egy elképesztő tranzakció következtében kezdődhetett el az adaptáció fejlesztése:

250 millió dollárért vették meg ugyanis a jogokat a Tolkien Estate-tól, akik az író örökségének birtokosai.

Ez bizony drága sorozat lesz, ha csak a jogokért ennyit fizettek derült ki rövid időn belül, hogy aztán közszájon kezdjen forogni, hogy tényleg ez lesz a világ legdrágább tévé-, pontosabban streaming-sorozata, ugyanis magára a megvalósításra közel 400 millió dollárt terveznek költeni (évadonként 100-150 millió dollárt), és alapból öt évadra terveznek (függetlenül a nézettségtől), erre pedig rájött még a járványhelyzet okozta pluszköltés és aztán a marketingköltségek, így

az összköltségvetés meghaladta az egymilliárd dollárt is, ami eddig példátlan volt a szórakoztatóipar történetében.

korábban írtuk

A felülmúlhatatlan fantasy: A Gyűrűk Ura-trilógia
A felülmúlhatatlan fantasy: A Gyűrűk Ura-trilógia

Nem lehetnek túl sokan azok, akik ne találkoztak volna valamilyen formában a rendkívüli népszerűségnek örvendő A Gyűrűk Ura történetével, köszönhetően az emlékezetes filmtrilógiának, ami letette a modernkori fantasy-adaptációk alapköveit. Szubjektív elemzés.

És, hogy miről fog szólni, illetve hogyan bővíti Tolkien-univerzumát a sorozat, az sem volt teljesen világos az első perctől fogva. Tudni kell azt, hogy a 250 millió dollárért megvásárolt jogok mindössze a Gyűrűk ura és a Hobbit könyvek függelékére vonatkoznak, tehát gyakorlatilag

nem egy konkrét történet vagy könyv feldolgozására kaptak ezzel a tranzakcióval felhatalmazást az Amazonnál, hanem az azokhoz írt „lábjegyzetekhez”, illetve Középfölde történelmének vázlatos, évszám szerint rendezett krónikájához.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

A lényeg tehát, hogy nem készülhetett például egy Szilmarilok-adaptáció (ami egyébként is lehetetlen vállalkozás, hiszen egy komplett fiktív történelem az egész), hanem

a Gyűrűk ura világát gondolhatták tovább a készítők.

Egy adott ponton az az az iparági pletyka is felmerült a rengeteg találgatás során, hogy a fiatal Aragorn karakteréről fog szólni a feldolgozandó előzménytörténet, ezt azonban végül cáfolta a hivatalos bejelentés, miszerint a sorozat Középfölde (meglehetősen kiaknázatlan) Másodkorában fog játszódni (amikor Aragorn még tervben sem volt).

Igen ám, de még meg sem jelent, máris ellenérzéseket váltott ki a még csak előkészületi fázisban levő gigaprojekt, ugyanis a fantasy, ezen belül a Tolkien-rajongók is többféle álláspontot képviselnek,

ott vannak például a Tolkien-puristák, akik már-már vallásos áhítattal olvassák a néhai professzor műveit, és mindenféle mozgóképes adaptációt az alapanyag teljes meggyalázásaként tartanak számon (beleértve a Peter Jackson-féle Gyűrűk ura filmeket, a három részre bontott Hobbitról nem is beszélve).

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Ez az ellenérzés fokozódott, amikor kiderült, hogy diverz lesz a casting, vagyis nem csak fehér férfiak fognak szerepelni a sorozatban, hanem

lesznek itt színesbőrű karakterek, sőt törp asszonyok is, akikről elég kevés szó esik a Tolkien-mitológiában.

Ez nem rasszimus az író részéről, csupán arról van szó, hogy sokan meg vannak győződve arról, hogy Tolkien a műveit az európai mitológiára alapozta, és abban a korban, amiben élt, még írmagja sem volt a pollkorrektségnek, vagyis annak a törekvésnek, hogy senkit se sértsünk meg, és kellően képviselve legyen minden bőrszín egy fikciós alkotásban. Magyarán:

az íróban fel sem merülhetett, hogy Középföldén, a déli népeken kívül színesbőrűek is lehetnek, hiszen a karakterei megalkotásában nem tért ki a bőrszínre, ellenben a haj és a kinézetük alapján eléggé egyértelművé tette, hogy fehér férfiak és nők alakították a fiktív Középfölde történetét.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Ehhez képest az Amazon a kezdetektől fogva a diverzitás és a politikai korrektség jegyében értelmezte, és tervezte képernyőre vinni az adaptációt, hiszen előfizetőik és a Tolkien-rajongók nem csak fehér emberekből állnak, ezzel pedig sikerült kivívnia sokak ellenérzését és szkepticizmusát a produkció iránt, aminek megítélésén csak rontott, amikor megmutatták, hogy az egyik tünde szerepét is színesbőrű színész kapta, továbbá, hogy

bizonyos tündéknek rövid hajuk lesz, annak ellenére, hogy Tolkien őket mindig valamiféle földöntúli, angyalszerű, kecses lényekként írta le, akiket nehéz lett volna színesbőrű, rövidhajú figurákként elképzelni.

2022-re azonban már teljesen más szelek fújnak, és már majdhogynem elképzelhetetlen, hogy egy globális, nagy érdeklődésre számot tartó produkció ne legyen diverz és ne képviseljen mindenkit, legyen szó bőrszínről vagy genderről. Ha nem a 2020-as években készül ez a sorozat, akkor más lenne a helyet, most azonban ez is szempont, a készítők pedig így döntöttek, és

ha valakinek ez nem tetszik, akkor nyugodtan ignorálhatja a sorozatot és kész.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Míg a Peter Jackson-féle Gyűrűk ura filmekben még egyértelmű a fehér férfiak dominanciája, de már ott is megjelentek a karakán női karakterek is, akik nem csak asszisztáltak a férfiaknak, hanem tevékeny részesei is voltak a cselekmény alakulásának: lásd Arwen, a film kedvéért átalakított szerepét (merthogy a könyvben egy másik tünde viszi el Frodót Völgyzugonyba), vagy Éowyn harcos amazonját, aki maga is részt vesz a nagy, minas tirith-i összecsapásban, és látványos jelenetben öli meg a leghatalmasabb nazgûlt.

A Hatalom gyűrűi esetében pedig nem is volt kérdés, hogy a férfiak mellett itt a nők is tevékeny alakítói lesznek a cselekménynek, a történetfolyam egyik főhősének pedig a Gyűrűk ura cselekményében már meglehetősen passzív szerepet betöltő tünde-istennő, Galadriel fiatalkori énjét teszik meg, de ott van még egy törp-hercegnő, és egy nő, akibe egy tünde szerelmes.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Galadriel behozása és újragondolása azért is volt kézenfekvő, mivel a sok ezer éves Elrond és Galadriel már Középfölde történetének Másodkorában éltek, és aktív részesei voltak Morgoth legyőzése után a Szauron elleni küzdelemnek, még mielőtt a sötét úr megalkotta volna a Hatalom Gyűrűit, amit végül a sorozat címéül is választottak, tehát várhatóan „erre fog kimenni a játék”, vagyis azzal lesz vége a sorozatnak, hogy ezek elkészülnek. Mivel Tolkien nem tért ki a hosszúéletű karaktereinek minden állomására, ezért a sorozat készítői is lazán tudják kezelni ezeket a meghatározó szereplőket, hiszen szabad kezet kaptak ahhoz, hogy

a bebetonozott sarokpontokon túl azt írjanak bele a történetükbe, amit csak akarnak, hiszen pár elmesélt évtized csupán lábjegyzet az ő több ezer éves élettörténetükben, és karakterfejlődésükben.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

A cselekmény Szauron seregeinek legyőzésével indul – ami áldozatokat is követel a jók oldaláról – és megismerhetjük benne Galadriel tragikus eredettörténetét (amit fontos kihangsúlyozni, hogy nem kánon), vagyis testvére elvesztését a sötét úr elleni végső összecsapásban.

Galadriel itt még békés és nagyhatalmú úrnő helyett harcos, és bosszúvágyó amazon, aki bátyja elvesztése miatt életcéljául tűzte ki, hogy a legyőzött gonosz írmagját is felkutatja és eltünteti a világból.

Minden aggálya és igyekezete ellenére azonban Gil-galad tündefejedelem békét hirdet és felszámolja a tünde-őrposztokat szerte Középföldén, és Galadriel látszólag öncélú missziójának is véget vet. Hősünk viszont nem tud ezen felülkerekedni, és a királyi jutalmul felajánlott végtelen túlvilági élet helyett a további küzdelmet választja.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Mellette a fiatal Elrond múltjába is betekintést nyerünk, aki mielőtt Völgyzugony urává vált volna, a sorozat szerint egy politikus és egy diplomata volt, aki segítette az akkori uralkodó munkáját, és a törpökkel is „viszonylag” jó kapcsolatban volt, legalábbis

törekedett arra, hogy továbblépjen a saját fajtája keretein, és együttműködési lehetőségeket aknázzon ki a világ fejlődése és a prosperitás megteremtése érdekében.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

Ők, és számos más, a sorozathoz kitalált Középfölde-karakter szemszögéből követhetjük tehát, hogy mi is történhetett Tolkien világának Másodkorában,

milyen veszélyek leselkedtek az akkor élőkre, és milyen kihívásokkal kellett szembesülniük annak ellenére, hogy látszólag eltűnt a gonosz a világból.

Megismerhetjük hobbitok egy egész más, mondhatni félnomád nemzetségét, a gyaplábúakat, akik itt még kevésbé hasonlítottak az angol gazdálkodókra és nemesekre, helyette inkább rejtőzködő, gyűjtögető életmódot folytattak, rejtetten az emberek és a tündék pásztázó tekintetétől.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

A sorozat az első két epizód alapján tényleg lenyűgöző, és látszik rajta, hogy rengeteg pénzből készült, ráadásul ezt is a festői Új Zélandon forgatták (a második évad már az Egyesült Királyságban fog elkészülni, ami szintén felzúdulást váltott ki a rajongók körében), a ruhák és a díszletek a végletekig kidolgozottak, és

a vizuális effektusok sem gagyik, hiszen egy kisebb hadseregnyi szakember dolgozott ezeken, a Peter Jackson Gyűrűk ura-filmjeihez hasonlóan.

Ez a világ azonban egyelőre nagyon is üresnek tűnik, hiszen a tömegjeleneteket leszámítva egy-két szereplőt látunk a legtöbbször festői nagytotálokban, vagy nagy igényességgel berendezett belső terekben, viszont a teljes évados előzetes tanúsága szerint a hátralevő epizódokban bőven lesznek grandiózus tömeg- és csatajelenetek, a két első rész pedig csak úgymond „bemelegítés” volt ahhoz, amit látni fogunk a továbbiakban. Az egyedüli negatívum, hogy

a forgatókönyv helyenként döcög, sokszor mesterkéltek a párbeszédek és egyes jelenetekben logikai buktatók és következetlenségek vannak, a szereplők „ide-oda teleportálnak” pont mint anno a Trónok harca nyolcadik évadában.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

A sorozat valószínűleg jobban működne egy teljesen új fantasyként, mintsem így, hogy a Gyűrűk ura világában játszódik, viszont akkor nem lenne ekkora felhajtás körülötte, és nem lenne ennyire megosztó sem (ami egyértelműen a nézettséget szolgálja, és ezt nagyon jól tudják az Amazonnál is, akik a nagy streaming-versenybe már a második nagyívű fantasyvel szállnak be az Idő Kereke feldolgozása után, ami egyelőre nem hozta a kirobbanó nézettséget). A Hatalom gyűrűivel várhatóan más lesz a helyzet a többi, konkurens fantasyvel ellentétben, hiszen

pont emiatt, hogy ennyire megosztó fogják nagyon sokan megnézni, és beszélnek, írnak, vitatkoznak róla, ami fenntartja a sorozat körüli hype-ot.

Egyelőre azonban ott tartunk, hogy az Amazon 72 órára kikapcsolta a nézői értékelés opciót a sorozat adatlapján, mivel annyian review-bombingolták a a Hatalom gyűrűit, hogy – elmondásuk szerint –

ki akarják szűrni, hogy ebből mennyi a valós értékelés, és nem a gyűlöletből odadobott leosztályozás.

Beszédes még a sorozat értékelése az IMDb filmes adatbázisban és a Rottentomatoes kritikaösszesítő oldalon is, míg előbbin anyagunk megjelenésekor 6,5 csillagos átlaggal rendelkezik a sorozat a 10-ből, 53 ezer szavazat alapján, addig utóbbin 36 százalékon áll a nézői értékelés a 84 százalékos, pozitívnak tekinthető kritikusi átlaggal szemben.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

A sorozatot még csak az elérhető első két epizód alapján lehet megítélni, Sokan máris zsigeri gyűlölettel utálják a perkoncepcióik alapján, míg azok, akik jellemzően a premier előtti mozis protokollvetítéseken látták az első és második epizódot, jellemzően az egekig magasztalják azokat, emellett

a kritikusok többsége sem tud elmenni amellett, hogy mennyire megosztóra sikerült a sorozat kétrészes premierje.

Mindezek ellenére érdemes azért még esélyt adni a hátralevő részeknek, hiszen úgy érdemes megítélni az Amazon sorozatát, ha eljutottunk a végére. Aki pedig úgy gondolja, hogy gyalázatos ez az adaptáció, az inkább engedje el, és maradjon Tolkien írott műveinél. Aki pedig egy grandiózus fantasy-történetet szeretne látni kibontakozni a Sárkányok háza mellett, az a sok negatív vélemény ellenére, péntekenként merüljön el a hihetetlenül látványos, teljesen új, Középföldén játszódó kalandokban. Biztosan nem középszerű utazás lesz.

Fotó: The Rings of Power/Amazon

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 17., szombat

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön

Két tűzesethez is ki kellett vonulniuk szombaton a háromszéki tűzoltóknak. Sepsiszentgyörgyön egy tűzhelyen felejtett serpenyő, Bodzafordulón egy kazán miatt lobbantak fel a lángok – számolt be a Kovászna megyei tűzoltóság.

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön
2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
2024. február 17., szombat

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban

Az Argylle: A szuperkém és a még mindig futó A méhész mellett olyan új filmek érkeztek a mozikínálatba, mint a Bob Marley életéről készült Bob Marley: One Love, de a Sonynál készült Madame Web is „behálózza” a vásznakat.

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban
2024. február 16., péntek

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM