Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Rendhagyó tárlat nyílt Székelyudvarhelyen a rendszerváltásról

Fülöp-Székely Botond 2019. december 20., 22:50 utolsó módosítás: 2019. december 20., 22:58

Rendhagyó módon emlékeztek meg pénteken Székelyudvarhelyen a településen 1989 decemberében történt eseményekre, hiszen Dávid Sándor fotóiból közösen nyitott kiállítást a polgármesteri hivatal és a Haáz Rezső Múzeum. A fényképek meg is elevenednek az alkalomra készített telefonos alkalmazásnak köszönhetően.

Rendhagyó tárlat nyílt Székelyudvarhelyen a rendszerváltásról
galéria
Rendhagyó díszlete van a tárlatnak, hogy minél kifejezőbb legyen 

Az 1989-es temesvári események, amelyek más városokba is begyűrűztek, forradalomnak indultak ugyan, de az elmúlt harminc évben nyilvánosságra kerülő információk számtalan kérdést felvetnek ezzel kapcsolatban – fejtette ki Gálfi Árpád polgármester a 30 éve szabadon című fotókiállítás megnyitóján.

HIRDETÉS

Mint mondta, sokan a forradalom hőseiként akarták feltüntetni magukat, de valójában egy politikai hatalomátvételről volt szó. „Mi forradalmat hittünk, mert forradalmat akartunk hinni. Mi forradalmat ünnepeltünk, mert azt akartunk ünnepelni. Mi forradalmi hangulatban reménykedtünk és az önkényuralmi rendszer teljes eltörlésében, miközben az események forgatókönyvének megírói és megrendezői széleskörű megtévesztési akcióban mesterkedtek” – jelentette ki a tisztségviselő. Emlékeztetett, egyes becslések szerint december 22-e és 30-a között több mint 12 millió töltényt lőttek ki fegyverekből és több mint 800 ember vesztette életét, valamint kétezren megsebesültek. Kijelentette,

 a székely és magyar szimbólumok jelenleg zajló üldözése is csak egy elterelés, azért hogy egyesek hatalmon maradhassanak.

Szerinte ugyanakkor, ha nem is egyenes úton történt, mégsem volt hiábavaló az elmúlt rendszerrel való szembeszállás. „Mi fejet kell hajtsunk az akkori hősök előtt és vigyáznunk kell minden olyan értékünkre, amelyet a rendszerváltásnak köszönhetünk” – magyarázta, hozzátéve, hogy az akkori események egy folyamat kezdetét jelentették, hiszen még nagyon távol állunk attól, hogy egy európai demokratikus jogállam legyen Románia.

Dávid Sándor eddig még nem látott 1989 decemberében Székelyudvarhelyen készített fotóit Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója mutatta be a polgármesteri hivatal udvarán. Elhangzott az is, hogy Dávid fényképein kívül Szabó Károly és Balázs Ferenc felvételeiből is kiállítottak néhányat.

Dávid Ferenc fotói olyan színes formában mutatják be a forradalom egyetlen napját, amelyet eddig nem láthattak

– fogalmazott Miklós. A fényképeket minél explicitebb formában szerették volna az emberek elé tárni, ezért is került be például egy felfordított autó a hivatal udvarára, amely díszletként szolgál. A fotók jó része a hivatalban és annak környezetében készült, de persze más helyszínek is voltak.

Az 1989 decemberében készült fotókból – nem csak a székelyudvarhelyiekből – egy egyedi albumot is összeállítottak, amelyben Gidó Csaba történelmi összefoglalója olvasható. Ennek különlegessége, hogy egy speciális, a Google Play Áruházból letölthető telefonos alkalmazás segítségével megeleveníthetők a fotók.

Ugyanis videók indulnak el az eseményekről a telefon képernyőjén, ha bekapcsoljuk a kamerát és az albumban lévő fényképekre irányítjuk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS