Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Rávilágítottak Gyergyóalfalu kincseire

Tamás Gyopár 2018. július 29., 14:28

Benépesedett Gyergyóalfalu központja szombat este. A Művészetek Éjszakáját nyitó templomi koncertről kijövőket táncosok fogadták – énekszó, szavalat, tárogató hangja hívta az alfalviakat, tekintsék meg kincseiket, a több helyszínen kiállított alkotásokat.

Tánc vezette fel a galériai rendezvényt Fotó: Tamás Gyopár

Szombat este a második Gyergyóalfalvi Művészetek Éjszakája megnyitója egybeesett a Vadárvácska Művészeti Tábor nyitórendezvényével. Gál Mihály, a szervező Sövér Elek Alapítvány elnöke köszöntötte a vendégeket, akik az elkövetkező napokban a Bucsin-tető lábánál alkotnak a tizennegyedik tábor keretében.

Balázs József alfalvi festőművész úgy fogalmazott a rendezvény kapcsán, hogy amikor az emberiség valami iránt közömbösséget mutat, és ilyen a művészet manapság, akkor ki kell találni valamit, ami segítségével rá lehet irányítani a figyelmet. Ezért találták ki a múzeumok éjszakáját is. Bejött a menedzseri ötlet.

Ha egy délutánra hívnák meg a nagyérdeműt, nem biztos, hogy ilyen sokan kíváncsiak lennének.

„Ezen az éjszakán szóljon arról a fáma, hogy megpróbáljuk a gyergyóalfalviak figyelmét ráirányítani arra, hogy mi a helyzet nálunk a művészet kapcsán.”

Népdal, tárogató hívta az alfalviakat

A gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület táncosai ropták az Alfalvi Képzőművészeti Galéria előtti téren, aztán egy kilencéves, alfalvi gyökerekkel rendelkező kisfiú hangja vonzotta a rendezvényre az otthon maradottakat. Balázs Gergő népdalokat énekelt, harmadik éve két tanár is tanítja, versenyeken is fellép. Mint mondta, legalább annyira szereti a néptáncot, mint a népdaléneklést, hároméves korától ropja, és jövő héten is a táncos tábor lakója lesz.

HIRDETÉS

Vesztergám Miklós tárógatóművész zenéjét és Gál Mihály versmondását követően az Aurora Borealis Duo, László József gitárművész és Madarász Emese Adél klarinétművész előadására invitálták az érdeklődőket, aztán Vesztergám Miklós Felsír újra a tárogató című koncertje vonzotta az alfalviakat az éjszakába.

Kattant a zár az emlékszobán

Közben tárlatok látogatására is lehetőséget nyújtottak, Alfalu kincseit világítva meg a művészetek éjszakáján.

A néhai Páll Zoltán emlékszobáját is kinyitották. Édesanyja, Ilonka engedett be.

Ha érdeklődő akad, és tudomást szerez róla, kinyitja az alkotásokkal teli helyiséget. Amint mesélte, a kiállított munkák csak töredékei annak, amit alkotott az 1979-ben született, 2007-ben elhunyt, tolószékbe kenyszerült Zoltán.

A néhai Páll Zoltán édesanyja engedett be az emlékszobába Fotó: Tamás Gyopár

Miközben csodáltuk a képeket, az édesanya arról is mesélt, hogy fia munkáinak árából csináltatott sírkövet. E szobában a látogató tekintetét rabul ejtik a képek, a tolószék... Az édesanya arra emlékezett, miként tolta ki többször is a templomhoz fiát, hogy ott alkosson.

Zoltán görcsös kezeit sokszor fogával irányította, csakhogy elkészíthesse különleges színvilágú képeit, és nem egyszer a vázlatra rábukva találták.

Album került elő, munkáiról készült fotókkal. „Nem amatőr munkák ezek” – mondta Balázs József. „Soha nem panaszkodott, humoros volt, zenélt is, amíg ujjai mozogtak,

sokszor mondta, hogy ő a családfenntartó, mert éjjel sokszor felkelti édesanyját”

– emlékezett. Templomot, fákat rajzolt szívesen, azért fákat, mert sorstársai voltak, helyhez kötöttek, akárcsak ő.

Szombat este a központ közelében Márton Árpád és Sövér Elek festőművészek állandó kiállítását, az Alfalvi Képzőművészek Galériájában pedig Sajgó Ilona, Balázs József, Horváth Levente, Szakács Bernadett, Vargyas Ildikó, Miholcsa József munkáit lehetett megtekinteni. Kincseket, melyeket Alfalu őriz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS