Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Pályázati támogatásokból fejlesztenek az udvarhelyszéki községekben

Fülöp-Székely Botond 2020. február 17., 09:01
HIRDETÉS

Az udvarhelyszéki községek vezetőségei pályázatok révén képzelik el a nagyobb fejlesztéseket, hiszen helyi forrásokból nem lehet látványosan haladni. Kányád, Székelyvarság, Szentábrahám, Bögöz és Fenyéd vezetői egyebek közt szennyvízhálózatot, napközi otthonokat építtetnek, közintézményeket hoznak rendbe, utakat újítanak fel.

Pályázati támogatásokból fejlesztenek az udvarhelyszéki községekben
galéria
Különleges, belső udvarral ellátott napközi otthon épül Fenyéden Fotó: Erdély Bálint Előd

A legnagyobb folyamatban lévő beruházás a Bögözt, Décsfalvát és Agyagfalvát érintő szennyvízhálózat kiépítése, amelynek munkálatait tavaly kezdték el – fejtette ki a Székelyhonnak Farkas Mózes polgármester. Mint mondta, erre egymillió eurónyi uniós támogatást nyertek, amelyhez még jelentős önrésszel kell társulnia a községnek, mivel időközben emelkedtek az alapanyagárak, illetve az építkezésben alkalmazott bérek.

Mindemellett a Béta–Dobó–Vágás szakaszon is ki fogják építeni a csatornarendszert, már meg is kötötték a szerződést a kivitelezővel. Erre a Helyi Fejlesztések Országos Programjában (PNDL) pályázva nyertek támogatást. A projekt összköltsége 12 millió lej, ebből 5 milliót a községnek kell kifizetnie, mivel ez esetben is újra kellett számolni az értéket az árnövekedések miatt. Tervek készültek, így

HIRDETÉS

idén tavasztól több utcát is leaszfaltoznának Székelymagyaroson, Bögözben, Agyagfalván és Vágáson.

Ezek kivitelezését saját forrásokból kezdik el, de azt tervezik, hogy időközben pályáznak, ha lesz erre lehetőség. Mindemellett a bögözi óvoda építése is jól halad – ezt még idén be kell fejezni.

A pályázatokra koncentrálnak

Az elmúlt időszakban terveket készítettek a község nyolc településéhez tartozó 11,5 kilométernyi útszakasz leaszfaltozására, ezekkel szeretnének pályázni idén, amint lehetőségük nyílik rá – említette az egyik legfontosabb elképzelésüket György Sándor, Kányád község polgármestere. Emellett

szeretnének állami támogatást kapni a gázhálózat kiépítéséhez

– tudomásuk szerint erre lesz is lehetőség már 2020-ban. A tisztségviselő ugyancsak fontos projektnek tartja egy új polgármesteri hivatal megépítését, aminek megvalósításához 2,7 millió lejre van szükség. Ehhez már nyertek is támogatást a fejlesztési minisztériumtól, folyamatban van a közbeszerzési eljárás a kivitelezés érdekében.

A hivatal jelenlegi székhelyét közösségi házzá fogják átalakítani.

Egy új kultúrotthont is szeretnének építeni idővel, ugyanis a meglévő statikai szempontból már nem felel meg a követelményeknek – ennek érdekében szintén kormánytámogatásért pályáznak. Folytatják továbbá a földterületek telekkönyvezését is, a kataszteri hivatal támogatásával.

Folytatják a kivitelezést

„A legfontosabb az, hogy befejezzük és ki is tudjuk fizetni azt, amit tavaly elkezdtünk” – jelentette ki lapunknak Bokor Botond fenyédi polgármester.

A legnagyobb értékű beruházásuk a fenyédi napközi otthon építése,

amely azért is egyedi a környéken, mert belső udvara is van. Egy európai uniós pályázaton 500 ezer eurós támogatást kapott erre a község, és közel ugyanekkora összeget biztosítanak saját költségvetésükből. A munkálatokat nyár végéig kell befejeznie a kivitelezőnek.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A PNDL programban pályázva lehetőséget kaptak egy új, 2,6 millió lej értékű polgármesteri hivatal megépítésére, amire szükség volt, mivel jelenlegi székhelyük eredetileg kultúrotthonnak volt tervezve. Bokor hangsúlyozta, az új épület, amelynek már a tetőzete is elkészült, nemcsak az alkalmazottaknak, de a lakóknak is kényelmesebb lesz – az építkezést már idén be kell fejezni. A polgármester továbbá kitért arra, hogy a község is része a Harvíz Rt. felújítási projektjének, a következő években 6–7 millió eurót fektetnek majd be náluk fejlesztésekre, hálózati bővítésekre. A nagyobb projektek között említette még, hogy tűzoltószínt és orvosi rendelőt szeretnének létrehozni Küküllőkeményfalván, ami még tervek szintjén van, de már idén elkezdenék a megvalósítást, akár önköltségen is. Ezek mellett az önkormányzat folyamatosan támogatja a helyi templomok felújítását.

Újrafedik a középületeket

Székelyvarság önkormányzata jelenleg egy LEADER-pályázaton nyert faőrleményes kazán beszerelésén dolgozik, amellyel a hivatalt szeretnék fűteni – tudtuk meg Tamás Ernő polgármestertől. Mint mondta, nyersanyagból nincs hiány náluk, ezért is gondolkodnak az alternatív fűtésmódban. Azt tervezik, hogy ha az új elképzelés beválik, a település többi közintézményénél is alkalmazzák majd, egy nagyobb rendszer kialakításával. Mindemellett

helyi forrásokat felhasználva szeretnék újrafedni idén a sólyomkői iskola, a rendőrség, a központi óvoda, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által használt épületeket.

A növekvő számú autókra gondolva terveket készítettek a 137-es jelzésű községi út leaszfaltozására a településközpont, a Sólyomkő hegye, valamint a Forrásköze és a Nagykút részeken. „Szeretnénk megőrizni a település jelenlegi jellegét, így nem lesz mindenhol aszfalt, de ez a szakasz fontos, hiszen tanyarészeket köt össze” – magyarázata a polgármester, hozzátéve, hogy a tervek elkészültek, idén pedig pályázni szeretnének a megvalósításokért. Parkolókat is szándékoznak kialakítani a községközpontban, amire szintén szükség van. Ugyanakkor készülnek a látványtervek egy Székelyvarság–Szováta közötti bicikliút kialakításához.

Számtalan elképzelés

Szentábrahám községben terveket készítettek az összes ide tartozó település utcáinak leaszfaltozására, valamint a szennyvízhálózat kibővítésére és korszerűsítésére Csekefalván, a községközpontban, Magyarandrásfalván és Gagyban is – magyarázta Simó Dezső polgármester, hozzátéve, hogy ezek megvalósításáért még idén pályázni szeretnének. Ebben az évben mindenképp rendbe hozzák a csekefalvi kultúrotthont, ugyanis nagyon rossz állapotban van a tetőzete és a villanyhálózata.

Szűkös a község költségvetése, ezért saját forrásaikat használva és Hargita Megye Tanácsának segítségét kérve kezdenek egy új, faszerkezetű épület megépítésébe a jelenlegi székhely szomszédságában.

Ide költözik majd az adó-, a szociális és a mezőgazdasági osztály. A szentábrahámi régi orvosi lakás épületét is rendbe tennék, és egészségügyi központot alakítanának ki benne – erre szintén pályáznak idén, ha lesz rá lehetőség, mint ahogyan egy napközi otthon megépítése érdekében is. Ezek mellett befejezik a szentábrahámi kultúrotthon felújítását, valamint szintén saját költségvetésüket használva fognak hozzá a firtosváraljai ravatalozó megépítéséhez, amihez a megyei tanácstól is kérnek támogatást. Hasonló elképzelés alapján szeretnék ugyanakkor felújítani a csekefalvi járdát. Ezenkívül befejezik az átereszek beépítését a megyei és a községi utak találkozásánál, ahol a víz számtalan problémát okozott már, a balesetek is rendszeresek voltak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS