Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Összesen 2,5 millió euró értékben írtak alá támogatási szerződést a keresztúri kistérségben

Fülöp-Székely Botond 2019. november 27., 22:13
HIRDETÉS

Mintegy ötezer, legfeljebb 15 ezer euróról szóló finanszírozási szerződést ír alá a Pro Economica Alapítvány a székelyföldi gazdákkal és jogi személyekkel, akik állat- és gyümölcsfavásárlási céllal, valamint gépparkjuk fejlesztése érdekében pályázhattak. A román hatóságok nem örülnek maradéktalanul a magyar kormány Erdélyben is megvalósuló gazdaságfejlesztési programjának.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Hargita, Kovászna és Maros megyékben összesen 4986 kisgazda és jogi személy pályázott sikeresen a maximum 15 ezer euró értékű vissza nem térítendő támogatásért, amely hetvenöt százalékos szubvenciót jelent mezőgazdasági gépek, törzskönyvezett haszonállatok – a ló és a szárnyasok kivételével –, valamint gyümölcsfák megvásárlása esetén – fejtette ki szerdán Székelykeresztúron Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány vezetője. Rámutatott,

a keresztúri kistérségben összesen 183 pályázó volt, 37 településről.

Ők alá is írhatták a finanszírozási szerződéseket a helyszínen. Ez 2,5 millió eurós támogatást jelent.

HIRDETÉS

Az alapítvány vezetője arra is kitért, hogy ebben az évben több mint 120 millió eurós költségvetésből gazdálkodhattak, amelyet programjaikon keresztül pályáztattak ki. Az egyik kategória volt a mezőgazdasági feldolgozóipari egységek támogatása, amely esetben olyan nagy, több millió euró értékű beruházásokra kell gondolni, mint tejfeldolgozók, vágóhidak és silók létrehozása és megújítása. A három megyében összesen hatvanhat ilyen pályázatot nyújtottak be, amelyeket 70 millió euróval támogatnak. Ennek célja, hogy megerősítsék a felvásárlói piacot, amely a kisgazdáknak is segítséget jelent.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Egy másik program a cikkünkben még említett kis összegű, vissza nem térítendő mezőgazdasági támogatásoké, amelyre 61 millió eurót fognak kiutalni a nyolcvan százalékban természetes személyekből álló pályázóknak. Ebből nagyjából 25 millió eurót Hargita megyei gazdák költhetnek el.

Folyamatban van ugyanakkor a harmadik pályázati programjuk is, amellyel turisztikai fejlesztéseket szeretnének támogatni.

Kifejezetten nagy szállodákról szóló beruházásokról van szó. Ez esetben 15 pályázatot nyújtottak be, amelyek jelenleg elbírálás alatt vannak. A megvalósítások összértéke több millió euró. A külön kategóriákban meghirdetett pályázataikkal egy láncot szeretnének alkotni, hogy legyen, aki elő tudja állítani, illetve fel tudja vásárolni és feldolgozni a mezőgazdasági termékeket, de legyen piac is, ahol el lehet adni azokat. Utóbbiban segítene a turisták bevonzása.

Kozma Mónika azt is elmondta, hogy

egy internetes közösségi platformot is létre szeretnének hozni a gazdáknak, amely lehetővé tenné a gyors és hatékony kommunikációt.

Ezen nem csak tanácsokkal láthatnák el a csatlakozókat, de szükség esetén segíthetnének a különböző termékek beszerzésében és eladásában is. Példaként felhozta, hogy több gazda összefogásával, nagy tételben akár olcsóbban is megvásárolhatnák a szükséges üzemanyagot.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Bukarest egyébként újfent Budapest értésére adta, hogy nem egyezett bele a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának erdélyi végrehajtásába, amit a román hatóságok szerint a bevonásukkal kellene lebonyolítani. Minderről Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete beszélt egy hétfői magyarországi eseményen, amelyen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Kozma Mónika szerdán lapcsaládunk megkeresésére diplomatához méltatlan nyilatkozatnak nevezte a budapesti román nagykövet eszmefuttatását. Szerinte azon túlmenően, hogy Marius Lazurca vádaskodásainak semmi helye nem lett volna éppen egy, a jó magyar–román együttműködést méltató ünnepi eseményen, jókora valótlanságot is tartalmaznak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS