Népszámlálás: a becslések és a részvétel alapján valószínűleg meglesz az egymillió magyar

Népszámlálás: a becslések és a részvétel alapján valószínűleg meglesz az egymillió magyar

A mi szempontunkból akkor lesz sikeres a népszámlálás, ha a romániai magyarok száma 1,1 és 1,2 millió között lesz

Fotó: Pinti Attila

Lezárult vasárnap a népszámlálás Romániában: az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a cenzus négy és fél hónapjában 18,15 millió személyi kérdőívet regisztráltak, ami azt jelenti, hogy a becsült lakosság 95,4 százalékát sikerült nyilvántartásba venni. A Népszámlálás.ro kampánykoordinátora, Barna Gergő szerint a romániai magyarok száma nagy valószínűséggel meghaladja az egymilliót, de hogy mennyivel, azt csak decemberben fogjuk megtudni.

Szász Cs. Emese

2022. augusztus 03., 10:312022. augusztus 03., 10:31

2022. augusztus 03., 11:382022. augusztus 03., 11:38

Bár a tavaly decemberben meghatározott célt, vagyis a 19,02 millió megszámolt lakost nem sikerült elérni – azzal együtt sem, hogy első alkalommal volt online regisztrálásra is lehetőség –, Barna Gergő szociológus szerint

jó számok lettek a végére, még a 2011-es népszámlálásnál is jobbak.

Akkor 94 százalékos volt a népszámlálás hatékonysága, most meg 95,4 százalékos.

Jól teljesített Kovászna megye

A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül Szilágy megyében több személyi kérdőívet regisztráltak, mint a statisztikai intézet által becsült lakosságszám,

az összeírás hatékonysága így 100,8 százalékos volt.

Szintén jól szerepelt Kovászna megye, itt a feltételezett népesség 99,5 százalékét írták össze. A többi megyében ez a mutató alacsonyabb, ami azt is jelentheti, hogy

alulszámlálás történt, vagy hogy a lakosság csökkenése erőteljesebb volt, mint ahogy azt a statisztikusok becsülték.

Szatmár megyében a feltételezett népesség 97,5, Bihar megyében 97,4, Hargita megyében 96,3, Arad megyében 96,2, Maros megyében 94, Kolozs és Brassó megyékben pedig a 93,2 százalékát regisztrálták. Országos szinten Temes megyében volt a legkevésbé eredményes az összeírás, itt a becsült népesség 83,5 százalékát rögzítették. Bukarestben ugyanez a mutató 85,2 százalékos. A városok részvételi arányairól nem közölt adatokat a statisztikai intézet.

Száz százalék felett?

Több megyében 100 százalék feletti eredmény született a becsült lakosság számához képest, ilyen Vrancea (109%), Beszterce-Naszód (106,8%), Botoşani (105,9%), Călăraşi (102,2%), Teleorman (101,4%), Olt (101,3%), Gorj (101%), Szilágy (100,8%) és Neamţ (100,7%) megye. Bár sokan fennakadnak ezen, Barna Gergő szerint nincs okuk rá, hiszen több dolgot is jelenthet a száz százalék feletti arány:

  • egyrészt egy becsléshez viszonyítják a számokat, ami lehet, hogy nem pontos, másrészt az összeírt személyek, kérdőívek száma is csökkenhet még az adattisztítás folyamán, lehetnek például duplumok benne.

  • másrészt lehetnek olyan települések, ahol nagyobb volt a bevándorlás, például városok közelében, vagy egyszerűen demográfiai növekedés van.

„Sikeresnek tekinthető”

A lakossági összeírás elmúlt időszakáról a Népszámlálás.ro kampánykoordinátora elmondta, hogy nagyon hosszú folyamat volt, szinte négy és fél hónapot tartott, és az utolsó számokat látva azt mondhatja, hogy inkább sikeresnek tekinthető, annak ellenére, hogy sok még a bizonytalanság, valamint sok akadály merült fel az elmúlt időszakban:

az online kitöltési platform folyamatos akadozott, az egymást érő technikai malőrök, a kérdezőbiztosok hiánya egyaránt rányomta bélyegét a cenzusra.

„Az, hogy sikerült majdnem 18,2 millió személyt lekérdezni, az azért egy jó eredménynek tekinthető. Meglátjuk majd, hogy ez pontosan mit jelent, hogy hány egyedi személy van, aki meg is felel a módszertani előírásoknak, és benne is marad az adatbázisban, illetve az is kérdés, hogy mennyivel fogják kiegészíteni az adatbázist” – értékelt a szociológus a Székelyhonnak.

Hozzátette: három módszert fognak alkalmazni az adattisztításon belül, egyrészt lesz részleges hiánypótlás, amikor valamilyen adatok hiányoznak, ezeket egészítik ki – például azok esetében, akik online vettek részt a népszámláláson, és nem jutottak el a végéig.

Kétmillió ilyen személy van, akinek nem érvényesítették az online szakaszban kitöltött kérdőívét, és nem tudjuk, hogy hány esetben jutott el hozzájuk ténylegesen a kérdezőbiztos is

– emlékeztet Barna Gergő. A részleges hiánypótlás mellett van a másik módszer, amikor a meg nem számolt lakosság hiányzó adatait a statisztikai imputálás eszközével emelik be a rendszerbe, ami azt jelenti, hogy

például a lakossági nyilvántartó, az egészségügyi biztosító vagy a nyugdíjpénztár adatait fogják átvenni a népszámlálási adatbázisba anélkül, hogy a nemzetiséget vagy a felekezeti hovatartozást külön meghatároznák.

Harmadik módszer szerint pedig statisztikai becsléseket végeznek olyan esetekben, amikor például egy olyan információ hiányzik, hogy hőszigetelt-e a lakás vagy sem.

Idézet
Csak a végleges adatközléskor derül ki pontosan, hogy hány személy vett részt sikeresen az önkitöltéses szakaszban, hány a lekérdezéses folyamatban, és hányan kerültek be regiszteri adatbázisokból

– magyarázta a szociológus. Hozzátette, az elsődleges eredményeket leghamarabb 2022 decemberében hozzák nyilvánosságra, majd a kiegészített és véglegesített adatokat a 2023-as év végén.

Mennyi az annyi a magyarok körében?

Barna Gergő elmondta, hogy a magyar közösség szempontjából akkor lesz sikeresnek tekinthető a népszámlálás, ha

a nyilvántartásba vett romániai magyarok száma legalább 1,1 és 1,2 millió között lesz, és az etnikumukról nyilatkozók körében a magyarok számaránya viszonylag stabil marad.

„Az nagyon valószínű, hogy egymillió felett van a magyarság száma, de hogy ez egymillió száz vagy egymillió kettőszáz, azt nem tudjuk.

Idézet
A részvételi adatok pontos becslést nem tesznek lehetővé, épp a népszámlálás feladata az, hogy a lakosság számát és az egyes etnikumok arányát feltárja. Ezzel meg kell várnunk december végét

– hangsúlyozta a szociológus.

Az idei volt az első népszámlálás Romániában, amely digitálisan zajlott, ugyanakkor a 13. cenzus az ország történetében, illetve a negyedik összeírás az 1989-es rendszerváltás óta.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál

Kikerekedett az autósok szeme kedden reggel, amikor Szejkefürdőnél, a Székelyudvarhely felé vezető egyetlen, korlátozásoktól mentes útvonalon is dugó alakult ki. Utánajártunk, hogy még milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál
2024. május 23., csütörtök

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe

Háromszázan dolgoznak a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér új utastermináljának építésén, amely előreláthatóan augusztusra készül el. Az infrastrukturális beruházások egyik fontos célja a repülőjáratok számának növelése.

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe
2024. május 23., csütörtök

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét

Három Fehér megyei gyanúsítottnál tartottak házkutatást a marosludasi ügyészség és rendőrség munkatársai: őrizetbe vettek két nőt, akiket Maros megyében elkövetett bolti lopásokkal gyanúsítanak.

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

Szavak nélkül mesélnek, nyelvi korlátokat küzdenek le a harmadik SepsiBook megnyitóját megelőző könyvkiállításon bemutatott Csupa-kép könyvek, amelyekben ugyan háttérbe szorul a szöveg, de kibontakozik a képzelet.

Elkezdődött a 3. SepsiBook
Elkezdődött a 3. SepsiBook
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

2024. május 23., csütörtök

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond

Hargita Megyéért Díjjal tüntették ki Burus-Siklódi Botondot, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza korábbi vezetőjét a megyei önkormányzat csütörtöki dísztanácsülésén.

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond
2024. május 23., csütörtök

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt

Régebbi projekteket vettek elő újra a gyergyószentmiklósi képviselő-testület májusi rendes ülésén csütörtökön: például a Csiky-kert fejlesztését, vagy az inkubátorház létrehozását az egykori öntöde irodaépületében.

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt
2024. május 23., csütörtök

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben

A Grand Hotelnél megjelenő hárombocsos anyamedvéhez riasztották szerdán a bálványosi bizottságot, amely hasonló esetekben a medvék sorsáról ítél. Jelen esetben a cél az áthelyezés lett volna, de probléma adódott.

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben
2024. május 23., csütörtök

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó

Még messze vagyunk az átadás időpontjától – 2024 vége reális előrejelzésnek tűnik –, de már világos kép rajzolódik ki a sepsiszentgyörgyi Állomás-negyedben újratervezett tó megcélzott állapotáról: a tó és környéke egy szabadidőközponttá alakulhat.

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó
2024. május 23., csütörtök

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén

Súlyos baleset miatt riasztották csütörtök délután a szászrégeni tűzoltóság munkatársait Görgényszentimrére. Mikrobusz és személyautó ütközött, két embert kellett kiszabadítani a roncsok közül.

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén
2024. május 23., csütörtök

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás

Új és tágas helyszínre költözött, váróteremmel és illemhellyel ellátott Marosvásárhelyen a Jeddi úti autóbusz-végállomás, amelyet csütörtökön mutattak be. Az Egyesülés negyedben és a vegyipari kombinátnál is készülnek a hasonló állomások.

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!