Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nemzetközi körözést adott ki a román rendőrség Olosz Gergely volt RMDSZ-szenátor ellen

MTI 2019. január 03., 12:39 utolsó módosítás: 2019. január 03., 12:50
HIRDETÉS

Nemzetközi körözést adott ki a román rendőrség Olosz Gergely, az RMDSZ volt szenátora ellen, akit három év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek korrupcióért – közölte az Agerpres hírügynökséggel csütörtökön Nicoleta Tolvaj Marin, a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Archív

A legfelsőbb bíróság december 20-án hozta meg ítéletét, Olosz Gergely azonban nem jelentkezett büntetése végrehajtására, és a rendőrségnek sem sikerült előállítania. Az óév utolsó napjaiban országos elfogató parancsot adtak ki a nevére, és személyi adatait elküldték Románia valamennyi határátkelőjére. Miután ez nem vezetett eredményre, most már nemzetközi körözést adtak ki ellene – magyarázta a szóvivő.

A volt székelyföldi képviselőt és szenátort befolyással való üzérkedésben találta vétkesnek a román legfelsőbb bíróság.

Az ítélet a háromévi letöltendő börtönbüntetés mellett 384 ezer euró és 400 ezer lej értékű vagyonelkobzásról is rendelkezett.

HIRDETÉS

A vádirat szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy korábban a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be.

Az ügyészek szerint Olosz Gergely összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formában.

Olosz Gergely 2007–2008-ban a romániai energiaár-szabályozó hatóság elnöke volt, 2008 és 2012 között az RMDSZ parlamenti képviselője, 2010-től frakcióvezetője, 2012-től 2013 májusában történt lemondásáig az RMDSZ szenátora volt. 2011-ben az RMDSZ elnöki tisztségét is megpályázta, ám a választáson alulmaradt az érdekképviselet élére akkor megválasztott Kelemen Hunorral szemben.

Erre jutottak az ügyészek

Ugyanebben az ügyben Ion Bîrcinăt egy év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre, Costin Iliescut egy év és négy hónap felfüggesztett, Cătălin Stant két év felfüggesztett, Ovidiu Ionel Badeát egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A vádhatóság szerint 2010 májusa és 2011 februárja között Bîrcină, Iliescu, Stan şi Badea arra szövetkeztek, hogy megvásárolják Olosz Gergely befolyását azért, hogy hátrányos szerződéseket (amelyek alapján a kötelezettségvállalások teljesítésével kapcsolatos elkerülhetetlen költségek meghaladják a szerződés alapján várhatóan befolyó gazdasági hasznokat) kössenek egy olyan cégcsoporttal, amelyet ők ellenőriztek.

Ennek teljesítéséért Olosz Gergely szenátor, az ANRE elnöke 516 eurót követelt Bîrcinătól, Iliescutól és Stantól, amit a Bîrcină által ellenőrzött Power Plus kft. és egy offshore jellegű kereskedelmi társaság között létrejött szaktanácsadói szerződéssel álcáztak. A követelt összegből a Stan által kiállított hamis fizetési utalvánnyal a kft. 384 eurót átutalt az offshore cégnek – írja az Agerpres az ügyészek állításai alapján.

2010 szeptembere és novembere között Olosz Gergely ugyanazoktól a személyektől közvetlen módon 400 ezer lejt követelt, amelyért érvényesítette, vagy azt a látszatot keltette, hogy érvényesíteni tudja befolyását a CEZ Románia Rt. vezetőségére. A DNA szerint Olosz Gergely arra is használta befolyását, hogy a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökségen keresztül Bîrcină cégcsoportja európai uniós alapokból kedvezményes beruházásokhoz jusson.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS