Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Nemcsak fizikai kihívást, hanem lelki feltöltődést is nyújt a szakrális maraton

Barabás Hajnal 2019. június 22., 14:57

Több mint kétszázan vettek részt a IV. Székelyföldi Szakrális Maratonon szombaton Csíksomlyón, akik biciklivel, gyalogosan, vagy szaladva tették meg a kijelölt három táv egyikét. A teljesítménytúra a keresztény értékeket és a békét hirdette, amelynek lényege a fizikai kihívás mellett szellemi megújulásban is rejlett. 

Fotó: Gábos Albin

A csíksomlyói kegytemplom előtt felállított sátornál regisztráltak kora reggel mindazok, akik teljesíteni szerették volna a Szakrális Maraton távjainak egyikét akár gyalog, akár kerékpárral, akár szaladva.

A szervezők három távot jelöltek ki:

  • az 54 kilométeres Szent László király-szakaszon Csomortán és a Szellő-tető, a Pogány- és Széphavas volt az útvonal, majd Szépvíz, Csíkdelne és Csíkpálfalva érintésével érkezhettek vissza;
  • a 20 kilométeres Márton Áron-szakaszon Csobotfalva és Csomortán érintésével a Libidári-dombra lehetett eljutni, és a Kígyók-pusztáján át vissza Csíksomlyóra; 
  • a 6,5 kilométeres Écsy János-szakasz a Hármashalom oltárhoz, a Nagysomlyóra vezetett és onnan vissza.

Fotó: Gábos Albin

Molnár Sándor, a Székelyföldi Szakrális Maraton főszervezője elmondta,

ez a zarándoktúra abban különbözik más teljesítménytúráktól, hogy nemcsak a fizikai kihívásnak kell eleget tenni, hanem igyekeztek belső, szellemi „ízt” is adni az eseménynek.  

„A kijelölt kilenc támaszpontnál nemcsak élelmet biztosítottunk a hasnak és információt a fejnek, hanem belső értelmezésre, elgondolkodásra ösztönző témákat is felvetettünk. A pecsételés helyett különböző mottókat kellett beragasztani a füzetbe, azért, hogy a résztvevők elgondolkozzanak az élet mélyebb kérdésein is” – magyarázta a szervező. A támaszpontokat egyébként több civil szervezet összefogásával biztosították.

Fotó: Gábos Albin

Fodor Zita már az első Szakrális Maratonon is részt vett, azóta minden évben teljesíti a túrát, a korábbi években kerékpárral tette meg a távot, idén azonban a gyalogos kihívást választotta a 20 kilométeres Márton Áron szakaszon. „Úgy érzem ez a szakrális maraton megerősít, ugyanis feltöltődhetünk a természetben, és arra is jó, hogy próbára tegyük akaraterőnket” – osztotta meg. Hozzátette, számára a maraton üzenete is fontos, amely a keresztények egységét és a békét hirdeti.

Fotó: Gábos Albin

Kerékpárral vágott neki az 54 kilométeres Szent László király távnak a csíkszeredai Erőss Szabolcs, aki először vett részt a Szakrális Maratonon. „Vallásosnak tartom magam, ezért szem előtt tartom ennek a maratonnak a vallásos vetületét, ugyanakkor saját magammal szemben kihívásként is megélem. Nem az a fontos, hogy mennyi idő alatt teszem meg a távot, hanem az, hogy egyáltalán végigcsináljam” – mondta.

Fotó: Gábos Albin

A Székelyföldi Szakrális Maratont a csíksomlyói rendezvénnyel párhuzamosan Mikházán is megszervezték, közel száz résztvevővel, ahol két távot jelöltek ki, a Korond – Parajd – Szováta – Nyárádremete – Mikháza szakaszt, valamint a Marosvásárhely – Nyárádszereda – Mikháza szakaszt.
<span class=• Fotó: Gábos Albin">
Fotó: Gábos Albin
<span class=• Fotó: Gábos Albin">
Fotó: Gábos Albin
<span class=• Fotó: Gábos Albin">
Fotó: Gábos Albin
<span class=• Fotó: Gábos Albin">
Fotó: Gábos Albin
<span class=• Fotó: Gábos Albin">
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS