Nem maradhatnak fűtés nélkül a tanulók

Nem maradhatnak fűtés nélkül a tanulók

Fűteni kell a tantermeket, bármennyi is legyen az ára. Képünk illusztráció

Fotó: Gábos Albin

Költségvetés-kiegészítésre szorul a székelyföldi tanintézetek többsége, amelyek a polgármesteri hivataloktól várják a segítséget a téli hónapokban esedékes igencsak magas fűtésszámlák fedezésére. Akad olyan iskola is, amelynek még a múlt tanévről van elmaradása az energiaszolgáltató felé, és gyorsan törlesztenie kell.

Székelyhon

2022. szeptember 13., 12:372022. szeptember 13., 12:37

2022. szeptember 13., 14:192022. szeptember 13., 14:19

Székelyföld számos tanintézetében szembesülniük kellett azzal, hogy a költségvetésük nem fogja fedezni a várható magas fűtésszámlákat a téli hónapokban. Székelyudvarhelyen ezért több tanintézet is kért költségvetés-kiegészítést az energiaszámlák törlesztése érdekében a polgármesteri hivataltól. Ezzel kapcsolatban azonban eddig még nem terjesztett határozattervezetet az önkormányzati képviselők elé az intézmény, amit a legutóbbi szerdai, soron kívüli ülésen több tanácsos is felrótt Gálfi Árpád polgármesternek. Akkor a városvető azzal magyarázta a helyzetet, hogy korábban tárgyalt a szolgáltatókkal, így szerinte nem áll fenn a veszélye annak, hogy a tartozások miatt beszüntessék a szolgáltatást a tanintézetekben. A hivatal munkatársai ugyanakkor már készítik elő a dokumentumokat a szükséges határozattervezetekhez, így az e havi soros ülésen meghozhatja döntését a testület.

Portálunk Laczkó Györgyöt, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium igazgatóját kereste fel. Az intézményvezető elmondta,

az elmúlt télen – a korábbi szolgáltatójuk csődje után – három hónapig az Electrica Rt. biztosította számukra a gázszolgáltatást, amely nyár elején több mint egymillió lejes számlát küldött ki a tanintézetnek.

Ekkor az Országos Energiaszabályozó Hatósághoz (ANRE) fordultak a helyzet tisztázása érdekében, így közel 230 ezer lejre javították, csökkentették a tartozást. Ennek jó részét sikerült is kifizetni, ám 70 ezer lejjel adósok maradtak, amelynek befizetési határideje szeptember 12-én járt le. Ezért is kértek költségvetés-kiegészítést a polgármesteri hivataltól. Az igazgató közölte, a hivatal munkatársai az említett múlt heti tanácsülést követően felkeresték az iskolát és azt tanácsolták, hogy csoportosítsák át a költségvetésüknek azon részét, amely a saját megvalósításaikból származik. Csakhogy erre nincs lehetősége a gimnáziumnak, hiszen nincs elegendő pénzük, mivel több betervezett pénzforrástól estek el, ugyanakkor az étkeztetésre befizetett, vagy éppen az asszisztensképzésen részvevő diákok tandíjából származó összegeket nem fordíthatják másra. Ezt tapasztalva a hivatal munkatársai ígéretet tettek arra, hogy az e havi soros önkormányzati ülésen előterjesztik a költségvetés-kiegészítésre vonatkozó határozattervezetet.

Laczkó György egyébként bízik benne, hogy most már megoldódik a probléma – kaphatnak haladékot az Electrica Rt-től –, és ki tudják fizetni az elmaradt számlát a város támogatásával. Azt is érdemes tudni, hogy február óta az E.on vállalat szolgáltatja a gázt a gimnáziumnak – a kiküldött számlákkal napirenden van az intézmény. Az igazgató mindemellett megjegyezte, októbertől ismét nem lesz pénzük a további rezsiköltségekre.

Duplájára drágult a fűtés

A csíkszeredai tanintézetek egy része – a székelyudvarhelyiekhez hasonlóan – szintén költségvetés-kiegészítésre várt a várostól a téli hónapok fűtésszámláinak fedezésére. László Balázs, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola  igazgatója elmondta, távfűtéssel fűtenek az iskolában, és mindeddig sikerült kifizetniük minden számlát, mivel volt erre elég fedezetük a költségvetésükben, így nincs elmaradásuk.

A Venczel József Szakközépiskolában szintén távhővel fűtenek; Ambrus Orsolya igazgatótól megtudtuk, februárban a januári hónaphoz képest közel a duplájára emelkedett a gigakalória ára, így jelentősen megnőtt a fűtésszámlájuk értéke is. Ugyan eddig minden számlát kifizettek, azonban a téli hónapokra költségvetés-kiegészítésre lesz szükségük. Megjegyezte, hogy augusztus végén a csíkszeredai városháza körlevélben kérte az iskolákat, hogy mérjék fel, mennyi kiegészítésre lesz szükségük, és nyújtsanak be igénylést költségvetés-kiegészítésre a fűtésszámláik fedezésére.

Idézet
A mi iskolánk ötvenezer lejt igényelt a fűtésre, és várjuk, hogy a város hagyja jóvá

– tette hozzá az igazgató. Ez szeptember 13-án meg is történt, a helyi képviselő-testület rendkívüli ülésen döntött arról, hogy pénz kapnak a tanintézetek a fűtésszámlákra.

korábban írtuk

Fűtésszámlákra kapnak pénzt a csíkszeredai iskolák
Fűtésszámlákra kapnak pénzt a csíkszeredai iskolák

Belefoglalták a csíkszeredai költségvetésbe az állami költségvetés-kiigazítás után jóváhagyott összegeket – többek között erről döntöttek az önkormányzati képviselők keddi rendkívüli ülésükön. Az iskolák számára 625 ezer lejt különítettek el.

Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnáziumban is a városi távhőhálózatról biztosítják a fűtést. „Nem volt eddig gondunk, volt fedezetünk a távhőszámlák kifizetésére, nem terhelte meg eddig az intézményt ez a költség, igyekeztünk spórolni is, amikor vakációk voltak. Egyelőre még nem kellett szembenézzünk ezzel a problémával, minden számlát ki tudtunk fizetni” – mondta érdeklődésünkre Ferenczi Attila, a Salamon Ernő Gimnázium igazgatója.

Aggódnak a tél miatt

A Maros megyei iskoláknál is hasonló a helyzet, mint a Hargita megyeiekben. Marosvásárhelyen, mint a városháza sajtószóvivője, Borsos Csaba a Székelyhonnak elmondta, az oktatási intézményeknek nincs elmaradt gáz- és villanyszámlájuk, minden eddigi fogyasztás ki van fizetve.

Az iskolák egy részében energiatakarékos égőket szereltek, hogy ezzel is csökkentsék a kiadásokat.

Míg 2020-ban a földgázt, amivel az oktatási épületeket fűtik, köbméterenkénti 1,98 lejbe vették, jelenleg és jövő márciusig, amíg megszabták az árakat, 3,87 lejt kell fizetni a földgázért. Marosvásárhelyen az elmúlt évben milliós tételekkel nőttek az oktatási intézmények fenntartására fordított kiadások. Szászrégenben is sikerült törleszteni az eddigi számlákat, de aggodalommal tekintenek az előttünk álló tél elé. Mint a szászrégeni városháza sajtószóvivője, Gál Előd elmondta, jelentősen megugrottak már az elmúlt télen is az oktatási intézmények számlái, és az előttünk álló hónapokban is hasonlóan nagy kiadásokra számítanak. Példaként említette, hogy a 2-es számú középiskolában míg korábban egy téli hónap számlája, a kinti alacsony hőmérséklet függvényében 12–15 ezer lej volt, idén év elején 110 ezer lejre ugrott. Szászrégen Polgármesteri Hivatalához hét iskolaépület, óvodák és napközik tartoznak.

Nem jut másra

Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármester érdeklődésünkre azt mondta, hogy az eddigi számlákat tudták törleszteni. Mint megtudtuk, Bözödön az óvodában és az I–IV. osztályos iskolában fával fűtenek, míg Erdőszentgyörgyön minden oktatási intézményben gázzal. A polgármester szűkszavúan arról beszélt, hogy

a számlákat ezután is ki tudják majd fizetni, de semmi másra nem jut.

A beszélgetések során arról is szó esett, nem kizárt, hogy a kemény téli hónapokban online oktatás lesz, ha másképp nem tudják biztosítani a megfelelő hőmérsékletet az osztálytermekben (erről egyébként országszerte zajlottak már háttéregyeztetések, tehát fontosnak tartjuk hangsúlyozni: nemcsak Erdőszentgyörgyön merült fel ez a lehetséges forgatókönyv). A törvény előírásai szerint amikor a kinti hőmérséklet két nap egymás 10 Celsius-fok alá csökken, az oktatási intézményekben el lehet indítani a fűtést. Az iskolákban legalább 18–20 Celsius-fokot kell biztosítani, a napközikben, óvodákban 20–22 fokot.

Gázáremelkedés

A bukaresti kormányzati illetékesek lakosság-nyugtatásnak szánt nyilatkozatai ellenére feltartóztathatatlan az energiahordozók tavaly elkezdődött meredek drágulása Romániában. A hazai szolgáltatók a tavalyi év elején fogtak neki az áremelésnek, ami többek között azzal állt összefüggésben, hogy 2020 júliusától a földgáz, 2021 januárjától a villamos energia lakossági árát is liberalizálták, vagyis megszűntek az államilag szabályozott árak. A társaságok a világpiaci árak felfelé ívelésére hivatkozva előbb 15–20, majd 100–200 százalékos drágulást foganatosítottak, akadnak ugyanakkor szolgáltatók, amelyek jelenleg négy-ötszörös áron értékesítik a földgázt és a villamos energiát a másfél évvel ezelőtti tarifákhoz képest. És a drágulási folyamatnak egyáltalán nem látni a végét, akárcsak az ukrán-orosz háborúnak, ami tovább mélyíti az amúgy is tarthatatlan energiaárrobbanást.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 31., péntek

Korszerű orvosi központ és mentőállomás nyílt Korondon

Már nem kell más településekre, városokba utazniuk a Korond községi betegeknek, hiszen átadták az orvosi központot és a mentőállomást Korondon. Az intézet nyolc különböző szakággal indul, emellett a mentőszolgálat is helyet kapott a létesítményben.

Korszerű orvosi központ és mentőállomás nyílt Korondon
2024. május 31., péntek

Nagyban nyomták a tisztítószer-hamisítást és a csempészést, lecsapott rájuk a rendőrség

A rendőrség gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló osztályának munkatársai az ügyészség felügyeletével négy személynél tartottak házkutatást Maroshévízen, Gyergyótölgyesen és Borszéken pénteken.

Nagyban nyomták a tisztítószer-hamisítást és a csempészést, lecsapott rájuk a rendőrség
2024. május 31., péntek

Híd a múlt, a jelen és a jövő között – felavatták az etédi falumúzeumot

Ünnepre gyűltek össze az etédiek és a távolabbról érkező meghívott vendégek pénteken: az önkormányzat által megvásárolt porta udvarán felavatták a régi álomként megvalósult, a közösségi összefogásként, kalákában létrehozott falumúzeumot.

Híd a múlt, a jelen és a jövő között – felavatták az etédi falumúzeumot
2024. május 31., péntek

Egyik sofőr jogosítvány nélkül, a másik valószínűleg tudatmódosító hatása alatt vezetett

A gyanú szerint tudatmódosító szer hatása alatt vezetett az a sofőr, akit a ludasi rendőröknek sikerült kiszűrniük a forgalomból péntekre virradóan.

Egyik sofőr jogosítvány nélkül, a másik valószínűleg tudatmódosító hatása alatt vezetett
2024. május 31., péntek

Körözött személyt igazoltattak a rendőrök

A mezőzáhi rendőrök csütörtök délután Nagysármáson igazoltattak egy karánsebesi férfit, amikor riasztott az e-DAC applikáció: az illető nevére két letartóztatási parancs is ki volt adva.

Körözött személyt igazoltattak a rendőrök
2024. május 31., péntek

Többségbe kerülne a baróti önkormányzatban az EMSZ

Baróton az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) többségbe szeretne kerülni a helyi tanácsban, ezáltal megszerezné a jogot az alpolgármester nevesítésére: ezzel a célkitűzéssel fut neki a választásoknak a helyi szervezet.

Többségbe kerülne a baróti önkormányzatban az EMSZ
2024. május 31., péntek

Súlyos sérültje is van a mikefalvi balesetnek

Két autó ütközött, egy személy súlyosan megsérült péntek délután a Maros megyei Mikefalván.

Súlyos sérültje is van a mikefalvi balesetnek
2024. május 31., péntek

Legyen újra gazdája a városnak! – ezt szeretné a gyergyószentmiklósi EMSZ

Olyan megvalósításokat szeretnének elérni, ami kevesebb pénzt, hanem inkább odafigyelést és törődést igényel – hangzott el az Erdélyi Magyar Szövetség gyergyószentmiklósi programismertetőjén.

Legyen újra gazdája a városnak! – ezt szeretné a gyergyószentmiklósi EMSZ
2024. május 31., péntek

Milliókba kerülő beruházásokhoz fogadtak el megvalósíthatósági tanulmányokat

A csíkszeredai városi strand és a régi Vigadó épület felújításához, valamint a Piac utcai kazánház átalakításához szükséges megvalósíthatósági tanulmányok elfogadásáról döntöttek a májusi csíkszeredai tanácsülésen pénteken.

Milliókba kerülő beruházásokhoz fogadtak el megvalósíthatósági tanulmányokat
2024. május 31., péntek

Ezen az e-mail-címen kereshetik Hargita Megye Tanácsát

Hargita Megye Tanácsa közleményben tájékoztatja az ügyfeleket, hogy az ügyintézés a továbbiakban kizárólag az alábbi e-mail címen történik: info@hargitamegye.ro.

Ezen az e-mail-címen kereshetik Hargita Megye Tanácsát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!