Nem maradhatnak fűtés nélkül a tanulók

Nem maradhatnak fűtés nélkül a tanulók

Fűteni kell a tantermeket, bármennyi is legyen az ára. Képünk illusztráció

Fotó: Gábos Albin

Költségvetés-kiegészítésre szorul a székelyföldi tanintézetek többsége, amelyek a polgármesteri hivataloktól várják a segítséget a téli hónapokban esedékes igencsak magas fűtésszámlák fedezésére. Akad olyan iskola is, amelynek még a múlt tanévről van elmaradása az energiaszolgáltató felé, és gyorsan törlesztenie kell.

Székelyhon

2022. szeptember 13., 12:372022. szeptember 13., 12:37

2022. szeptember 13., 14:192022. szeptember 13., 14:19

Székelyföld számos tanintézetében szembesülniük kellett azzal, hogy a költségvetésük nem fogja fedezni a várható magas fűtésszámlákat a téli hónapokban. Székelyudvarhelyen ezért több tanintézet is kért költségvetés-kiegészítést az energiaszámlák törlesztése érdekében a polgármesteri hivataltól. Ezzel kapcsolatban azonban eddig még nem terjesztett határozattervezetet az önkormányzati képviselők elé az intézmény, amit a legutóbbi szerdai, soron kívüli ülésen több tanácsos is felrótt Gálfi Árpád polgármesternek. Akkor a városvető azzal magyarázta a helyzetet, hogy korábban tárgyalt a szolgáltatókkal, így szerinte nem áll fenn a veszélye annak, hogy a tartozások miatt beszüntessék a szolgáltatást a tanintézetekben. A hivatal munkatársai ugyanakkor már készítik elő a dokumentumokat a szükséges határozattervezetekhez, így az e havi soros ülésen meghozhatja döntését a testület.

Portálunk Laczkó Györgyöt, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium igazgatóját kereste fel. Az intézményvezető elmondta,

az elmúlt télen – a korábbi szolgáltatójuk csődje után – három hónapig az Electrica Rt. biztosította számukra a gázszolgáltatást, amely nyár elején több mint egymillió lejes számlát küldött ki a tanintézetnek.

Ekkor az Országos Energiaszabályozó Hatósághoz (ANRE) fordultak a helyzet tisztázása érdekében, így közel 230 ezer lejre javították, csökkentették a tartozást. Ennek jó részét sikerült is kifizetni, ám 70 ezer lejjel adósok maradtak, amelynek befizetési határideje szeptember 12-én járt le. Ezért is kértek költségvetés-kiegészítést a polgármesteri hivataltól. Az igazgató közölte, a hivatal munkatársai az említett múlt heti tanácsülést követően felkeresték az iskolát és azt tanácsolták, hogy csoportosítsák át a költségvetésüknek azon részét, amely a saját megvalósításaikból származik. Csakhogy erre nincs lehetősége a gimnáziumnak, hiszen nincs elegendő pénzük, mivel több betervezett pénzforrástól estek el, ugyanakkor az étkeztetésre befizetett, vagy éppen az asszisztensképzésen részvevő diákok tandíjából származó összegeket nem fordíthatják másra. Ezt tapasztalva a hivatal munkatársai ígéretet tettek arra, hogy az e havi soros önkormányzati ülésen előterjesztik a költségvetés-kiegészítésre vonatkozó határozattervezetet.

Laczkó György egyébként bízik benne, hogy most már megoldódik a probléma – kaphatnak haladékot az Electrica Rt-től –, és ki tudják fizetni az elmaradt számlát a város támogatásával. Azt is érdemes tudni, hogy február óta az E.on vállalat szolgáltatja a gázt a gimnáziumnak – a kiküldött számlákkal napirenden van az intézmény. Az igazgató mindemellett megjegyezte, októbertől ismét nem lesz pénzük a további rezsiköltségekre.

Duplájára drágult a fűtés

A csíkszeredai tanintézetek egy része – a székelyudvarhelyiekhez hasonlóan – szintén költségvetés-kiegészítésre várt a várostól a téli hónapok fűtésszámláinak fedezésére. László Balázs, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola  igazgatója elmondta, távfűtéssel fűtenek az iskolában, és mindeddig sikerült kifizetniük minden számlát, mivel volt erre elég fedezetük a költségvetésükben, így nincs elmaradásuk.

A Venczel József Szakközépiskolában szintén távhővel fűtenek; Ambrus Orsolya igazgatótól megtudtuk, februárban a januári hónaphoz képest közel a duplájára emelkedett a gigakalória ára, így jelentősen megnőtt a fűtésszámlájuk értéke is. Ugyan eddig minden számlát kifizettek, azonban a téli hónapokra költségvetés-kiegészítésre lesz szükségük. Megjegyezte, hogy augusztus végén a csíkszeredai városháza körlevélben kérte az iskolákat, hogy mérjék fel, mennyi kiegészítésre lesz szükségük, és nyújtsanak be igénylést költségvetés-kiegészítésre a fűtésszámláik fedezésére.

Idézet
A mi iskolánk ötvenezer lejt igényelt a fűtésre, és várjuk, hogy a város hagyja jóvá

– tette hozzá az igazgató. Ez szeptember 13-án meg is történt, a helyi képviselő-testület rendkívüli ülésen döntött arról, hogy pénz kapnak a tanintézetek a fűtésszámlákra.

korábban írtuk

Fűtésszámlákra kapnak pénzt a csíkszeredai iskolák
Fűtésszámlákra kapnak pénzt a csíkszeredai iskolák

Belefoglalták a csíkszeredai költségvetésbe az állami költségvetés-kiigazítás után jóváhagyott összegeket – többek között erről döntöttek az önkormányzati képviselők keddi rendkívüli ülésükön. Az iskolák számára 625 ezer lejt különítettek el.

Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnáziumban is a városi távhőhálózatról biztosítják a fűtést. „Nem volt eddig gondunk, volt fedezetünk a távhőszámlák kifizetésére, nem terhelte meg eddig az intézményt ez a költség, igyekeztünk spórolni is, amikor vakációk voltak. Egyelőre még nem kellett szembenézzünk ezzel a problémával, minden számlát ki tudtunk fizetni” – mondta érdeklődésünkre Ferenczi Attila, a Salamon Ernő Gimnázium igazgatója.

Aggódnak a tél miatt

A Maros megyei iskoláknál is hasonló a helyzet, mint a Hargita megyeiekben. Marosvásárhelyen, mint a városháza sajtószóvivője, Borsos Csaba a Székelyhonnak elmondta, az oktatási intézményeknek nincs elmaradt gáz- és villanyszámlájuk, minden eddigi fogyasztás ki van fizetve.

Az iskolák egy részében energiatakarékos égőket szereltek, hogy ezzel is csökkentsék a kiadásokat.

Míg 2020-ban a földgázt, amivel az oktatási épületeket fűtik, köbméterenkénti 1,98 lejbe vették, jelenleg és jövő márciusig, amíg megszabták az árakat, 3,87 lejt kell fizetni a földgázért. Marosvásárhelyen az elmúlt évben milliós tételekkel nőttek az oktatási intézmények fenntartására fordított kiadások. Szászrégenben is sikerült törleszteni az eddigi számlákat, de aggodalommal tekintenek az előttünk álló tél elé. Mint a szászrégeni városháza sajtószóvivője, Gál Előd elmondta, jelentősen megugrottak már az elmúlt télen is az oktatási intézmények számlái, és az előttünk álló hónapokban is hasonlóan nagy kiadásokra számítanak. Példaként említette, hogy a 2-es számú középiskolában míg korábban egy téli hónap számlája, a kinti alacsony hőmérséklet függvényében 12–15 ezer lej volt, idén év elején 110 ezer lejre ugrott. Szászrégen Polgármesteri Hivatalához hét iskolaépület, óvodák és napközik tartoznak.

Nem jut másra

Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármester érdeklődésünkre azt mondta, hogy az eddigi számlákat tudták törleszteni. Mint megtudtuk, Bözödön az óvodában és az I–IV. osztályos iskolában fával fűtenek, míg Erdőszentgyörgyön minden oktatási intézményben gázzal. A polgármester szűkszavúan arról beszélt, hogy

a számlákat ezután is ki tudják majd fizetni, de semmi másra nem jut.

A beszélgetések során arról is szó esett, nem kizárt, hogy a kemény téli hónapokban online oktatás lesz, ha másképp nem tudják biztosítani a megfelelő hőmérsékletet az osztálytermekben (erről egyébként országszerte zajlottak már háttéregyeztetések, tehát fontosnak tartjuk hangsúlyozni: nemcsak Erdőszentgyörgyön merült fel ez a lehetséges forgatókönyv). A törvény előírásai szerint amikor a kinti hőmérséklet két nap egymás 10 Celsius-fok alá csökken, az oktatási intézményekben el lehet indítani a fűtést. Az iskolákban legalább 18–20 Celsius-fokot kell biztosítani, a napközikben, óvodákban 20–22 fokot.

Gázáremelkedés

A bukaresti kormányzati illetékesek lakosság-nyugtatásnak szánt nyilatkozatai ellenére feltartóztathatatlan az energiahordozók tavaly elkezdődött meredek drágulása Romániában. A hazai szolgáltatók a tavalyi év elején fogtak neki az áremelésnek, ami többek között azzal állt összefüggésben, hogy 2020 júliusától a földgáz, 2021 januárjától a villamos energia lakossági árát is liberalizálták, vagyis megszűntek az államilag szabályozott árak. A társaságok a világpiaci árak felfelé ívelésére hivatkozva előbb 15–20, majd 100–200 százalékos drágulást foganatosítottak, akadnak ugyanakkor szolgáltatók, amelyek jelenleg négy-ötszörös áron értékesítik a földgázt és a villamos energiát a másfél évvel ezelőtti tarifákhoz képest. És a drágulási folyamatnak egyáltalán nem látni a végét, akárcsak az ukrán-orosz háborúnak, ami tovább mélyíti az amúgy is tarthatatlan energiaárrobbanást.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. szeptember 12., hétfő

Újabb festmény került fel a sikátor falára, ami a nőt ábrázolja

Újabb alkotás került fel a gyergyószentmiklósi sikátor falára. Ezúttal a nőké volt a főszerep a Fessünk Álmokat! program részeként. Idén nem jövőképet festettek, hanem egy üzenet köré épült fel az alkotás.

Újabb festmény került fel a sikátor falára, ami a nőt ábrázolja
2022. szeptember 12., hétfő

A kortárs színház kerül fókuszba a székelyudvarhelyi dráMa fesztiválon

Tizenharmadik alkalommal szervezi meg a dráMa Kortárs színházi találkozót a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A jövő heti előadásokat elsősorban erdélyi alkotók munkásságából válogatták, nagy figyelmet fordítva arra, hogy „új formákat találjanak”.

A kortárs színház kerül fókuszba a székelyudvarhelyi dráMa fesztiválon
2022. szeptember 12., hétfő

334 diák kezdte meg a tanévet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Karának elsőéves hallgatói az egyetem teljes jogú polgáraivá váltak, miután a hétfői tanévnyitón ünnepélyes esküt tettek. Az idei tanévben 334 hallgató kezdi meg tanulmányait.

334 diák kezdte meg a tanévet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
2022. szeptember 12., hétfő

Százharmincegy lejjel nő a munkanélküli-segély értéke

Döntéshozó kamaraként elfogadta a képviselőház a munkanélküli-segély megemeléséről szóló törvénytervezetet. A juttatás a szociális referenciamutató 100 százalékával azonos értékre nő, azaz 131 lejjel több, mint korábban.

Százharmincegy lejjel nő a munkanélküli-segély értéke
2022. szeptember 12., hétfő

Szakcégnek kell átadniuk az ivó- és szennyvízhálózat üzemeltetését Kápolnásfaluban

Kénytelenek szakcégre bízni a kápolnásfalvi ivó- és szennyvízhálózat üzemeltetését, hiszen különben vissza kell fizesse a helyi önkormányzat az Európai Uniónak az utóbbi rendszer kiépítésére fordított egymillió eurót.

Szakcégnek kell átadniuk az ivó- és szennyvízhálózat üzemeltetését Kápolnásfaluban
2022. szeptember 11., vasárnap

Kezdődik az egyetemi oktatás – nagy költség az albérlet

Lázas keresésben vannak az egyetemisták, hogy megtalálják azt a kis szobát, lakást, ahol az egyetemi tanév alatt lakhatnak majd. A bérleti árak nőttek, és a közköltségek is fognak.

Kezdődik az egyetemi oktatás – nagy költség az albérlet
2022. szeptember 11., vasárnap

Reflektorfényben a kürtőskalács

Három napig kürtőskalácsillat lengte be Sepsiszentgyörgy főterét, a hétvégén zajlott a IV. Kürtőskalács – édes ízek fesztiválja.

Reflektorfényben a kürtőskalács
Reflektorfényben a kürtőskalács
2022. szeptember 11., vasárnap

Reflektorfényben a kürtőskalács

2022. szeptember 11., vasárnap

Örömmel jöttek Erdélybe a budapesti művészek

Vasárnap két teltházas koncerten szórakoztatta a közönséget örökzöld musical slágerekkel négy budapesti művész: Koós Réka, Mahó Andrea, Egyházi Géza és Csengeri Attila. Az előadók a Rádió Gaga meghívására érkeztek Marosvásárhelyre.

Örömmel jöttek Erdélybe a budapesti művészek
Örömmel jöttek Erdélybe a budapesti művészek
2022. szeptember 11., vasárnap

Örömmel jöttek Erdélybe a budapesti művészek

2022. szeptember 11., vasárnap

Örmény Művészeti Fesztivál az emlékezés jegyében

A XII. Örmény Művészeti Fesztivál három napja alatt számos kulturális, gasztronómiai és szórakoztató programot kínáltak az érdeklődőknek Gergyószentmiklóson.

Örmény Művészeti Fesztivál az emlékezés jegyében
2022. szeptember 11., vasárnap

Vaszi Jánoskának, a diktatúra áldozatának állítottak emléket Sepsiszentgyörgyön

Több mint harminc év után sem sikerült kideríteni, ki vagy kik álltak az 1984 június 5-én, a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul szoborcsoportnál történt robbantás hátterében. 

Vaszi Jánoskának, a diktatúra áldozatának állítottak emléket Sepsiszentgyörgyön
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM