Nagyon elkelne az autós közlekedés újraértékelése a székelyföldi városokban

Nagyon elkelne az autós közlekedés újraértékelése a székelyföldi városokban

Sokat lendíthetne a csúcsidős közlekedésen a jó helyre felszerelt okos jelzőlámpa

Fotó: Pinti Attila

Folyamatos párbeszédre és egyeztetésre van szükség az autóvezetők és az önkormányzatok között azért, hogy a települések forgalma gördülékenyebben működjön. Körképünkben olyan forgalmi csomópontokat térképeztünk fel, amelyek nehezítik egy-egy székelyföldi település autós és gyalogos közlekedését.

Székelyhon

2022. május 01., 21:412022. május 01., 21:41

2022. április 29., 13:322022. április 29., 13:32

Csíkszeredában újabban a vasúti felüljáró híd újjáépítési munkálatai miatt megváltozott forgalom okoz némi nehézséget a közlekedésben az érintett szakaszokon, ezt leszámítva azonban még akadnak olyan útkereszteződései a városnak, ahol elkelne a forgalomirányítás.

A városi forgalom jellemzőiről, a problémásabb útkereszteződésekről két közlekedésben jártas sofőriskolai oktatót kérdeztünk. Préda Szilárd, az egyik csíkszeredai sofőriskola vezetője érdeklődésünkre felsorolt néhány olyan helyszínt a városban, ahol szerinte érdemes lenne valamilyen formában hatékonyabbá tenni a forgalmat. Mint magyarázta, a Kossuth Lajos utca több szakaszán nehézkes a közlekedés.

Meglátása szerint meglehetősen lassítja a haladást a gépjármű-bejegyzési hivatal előtti gyalogátkelő, ott ugyanis a parkoló autók miatt nem lehet látni az esetlegesen lelépő gyalogosokat, így elővigyázatosságból a járművezetők kénytelenek lassítani annál a kereszteződésnél, és mögöttük torlódás alakul ki.

Sokat javítana a forgalmon és a biztonságon, ha ott olyan jelzőlámpa lenne, amelyen a gyalogosok gombnyomással jelezhetik átkelési szándékukat

– fejtette ki.

Fotó: Veres Nándor

Hozzátette, a Piac utcai kereszteződés gyalogátkelője esetében is hasonlóan sokat segítene egy ugyanilyen jelzőlámpa. Megemlítette még a Szív utca, a Fűzfa utca és a Nagyrét utca kereszteződését a Millennium-templomnál, amelynél szerinte egy táblával is jelölni kellene a főutat, mintegy megerősítésként, mert sokan nem tudják, melyik irányból kinek van elsőbbsége, s így lassítják a haladást.

Ettől az útkereszteződéstől kezdve

a Nagyrét utca barkácsáruházi körforgalomig tartó szakaszát az oktató szerint ideális lenne egyirányúsítani, mivel a parkoló autók miatt nincs elég hely két autónak az úttesten, emiatt ez a szakasz balesetveszélyes.

Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy az iskolák, napközik körüli útszakaszok rendszeresen bedugulnak csúcsidőben, ez történik a Tudor lakótelepen is, a Testvériség sugárúton. Ezt szerinte azzal lehetne hatékonyan megoldani, ha más és más időpontban kezdenék a tanítást a tanintézetek.

Kicsi a város, nagy a forgalom, sok az autó, és kevés a türelem. Ezen túlmenően összességében elfogadható a közlekedés a városban

– fogalmazott.  

Fotó: Veres Nándor

Megkérdeztünk egy másik sofőriskolai oktatót is. Ő elsőként a Szent Kereszt-templom előtti útkereszteződést említette, amelyet szerinte fontos lenne valamilyen szinten rendezni, és szabályozni, mert csúcsforgalomban a Szív utcából meglehetősen nehéz balra fordulni a Kossuth Lajos utcába. „Ebben a kereszteződésben még a tapasztalt sofőröknek is nehéz közlekedni, nemhogy a tanuló járművezetőknek” – jegyezte meg. Másodikként a Brassói úttal való kereszteződéseket említette; mint magyarázta, a mellékutcákból balra fordulni a Brassói útra csúcsidőben meglehetősen nehézkes, legfőképpen a Vörösmarty Mihály utcából. Úgy vélte, ezekre a találkozási pontokra érdemes lenne okos jelzőlámpákat szerelni.

Fotó: Veres Nándor

Gyergyószentmiklósi helyzet

Legalább négy ponton lenne szükség változtatásra Gyergyószentmiklóson olyan útkereszteződésekben, ahol rendszeresen forgalmi dugók alakulnak ki. Az egyik ezek közül a Szárhegyi (Nicolae Bălcescu) és a Tűzoltó utca kereszteződése, ahol már jó ideje van elképzelés körforgalom létesítésére, és már lakossági aláírásgyűjtés is volt ennek érdekében. Csúcsidőben, azaz reggelente, amikor iskolába viszik a gyerekeket, illetve kora délutánonként is hosszú sorban torlódnak fel az autók, nemcsak a mellékutcákban, hanem a főúton is. Az általunk megkérdezett taxis is ezt emelte ki elsőként, ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a Tűzoltó utca és a Kossuth Lajos utca találkozásánál ugyancsak rendszeresek a dugók, amit csak fokozni fog, amint a Halász utca – Békény utca – Dózsa György utca útvonal felújításával elkészülnek, és visszatér oda is a forgalom.

A városközpontban szintén jó lenne jelzőlámpával segíteni a közlekedést, hiszen a városháza mellett a Kossuth utcából balra, a Kárpátok utcába kanyarodni valóságos „művészet”

– mondja a taxis. Ennél is fontosabb lenne a forgalomirányítás átgondolása a főtérről Csíkszereda irányába, a Gábor Áron utcába térők, de a gyalogosok érdekében is.

Itt ugyanis közvetlenül a kanyar után van egy átjáró, és az a szerencse, hogy a kanyar előtt is van egy zebra, így az autósok csak kis sebességgel fordulnak rá a Gábor Áron utcára. Az autóvezető ugyanis csak az utolsó pillanatban veszi észre az úttestre lépő gyalogost

– mutatott rá a taxis.

„Több olyan útkereszteződés is van a városban, ahol csúcsidőben nehézkes a forgalom, és elkelne az irányítás. A legforgalmasabb rész a Kossuth Lajos utcából nyíló útelágazás, valamint a Kárpátok utcai körforgalom. Sokat segítene, ha az iskoláknál leállósávokat hoznánk létre, ugyanakkor az Örmény templom utca és a Gyilkos-tó sugárút között is előnyös lenne létrehozni egy körforgalmat. A hétvégi közlekedést a kőkeresztnél létrehozott körforgalommal lehetne segíteni, ezek azonban egyelőre még csak tervek, ötletek. A konkrét elképzelések, illetve lehetséges megvalósítások viszont a későbbiekben körvonalazódnak” – válaszolta megkeresésünkre Len Emil, Gyergyószentmiklós alpolgármestere.

Marosvásárhelyi gondok és megoldások

Marosvásárhelyen az egyik legnagyobb vitát és elégedetlenséget kiváltó útkereszteződés az Aranykakas vendéglőnél van. Itt az évek során többször átalakították a körforgalmat, volt már kör, ovális és tojásdad formájú is. Legutóbb jelzőlámpás átjárót szereltek a Maros híd elé, ez a gyalogosok számára jelenthet könnyítést. Azt nem tudni, hogy a  jelenlegi formája a végleges-e, mert folyamatosan figyelik a forgalmat, az elakadásokat, és lehetséges, hogy újabb átalakítás is lesz majd itt.

Fotó: Haáz Vince

A megkérdezett gépkocsivezetők két másik útkereszteződést is említettek, ahol gondot jelent a ki- és befordulás. Az egyik a Dózsa György utcában van, ahol négysávos az utca és nagyon nehezen lehet a Székelykakasd felőli Március 8 utcából kitérni a vegyipari kombinát felé. De a szemközti Termés utcából is nehéz kihajtani a főtér felé. Mint a városháza szakigazgatóságának egyik vezetőjétől, Gedő Istvántól megtudtuk, itt

hamarosan kikerül a tábla, hogy a Termés utcából nem lehet a főtér fele térni, csak a vegyipari kombinát felé lehet majd hajtani és az autópályáról levezető körforgalomnál megfordulva rátérni a főtér fele vezető sávokra.

Ez némiképp segíti majd a gépkocsivezetőket, és remélhetőleg kevesebb koccanás, baleset lesz a helyszínen.

Hasonlóképp nehéz kitérni a Budai Nagy Antal utcából a főtér felé, elsősorban azért, mert ez az utca nagyon meredek, és gyakorlatilag „kiugranak” innen az autók;

másfelől azért mert, az 1918. december 1. utcában két sávon kell áthajtani ahhoz, hogy a főtér felé lehessen haladni.

Fotó: Haáz Vince

Mi több, a közelben jelzőlámpa is van, így az ott kialakuló sorok sem kedveznek azoknak, akik a  belváros felé szeretnének balra fordulni. Az illetékes szerint ide egyelőre nem született megoldás, de többször tárgyaltak erről is a közlekedésügyi bizottságban. Egy másik, problémás útkereszteződés a Nyár és Trébely utca találkozásánál van, itt körvonalazódnak megoldások, hamarosan tárgyalja a közlekedésügyi bizottság a javaslatokat.

Káosz a körforgalomban Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhelyen a II. Rákóczi Ferenc utcai kettős körforgalom maga a káosz, a gépjárművezetők háromnegyede rosszul használja azt” – mondta megkeresésünkre György Szabó Csilla autós oktató.

A legnagyobb gond, hogy a jelenlegi szabályokat sokan nem tartják be, de vannak infrastrukturális problémák is: az 1918. december 1. sugárút felől érkezve a kilátást korlátozza az a domb, amely a körforgalom megépítése után kialakított közösségi teret határolja.

Szintén problémás a Nicolae Bălcescu– Bethlenfalvi út kereszteződése is, amely – Gedő Emil autós oktató szerint – egyenesen balesetveszélyes. Itt az a gond, hogy besoroló sáv híján szűk útszakaszon kell osztoznia annak, aki a Bethlenfalvi útról a Nicolae Bălcescu utcába szándékozik kanyarodni, azzal, aki tovább haladna.

Szintén gyakori a torlódás a városi kórház közelében lévő jelzőlámpánál: itt a járművezetők gyakran a sárga fényjelzésnél is igyekeznek áthajtani, emiatt dugók alakulnak ki, és minden irányban megreked a forgalom.

A polgármesteri hivatal sajtóosztályán érdeklődve megtudtuk: továbbra sincs előrelépés a Bethlenfalvi út – Nicolae Bălcescu utcai kereszteződésnél tervezett bekötőút megépítése terén. Itt ugyanis két villanyoszlop is van, ami akadályozza a bővítési munkálatokat, ezek elköltöztetését a villamossági vállalatnak kell elvégeznie, de egyelőre csak a tervezés van folyamatban.

3 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 122. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 122. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. április 29., péntek

Fehér bengáli tigrisek érkeztek Szegedről a marosvásárhelyi állatkertbe

Május elsejétől, vasárnaptól két, bengáli fehér tigris is látogatható a marosvásárhelyi állatkertben. Az állatok egy Szeged melletti állatkertből érkeztek, pelikánokkal együtt. Az állatok egyelőre karanténban vannak, de vasárnap már látogathatóak lesznek.

Fehér bengáli tigrisek érkeztek Szegedről a marosvásárhelyi állatkertbe
2022. április 29., péntek

Forgalmi változásokat készítenek elő a hídfelújítás miatt

A vasúti felüljáró lezárása miatt alternatív megoldásokat keres Csíkszereda önkormányzata a gépjármű- és gyalogosforgalom zökkenőmentes működésének biztosítására. 

Forgalmi változásokat készítenek elő a hídfelújítás miatt
2022. április 29., péntek

Helyi roncsautóprogramot indítanának Marosvásárhelyen is

Sepsiszentgyörgy példájára Marosvásárhelyen is elindítanák a helyi roncsautóprogramot: 3000 lejt adnának azoknak a vásárhelyieknek, akik leadják a tíz évnél régebbi autójukat. A végső döntés az áprilisi tanácsülésen születik meg, pénteken.

Helyi roncsautóprogramot indítanának Marosvásárhelyen is
2022. április 29., péntek

Legyünk igényesek a borral kapcsolatban – Balla Géza borász a Nézőpontban

Nevezik a Sziklaborok atyjának is, a külhoni magyar borászok közül elsőként megkapta a borszakma Kossuth-díját, az Év Bortermelője címet Magyarországon. Balla Géza Arad-hegyaljai borásszal forgatott interjút a Székelyhon TV stábja.

Legyünk igényesek a borral kapcsolatban – Balla Géza borász a Nézőpontban
2022. április 29., péntek

Teljesen átalakítják a legnagyobb napi piacot Marosvásárhelyen

Teljesen átalakítják a nagypiacnak nevezett, Cuza Voda utcai napi piacot Marosvásárhelyen. Idén elkészülnek a tervek, jövő tavasszal már munkateleppé alakulhat a vásártér és csarnok.

Teljesen átalakítják a legnagyobb napi piacot Marosvásárhelyen
2022. április 29., péntek

Közel 450-en kérhetik első körben az előrehozott nyugdíjazást Balánbányán és Csíkszentdomokoson

Két évvel korábban kérhetik nyugdíjazásukat öt Hargita megyei település lakói a korábbi, környezetre káros bányászati tevékenységek miatt. A bányászattal összefüggő ártalmak között korábban a légúti betegségek voltak a leggyakoribbak.

Közel 450-en kérhetik első körben az előrehozott nyugdíjazást Balánbányán és Csíkszentdomokoson
2022. április 28., csütörtök

Nem a polgármester elképzelései szerint alakult a képviselő-testület ülése

Ezer négyzetméternyi területet szeretett volna kivenni a város gyilkostói területeit adminisztráló cég törzstőkéjéből Gyergyószentmiklós polgármestere, a képviselők viszont azt várják, hogy jelezze a cégnek a koncessziós szerződés felbontásának szándékát.

Nem a polgármester elképzelései szerint alakult a képviselő-testület ülése
2022. április 28., csütörtök

Értékmegőrzés a Székely Mikó Kollégiumban

Az erdélyi iskolatörténet egyedi eseményének lehettünk szemtanúi csütörtökön Sepsiszentgyörgyön. Bemutatták a Székely Mikó Kollégium tablói 1893–2021 című albumot, felavatták az iskola mecénásainak rekonstruált festményeit és kiállítást nyitottak meg.

Értékmegőrzés a Székely Mikó Kollégiumban
Értékmegőrzés a Székely Mikó Kollégiumban
2022. április 28., csütörtök

Értékmegőrzés a Székely Mikó Kollégiumban

2022. április 28., csütörtök

A közgazdász szerint minden válsághelyzetből van kilábalás

Mennyire érinti az erdélyi vállalkozókat a koronavírus-járvány mentén kialakult válsághelyzet, amelyet fokozott az ukrajnai háború negatív hatása is? A szakemberek milyen kiutat ajánlanak a gazdasági élet szereplőinek a mai nehéz helyzetből?

A közgazdász szerint minden válsághelyzetből van kilábalás
2022. április 28., csütörtök

Tervezet: a tilosban legelő állatok tulajdonosai kapnának bírságot

Törvénytervezet készült a legeltetés szabályozásáról, ami alapján a gazdák az önkormányzattól kell kiváltsanak legeltetési engedélyt. A tilosban legelő állatok tulajdonosai a tervezet értelmében bírságra számíthatnak.

Tervezet: a tilosban legelő állatok tulajdonosai kapnának bírságot
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM