Múlt, jelen, jövő. Mozgásban tart

Múlt, jelen, jövő. Mozgásban tart

Egy jó csapat. Az IMPAR tulajdonosai a továbbiakban is teljes erőbedobással a székelyudvarhelyi cég sikeréért dolgoznak

Fotó: Beliczay László

Az IMPAR a székelyföldi vállalatok egyik úttörője volt a rendszerváltás után, tudatos és következetes vezetésének köszönhetően pedig mind a mai napig a régió egyik vezető vállalkozása. A 30 éves szervezetből elsőként László Jánossal, Biró-László Tímeával, Barabás Ignáccal és Biró-László Zoltánnal társalogtunk, akik a vállalkozás múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszéltek napilapunknak.

Székelyhon

2021. szeptember 20., 14:562021. szeptember 20., 14:56

László János 30 évvel ezelőtt megálmodta azt, ami most számos székelyudvarhelyi családnak biztosít megélhetést. Ez nem más, mint az IMPAR. A cég megalakulásáról és fejlődéséről beszélgettünk vele.

– Székelyhon: Mit tapasztalt Székelyudvarhelyen 1990-ben, a rendszerváltás után?

László János: Csakúgy, mint az ország többi részén, itt is új lehetőségek nyíltak. A kommunizmusban a Matrica gyár üzemmérnökeként dolgoztam, így munkámból adódóan beleláttam a cég teljes működésébe. Főként ez erősített meg abban, hogy induljak el a magánvállalkozás útján rögtön a rendszerváltást követően – még akkor is, ha nem tudtuk pontosan, mi vár ránk.

– Székelyhon: Melyek voltak az IMPAR történetében a legfontosabb mérföldkövek?

László János: Szakmai tapasztalatom és tudásom alapján indultam el pályámon, ami az autós termékek kereskedését jelentette. Ez akkor teljesen új volt szinte országos szinten is. Az első nagy durranást a MOL-kenőanyagok importja jelentette 1992-ben, amelynek a csúcsa akkor volt, amikor egyszerre tíz vagonnal is szállíttattunk egy rendelésen belül. Később aztán megjelent a konkurencia, így a cég fennmaradásához kellett B verzió is. Ezért jött képbe a gumiabroncsok és a különböző autós kellékek forgalmazása, amiben aztán szintén fontos szereplők lettünk. Bár a céget egyedül alapítottam, mindig próbáltam átadni a fiatalabb generációknak a stafétát, miután egy-egy iparágban letettem az alapokat.

László János

Fotó: Beliczay László

– Székelyhon: Milyen módon fejlődött a vállalkozói élete? Mi motiválta az évek során?

László János: Egy stabil vállalkozás alapköve egy jól átgondolt, strukturált cégfelépítés, amelyben létrejön a humán érték, a stabil piac, és megtermelődik a pénzügyi háttér. A három évtized során a sikerek mellett természetesen voltak hullámvölgyek is a cég életében: gondolok itt a ’90-es évek inflációjára vagy a 2008-as gazdasági válságra. Egy vállalkozó akkor válik jó vállalkozóvá, ha rájön, hogy a bajból is van kiút. Ez a kiút pedig a ragaszkodás helyett az újjászervezésben mutatkozik meg. A gazdasági recesszió során 160 embertől kellett megválnunk és egymillió eurós veszteséget kellett lenyelnünk, de csakhamar megújultunk, és ismét profitábilis vállalkozássá lettünk. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ez nem sikerült volna a vállalat székelyudvarhelyi magja nélkül, akik hamar megértették a változás fontosságát, és partnerek voltak a továbblépésben.

– Székelyhon: Milyen szerepet tölt be az IMPAR irányításában, hogyan oldotta meg a vállalat jövőjét?

László János: Az IMPAR életében több éven át majd’ minden tevékenységi területen jelen kellett lennem: a mellettem dolgozó és fejlődő menedzsmentcsapat kialakításában, a stratégiai döntésekben és az üzletmenet meghatározásában. Az évek során sikerült olyan csapatot kialakítanom, amelynek tagjai segítették a munkámat a kitűzött célok elérésében, ugyanakkor a maguk szintjén kiváló tapasztalatot nyertek, és később saját vállalkozásokat indítva kamatoztatták. Így mondhatjuk azt is, hogy Székelyföldön létezik egy IMPAR-iskola, amely erős személyiségeket nevelt az üzleti szférának. Munkásságom során mindig szem előtt tartottam és fejlődési lehetőséget adtam az alkalmazottaknak, biztosítottam a képzéseket, a szakmai előmeneteleket, ezenkívül a cégben lévő legalkalmasabb embereket bíztam meg egy-egy terület vezetésével.

– Székelyhon: Hogyan menedzselte le a cég vezetőségében a generációváltást?

László János: Az évek alatt tudatosan készültem a generációváltásra, a családtagjaim felkészültek a vállalkozásaim továbbvitelére. Végül is olyan ez is, mint a gyereknevelés: a kicsit fel kell nevelni, aztán útjára kell engedni, hogy boldoguljon az életben. Az IMPAR esetében Barabás Ignác többéves ügyvezetői tevékenység után társtulajdonossá vált, így a családtagjaimmal kiegészülve biztosítva van az új generáció által a folytonosság. Hiszem ugyanakkor azt, hogy az IMPAR harminc év múlva is élni fog az akkori piaci trendeknek megfelelően.

Biró-László Tímea

Fotó: Beliczay László

Második beszélgetőpartnerünk Biró-László Tímea, akinek az IMPAR gyakorlatilag a kistestvére, hiszen hároméves kora óta vele nőtt fel. Az alapító-tulajdonos lányát az IMPAR mostani helyzetéről kérdeztük.

– Székelyhon: Nem fél a generációváltástól?

Biró-László Tímea: Nagyon nehéz kérdés. Ha nemzetközi statisztikákat nézünk ezzel kapcsolatban, akkor azt kell mondanom, nincsenek jó számok. Egy 2015-ben végzett globális felmérés szerint a családi vállalkozások 30 százaléka éli túl az első generációváltást. Mindezek ellenére úgy érzem, hogy nálunk ez működni fog, hiszen tudatosan készültem erre, és már a szüleim is erre készítettek.

– Székelyhon: Miért döntött úgy, hogy a családi vállalkozást fogja egyengetni?

Biró-László Tímea: A céget és az itt dolgozó embereket már kiskorom óta ismerem, a számok világa mindig is érdekelt, így számomra természetes volt, hogy tanulmányaim végeztével itt helyezkedem el. A cégvezetés elméletét ugyanakkor megtanították az egyetemen, így csak a gyakorlatot és a vállalkozásban lévő folyamatokat kellett elsajátítanom. Azt kell mondanom, hogy szerencsés vagyok, mert a cégben olyan értékrendek, hagyományok és jó szakemberek vannak, amik segítenek abban, hogy tapasztalatot szerezzek. Édesapám több mint 30 éves vállalkozói tapasztalattal rendelkezik, és ő folyamatosan tájékoztat mind a pozitív, mind a negatív ingerekről, az emberekkel való munkáról és a gazdasági kihívásokról is.

– Székelyhon: Mekkora a nyomás a vállán amiatt, hogy egy ekkora céget hagynak hátra önnek?

Biró-László Tímea: Eleinte óriási volt, de idővel ez kihívássá alakult át. A szüleim élete munkájáról van szó, egy olyan vállalkozásról, amely számos itt dolgozó embernek a munkahelyét és a megélhetését biztosítja. Külső szemlélőként úgy tűnhet, hogy milyen jó beleszületni egy ilyen helyzetbe, ám tapasztalatból mondom, hogy ennél azért többről van szó. Elsősorban meg kell felelni a szülői elvárásnak, tovább kell vinni és fejleszteni a céget. Másodsorban meg kell felelni a cégben dolgozóknak is, mert mint „új generáció” munkánk után elismertséget kell szereznünk a szakmánkban vagy tulajdonosi-vezetői státuszunkban.

– Székelyhon: Családanyaként nem nehéz mindez?

Biró-László Tímea: Dehogynem, hiszen a gyerekekkel való minőségi időtöltés is a feladatom. És akkor még nem beszéltünk az önmegvalósításra való emberi törekvéseinkről, ami a teljes harmóniát és békét jelenti önmagunkkal, vagyis az ÉN – CSALÁD – KARRIER összhangját. Szerencsére a gyerekek nőnek, a csapat profi, így szerintem hamarosan mindezt megtapasztalom.

Barabás Ignác

Fotó: Beliczay László

Barabás Ignác több mint 20 éve tagja, 13 éve ügyvezető igazgatója az udvarhelyszéki vállalatnak, valamint néhány éve társtulajdonosa is. A következőkben vele beszélgetünk.

– Székelyhon: IMPAR. Kiválóság. 30 éve mozgásban. Mit jelent önöknek ez a logó?

Barabás Ignác: Cégünk, küldetésünk, tevékenységünk. Egy 30 éve kereskedelmi tevékenységet folytató, minőségre törekvésben működő, változások tömegében élő vállalkozásról beszélünk.

– Székelyhon: Mi képezi a tevékenység tárgyát?

Barabás Ignác: Cégünk mind a gépjárművek működéséhez szükséges, mind a gépjárműveket használó személyek számára kényelmet biztosító termékek széles skáláját forgalmazza. Nagy kategóriákba sorolva termékpalettánk gumiabroncsot, autókelléket, autókozmetikát, akkumulátort, kenőanyagokat, kempingkellékeket és egyéb kiegészítő termékeket foglal magában. A 11 000 darab cikktípust meghaladó termékskálánk nagyrészt nem igényel professzionális felszerelést vagy használatot. A szervizszolgáltatásokat igénylő termékek esetében partner szervizhálózatunk biztosítja a végfogyasztók számára szükséges szolgáltatásokat. Az ország teljes területét lefedő és Magyarországra, valamint a Moldovai Köztársaságba átnyúló több mint 10 000 kliensünket négy fő kereskedelmi ágazaton át székelyudvarhelyi központunkon és bukaresti irodánkon keresztül szolgáljuk ki. Ehhez hozzájárul még 1500 szolgáltató partner. A konstancai raktárunk biztosítja az ázsiai régiókból származó termékek romániai piacra juttatását. Aktív partnerkapcsolatban állunk több mint 200 beszállítóval Európa számos országából és távol-keleti régiókból: Kínából, Indiából, Koreából, valamint az Amerikai Egyesült Államokból is vásárolunk termékeket.

– Székelyhon: Milyen kihívások megoldásával sikerült elérni a jelenlegi szintet?

Barabás Ignác: Az elmúlt 30 évben történt változásokat akár a gépjárművek felszereltségi szintjét, akár azok felhasználóinak kényelmi igényét/szükségletét illetően mindannyian ismerjük. E dinamikus változással, fejlődéssel kellett lépést tartanunk ahhoz, hogy ma a tevékenységünk szegmensében egy elismert, meghatározó szerepet betöltő cég tagjai lehessünk. Maga a kereskedelmi tevékenység rohamos változása nagy kihívás, amely maga után vonja a folyamatokhoz tartozó funkcionális egységek változását az elvárt hozzáadott érték megtartása mellett. Kis cégek esetében az alkalmazottak közötti kommunikáció és a folyamatok a cég alkalmazottai között akár szóban is megvalósulnak, nagy szervezetek esetében nagyon részletes tevékenység- és folyamatszabályozás működik. Mi a két szint között oly módon igyekszünk egy leszabályozott rendszerre, hogy közben flexibilitásunkat kellő mértékben meg tudjuk tartani. A széles körű termékkör magával hordozza a sokrétű klientúrát is, de a nagyon kemény mozgatórugót, a széles körű, erős konkurenciakörnyezetet is. Mondhatjuk, a termékszegmens minden értékesítési szakágában jelen vagyunk, és a gyártói-értékesítési lánc minden szereplőjével mint versenytárssal szembesülünk a telített ajánlati oldalon.

– Székelyhon: Hogyan sikerült ezen a feszes-telített piacon talpon maradni?

– Barabás Ignác: A kulcs a nagybetűs CSAPAT. Az évek során ki tudtunk állni céljaink, elképzeléseink mellett, mertünk lépni, változtatni, újdonságokat kipróbálni, hiszen mindig volt egy olyan keménymagnak számító munkaközösség, amely szeretett és tudott dolgozni, megértette az elvárásokat, bízott a vezetőség döntéseinek helyességében, a célok megvalósíthatóságában. Ezt a tevékenységet nem lehet lazán végezni. Ezt a tevékenységet nem lehet alacsony képességű csapattal ellátni. Itt csak az tudja megállni a helyét, aki jó képességekkel rendelkezik, hatékony a munkavégzésben az adott területen, képes csapattagként dolgozni, cégméretünknek megfelelően flexibilis munkafolyamatokban tevékenykedni. Olyan kollégákban hiszünk, akik értik a hatékonyság fogalmát és szükségességét mind az egyéni, mind a csapattagként végzett munkában.

– Székelyhon: Mikor és hogyan került a vállalkozás vezetői pozíciójába?

Barabás Ignác: Termékmenedzserként kezdtem, utána ágazatvezető lettem, majd logisztikai igazgató, kereskedelmi igazgató, végül 2008-ban kerültem ügyvezető igazgatói funkcióba. A mai napon is nagyra értékelem László János azon vállalkozói kockázatvállalási és bizalmi készségét, hogy az első és legfontosabb cégének vezetését rám bízta mint akkor cégvezetői tapasztalattal nem rendelkező emberre.

– Székelyhon: Milyen periódust fogott át, mit jelentett a legnehezebb időszak?

Barabás Ignác: Ez a 2008–2011 közötti évek. Abban az időben élte a cég az egyik legnehezebb időszakát, a hírhedt gazdasági válságot megszenvedve. 2009-ben dőlt be a legnagyobb értékű behajthatatlan kintlévőség, ekkor állt el mellőlünk és szolgálta ki direkt módon a piacot számos stratégiai beszállítónk, ekkor – látva a forgalmi visszaesést – csorbította hitelkeretünket a bank. 2009-ben haladta meg a pénzügyi eredményünk és a behajthatatlan kintlévőségünk az egymillió eurót. Ekkor számoltuk fel munkapontjainkat, ekkor csökkent a cég személyzete a több mint 250 főről 90-re. Innen nagyon nehéz volt felállni.

– Székelyhon: Milyen képzésekben vett részt, amelyek segítségével meg tudta állni a helyét ebben a beosztásban?

Barabás Ignác: A szükséges felsőfokú közgazdasági és külkereskedelmi tanulmányaim mellett részesültem a cég által szervezett vezetői képzésekben is. Azonban még mindig úgy látom, érzem, hogy a legerősebb képzést, amelyet a feladataim elvégzéséhez alapjaiban használok, a szüleimtől kaptam, ami tulajdonképpen az egyszerű, tisztességes, emberi alapokra helyezett kitartó és következetes munka.

– Székelyhon: Mi fontos egy ügyvezető igazgató számára a munkavégzéshez?

Barabás Ignác: A három legfontosabb tényező a megértő és együttműködő cégtulajdonos, a munkaközösség és nem utolsósorban a családom. Szerencsés embernek tartom magam, hisz egyik tényező sem igényelte tőlem, hogy energiáim nagy részét a mit, miért, hogyan és további hasonló kérdések megválaszolására kelljen fordítanom, így tudtam a magam módján haladni.

– Székelyhon: Az ügyvezető igazgatói funkción túl a cég résztulajdonosává is vált. Hogyan valósult ez meg?

Barabás Ignác: A több mint 20 évnyi IMPAR-os tevékenységem alatt az alapító László János nem a pénzszerzést tartotta szem előtt, hanem egy jövőbe mutató, hatékony és minden területen a bizalmi alapokon működő, partnerségi alapokra helyezett céget. László János mindig bizalommal fogadta és segítette a cég fejlődéséért javasolt változtatásokhoz szükséges elképzeléseimet. Munkakapcsolatunkat az együttműködés jellemezte, egyszerűen, hatékonyan tudtunk együtt dolgozni. Mivel értékrendünk a cégkultúrát illetően, jövőképünk a cég életét tekintve nagyban azonos, lehetőséget kaptam és éltem is a lehetőséggel a cég jövőbeli képviseletére úgy, mint résztulajdonos.

– Székelyhon: Hogyan összegezné a jövőbeni kihívásokat?

– Barabás Ignác: Biztosítanunk kell a cégnek a fejlődési teret, a tevékenységnek a versenyképességet, a munkaközösségnek mind a munkavégzéshez, mind az egyéni életvitelhez szükséges komfortot. Célunk mindezt megtenni úgy, hogy az előbb elmondottakkal harmonikusan a stratégiai céljainkhoz szükséges hatékonyságot megtartsuk és fejleszteni tudjuk.

Biró-László Zoltán

Fotó: Beliczay László

Utolsó alanyunk Biró-László ­Zoltán, aki a tulajdonos képviselője. Az amúgy automatizálási mérnök szakember 2014 óta tartozik a cég kötelékébe.

– Székelyhon: Milyen előző tapasztalatai voltak az IMPAR-os pályafutása előtt?

Biró-László Zoltán: Ipari folyamatokban, fejlesztési projektek tervezésében és kivitelezésében vettem részt itthon és külföldön. Több mint két évig éltem Madridban, ahol egy elévült szoftvert helyettesítettünk újjal – és ugyanilyen projektet vittünk véghez az IMPAR-nál is, amelyet hasonló sikerekkel zártunk.

– Székelyhon: Mit tapasztalt az IMPAR-nál?

– Biró-László Zoltán: Itt egy jól felépített, kiegyensúlyozott, nagyvállalathoz méltó rendszerrel találkoztam, ami a tulajdonosok szemléletmódját tükrözi. A cégvezetésben ugyanakkor olyan vezetőkkel találtam magam szembe, akik nyitottak voltak a javaslataimra, az új ötletekre és technológiákra. Egyáltalán nem bántam meg, hogy külföldről hazatértem, hiszen egyrészt ez az otthonom, másrészt itt is meg lehet találni a kihívásokat.

– Székelyhon: Mi a fő feladata cégen belül?

Biró-László Zoltán: A folyamatos fejlesztések kezdeményezése és kivitelezése, valamint a digitalizáció hatékony megalkotása. Egy ilyen nagy, országos jelentőségű cégben, ahol neves cégek megbecsült partnerei vagyunk, lépést kell tartanunk és folyamatosan fejlesztenünk kell magunkat az eredményesség érdekében. Ilyen volt például az ERP-rendszer bevezetése, amely az alapját képezi az elemzéseknek, adatgyűjtésnek, tervezésnek – és bár ez közel sem látványos, mégis hatalmas súllyal bír. Ezenfelül az IMPAR második generációs vezetésének is tagja lehetek, ami egy nagyon megtisztelő feladat. Alapvető célunk, hogy megőrizzük az alapító-tulajdonos által meghatározott értékrendeket, biztosítsuk a cég zavartalan működését és a megvalósítandó célokat.

– Székelyhon: Hol látja az IMPAR-t három év múlva? Hát harminc év múlva?

Biró-László Zoltán: Hároméves tervünk már van, harmincéves egyelőre nincs. Rövid időn belül szeretnénk tovább terjeszkedni országos szinten, bővíteni akarjuk a termékskálánkat, ennek megvalósításához viszont az infrastruktúra bővítése szükséges. Hosszú távú terveink közé tartozik, hogy folyamatosan fejlesszük és továbbvigyük ezt a vállalkozást a helyi adottságokra és a helyi erőforrásokra támaszkodva, ugyanakkor megfelelve a 21. század digitalizációs kihívásainak.

(X – fizetett hirdetés)

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 152. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 152. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
2022. március 21., hétfő

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet

A tűzoltók folyamatos figyelmeztetése ellenére is állandóak a tarlótüzek Maros megyében. Január 1. és március 21. között már 211 tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet
2022. március 21., hétfő

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához

Aláírták tavaly a finanszírozási szerződést, de azt még nem tudja a községvezetés, hogy mikor épül fel a Csíkszentkirályra tervezett tanuszoda. A működtetési költségek jelentős növekedésére készülnek, de van rá fedezetük.

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához
2022. március 21., hétfő

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein

Pályázaton nyert pénzösszegből biztosítanak ingyenes wifiszolgáltatást Székelyudvarhely népszerűbb közterein – adta hírül közleményében a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein
2022. március 21., hétfő

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

A harminc évnél fiatalabb generáció sokkal empatikusabb, mint az idősebbek, akik még mindig tartózkodón viselkednek, ha Down-szindrómával élő gyerekkel találkoznak. Ezért is szükségesek azok a megmozdulások, amelyeket egy-egy világnapon szerveznek.

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján
2022. március 21., hétfő

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen

Vajdaság és Felvidék után most Erdélyben szerveznek Magyar Digitális Napokat a Digitális Jólét program keretén belül. A március 24-25-én Marosvásárhelyen zajló konferencia egyik célja, hogy beszéljenek a különböző szektorok digitalizációjáról.

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen
2022. március 21., hétfő

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen

Gyermeke elrablását jelentette egy székelyudvarhelyi férfi a 112-es segélyhívó számon szombaton, azonban mint kiderült, a gyermek végig otthon volt biztonságban. Az apa még egy feliratot is festett a ház falára – adja hírül a Hargita megyei rendőrség.

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

Lángra kapott a tarló hétfőn az Illyefalva községhez tartozó Aldoboly közelében, a házak is veszélybe kerültek.

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

2022. március 21., hétfő

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen

Március 21-e nem csak a csillagászati tavasz kezdetét jelenti, hanem a Down-szindrómások világnapja is.

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM