Most felszusszanhatnak, de már az ötödik hullámra készülnek az egészségügyben

Most felszusszanhatnak, de már az ötödik hullámra készülnek az egészségügyben

Megterhelő időszakon vannak túl az egészségügyi alkalmazottak. Mire kissé megpihennek, már kopogtat az ajtón az újabb hullám

Fotó: Beliczay László

Számottevően enyhült a járványhelyzet az elmúlt időszakban Székelyföldön is, a Hargita megyei kórházakban szerdán már csak 33 koronavírus-fertőzöttet kezeltek, a Maros megyeiekben pedig 56-ot. A csendesebb időszakot próbálják pihenésre fordítani az egészségügyi alkalmazottak, a korábbi hullámokban szerzett tapasztalatokkal felvértezve viszont már az esetszámok újabb növekedésére készülnek. Egyébként amit pénzzel meg lehetett venni, már mindent megvásárolt a minisztérium vagy a kórházak, inkább a humánerőforrás kérdése és az alkalmazottak kimerültsége az, ami kritikus tényező – már második éve.

Iszlai Katalin

2021. december 30., 12:022021. december 30., 12:02

2021. december 30., 13:352021. december 30., 13:35

A járványhelyzet enyhülésének köszönhetően csökkent az egészségügyre nehezedő nyomás, a kórházak alkalmazottai valamelyest felszusszanhattak az elmúlt időszakban,

pihenőszabadságot vehettek ki a negyedik hullám több hónapig tartó, rendkívül fáradtságos munkája után.

Félő azonban, hogy ez a nyugalmi időszak nem tart soká, a nemzetközi előrejelzések és tendenciák szerint a koronavírus deltát követő omikron nevű variánsának terjedése miatt újra súlyosbodhat a helyzet.

A székelyföldi kórházakban az eddigi tapasztalatok felhasználásával készülnek az esetleges ötödik hullámra.

Az oltás fontossága

Kiss Edit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szóvivője érdeklődésünkre megerősítette, hogy

a járványhelyzet enyhülésével valóban csökkent a nyomás a koronavírusos betegeket ellátó osztályokon és elkezdődött az elmaradt pihenőszabadságok kivétele az intézményben.

A téli ünnepek idején sok kórházi alkalmazott kérte ki a szabadságát más osztályokról is, ilyenkor ugyanis hagyományosan kevesebb a beteg, ugyanis kevesebben fordulnak orvoshoz ebben az időszakban. Rámutatott ugyanakkor, hogy az Egészségügyi Világszervezet és az Egészségügyi Minisztérium előrejelzései alapján, illetve a külföldi hírek nyomán számítanak arra, hogy ismét emelkedni fog a koronavírusos betegek száma. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság és az Egészségügyi Minisztérium felkérésére

a kórház is készített tervet arra vonatkozóan, hogy amennyiben nő a betegszám, hogyan állítsanak át ismét több ágyat, osztályt a Covid-betegek ellátására.

Ezt a forgatókönyvet követve és az operatív helyzet függvényében hamar vissza tudnak majd rendeződni a korábbi ellátási szintre – amennyiben szükségessé válik. Ugyanakkor

tervezi a kórház azt is, hogy növelje az ellátási kapacitást a sürgősségi és a napos ellátásban.

A helyzetről és a még szükséges felkészülési lépésekről rendszeresen egyeztetnek az egészségügyi igazgatósággal.

Galéria

Fotó: Beliczay László

A szóvivő hozzátette: egyértelműen a negyedik hullám volt eddig a legsúlyosabb, mind a betegszám tekintetében, mind az esetek súlyosságát illetően. Az intézményi átszervezések is ekkor voltak a legnagyobb mértékűek,

a negyedik hullám érintette eddig a legtöbb osztályt, személyzetet.

Amely osztályon nem volt átszervezés, ott is kellett óvintézkedéseket hozni, ugyanakkor a személyzet önkéntes és irányított áthelyezése is zajlott azokra az osztályokra, amelyek a legnagyobb terhet viselték. Ezek az átszervezések a kórház minden területére kiterjedtek és szinte minden alkalmazottat érintettek. Ennek eredményeként kialakult már egyfajta rutin is a megelőző intézkedések betartására és a szükséges átszervezési lépések megtételére vonatkozóan, ez várhatóan segítségükre lesz a következő megbetegedési hullám során.

A súlyos helyzet ugyanakkor azt is megmutatta, hogy milyen jól tudnak együttműködni, egymást segíteni a kórház osztályai, amikor arra nagy szükség van.

Az intézmény szerint szakmailag a negyedik hullám legnagyobb tapasztalatát az adta, hogy a be nem oltott betegek tették ki a páciensek túlnyomó többségét: a kórházban kezelt betegek mintegy nyolcvan százaléka nem volt beoltva. Ennek alapján

a következő előrejelzett járványos hullám előtt továbbra is a koronavírus elleni védőoltás felvételére biztatnak a kórház szakemberei.

Háttérben a non-Covid betegek

A jelenlegi enyhébb időszakot próbálják pihenésre fordítani a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházban is, ahol Fülöp Enikő kórházmenedzser elmondása szerint nagyon nehéz időszakon vannak túl.

Idézet
Borzasztóan megterhelő volt, egy kicsi kórházban, ahol kevés az alkalmazott, mindenki nagyon le van terhelve. Az utóbbi időben sikerült valamennyire felszusszanni, sőt, olyan intézkedést is hozott a kórház, hogy azokat, akiknek nagyon sok szabadnapjuk volt megmaradva, hivatalosan felkértük, hogy menjenek szabadságra és pihenjenek

– emelte ki a kórházmenedzser. Ebben az intézményben is úgy gondolják, hogy az új évben ismét növekedni fognak az esetszámok, ezért már készülnek az újabb hullámra az előzőből levont következtetések alapján. Úgy látják, hogy

a legnagyobb hiányosságot a kis kapacitású oxigéngenerátoruk jelentette, ezért lebonyolítottak egy közbeszerzési eljárást egy nagyobb kapacitású berendezés vásárlására.

Emellett naponta videokonferencián egyeztetnek az illetékes egészségügyi intézményekkel. Fülöp Enikő is úgy véli, hogy eddig a negyedik hullám volt a legsúlyosabb, és az is nehezítette a helyzetet, hogy az átszervezések miatt a nem krónikus esetek ellátását sok esetben el kellett halasztani. „Úgy gondolom, hogy ez hosszútávon fogja benyújtani a számlát.

Idézet
Nagyon sok az olyan eset, amely nem jutott megfelelő időben orvosi ellátáshoz, és ez utólag megbosszulhatja magát. Több olyan patológiai eset van, amelyek súlyosbodhatnak, ha nem kezelik őket.

Gondolhatunk például egy lábszárfekélyre, amely, ha sokáig el van hanyagolva, komplikációk léphetnek fel, és ez igaz sok más betegségre is. Éppen ezért egy esetleges ötödik hullám alkalmával szeretnénk úgy megoldani az ellátást, hogy a lehető legkisebb mértékben csökkentsük a nem sürgősségi esetek hozzáférését az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Idézet
Konkrétan szeretnénk megelőzni azt, hogy ne tudjuk ellátni a nem koronavírusos betegeket

– hangsúlyozta a kórházmenedzser.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Humánerőforrásbeli akadályok

A negyedik hullám enyhülése óta a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban is felszusszanhattak az egészségügyi dolgozók. Mint Zörgő Noémi kórházi sajtószóvivő megkeresésünkre elmondta:

napok óta tíz alatt mozog az intézményben ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, akiket már csak a fertőző- és a Covid intenzív terápiás (ATI) osztályon ápolnak, így azok az orvosok, asszisztensek, akik az elmúlt időszakban megállás nélkül dolgoztak, valamelyest meg tudtak pihenni (ehhez az ünnepi időszak is hozzásegített, hiszen ilyenkor jellemzően kevesebben fordulnak a kórházhoz).

Ettől eltekintve folyamatosan figyelik a járványhelyzet alakulását, illetve részt vesznek a témában tartott online konferenciákon, és készülnek az esetleges újabb hullámra.

Zörgő Noémi arra is kitért, hogy az egészségügyi minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott:

több forgatókönyvvel készül az ország az ötödik hullámra, és van olyan előrejelzés is, amely olyan szintű igénybevételt vetít előre, mint amilyen a negyedik hullám csúcsán, októberben volt tapasztalható.

Ez napi akár 25 ezer új megbetegedést és országszerte mintegy 1500 foglalt intenzív terápiás ágyat jelent. Hozzátette: egyértelmű, hogy eddig a negyedik hullám volt a legsúlyosabb, az átszervezések olyan mértékűek voltak, hogy szinte a teljes kórház a koronavírusos betegek ellátására állt át. Az egyéb betegségekben szenvedő páciensek ellátását fent tudták ugyan tartani, de nem olyan mértékben, ami ideális lett volna. A tapasztalataik alapján megfogalmaztak egy elképzelést arra vonatkozóan, hogy miként tudnák tovább növelni az intenzív terápiás ágyak számát, de ennek nem infrastrukturális akadályai vannak, hanem humánerőforrásbeliek. A kórház menedzserét idézve a szóvivő elmondta:

amit pénzzel meg lehetett venni, már mindent megvásárolt a minisztérium vagy a kórház, inkább a humánerőforrás kérdése és az alkalmazottak kimerültsége az, ami kritikus tényező.

Zárásként kiemelte továbbá az immunizálás fontosságát is, az átoltottsági arány ugyanis nagyban befolyásolhatja majd az újabb hullám alakulását.

Készültségben vannak

A Maros Megyei Klinikai Kórházban, amely Maros megyében a koronavírusos betegek számára fenntartott háttérkórház, hetek óta 150 helyet biztosítanak a fertőzötteknek.

Ezeket a helyeket annak ellenére fenntartják, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a beutaltak száma, szerdán délben összesen 17 koronavírusos beteg szorult ellátásra az intézményben.

Heten közülük az intenzív terápiás ágyakat foglalták el, a többiek a különböző klinikákra voltak beutalva. Mint a kórház sajtószóvivője, Gáll Boglárka elmondta: nem fogják csökkenteni a koronavírusosoknak fenntartott kórházi ágyak számát, hiszen erre nem kaptak utasítást, és figyelemmel követik a betegek számának változását is.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

A karácsonyi és szilveszteri lazítások nyomán egyre több szakember hangoztatja, hogy januárban ismét a fertőzöttek létszámának emelkedésére lehet számítani, így ők készen állnak erre.

Mint kiemelte: most van egy kis szusszanás, hiszen kevés a beteg, de a koronavírusos páciensek ellátásával foglalkozó orvosok, asszisztensek, kisegítő személyzet körében nagy fokú fáradtság, kimerültség tapasztalható.

A hosszú hetek, hónapok alatt felgyűlt aggodalmat, fizikai és lelki kimerültséget nem lehet egy pár nap alatt kipihenni.

Galéria

• Infografika: Tóth Szilárd

Maros megyében szerdán délben 56 koronavírusos beteg szorult kórházi ellátásra, számuk hétfőn volt a legkisebb az elmúlt hetekben, hónapokban (55). Az ünnepek alatt volt olyan nap, hogy csak két új beteget azonosítottak, de amióta a tesztelés újra teljes kapacitással működik, a számok nőnek, szerdán 28 új fertőzést igazoltak. Hargita megyében ugyanez jellemző:

az ünnepnapokon egy kézen is megszámolható volt az új fertőzések száma, hétfőn és kedden viszont már 24-24 új megbetegedést azonosítottak.

A térség kórházaiban szerdán 33 Covid-beteget kezeltek. A szerda délután közölt hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában országszerte 1271-en fertőződtek meg koronavírussal, és 33-an haltak meg a kór következtében Romániában. Jelenleg 2359 fertőzöttet kezelnek kórházban, ebből 392 személyt intenzív terápiás osztályon.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 27., szombat

Váratlan fordulat Kézdivásárhelyen: az EMSZ a románpárt-szövetséggel összefüggésbe hozható független jelölt mögé állt

Az Erdélyi Magyar Szövetség kézdivásárhelyi szervezete három héttel korábban jelentette be, hogy Szőts Emilt indítja polgármesterjelöltként. Szombatra meggondolták magukat, és a függetlenként induló Imre Csaba mögé sorakoztak fel.

Váratlan fordulat Kézdivásárhelyen: az EMSZ a románpárt-szövetséggel összefüggésbe hozható független jelölt mögé állt
2024. április 27., szombat

Piros-fehér-zöld szalagos búzaszentelés a Mezőség szívében

Első alkalommal szervezett búzaszentelést a Pro Agricultura Egyesület a mezőségi Buzában, amely 2022-től csatlakozott a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz.

Piros-fehér-zöld szalagos búzaszentelés a Mezőség szívében
2024. április 27., szombat

Mától érkezhet a nyugdíjasok járandósága

A Román Posta megkezdte a májusi nyugdíjak kiosztását – közölte szombaton az intézmény.

Mától érkezhet a nyugdíjasok járandósága
2024. április 27., szombat

A főszakács vallja, az ízeken mindig dolgozni kell

A helyi termelőkre és a szezonalitásra esküszik Csapó Sándor főszakács, aki hat éve dolgozik a marosvásárhelyi Petry Bistro Grill and Wine étteremben. Vallja, mindenből lehet tanulni, még a balul elsült íztársításokból is.

A főszakács vallja, az ízeken mindig dolgozni kell
2024. április 27., szombat

Mit tehetünk a mérgező kígyómarások elkerüléséért, illetve akkor, ha mégis megtörtént a baj?

Nem történt ugyan halálos kimenetelű kígyómarás az elmúlt néhány évtizedben Hargita megyében, de volt súlyosabbnak mondható eset. Éppen ezért érdemes tudni, hogy miként kerülhetjük el a vidékre jellemző mérgeskígyók, azaz a viperák marását.

Mit tehetünk a mérgező kígyómarások elkerüléséért, illetve akkor, ha mégis megtörtént a baj?
2024. április 27., szombat

Zsögödben kezdődött, a csíkszeredai kórház közelében folytatódott a medvejárás

Medve az egyik üzemanyagtöltő-állomás közelében, majd medve a Dr. Dénes László utcában - figyelmeztették a csíkszeredaiakat és a környéken lévőket a Ro-Alert rendszeren pénteken késő este és szombatra virradóan.

Zsögödben kezdődött, a csíkszeredai kórház közelében folytatódott a medvejárás
2024. április 26., péntek

Két útkereszteződésben aszfaltoznak szombattól Marosvásárhelyen

Szombaton – a tavaszi vakációt is kihasználva – két fontos útkereszteződésben kezdik meg az aszfaltozást Marosvásárhelyen.

Két útkereszteződésben aszfaltoznak szombattól Marosvásárhelyen
2024. április 26., péntek

Méltóképpen zárták le az emlékévet

Egy éven át tartó rendezvénysorozattal ünnepelte a csíkszeredai Mikó-vár történetének négyszáz évét, amelyet ezen a hétvégén zárnak be – ennek kapcsán adnak helyet a Mikó-vár története című kiállításnak.

Méltóképpen zárták le az emlékévet
Méltóképpen zárták le az emlékévet
2024. április 26., péntek

Méltóképpen zárták le az emlékévet

2024. április 26., péntek

Tizennégy plébánia kórusa énekel Gyergyótekerőpatakon

A XXXV. Kájoni János Egyházikórus-találkozót tartják április 27-én, szombaton 10 órától Gyergyótekerőpatakon.

Tizennégy plébánia kórusa énekel Gyergyótekerőpatakon
2024. április 26., péntek

Látássérült férfit raboltak ki

Három, Balavásár községbéli férfit gyanúsítanak azzal, hogy kiraboltak egy marosvásárhelyi látássérült férfit. Őrizetbe vették őket.

Látássérült férfit raboltak ki
Látássérült férfit raboltak ki
2024. április 26., péntek

Látássérült férfit raboltak ki

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!