Most felszusszanhatnak, de már az ötödik hullámra készülnek az egészségügyben

Most felszusszanhatnak, de már az ötödik hullámra készülnek az egészségügyben

Megterhelő időszakon vannak túl az egészségügyi alkalmazottak. Mire kissé megpihennek, már kopogtat az ajtón az újabb hullám

Fotó: Beliczay László

Számottevően enyhült a járványhelyzet az elmúlt időszakban Székelyföldön is, a Hargita megyei kórházakban szerdán már csak 33 koronavírus-fertőzöttet kezeltek, a Maros megyeiekben pedig 56-ot. A csendesebb időszakot próbálják pihenésre fordítani az egészségügyi alkalmazottak, a korábbi hullámokban szerzett tapasztalatokkal felvértezve viszont már az esetszámok újabb növekedésére készülnek. Egyébként amit pénzzel meg lehetett venni, már mindent megvásárolt a minisztérium vagy a kórházak, inkább a humánerőforrás kérdése és az alkalmazottak kimerültsége az, ami kritikus tényező – már második éve.

Iszlai Katalin

2021. december 30., 12:022021. december 30., 12:02

2021. december 30., 13:352021. december 30., 13:35

A járványhelyzet enyhülésének köszönhetően csökkent az egészségügyre nehezedő nyomás, a kórházak alkalmazottai valamelyest felszusszanhattak az elmúlt időszakban,

pihenőszabadságot vehettek ki a negyedik hullám több hónapig tartó, rendkívül fáradtságos munkája után.

Félő azonban, hogy ez a nyugalmi időszak nem tart soká, a nemzetközi előrejelzések és tendenciák szerint a koronavírus deltát követő omikron nevű variánsának terjedése miatt újra súlyosbodhat a helyzet.

A székelyföldi kórházakban az eddigi tapasztalatok felhasználásával készülnek az esetleges ötödik hullámra.

Az oltás fontossága

Kiss Edit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szóvivője érdeklődésünkre megerősítette, hogy

a járványhelyzet enyhülésével valóban csökkent a nyomás a koronavírusos betegeket ellátó osztályokon és elkezdődött az elmaradt pihenőszabadságok kivétele az intézményben.

A téli ünnepek idején sok kórházi alkalmazott kérte ki a szabadságát más osztályokról is, ilyenkor ugyanis hagyományosan kevesebb a beteg, ugyanis kevesebben fordulnak orvoshoz ebben az időszakban. Rámutatott ugyanakkor, hogy az Egészségügyi Világszervezet és az Egészségügyi Minisztérium előrejelzései alapján, illetve a külföldi hírek nyomán számítanak arra, hogy ismét emelkedni fog a koronavírusos betegek száma. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság és az Egészségügyi Minisztérium felkérésére

a kórház is készített tervet arra vonatkozóan, hogy amennyiben nő a betegszám, hogyan állítsanak át ismét több ágyat, osztályt a Covid-betegek ellátására.

Ezt a forgatókönyvet követve és az operatív helyzet függvényében hamar vissza tudnak majd rendeződni a korábbi ellátási szintre – amennyiben szükségessé válik. Ugyanakkor

tervezi a kórház azt is, hogy növelje az ellátási kapacitást a sürgősségi és a napos ellátásban.

A helyzetről és a még szükséges felkészülési lépésekről rendszeresen egyeztetnek az egészségügyi igazgatósággal.

Galéria

Fotó: Beliczay László

A szóvivő hozzátette: egyértelműen a negyedik hullám volt eddig a legsúlyosabb, mind a betegszám tekintetében, mind az esetek súlyosságát illetően. Az intézményi átszervezések is ekkor voltak a legnagyobb mértékűek,

a negyedik hullám érintette eddig a legtöbb osztályt, személyzetet.

Amely osztályon nem volt átszervezés, ott is kellett óvintézkedéseket hozni, ugyanakkor a személyzet önkéntes és irányított áthelyezése is zajlott azokra az osztályokra, amelyek a legnagyobb terhet viselték. Ezek az átszervezések a kórház minden területére kiterjedtek és szinte minden alkalmazottat érintettek. Ennek eredményeként kialakult már egyfajta rutin is a megelőző intézkedések betartására és a szükséges átszervezési lépések megtételére vonatkozóan, ez várhatóan segítségükre lesz a következő megbetegedési hullám során.

A súlyos helyzet ugyanakkor azt is megmutatta, hogy milyen jól tudnak együttműködni, egymást segíteni a kórház osztályai, amikor arra nagy szükség van.

Az intézmény szerint szakmailag a negyedik hullám legnagyobb tapasztalatát az adta, hogy a be nem oltott betegek tették ki a páciensek túlnyomó többségét: a kórházban kezelt betegek mintegy nyolcvan százaléka nem volt beoltva. Ennek alapján

a következő előrejelzett járványos hullám előtt továbbra is a koronavírus elleni védőoltás felvételére biztatnak a kórház szakemberei.

Háttérben a non-Covid betegek

A jelenlegi enyhébb időszakot próbálják pihenésre fordítani a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházban is, ahol Fülöp Enikő kórházmenedzser elmondása szerint nagyon nehéz időszakon vannak túl.

Idézet
Borzasztóan megterhelő volt, egy kicsi kórházban, ahol kevés az alkalmazott, mindenki nagyon le van terhelve. Az utóbbi időben sikerült valamennyire felszusszanni, sőt, olyan intézkedést is hozott a kórház, hogy azokat, akiknek nagyon sok szabadnapjuk volt megmaradva, hivatalosan felkértük, hogy menjenek szabadságra és pihenjenek

– emelte ki a kórházmenedzser. Ebben az intézményben is úgy gondolják, hogy az új évben ismét növekedni fognak az esetszámok, ezért már készülnek az újabb hullámra az előzőből levont következtetések alapján. Úgy látják, hogy

a legnagyobb hiányosságot a kis kapacitású oxigéngenerátoruk jelentette, ezért lebonyolítottak egy közbeszerzési eljárást egy nagyobb kapacitású berendezés vásárlására.

Emellett naponta videokonferencián egyeztetnek az illetékes egészségügyi intézményekkel. Fülöp Enikő is úgy véli, hogy eddig a negyedik hullám volt a legsúlyosabb, és az is nehezítette a helyzetet, hogy az átszervezések miatt a nem krónikus esetek ellátását sok esetben el kellett halasztani. „Úgy gondolom, hogy ez hosszútávon fogja benyújtani a számlát.

Idézet
Nagyon sok az olyan eset, amely nem jutott megfelelő időben orvosi ellátáshoz, és ez utólag megbosszulhatja magát. Több olyan patológiai eset van, amelyek súlyosbodhatnak, ha nem kezelik őket.

Gondolhatunk például egy lábszárfekélyre, amely, ha sokáig el van hanyagolva, komplikációk léphetnek fel, és ez igaz sok más betegségre is. Éppen ezért egy esetleges ötödik hullám alkalmával szeretnénk úgy megoldani az ellátást, hogy a lehető legkisebb mértékben csökkentsük a nem sürgősségi esetek hozzáférését az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Idézet
Konkrétan szeretnénk megelőzni azt, hogy ne tudjuk ellátni a nem koronavírusos betegeket

– hangsúlyozta a kórházmenedzser.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Humánerőforrásbeli akadályok

A negyedik hullám enyhülése óta a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban is felszusszanhattak az egészségügyi dolgozók. Mint Zörgő Noémi kórházi sajtószóvivő megkeresésünkre elmondta:

napok óta tíz alatt mozog az intézményben ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, akiket már csak a fertőző- és a Covid intenzív terápiás (ATI) osztályon ápolnak, így azok az orvosok, asszisztensek, akik az elmúlt időszakban megállás nélkül dolgoztak, valamelyest meg tudtak pihenni (ehhez az ünnepi időszak is hozzásegített, hiszen ilyenkor jellemzően kevesebben fordulnak a kórházhoz).

Ettől eltekintve folyamatosan figyelik a járványhelyzet alakulását, illetve részt vesznek a témában tartott online konferenciákon, és készülnek az esetleges újabb hullámra.

Zörgő Noémi arra is kitért, hogy az egészségügyi minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott:

több forgatókönyvvel készül az ország az ötödik hullámra, és van olyan előrejelzés is, amely olyan szintű igénybevételt vetít előre, mint amilyen a negyedik hullám csúcsán, októberben volt tapasztalható.

Ez napi akár 25 ezer új megbetegedést és országszerte mintegy 1500 foglalt intenzív terápiás ágyat jelent. Hozzátette: egyértelmű, hogy eddig a negyedik hullám volt a legsúlyosabb, az átszervezések olyan mértékűek voltak, hogy szinte a teljes kórház a koronavírusos betegek ellátására állt át. Az egyéb betegségekben szenvedő páciensek ellátását fent tudták ugyan tartani, de nem olyan mértékben, ami ideális lett volna. A tapasztalataik alapján megfogalmaztak egy elképzelést arra vonatkozóan, hogy miként tudnák tovább növelni az intenzív terápiás ágyak számát, de ennek nem infrastrukturális akadályai vannak, hanem humánerőforrásbeliek. A kórház menedzserét idézve a szóvivő elmondta:

amit pénzzel meg lehetett venni, már mindent megvásárolt a minisztérium vagy a kórház, inkább a humánerőforrás kérdése és az alkalmazottak kimerültsége az, ami kritikus tényező.

Zárásként kiemelte továbbá az immunizálás fontosságát is, az átoltottsági arány ugyanis nagyban befolyásolhatja majd az újabb hullám alakulását.

Készültségben vannak

A Maros Megyei Klinikai Kórházban, amely Maros megyében a koronavírusos betegek számára fenntartott háttérkórház, hetek óta 150 helyet biztosítanak a fertőzötteknek.

Ezeket a helyeket annak ellenére fenntartják, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a beutaltak száma, szerdán délben összesen 17 koronavírusos beteg szorult ellátásra az intézményben.

Heten közülük az intenzív terápiás ágyakat foglalták el, a többiek a különböző klinikákra voltak beutalva. Mint a kórház sajtószóvivője, Gáll Boglárka elmondta: nem fogják csökkenteni a koronavírusosoknak fenntartott kórházi ágyak számát, hiszen erre nem kaptak utasítást, és figyelemmel követik a betegek számának változását is.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

A karácsonyi és szilveszteri lazítások nyomán egyre több szakember hangoztatja, hogy januárban ismét a fertőzöttek létszámának emelkedésére lehet számítani, így ők készen állnak erre.

Mint kiemelte: most van egy kis szusszanás, hiszen kevés a beteg, de a koronavírusos páciensek ellátásával foglalkozó orvosok, asszisztensek, kisegítő személyzet körében nagy fokú fáradtság, kimerültség tapasztalható.

A hosszú hetek, hónapok alatt felgyűlt aggodalmat, fizikai és lelki kimerültséget nem lehet egy pár nap alatt kipihenni.

Galéria

• Infografika: Tóth Szilárd

Maros megyében szerdán délben 56 koronavírusos beteg szorult kórházi ellátásra, számuk hétfőn volt a legkisebb az elmúlt hetekben, hónapokban (55). Az ünnepek alatt volt olyan nap, hogy csak két új beteget azonosítottak, de amióta a tesztelés újra teljes kapacitással működik, a számok nőnek, szerdán 28 új fertőzést igazoltak. Hargita megyében ugyanez jellemző:

az ünnepnapokon egy kézen is megszámolható volt az új fertőzések száma, hétfőn és kedden viszont már 24-24 új megbetegedést azonosítottak.

A térség kórházaiban szerdán 33 Covid-beteget kezeltek. A szerda délután közölt hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában országszerte 1271-en fertőződtek meg koronavírussal, és 33-an haltak meg a kór következtében Romániában. Jelenleg 2359 fertőzöttet kezelnek kórházban, ebből 392 személyt intenzív terápiás osztályon.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 09., szombat

Jövőre csúszik a beruházások befejezése

Határidőre – december végéig – már bizonyosan nem készül el több fontos beruházás Gyergyószentmiklóson. A kormány és az EU szerencsére lehetőséget ad arra, hogy ezeket jövőre folytassák. A fejlesztések átütemezéséről döntött pénteken a képviselő-testület.

Jövőre csúszik a beruházások befejezése
Jövőre csúszik a beruházások befejezése
2023. december 09., szombat

Jövőre csúszik a beruházások befejezése

2023. december 09., szombat

Az elkötelezett munkát, az együttműködést ünnepelték

Pénteken 19. alkalommal került sor az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) Agrártudományi konferenciájára Sepsiszentgyörgyön. Az eseménynek a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara biztosította a helyszínt.

Az elkötelezett munkát, az együttműködést ünnepelték
2023. december 09., szombat

Kivesézték az Európai Unió működését Székelyudvarhelyen

Az Európai Unióval kapcsolatos meglátásokat volt lehetőségük átbeszélni Vincze Lóránttal, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjével a székelyudvarhelyieknek péntek este.

Kivesézték az Európai Unió működését Székelyudvarhelyen
2023. december 09., szombat

Szotyori évértékelő: fogytán a türelem, felkavarná az állóvizet a falufelelős

Évértékelőt tartott a Magyar Polgári Erő (MPE) párt sepsiszentgyörgyi szervezetének e heti sajtótájékoztatóján Miklós András szotyori falufelelős, aki szerint a településen a megvalósítások sora igencsak röviden összegezhető.

Szotyori évértékelő: fogytán a türelem, felkavarná az állóvizet a falufelelős
2023. december 08., péntek

Baleset három sérülttel Beresztelke közelében

Három személy sérült meg péntek este a Maros megyei Beresztelke közelében bekövetkezett balesetben.

Baleset három sérülttel Beresztelke közelében
2023. december 08., péntek

Átadták a gyergyóalfalvi sportcsarnokot

Hajrá, Bucsin! Ez hangzik el minden olyan sportmegmozduláson, ahol Gyergyóalfalu jégkorongozói, labdarúgói vagy más sportolói szerepelnek. Ez most már a község új sportcsarnokában is elhangozhat – pénteken felavatták a létesítményt.

Átadták a gyergyóalfalvi sportcsarnokot
Átadták a gyergyóalfalvi sportcsarnokot
2023. december 08., péntek

Átadták a gyergyóalfalvi sportcsarnokot

2023. december 08., péntek

Aki visszafordult az égi kapuból

Újjászületés villámcsapás által című kötetét mutatja be Sepsiszéki-Nagy Balázs és Nagy Erika december 11-én, hétfőn 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ dísztermében.

Aki visszafordult az égi kapuból
Aki visszafordult az égi kapuból
2023. december 08., péntek

Aki visszafordult az égi kapuból

2023. december 08., péntek

Járulékos veszteség: péntek délután csak hörögtek a csapok

Két hete fogtak neki Sepsiszentgyörgyön a Gólya utcai új autóbusz-állomás építésének, ám péntek délután a munkások elvágtak egy viszonylag nagy átmérőjű vízvezetéket – tájékoztatott a helyi önkormányzat.

Járulékos veszteség: péntek délután csak hörögtek a csapok
2023. december 08., péntek

Új igazgatója lesz jövőtől a Márton Áron Főgimnáziumnak

Nem kívánja tovább betölteni az igazgatói tisztséget, és ezt írásban is jelezte a Hargita Megyei Tanfelügyelőségnek Markó Ilona, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium igazgatója. Helyére várhatóan januártól neveznek ki új tanintézet-vezetőt.

Új igazgatója lesz jövőtől a Márton Áron Főgimnáziumnak
2023. december 08., péntek

Számháború Marosvásárhelyen: mennyivel nő az uniós pályázatok önrésze?

Hetvenmillió lejjel kell többet fizetnie Marosvásárhelynek a be nem fejezett uniós pályázatok önrészeként – számolta ki Claudiu Maior tanácsos. A városháza pályázatokért felelős igazgatója szerint csak tízmillió lej többletköltséggel számolnak.

Számháború Marosvásárhelyen: mennyivel nő az uniós pályázatok önrésze?
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM