Minden rajongó szemébe könnyeket csal a Harry Potter különkiadás

Minden rajongó szemébe könnyeket csal a Harry Potter különkiadás

Fotó: HBO Max

Érzelmekben és nosztalgiában tobzódik a Harry Potter alkotóinak és szereplőinek, a 2022-es év első napjára időzített „találkozója”, a különkiadás, amiben a 20 éve beindult filmes univerzum mérföldköveire emlékeznek vissza, és máig nem ismert kulisszatitkokról hullnak le a leplek. Megnéztük Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts címet viselő speciális különkiadást.

Tamás Attila

2022. január 02., 21:262022. január 02., 21:26

2022. január 04., 12:582022. január 04., 12:58

Kegyetlenül telik az idő, ébredünk rá erre manapság egyre többször, mivel az internet és a közösségi oldalak folyton emlékeztetnek minket valamire, ami éppen jubileumát üli. 2021 végén lett húsz éve annak, hogy bemutatták az első Harry Potter és Gyűrűk ura filmeket, tavaly pedig megértük azt is, hogy a Jóbarátok hat főszereplője 17 év után ismét találkozott, és hol viccesen, hol sírva nosztalgiáztak el a sorozat egykori díszletei között.

korábban írtuk

A szórakoztatóipar jelenébe nyújt betekintést a Jóbarátok különkiadása
A szórakoztatóipar jelenébe nyújt betekintést a Jóbarátok különkiadása

A Jóbarátok: Újra együtt (Friends: The Reunion) olyan, mint a mesebeli okos lány: be is váltja a hozzá fűzött reményeket, meg nem is, megható is, meg nem is, próbál is megfelelni a rajongóknak, meg nem is. Az inkább középszerűnek mondható speciális epizód ugyanakkor a szórakoztatóipar jelenéről is képet ad.

Az HBO Max streamingplatformra készült, a rajongók által régóta várt találkozó pozitív fogadtatásban részesült, a színészek is élvezték, hogy egy térben eleveníthetik fel a sorozat legviccesebb és legmeghatóbb pillanatait, így

várható volt, hogy a Warner újabb népszerű filmes vagy sorozatos univerzumainak szereplőit fogja a összetrombitálni hasonló formában a közeljövőben.

A hatalmas rajongóbázissal rendelkező Harry Potter franchise lett a Jóbarátok után a második, ami egy úgynevezett reunion-epizódot kapott, szép csendben, különösebb promózás és közösségi médiás gerilla-hírverés nélkül leforgatták, hogy aztán 2022. január elsején tegyék elérhetővé a szilveszteri buli után a potenciálisan tévé előtt gubbasztó rajongók az HBO Max vagy az HBO Go-t válasszák másfél órára a Netflix helyett. Az egykori díszletek közé visszatérő, a Harry Potter világával összenőtt, már új utakon járó színészeket feltehetően kemény titoktartási szerződés kötötte, hogy ne posztoljanak arról, hogy miben vesznek részt, így

a produkciót készítő stúdió arathatta le ezeket a közösségi médiás babérokat a Harry Potter és a Bölcsek köve film megjelenésének 20-ik évfordulóján.

korábban írtuk

Elvarázsolta a nézőket is – húsz éve jött létre a Harry Potter filmes univerzum
Elvarázsolta a nézőket is – húsz éve jött létre a Harry Potter filmes univerzum

Megkerülhetetlen és korszakalkotó jelenség, sokunk életét meghatározta egy bizonyos periódusban, az érdeklődés iránta pedig most, évtizedek távlatából is – mondhatni – töretlen. Ez a Harry Potter-univerzum. Visszatekintő.

Nehéz lehetett nem beszélniük arról a színészeknek és a készítőknek, hogy mekkora nagy dobásra készülnek amivel felrázzák majd a Potterverzum-rajongókat, így nem előzte meg akkora várakozás a produkciót, mint a fent említett Jóbarátok-különkiadást. Igaz előbbi jórészt a rajongói elvárások miatt készült el, a Harry Potteres pedig igazából adta magát, de ez esetben nem a rajongók indítottak petíciókat azért, hogy hosszú évek után együtt láthassák a Harryt alakító Daniel Radcliffet, a Ront játszó Rupert Grintet, vagy a Hermione Grangert nyolc filmen keresztül alakító Emma Watsont.

Galéria

Fotó: HBO Max

A nagy találkozás és találkozások pedig igazán meghatóra sikerültek, annak ellenére is, hogy kötött formában, kamerák előtt történtek meg,

az egykori gyerekszínészek azonban láthatóan egyből ráhangolódtak egymásra, ami nem csoda, hiszen gyakorlatilag együtt nőttek fel a forgatások közben, és mindig is életük egyik legmeghatározóbbjaként fogják számon tartani ezt az időszakot.

Jó volt látni, hogy az első két Harry Potter filmet forgató Chris Columbus rendező mekkora örömmel és lelkesedéssel tért vissza a filmes univerzumot megalapozó forgatás helyszínére, hogy ott Daniel Radcliffe-al anekdotázgassanak a kasztingról és annak kulisszatitkairól, de öröm volt látni azt is, ahogy

Emma, Rupert és Daniel olyan dolgokról sztorizgatnak a filmek és azok forgatása kapcsán, amik vagy nyílt titkok voltak, vagy éppen a stábtagokon kívül senkinek sem volt azokról tudomása.

Így derült ki többek között, hogy Emma Watson az ötödik film környékén szinte elhagyta a produkciót és nem volt biztos abban, hogy a további, tervben levő filmekben is el akarja játszani a rendkívül okos és talpraesett Hermione Grangert, mivel besokallt a hirtelen rázúduló hírnévtől és annak következményeitől. Ez végül nem történt meg, és belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha új színészt kellett volna keresni a szerepre, de ebből is látszik, hogy

a rendkívül sok pozitív élmény mellett mennyire embert próbáló lehetett végigvinni ezt az egészet.

Galéria

Fotó: HBO Max

A gyerekszínészek úgy léptek serdülő, majd fiatal felnőttkorban, hogy közben egymás után forgatniuk kellett a Harry Potter filmeket, és nem adatott meg az a luxus számukra, hogy teljesen a magánéletükre koncentrálhassanak mert az idővel kellett versenyezniük, ugyanis

több éves kihagyásokkal már nem tudták volna hitelesen eljátszani a korban velük egyidős varázslótanoncok újabb és újabb kalandjait.

Mindezt pedig az angol színjátszás óriásaival tehették, akiknek többségével még gyerekként kerültek kapcsolatba, és akik annak rendje és módja szerint először gyerekként, majd fiatal felnőttként, de mindezek ellenére egyenrangú partnerként kezelték őket, és amikor úgy volt, akkor őket is fogta a figura, elég csak az első két részben Dumbledore-t alakító Richard Harrysre gondolni, aki a rendező elmondása szerint egy több mint hetvenéves testbe zárt gyerek volt.

Galéria

Fotó: HBO Max

A nagy nevek közül pedig a Sirius Blacket játszó Gary Oldman, és a Bellatrix Lextrange bőrébe bújó Helena Bonham Carter is tiszteletét tette az „osztálytalálkozón”, és mindkettejükről kiderült, hogy nagyon jó viszonyban voltak és vannak a mai napig is a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe-el, aki

az egyik őszinte pillanatban azt is bevallotta, hogy bizony bejött neki az idősebb színésznő, akivel az ötödik résztől kerültek munkakapcsolatba.

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts címet viselő, jubileumi streamepizódból azonban mondhatni az egyik legfontosabb ember, méghozzá a világ kitalálója, a Potter-könyveket író J. K. Rowling marad ki, akit mindössze 2019-es, archív felvételeken mutatnak, ugyanis az időközben megosztó személyiséggé váló írónő képviselői úgy reagáltak a stúdiótól érkező meghívásra, hogy a korábbi felvételek felhasználása kellően elég Rowling bevonására a projektbe, így tehát

nem arról van szó, hogy a különkiadás készítői hallgattatták volna el őt a korábbi, transzfób kijelentései miatt.

Ezt és azt az aprócska bakit leszámítva, hogy Emma Watson gyerekkori képe helyett, valószínűleg figyelmetlenségből egy másik híres fiatal színésznő, Emma Roberts fotóját mutatják az egyik archív bevágásban, a Harry Potter-találkozó

egy igazi érzelmi hullámvasút, ami sokszor megnevetteti, de el is érzékenyíti a rajongókat, akiket biztosan nem hagy hidegen, hogy mennyi érzelemmel és könnyel járt például az utolsó film utolsó jelenetének befejezése és a produkciótól való végleges elbúcsúzás ténye.

Galéria

Fotó: HBO Max

Érzelmes szekvenciában búcsúznak azoktól a színészektől és stábtagoktól, akik időközben elhunytak. Így a néhai Alan Rickman, aki Piton professzort alakította és a Narcissa Malfoyt játszó, tavaly elhunyt Helen McCrory is elismerő szavakban részesülnek színésztársaiktól amiatt, hogy

mennyire beletették a szívüket és lelküket az alakításaikba, és hogy emberként is mennyire szerethetőek voltak.

Egyértelmű, hogy mindez csak töredéke annak, amiről még szólhatott volna a reunion-epizód, de érthető, hogy mindenkit nem lehetett összehozni a különkiadásra, és bele kellett férni egy adott időkeretbe is, így sok színész nem kapott lehetőséget, hogy a régi díszletek között mesélhessen arról, hogy mit jelentett számára a produkció és milyen volt részese lenni a Harry Potter filmes univerzumnak.

Galéria

Fotó: HBO Max

A rajongók így is oda lesznek érte, akiket pedig eddig is hidegen hagyott a varázsvilág és az ebből készült filmek, enélkül is ugyanolyan boldog lesz.

Aki viszont rászánt vagy rászán másfél órát az életéből, az biztosan elmorzsol néhány könnycseppet az érzelemdús visszaemlékezések, megható találkozások, és tényleg őszinte – a produkción túl máig is kitartó – már már családias viszonyok és eltörölhetetlen barátságok láttán.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
2024. május 24., péntek

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni

Újra életre hívja közönségszavazását Az Utazó magazin, amelynek során a 2023-as év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet voksolni, köztük erdélyiekre is.

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni
2024. május 24., péntek

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban

Több háztartásban is áramszünet várható Csíkszentmihályon és Bögözben május utolsó két napján.

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban
2024. május 24., péntek

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje

Újra fogadóórát tart a nép ügyvédje Csíkszeredában május 29-én, szerdán a megyeháza 14-es termében délelőtt fél 11 és délután 2 óra között.

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje
2024. május 24., péntek

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia

Félsávos útlezárásra lehet számítani reggel 6 és délután 5 között Székelyudvarhelyen hétvégén, május 25-én és 26-án. A Bethlenfalvi úton folytatják a munkálatokat.

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!