Minden rajongó szemébe könnyeket csal a Harry Potter különkiadás

Minden rajongó szemébe könnyeket csal a Harry Potter különkiadás

Fotó: HBO Max

Érzelmekben és nosztalgiában tobzódik a Harry Potter alkotóinak és szereplőinek, a 2022-es év első napjára időzített „találkozója”, a különkiadás, amiben a 20 éve beindult filmes univerzum mérföldköveire emlékeznek vissza, és máig nem ismert kulisszatitkokról hullnak le a leplek. Megnéztük Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts címet viselő speciális különkiadást.

Tamás Attila

2022. január 02., 21:262022. január 02., 21:26

2022. január 04., 12:582022. január 04., 12:58

Kegyetlenül telik az idő, ébredünk rá erre manapság egyre többször, mivel az internet és a közösségi oldalak folyton emlékeztetnek minket valamire, ami éppen jubileumát üli. 2021 végén lett húsz éve annak, hogy bemutatták az első Harry Potter és Gyűrűk ura filmeket, tavaly pedig megértük azt is, hogy a Jóbarátok hat főszereplője 17 év után ismét találkozott, és hol viccesen, hol sírva nosztalgiáztak el a sorozat egykori díszletei között.

korábban írtuk

A szórakoztatóipar jelenébe nyújt betekintést a Jóbarátok különkiadása
A szórakoztatóipar jelenébe nyújt betekintést a Jóbarátok különkiadása

A Jóbarátok: Újra együtt (Friends: The Reunion) olyan, mint a mesebeli okos lány: be is váltja a hozzá fűzött reményeket, meg nem is, megható is, meg nem is, próbál is megfelelni a rajongóknak, meg nem is. Az inkább középszerűnek mondható speciális epizód ugyanakkor a szórakoztatóipar jelenéről is képet ad.

Az HBO Max streamingplatformra készült, a rajongók által régóta várt találkozó pozitív fogadtatásban részesült, a színészek is élvezték, hogy egy térben eleveníthetik fel a sorozat legviccesebb és legmeghatóbb pillanatait, így

várható volt, hogy a Warner újabb népszerű filmes vagy sorozatos univerzumainak szereplőit fogja a összetrombitálni hasonló formában a közeljövőben.

A hatalmas rajongóbázissal rendelkező Harry Potter franchise lett a Jóbarátok után a második, ami egy úgynevezett reunion-epizódot kapott, szép csendben, különösebb promózás és közösségi médiás gerilla-hírverés nélkül leforgatták, hogy aztán 2022. január elsején tegyék elérhetővé a szilveszteri buli után a potenciálisan tévé előtt gubbasztó rajongók az HBO Max vagy az HBO Go-t válasszák másfél órára a Netflix helyett. Az egykori díszletek közé visszatérő, a Harry Potter világával összenőtt, már új utakon járó színészeket feltehetően kemény titoktartási szerződés kötötte, hogy ne posztoljanak arról, hogy miben vesznek részt, így

a produkciót készítő stúdió arathatta le ezeket a közösségi médiás babérokat a Harry Potter és a Bölcsek köve film megjelenésének 20-ik évfordulóján.

korábban írtuk

Elvarázsolta a nézőket is – húsz éve jött létre a Harry Potter filmes univerzum
Elvarázsolta a nézőket is – húsz éve jött létre a Harry Potter filmes univerzum

Megkerülhetetlen és korszakalkotó jelenség, sokunk életét meghatározta egy bizonyos periódusban, az érdeklődés iránta pedig most, évtizedek távlatából is – mondhatni – töretlen. Ez a Harry Potter-univerzum. Visszatekintő.

Nehéz lehetett nem beszélniük arról a színészeknek és a készítőknek, hogy mekkora nagy dobásra készülnek amivel felrázzák majd a Potterverzum-rajongókat, így nem előzte meg akkora várakozás a produkciót, mint a fent említett Jóbarátok-különkiadást. Igaz előbbi jórészt a rajongói elvárások miatt készült el, a Harry Potteres pedig igazából adta magát, de ez esetben nem a rajongók indítottak petíciókat azért, hogy hosszú évek után együtt láthassák a Harryt alakító Daniel Radcliffet, a Ront játszó Rupert Grintet, vagy a Hermione Grangert nyolc filmen keresztül alakító Emma Watsont.

Galéria

Fotó: HBO Max

A nagy találkozás és találkozások pedig igazán meghatóra sikerültek, annak ellenére is, hogy kötött formában, kamerák előtt történtek meg,

az egykori gyerekszínészek azonban láthatóan egyből ráhangolódtak egymásra, ami nem csoda, hiszen gyakorlatilag együtt nőttek fel a forgatások közben, és mindig is életük egyik legmeghatározóbbjaként fogják számon tartani ezt az időszakot.

Jó volt látni, hogy az első két Harry Potter filmet forgató Chris Columbus rendező mekkora örömmel és lelkesedéssel tért vissza a filmes univerzumot megalapozó forgatás helyszínére, hogy ott Daniel Radcliffe-al anekdotázgassanak a kasztingról és annak kulisszatitkairól, de öröm volt látni azt is, ahogy

Emma, Rupert és Daniel olyan dolgokról sztorizgatnak a filmek és azok forgatása kapcsán, amik vagy nyílt titkok voltak, vagy éppen a stábtagokon kívül senkinek sem volt azokról tudomása.

Így derült ki többek között, hogy Emma Watson az ötödik film környékén szinte elhagyta a produkciót és nem volt biztos abban, hogy a további, tervben levő filmekben is el akarja játszani a rendkívül okos és talpraesett Hermione Grangert, mivel besokallt a hirtelen rázúduló hírnévtől és annak következményeitől. Ez végül nem történt meg, és belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha új színészt kellett volna keresni a szerepre, de ebből is látszik, hogy

a rendkívül sok pozitív élmény mellett mennyire embert próbáló lehetett végigvinni ezt az egészet.

Galéria

Fotó: HBO Max

A gyerekszínészek úgy léptek serdülő, majd fiatal felnőttkorban, hogy közben egymás után forgatniuk kellett a Harry Potter filmeket, és nem adatott meg az a luxus számukra, hogy teljesen a magánéletükre koncentrálhassanak mert az idővel kellett versenyezniük, ugyanis

több éves kihagyásokkal már nem tudták volna hitelesen eljátszani a korban velük egyidős varázslótanoncok újabb és újabb kalandjait.

Mindezt pedig az angol színjátszás óriásaival tehették, akiknek többségével még gyerekként kerültek kapcsolatba, és akik annak rendje és módja szerint először gyerekként, majd fiatal felnőttként, de mindezek ellenére egyenrangú partnerként kezelték őket, és amikor úgy volt, akkor őket is fogta a figura, elég csak az első két részben Dumbledore-t alakító Richard Harrysre gondolni, aki a rendező elmondása szerint egy több mint hetvenéves testbe zárt gyerek volt.

Galéria

Fotó: HBO Max

A nagy nevek közül pedig a Sirius Blacket játszó Gary Oldman, és a Bellatrix Lextrange bőrébe bújó Helena Bonham Carter is tiszteletét tette az „osztálytalálkozón”, és mindkettejükről kiderült, hogy nagyon jó viszonyban voltak és vannak a mai napig is a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe-el, aki

az egyik őszinte pillanatban azt is bevallotta, hogy bizony bejött neki az idősebb színésznő, akivel az ötödik résztől kerültek munkakapcsolatba.

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts címet viselő, jubileumi streamepizódból azonban mondhatni az egyik legfontosabb ember, méghozzá a világ kitalálója, a Potter-könyveket író J. K. Rowling marad ki, akit mindössze 2019-es, archív felvételeken mutatnak, ugyanis az időközben megosztó személyiséggé váló írónő képviselői úgy reagáltak a stúdiótól érkező meghívásra, hogy a korábbi felvételek felhasználása kellően elég Rowling bevonására a projektbe, így tehát

nem arról van szó, hogy a különkiadás készítői hallgattatták volna el őt a korábbi, transzfób kijelentései miatt.

Ezt és azt az aprócska bakit leszámítva, hogy Emma Watson gyerekkori képe helyett, valószínűleg figyelmetlenségből egy másik híres fiatal színésznő, Emma Roberts fotóját mutatják az egyik archív bevágásban, a Harry Potter-találkozó

egy igazi érzelmi hullámvasút, ami sokszor megnevetteti, de el is érzékenyíti a rajongókat, akiket biztosan nem hagy hidegen, hogy mennyi érzelemmel és könnyel járt például az utolsó film utolsó jelenetének befejezése és a produkciótól való végleges elbúcsúzás ténye.

Galéria

Fotó: HBO Max

Érzelmes szekvenciában búcsúznak azoktól a színészektől és stábtagoktól, akik időközben elhunytak. Így a néhai Alan Rickman, aki Piton professzort alakította és a Narcissa Malfoyt játszó, tavaly elhunyt Helen McCrory is elismerő szavakban részesülnek színésztársaiktól amiatt, hogy

mennyire beletették a szívüket és lelküket az alakításaikba, és hogy emberként is mennyire szerethetőek voltak.

Egyértelmű, hogy mindez csak töredéke annak, amiről még szólhatott volna a reunion-epizód, de érthető, hogy mindenkit nem lehetett összehozni a különkiadásra, és bele kellett férni egy adott időkeretbe is, így sok színész nem kapott lehetőséget, hogy a régi díszletek között mesélhessen arról, hogy mit jelentett számára a produkció és milyen volt részese lenni a Harry Potter filmes univerzumnak.

Galéria

Fotó: HBO Max

A rajongók így is oda lesznek érte, akiket pedig eddig is hidegen hagyott a varázsvilág és az ebből készült filmek, enélkül is ugyanolyan boldog lesz.

Aki viszont rászánt vagy rászán másfél órát az életéből, az biztosan elmorzsol néhány könnycseppet az érzelemdús visszaemlékezések, megható találkozások, és tényleg őszinte – a produkción túl máig is kitartó – már már családias viszonyok és eltörölhetetlen barátságok láttán.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 08., péntek

Baleset három sérülttel Beresztelke közelében

Három személy sérült meg péntek este a Maros megyei Beresztelke közelében bekövetkezett balesetben.

Baleset három sérülttel Beresztelke közelében
2023. december 08., péntek

Átadták a gyergyóalfalvi sportcsarnokot

Hajrá, Bucsin! Ez hangzik el minden olyan sportmegmozduláson, ahol Gyergyóalfalu jégkorongozói, labdarúgói vagy más sportolói szerepelnek. Ez most már a község új sportcsarnokában is elhangozhat – pénteken felavatták a létesítményt.

Átadták a gyergyóalfalvi sportcsarnokot
Átadták a gyergyóalfalvi sportcsarnokot
2023. december 08., péntek

Átadták a gyergyóalfalvi sportcsarnokot

2023. december 08., péntek

Aki visszafordult az égi kapuból

Újjászületés villámcsapás által című kötetét mutatja be Sepsiszéki-Nagy Balázs és Nagy Erika december 11-én, hétfőn 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ dísztermében.

Aki visszafordult az égi kapuból
Aki visszafordult az égi kapuból
2023. december 08., péntek

Aki visszafordult az égi kapuból

2023. december 08., péntek

Járulékos veszteség: péntek délután csak hörögtek a csapok

Két hete fogtak neki Sepsiszentgyörgyön a Gólya utcai új autóbusz-állomás építésének, ám péntek délután a munkások elvágtak egy viszonylag nagy átmérőjű vízvezetéket – tájékoztatott a helyi önkormányzat.

Járulékos veszteség: péntek délután csak hörögtek a csapok
2023. december 08., péntek

Új igazgatója lesz jövőtől a Márton Áron Főgimnáziumnak

Nem kívánja tovább betölteni az igazgatói tisztséget, és ezt írásban is jelezte a Hargita Megyei Tanfelügyelőségnek Markó Ilona, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium igazgatója. Helyére várhatóan januártól neveznek ki új tanintézet-vezetőt.

Új igazgatója lesz jövőtől a Márton Áron Főgimnáziumnak
2023. december 08., péntek

Számháború Marosvásárhelyen: mennyivel nő az uniós pályázatok önrésze?

Hetvenmillió lejjel kell többet fizetnie Marosvásárhelynek a be nem fejezett uniós pályázatok önrészeként – számolta ki Claudiu Maior tanácsos. A városháza pályázatokért felelős igazgatója szerint csak tízmillió lej többletköltséggel számolnak.

Számháború Marosvásárhelyen: mennyivel nő az uniós pályázatok önrésze?
2023. december 08., péntek

Baleset az A3-as autópályán: kamion és kisautó ütközött össze

A pénteken délután az A3-as autópályán bekövetkezett balesetben egy utas olyannyira megsérült, hogy helikopterrel szállították Marosvásárhelyre kórházba.

Baleset az A3-as autópályán: kamion és kisautó ütközött össze
2023. december 08., péntek

Amikor a polgármester és a kosárlabdacsapat kapitánya a pincér

Ajándékozz másként címmel szerveznek jótékonysági rendezvényt december 11-15. között, amely keretében közismert személyiségek fognak pincérként felszolgálni a Petry Urban Grill vendéglőben. Az esemény szervezője a Rotaract Téka Klub.

Amikor a polgármester és a kosárlabdacsapat kapitánya a pincér
2023. december 08., péntek

Sok hajléktalan hazatalált Háromszéken

Sepsiszentgyörgyön nem szerepel a nyilvántartásokban olyan személy, aki folyamatosan az utcán élne, regisztrált hajléktalan volna, mégis vannak lakói a hajléktalanszállónak. A hideg évszakokban életmentő lehet a hajléktalanoknak fenntartott szálláshely.

Sok hajléktalan hazatalált Háromszéken
Sok hajléktalan hazatalált Háromszéken
2023. december 08., péntek

Sok hajléktalan hazatalált Háromszéken

2023. december 08., péntek

Baleset lett a vége a figyelmetlen fordulásnak

Körültekintés nélkül akart megfordulni járművével, balesetet okozott egy férfi csütörtökön a Kovászna és Zabola közötti útszakaszon.

Baleset lett a vége a figyelmetlen fordulásnak
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM