Minden rajongó szemébe könnyeket csal a Harry Potter különkiadás

Minden rajongó szemébe könnyeket csal a Harry Potter különkiadás

Fotó: HBO Max

Érzelmekben és nosztalgiában tobzódik a Harry Potter alkotóinak és szereplőinek, a 2022-es év első napjára időzített „találkozója”, a különkiadás, amiben a 20 éve beindult filmes univerzum mérföldköveire emlékeznek vissza, és máig nem ismert kulisszatitkokról hullnak le a leplek. Megnéztük Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts címet viselő speciális különkiadást.

Tamás Attila

2022. január 02., 21:262022. január 02., 21:26

2022. január 04., 12:582022. január 04., 12:58

Kegyetlenül telik az idő, ébredünk rá erre manapság egyre többször, mivel az internet és a közösségi oldalak folyton emlékeztetnek minket valamire, ami éppen jubileumát üli. 2021 végén lett húsz éve annak, hogy bemutatták az első Harry Potter és Gyűrűk ura filmeket, tavaly pedig megértük azt is, hogy a Jóbarátok hat főszereplője 17 év után ismét találkozott, és hol viccesen, hol sírva nosztalgiáztak el a sorozat egykori díszletei között.

korábban írtuk

A szórakoztatóipar jelenébe nyújt betekintést a Jóbarátok különkiadása
A szórakoztatóipar jelenébe nyújt betekintést a Jóbarátok különkiadása

A Jóbarátok: Újra együtt (Friends: The Reunion) olyan, mint a mesebeli okos lány: be is váltja a hozzá fűzött reményeket, meg nem is, megható is, meg nem is, próbál is megfelelni a rajongóknak, meg nem is. Az inkább középszerűnek mondható speciális epizód ugyanakkor a szórakoztatóipar jelenéről is képet ad.

Az HBO Max streamingplatformra készült, a rajongók által régóta várt találkozó pozitív fogadtatásban részesült, a színészek is élvezték, hogy egy térben eleveníthetik fel a sorozat legviccesebb és legmeghatóbb pillanatait, így

várható volt, hogy a Warner újabb népszerű filmes vagy sorozatos univerzumainak szereplőit fogja a összetrombitálni hasonló formában a közeljövőben.

A hatalmas rajongóbázissal rendelkező Harry Potter franchise lett a Jóbarátok után a második, ami egy úgynevezett reunion-epizódot kapott, szép csendben, különösebb promózás és közösségi médiás gerilla-hírverés nélkül leforgatták, hogy aztán 2022. január elsején tegyék elérhetővé a szilveszteri buli után a potenciálisan tévé előtt gubbasztó rajongók az HBO Max vagy az HBO Go-t válasszák másfél órára a Netflix helyett. Az egykori díszletek közé visszatérő, a Harry Potter világával összenőtt, már új utakon járó színészeket feltehetően kemény titoktartási szerződés kötötte, hogy ne posztoljanak arról, hogy miben vesznek részt, így

a produkciót készítő stúdió arathatta le ezeket a közösségi médiás babérokat a Harry Potter és a Bölcsek köve film megjelenésének 20-ik évfordulóján.

korábban írtuk

Elvarázsolta a nézőket is – húsz éve jött létre a Harry Potter filmes univerzum
Elvarázsolta a nézőket is – húsz éve jött létre a Harry Potter filmes univerzum

Megkerülhetetlen és korszakalkotó jelenség, sokunk életét meghatározta egy bizonyos periódusban, az érdeklődés iránta pedig most, évtizedek távlatából is – mondhatni – töretlen. Ez a Harry Potter-univerzum. Visszatekintő.

Nehéz lehetett nem beszélniük arról a színészeknek és a készítőknek, hogy mekkora nagy dobásra készülnek amivel felrázzák majd a Potterverzum-rajongókat, így nem előzte meg akkora várakozás a produkciót, mint a fent említett Jóbarátok-különkiadást. Igaz előbbi jórészt a rajongói elvárások miatt készült el, a Harry Potteres pedig igazából adta magát, de ez esetben nem a rajongók indítottak petíciókat azért, hogy hosszú évek után együtt láthassák a Harryt alakító Daniel Radcliffet, a Ront játszó Rupert Grintet, vagy a Hermione Grangert nyolc filmen keresztül alakító Emma Watsont.

Galéria

Fotó: HBO Max

A nagy találkozás és találkozások pedig igazán meghatóra sikerültek, annak ellenére is, hogy kötött formában, kamerák előtt történtek meg,

az egykori gyerekszínészek azonban láthatóan egyből ráhangolódtak egymásra, ami nem csoda, hiszen gyakorlatilag együtt nőttek fel a forgatások közben, és mindig is életük egyik legmeghatározóbbjaként fogják számon tartani ezt az időszakot.

Jó volt látni, hogy az első két Harry Potter filmet forgató Chris Columbus rendező mekkora örömmel és lelkesedéssel tért vissza a filmes univerzumot megalapozó forgatás helyszínére, hogy ott Daniel Radcliffe-al anekdotázgassanak a kasztingról és annak kulisszatitkairól, de öröm volt látni azt is, ahogy

Emma, Rupert és Daniel olyan dolgokról sztorizgatnak a filmek és azok forgatása kapcsán, amik vagy nyílt titkok voltak, vagy éppen a stábtagokon kívül senkinek sem volt azokról tudomása.

Így derült ki többek között, hogy Emma Watson az ötödik film környékén szinte elhagyta a produkciót és nem volt biztos abban, hogy a további, tervben levő filmekben is el akarja játszani a rendkívül okos és talpraesett Hermione Grangert, mivel besokallt a hirtelen rázúduló hírnévtől és annak következményeitől. Ez végül nem történt meg, és belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha új színészt kellett volna keresni a szerepre, de ebből is látszik, hogy

a rendkívül sok pozitív élmény mellett mennyire embert próbáló lehetett végigvinni ezt az egészet.

Galéria

Fotó: HBO Max

A gyerekszínészek úgy léptek serdülő, majd fiatal felnőttkorban, hogy közben egymás után forgatniuk kellett a Harry Potter filmeket, és nem adatott meg az a luxus számukra, hogy teljesen a magánéletükre koncentrálhassanak mert az idővel kellett versenyezniük, ugyanis

több éves kihagyásokkal már nem tudták volna hitelesen eljátszani a korban velük egyidős varázslótanoncok újabb és újabb kalandjait.

Mindezt pedig az angol színjátszás óriásaival tehették, akiknek többségével még gyerekként kerültek kapcsolatba, és akik annak rendje és módja szerint először gyerekként, majd fiatal felnőttként, de mindezek ellenére egyenrangú partnerként kezelték őket, és amikor úgy volt, akkor őket is fogta a figura, elég csak az első két részben Dumbledore-t alakító Richard Harrysre gondolni, aki a rendező elmondása szerint egy több mint hetvenéves testbe zárt gyerek volt.

Galéria

Fotó: HBO Max

A nagy nevek közül pedig a Sirius Blacket játszó Gary Oldman, és a Bellatrix Lextrange bőrébe bújó Helena Bonham Carter is tiszteletét tette az „osztálytalálkozón”, és mindkettejükről kiderült, hogy nagyon jó viszonyban voltak és vannak a mai napig is a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe-el, aki

az egyik őszinte pillanatban azt is bevallotta, hogy bizony bejött neki az idősebb színésznő, akivel az ötödik résztől kerültek munkakapcsolatba.

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts címet viselő, jubileumi streamepizódból azonban mondhatni az egyik legfontosabb ember, méghozzá a világ kitalálója, a Potter-könyveket író J. K. Rowling marad ki, akit mindössze 2019-es, archív felvételeken mutatnak, ugyanis az időközben megosztó személyiséggé váló írónő képviselői úgy reagáltak a stúdiótól érkező meghívásra, hogy a korábbi felvételek felhasználása kellően elég Rowling bevonására a projektbe, így tehát

nem arról van szó, hogy a különkiadás készítői hallgattatták volna el őt a korábbi, transzfób kijelentései miatt.

Ezt és azt az aprócska bakit leszámítva, hogy Emma Watson gyerekkori képe helyett, valószínűleg figyelmetlenségből egy másik híres fiatal színésznő, Emma Roberts fotóját mutatják az egyik archív bevágásban, a Harry Potter-találkozó

egy igazi érzelmi hullámvasút, ami sokszor megnevetteti, de el is érzékenyíti a rajongókat, akiket biztosan nem hagy hidegen, hogy mennyi érzelemmel és könnyel járt például az utolsó film utolsó jelenetének befejezése és a produkciótól való végleges elbúcsúzás ténye.

Galéria

Fotó: HBO Max

Érzelmes szekvenciában búcsúznak azoktól a színészektől és stábtagoktól, akik időközben elhunytak. Így a néhai Alan Rickman, aki Piton professzort alakította és a Narcissa Malfoyt játszó, tavaly elhunyt Helen McCrory is elismerő szavakban részesülnek színésztársaiktól amiatt, hogy

mennyire beletették a szívüket és lelküket az alakításaikba, és hogy emberként is mennyire szerethetőek voltak.

Egyértelmű, hogy mindez csak töredéke annak, amiről még szólhatott volna a reunion-epizód, de érthető, hogy mindenkit nem lehetett összehozni a különkiadásra, és bele kellett férni egy adott időkeretbe is, így sok színész nem kapott lehetőséget, hogy a régi díszletek között mesélhessen arról, hogy mit jelentett számára a produkció és milyen volt részese lenni a Harry Potter filmes univerzumnak.

Galéria

Fotó: HBO Max

A rajongók így is oda lesznek érte, akiket pedig eddig is hidegen hagyott a varázsvilág és az ebből készült filmek, enélkül is ugyanolyan boldog lesz.

Aki viszont rászánt vagy rászán másfél órát az életéből, az biztosan elmorzsol néhány könnycseppet az érzelemdús visszaemlékezések, megható találkozások, és tényleg őszinte – a produkción túl máig is kitartó – már már családias viszonyok és eltörölhetetlen barátságok láttán.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 25., kedd

Szünetelni fog az áramszolgáltatás szerdán több székelyudvarhelyi utcában

A villamossági vállalat értesítése szerint szerdán, június 26-án hat székelyudvarhelyi utcában lesz áramszünet javítási munkálatok miatt – adta hírül kedden a városháza.

Szünetelni fog az áramszolgáltatás szerdán több székelyudvarhelyi utcában
2024. június 25., kedd

Párakapuk teszik elviselhetőbbé a hőséget Kézdivásárhelyen

Három helyszínen üzemelt be párakapukat Kézdivásárhely önkormányzata annak érdekében, hogy a gyalogosok kicsit felfrissülhessenek a nyári forróság idején.

Párakapuk teszik elviselhetőbbé a hőséget Kézdivásárhelyen
2024. június 25., kedd

A túlélésért küzdöttek az autóba zsúfolt sertések, mint kiderült, hiába

Sertéspestis miatt karantén alá vont területről szállított harminc állatot egy furgonba zsúfolva egy román állampolgárságú férfi, a pénzügyőrök az M44-es autóút egyik pihenőjében állították meg a járművet Békés vármegyében.

A túlélésért küzdöttek az autóba zsúfolt sertések, mint kiderült, hiába
2024. június 25., kedd

Kisiskolások lélekkel neveléséhez nyújt segédkezet a Turul Iroda kiadványa

Elemi iskolásokkal foglalkozó pedagógusoknak, csoportvezetőknek hasznos kézikönyvet adott ki a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda, a Berde Mózsa kör délutáni foglalkozásain 12 év alatt felgyűlt tapasztalatokat hasznosítva.

Kisiskolások lélekkel neveléséhez nyújt segédkezet a Turul Iroda kiadványa
2024. június 25., kedd

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program keretében

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program „Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása” című pályázati kiírás keretében.

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program keretében
2024. június 25., kedd

Takarékosságra intik a Kovászna megyei vízfogyasztókat

A sepsiszentgyörgyi székhelyű regionális vízszolgáltató, a Közüzemek Rt. kedden felhívta a fogyasztók figyelmét: a szárazságra való tekintettel használják felelősséggel a vezetékes ivóvizet.

Takarékosságra intik a Kovászna megyei vízfogyasztókat
2024. június 25., kedd

Ajtótól falig rongáltak a vendég labdarúgók az elveszített osztályozó után

Nem bírták lenyelni a vereséget a resináriak a Gyergyószentmiklóson elveszített osztályozó után, az öltözőbe menet és odabent is rongáltak. Ezek helyreállítása a kisebb probléma, a 3. Liga kezdetéig azonban sokkal több a teendő a stadionban.

Ajtótól falig rongáltak a vendég labdarúgók az elveszített osztályozó után
2024. június 25., kedd

Lakóházban keletkezett tűz Sóváradon

Mintegy ötven négyzetméteren terjedtek el a lángok kedden délután egy sóváradi lakóházban. A Maros megyei tűzoltóság értesítése szerint nem történt sérülés.

Lakóházban keletkezett tűz Sóváradon
2024. június 25., kedd

Augusztus végén újra fesztiváltól lesz hangos a sepsiszentgyörgyi dohánygyár

A korábbinál szélesebb tömeget mozgatna meg az idei, augusztus 29–31. között tartandó Sepsi Tabakó Fesztivál. A szervezők, akik szerint a csapat is jelentősen erősödött, a 30–40-es korosztályt is bevonzanák a dohánygyárban tartott háromnapos fesztiválra.

Augusztus végén újra fesztiváltól lesz hangos a sepsiszentgyörgyi dohánygyár
2024. június 25., kedd

Aqua Nova-per: nem kell kártérítést fizetnie a városnak, Gálfi elvárná, hogy bocsánatot kérjenek tőle

Végleges ítélet született a Székelyudvarhely egykori vízszolgáltatója, az Aqua Nova Hargita és a helyi önkormányzat perében. A Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék elutasította a 2018 nyara óta folytatott perben másodfokon hozott döntést.

Aqua Nova-per: nem kell kártérítést fizetnie a városnak, Gálfi elvárná, hogy bocsánatot kérjenek tőle
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!