Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Milliókkal tartoznak az önkormányzatoknak

Barabás Hajnal 2019. október 12., 16:00

Több millió lejjel tartoznak az adófizetők a székelyföldi városok költségvetésébe, amely összegeknek szintén milliókra rúg a késedelmi kamata. Ezt a büntetőkamatot engedik el a részleges adóamnesztia határozatba foglalásával Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen. Az intézkedést Marosvásárhelyen is tervbe vették.

Milliókkal tartoznak az önkormányzatoknak
galéria
Az időben ki nem fizetett adóra késedelmi kamatot számolnak fel. Ezúttal van mód arra, hogy elengedjék a büntetőkamatokat Fotó: Gábos Albin

„Részleges adóamnesztiát hirdetett a kormány, és lehetővé tette az önkormányzatoknak is, hogy éljenek ezzel az eszközzel” – magyarázta Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, hozzátéve, hogy a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület ezért úgy döntött, alkalmazza a jogszabály kínálta lehetőséget, és soros pénteki ülésén elfogadott egy erre vonatkozó határozatot.

Aki 2018. december 31-éig felhalmozott adótartozásait befizeti legkésőbb december 15-éig, az mentesül a büntetőkamat-terhek kifizetése alól

– részletezte. Ugyanakkor Rodica Ţiriac, a csíkszeredai polgármesteri hivatal adó- és illetékosztályának vezetője hozzáfűzte, az eljárás feltételekhez kötött, azaz

csak akkor törlik el a késedelmi kamatokat, ha az érintett magánszemély vagy cég az idei évre szóló adót is kifizeti a kamatokkal együtt, illetve a városháza felé való mindennemű tartozását rendezi, legyen az bírság, illeték vagy haszonbér.

Mint megtudtuk, a város pénztárába 3,3 millió lejjel tartoznak az adófizetők, ebben az összegben benne vannak a késedelmi kamatok is, emellett 2,5 millió lej ki nem fizetett bírságot halmoztak fel a szabálysértők. A hargitai megyeszékhelyen egyébként összesen 4500 adófizető tartozik a város költségvetésébe.

Az időben ki nem fizetett adóra és egyéb illetékre havonta 1 százalék büntetőkamatot számolnak fel.

Mint az adóosztály vezetője elmondta, az ideihez hasonló részleges pénzügyi adóamnesztia ezelőtt négy évvel is volt, akkor több százan nyújtottak be kérés a városházára, hogy éljenek a lehetőséggel. Ezúttal is az eljárás része, hogy jelzik szándékukat a polgármesteri hivatal pénztárában, miszerint vállalják, hogy december 15-éig kifizetik tartozásukat, ezt követően a hivatal kiszámolja, hogy mennyit kell kifizetni és mennyi késedelmi kamatot törölnek el. A téma kapcsán Rodica Ţiriac még fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az idei második félévi adókat és illetékeket kamatmentesen szeptember 30-áig lehet kifizetni.

A székelyföldi önkormányzatok többsége élt a kormány által meghirdetett adóamnesztiával Fotó: Gábos Albin

1,56 millió lej a tartózások kamata

Székelyudvarhelyen is szeptember 30-ai határidővel fizethetők be kamatmentesen a második félévi adók és illetékek a város kasszájába. Augusztusig a magánszemélyek (természetes személyek) a tervezett bevétel 74 százalékában fizették be az épületadót, 91 százalékában a területadót, és 64 százalékában a gépjárműadót. A jogi személyek esetében is hasonlóan alakultak az értékek, épületadót 86 százalékban, telekadót 56 százalékban, gépjárműadót 80 százalékban törlesztettek. 

A város felé felhalmozott tartozás összege 2,56 millió lej, amelynek kamata 1,56 millió lej. Ezeket az összegeket 1366 adófizető magánszemély, valamint jogi személy halmozta fel.

A csíkszeredaihoz hasonlóan a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testület is megszavazta legutóbbi soros ülésén a részleges adóamnesztiát, hasonló feltételekkel, azaz december 15-éig az alapadósságokat ki kell fizetni az idei adókötelezettségekkel és azok kamataival együtt, a bírságokat pedig szintén törleszteni kell.

Az adókedvezmény nem alkalmazható azokra a fizetési kötelezettségekre, amelyek jogi szerződéses kapcsolatból erednek, például a bérletek, koncessziók esetében, azonban a kamatok eltörléséhez feltétel ezek kifizetése is

– tájékoztatott Czika Edith, a helyi adók és illetékek osztályának vezetője. Az eljárás hasonló, mint a hargitai megyeszékhelyen, az adóosztályon biztosítanak az érintetteknek nyomtatvány, amellyel jelezhetik a városházának, hogy december 15-éig szándékukban áll kifizetni adósságukat.

Fotó: Gábos Albin

Tervezet Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen is lehetőséget biztosítanának az adófizetőknek, hogy tartozásukat késedelmi kamatok nélkül teljesen letörleszthessék. Ennek érdekében közvitára bocsátottak egy határozattervezetet, így a szükséges eljárásról és a dokumentumok listájáról a város honlapján kapnak bővebb tájékoztatást az érintettek. Simon Rodica, az adóosztály vezetője megkeresésünkre néhány adattal is szolgált. Mint megtudtuk,

az elmúlt években közel 14 ezer adófizető magánszemély halmozott fel adósságot a város felé, 18,8 millió lej értékben, illetve 1750 jogi személy 9,8 millió lej értékben.

Idén augusztusig az adófizetők több mint 75 százaléka befizette adóját az önkormányzat kasszájába.

Fotó: Gecse Noémi

Nehéz helyzetben a gyergyói önkormányzat

Gyergyószentmiklóson múlt hétig a lakosság 72 százaléka fizette be az önkormányzat pénztárába a tulajdonában lévő ingatlan, épület és jármű után rá kivetett, 2019-es évre vonatkozó adót – közölte Nagy Zoltán, a város polgármestere. Akik ezt még nem tették meg, szeptember 30-án kamatmentesen fizethetik be. A cégek esetében egyelőre valamivel kevesebb, 68 százalék az eddig befizetett adók aránya. Október 1-jétől már kamatot számolnak a kivetett összegre. 

Tavaly a tervezett adómennyiség 91 százaléka volt befizetve, ezzel a gyergyószentmiklósiak kötelezettségteljesítésének mértéke meghaladta az országos átlagot.

A városháza számít arra, hogy ez az arány idén is meghaladja majd a 90 százalékot, de ugyanakkor sürgeti azokat, akik még nem fizettek, hogy ezt tegyék meg.

Minden lejre szükség van, hiszen a kormánytól várt költségvetés-kiigazításról nincs szó,

az önkormányzat pedig ott tart, hogy napi gond, hogy éppen az alkalmazottak fizetései utáni járulékokat fizesse-e be az állampénztárba vagy a napi számlákat fizesse ki

– emelte ki a polgármester. Egyébként a részleges adóamnesztia kapcsán úgy tudjuk, még nem született döntés az önkormányzatnál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat