Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Milliókkal tartoznak az önkormányzatoknak

Barabás Hajnal 2019. október 12., 16:00
HIRDETÉS

Több millió lejjel tartoznak az adófizetők a székelyföldi városok költségvetésébe, amely összegeknek szintén milliókra rúg a késedelmi kamata. Ezt a büntetőkamatot engedik el a részleges adóamnesztia határozatba foglalásával Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen. Az intézkedést Marosvásárhelyen is tervbe vették.

Az időben ki nem fizetett adóra késedelmi kamatot számolnak fel. Ezúttal van mód arra, hogy elengedjék a büntetőkamatokat Fotó: Gábos Albin

„Részleges adóamnesztiát hirdetett a kormány, és lehetővé tette az önkormányzatoknak is, hogy éljenek ezzel az eszközzel” – magyarázta Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, hozzátéve, hogy a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület ezért úgy döntött, alkalmazza a jogszabály kínálta lehetőséget, és soros pénteki ülésén elfogadott egy erre vonatkozó határozatot.

Aki 2018. december 31-éig felhalmozott adótartozásait befizeti legkésőbb december 15-éig, az mentesül a büntetőkamat-terhek kifizetése alól

– részletezte. Ugyanakkor Rodica Ţiriac, a csíkszeredai polgármesteri hivatal adó- és illetékosztályának vezetője hozzáfűzte, az eljárás feltételekhez kötött, azaz

csak akkor törlik el a késedelmi kamatokat, ha az érintett magánszemély vagy cég az idei évre szóló adót is kifizeti a kamatokkal együtt, illetve a városháza felé való mindennemű tartozását rendezi, legyen az bírság, illeték vagy haszonbér.

HIRDETÉS

Mint megtudtuk, a város pénztárába 3,3 millió lejjel tartoznak az adófizetők, ebben az összegben benne vannak a késedelmi kamatok is, emellett 2,5 millió lej ki nem fizetett bírságot halmoztak fel a szabálysértők. A hargitai megyeszékhelyen egyébként összesen 4500 adófizető tartozik a város költségvetésébe.

Az időben ki nem fizetett adóra és egyéb illetékre havonta 1 százalék büntetőkamatot számolnak fel.

Mint az adóosztály vezetője elmondta, az ideihez hasonló részleges pénzügyi adóamnesztia ezelőtt négy évvel is volt, akkor több százan nyújtottak be kérés a városházára, hogy éljenek a lehetőséggel. Ezúttal is az eljárás része, hogy jelzik szándékukat a polgármesteri hivatal pénztárában, miszerint vállalják, hogy december 15-éig kifizetik tartozásukat, ezt követően a hivatal kiszámolja, hogy mennyit kell kifizetni és mennyi késedelmi kamatot törölnek el. A téma kapcsán Rodica Ţiriac még fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az idei második félévi adókat és illetékeket kamatmentesen szeptember 30-áig lehet kifizetni.

A székelyföldi önkormányzatok többsége élt a kormány által meghirdetett adóamnesztiával Fotó: Gábos Albin

1,56 millió lej a tartózások kamata

Székelyudvarhelyen is szeptember 30-ai határidővel fizethetők be kamatmentesen a második félévi adók és illetékek a város kasszájába. Augusztusig a magánszemélyek (természetes személyek) a tervezett bevétel 74 százalékában fizették be az épületadót, 91 százalékában a területadót, és 64 százalékában a gépjárműadót. A jogi személyek esetében is hasonlóan alakultak az értékek, épületadót 86 százalékban, telekadót 56 százalékban, gépjárműadót 80 százalékban törlesztettek. 

A város felé felhalmozott tartozás összege 2,56 millió lej, amelynek kamata 1,56 millió lej. Ezeket az összegeket 1366 adófizető magánszemély, valamint jogi személy halmozta fel.

A csíkszeredaihoz hasonlóan a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testület is megszavazta legutóbbi soros ülésén a részleges adóamnesztiát, hasonló feltételekkel, azaz december 15-éig az alapadósságokat ki kell fizetni az idei adókötelezettségekkel és azok kamataival együtt, a bírságokat pedig szintén törleszteni kell.

Az adókedvezmény nem alkalmazható azokra a fizetési kötelezettségekre, amelyek jogi szerződéses kapcsolatból erednek, például a bérletek, koncessziók esetében, azonban a kamatok eltörléséhez feltétel ezek kifizetése is

– tájékoztatott Czika Edith, a helyi adók és illetékek osztályának vezetője. Az eljárás hasonló, mint a hargitai megyeszékhelyen, az adóosztályon biztosítanak az érintetteknek nyomtatvány, amellyel jelezhetik a városházának, hogy december 15-éig szándékukban áll kifizetni adósságukat.

Fotó: Gábos Albin

Tervezet Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen is lehetőséget biztosítanának az adófizetőknek, hogy tartozásukat késedelmi kamatok nélkül teljesen letörleszthessék. Ennek érdekében közvitára bocsátottak egy határozattervezetet, így a szükséges eljárásról és a dokumentumok listájáról a város honlapján kapnak bővebb tájékoztatást az érintettek. Simon Rodica, az adóosztály vezetője megkeresésünkre néhány adattal is szolgált. Mint megtudtuk,

az elmúlt években közel 14 ezer adófizető magánszemély halmozott fel adósságot a város felé, 18,8 millió lej értékben, illetve 1750 jogi személy 9,8 millió lej értékben.

Idén augusztusig az adófizetők több mint 75 százaléka befizette adóját az önkormányzat kasszájába.

Fotó: Gecse Noémi

Nehéz helyzetben a gyergyói önkormányzat

Gyergyószentmiklóson múlt hétig a lakosság 72 százaléka fizette be az önkormányzat pénztárába a tulajdonában lévő ingatlan, épület és jármű után rá kivetett, 2019-es évre vonatkozó adót – közölte Nagy Zoltán, a város polgármestere. Akik ezt még nem tették meg, szeptember 30-án kamatmentesen fizethetik be. A cégek esetében egyelőre valamivel kevesebb, 68 százalék az eddig befizetett adók aránya. Október 1-jétől már kamatot számolnak a kivetett összegre. 

Tavaly a tervezett adómennyiség 91 százaléka volt befizetve, ezzel a gyergyószentmiklósiak kötelezettségteljesítésének mértéke meghaladta az országos átlagot.

A városháza számít arra, hogy ez az arány idén is meghaladja majd a 90 százalékot, de ugyanakkor sürgeti azokat, akik még nem fizettek, hogy ezt tegyék meg.

Minden lejre szükség van, hiszen a kormánytól várt költségvetés-kiigazításról nincs szó,

az önkormányzat pedig ott tart, hogy napi gond, hogy éppen az alkalmazottak fizetései utáni járulékokat fizesse-e be az állampénztárba vagy a napi számlákat fizesse ki

– emelte ki a polgármester. Egyébként a részleges adóamnesztia kapcsán úgy tudjuk, még nem született döntés az önkormányzatnál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS