Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Látni és érezni, hogy mi volt ötvenhatban

Fülöp-Székely Botond 2018. október 23., 15:26
HIRDETÉS

Az 1956-os forradalom eseményeit idézi meg a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum kedden megnyitott tárlata. A rendhagyó kiállítás révén a következő hetekben az érdeklődök egy tank belsejéből is megtapasztalhatják a forradalmi hangulatot, a harcokat, de betekintést nyerhetnek a vallatások feszültségeibe is.

Fotó: Barabás Ákos

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal alagsorában tekinthető meg a Haáz Rezső Múzeum által berendezett Vérrel írt történelem című kiállítás, amelyet kedden nyitottak meg.

Az óvóhelyként kialakított helyiségben az 1956-os forradalom idején készült felvételek hallhatók és láthatók,

ugyanakkor elérhetők olyan, az eseményeket megidéző filmek is, amelyeket nemrég forgattak. Mindemellett korabeli tárgyak is láthatók a tárlaton – Benkő József magángyűjtő jóvoltából.

A VR-szemüvegeknek köszönhetően betekintést nyerhetünk a forradalom hangulatába Fotó: Barabás Ákos

A budapesti Terror Háza Múzeum közreműködésével berendezett tárlat talán legérdekesebb része, hogy

VR-szemüvegeket használva különböző élethelyzetekbe kerülnek a tárlat megtekintői.

Ezáltal megtapasztalható például a félelem, amit azok éreztek, akiket vallatni vittek, de a tankokban uralkodó feszült hangulatnak, az utcai eseményeknek is részesei lehetünk. A speciális szemüveg által közel tíz élethű szituációba kalauzolnak el az ötletgazdák.

Fotó: Barabás Ákos

Noha a forradalom epicentruma Magyarországon volt, Erdélyben is rengeteg embert meghurcoltak, ami az itteni történelemnek meghatározó része

– fejtette ki Miklós Zoltán múzeumigazgató a tárlat megnyitóján. „Arról is szól október 23-a, hogy hogyan érzünk mi, itteni magyarok, és miként érezzük mindazt, ami összeköt az anyaországgal” – fogalmazott. Mint mondta, az innovatív kiállítás lényege, hogy

a fiatalok számára is érdekessé, kézzelfoghatóvá tegyék a történelem eme baljós momentumát.

Fotó: Barabás Ákos

„Most már tudjuk, hogy 1956. október 23-át nem tudta kiheverni a szocialista rendszer. Nem igaz az, hogy a kis emberek nem szólhatnak bele a történelembe. Beleszólhatnak, csak ismerniük kell azt” – közölte.

A tárlatot, amelyet Tarlós István, Budapest főpolgármestere is meglátogatott, november 13-áig lehet megtekinteni. Miklós Zoltán úgy véli, a történelemtanároknak mindenképp meg kell látogatniuk diákjaikkal a kiállítást, hogy a fiatalok is megtapasztalhassák a forradalom eseményeit.

Fotó: Barabás Ákos

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS