Még mindig működik a Stranger Things varázsa

Még mindig működik a Stranger Things varázsa

Fotó: Netflix

Nagyon hosszú kihagyás után folytatódott, de még mindig ugyanolyan jól működik az évadról évadra egyre többet vállaló, gyerekekről, természetfelettiről szóló, és a nyolcvanas évek horror- és popkultúrája előtt fejet hajtó Netflix-sorozat, a Stranger Things. A két részre osztott negyedik évad első fele mindenben felülmúlja a korábbi évadokat, és továbbra is remekül szórakoztat, még ha ezt hosszabb játékidő alatt is teszi. Kritika.

Tamás Attila

2022. június 11., 21:202022. június 11., 21:20

2022. június 11., 21:402022. június 11., 21:40

Három évet kellett várni az eddigi leghosszabb, és legnagyobbat vállaló Stranger Things-szezonra, ami ilyen hosszú kihagyás után sem veszített a varázsából. A negyedik évad első része úgy visszaránt a 80-as évek retró-nosztalgiájában tobzódó amerikai világba, mintha csak épp egy annyira álltunk volna fel a képernyő elől, hogy elsétáljunk a hűtőig innivalóért, és

már megint a kitalált Hawkinsban vagyunk, ahol minden szörnyűség ellenére megy tovább az élet, mintha semmi sem történt volna.

A Netflix most már egyik legrégebbi és legnagyobb nézettségre számot tartó presztízssorozatának folytatására megérte ennyit várni, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy tényleg beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat, hiszen az első hétvégéjén megdöntötte az angol nyelvű Netflix sorozatok nézettségi rekordját, és

a belőle megnézett 286 millió perccel letaszította a trónról a Bridgerton második szezonját, amiből ugyanennyi idő alatt 251,7 millió percet néztek meg az előfizetők.

korábban írtuk

Stranger Things: színesebb, hangosabb, viccesebb, ijesztőbb és retróbb, mint valaha
Stranger Things: színesebb, hangosabb, viccesebb, ijesztőbb és retróbb, mint valaha

2016-ban egy olyan csupaszív, a nyolcvanas évek iránti nosztalgiahullámot meglovagló sorozat hódította meg a világot, aminek a közönségkedvenccé válása számos tényezőnek köszönhető. A harmadik évad magasabbra teszi a lécet: a Stranger Things színesebb, hangosabb, viccesebb, ijesztőbb és retróbb, mint korábban. Kritika.

A sorozat pedig arra a bravúrra is képes volt, hogy Kate Bush: Running Up That Hill című, közel negyvenéves slágerét is a lejátszási listák elejére röpítse az emlékezetes, drámai és igencsak izgalmas szabaduló-jelenetnek köszönhetően a negyedik epizód végén (amit az énekesnő meg is köszönt a készítőknek).

Galéria

Fotó: Netflix

A konkurencia által megszorongatott, az orosz piacról való kivonulás és az árérzékeny előfizetők leválása miatt megtépázott Netflixnek nagyon nagy szüksége volt most erre a kiugró nézettségre, hiszen

változtatnia kell a stratégiáján, ha továbbra is a streamingpiac vezető szereplője akar lenni, és meg akarja győzni az előfizetőket, hogy ne nyergeljenek át a szintén globálisan terjeszkedő, konkurens Disney+, HBO Max, Amazon Prime platformokra,

hanem vannak még olyan kiemelkedő tartalmaik a hatalmas, és átláthatatlan film- és sorozatdömpingben, amelyekért megéri nekik utalni továbbra is a havi előfizetési díjat.

Galéria

Fotó: Netflix

A Stranger Things pedig ilyen tartalom, azonban egy baj van vele: mivel egyben jönnek ki az epizódok, ezért a nézők többsége a lehető legrövidebb idő alatt ledarálja, és azzal a következő néznivalót kezdi keresni, akár „házon kívül is”. Hogy minél tovább tartson ki az élmény, a trendeknek megfelelően ezt is úgy oldották meg, hogy

két részre bontották az évadot, és maratoni hosszúságú epizódokkal rukkoltak elő a készítők.

Ezt persze a korábbi szezonokénál grandiózusabbnak ígérkező történet is indokolta, amibe sorozatot készítő Duffer-testvérek ismét apait-anyait, a szívüket-lelküket és a tarsolyukban levő popkulturális utalások és retrónosztalgia újabb adagját tették bele.

Galéria

Fotó: Netflix

Bár az időközben jó nagyot nőtt gyerekszínészek megváltoztak, a karaktereik és a köréjük írt történet még mindig piszkosul működik, annak ellenére is, hogy a legtöbb esetben nem életszerű amit látunk, de már hozzászokhattunk, hogy

a kisváros lakóinak halálán rendkívül könnyen továbblendül mindenki a sorozatban.

Ez most sincs másként, hiszen a negyedik évad új szörnye is elkezdi (elég horrorisztikus módon) kinyírni az iskola diákjait, akiknek eltűnését és halálát a hatóságokon és hőseinken kívül majdhogynem mindenki egy vállrándítással intézi el. Egyedül a Sadie Sink által játszott Max gyászolja magába zárkózva a harmadik szezon, plázás küzdelmében tragikus módon elveszített mostohabátyját, Billt, mindenki más látszólag túllendült már a tragédiákon.

Galéria

Fotó: Netflix

Szóval mindenki éli az életét, és új, hétköznapi kihívásokkal küzd, mintha a kisvárosban és környékén nem csapna vérengzést egy irtózatos szörny minden évben, hőseink azonban próbálnának egy kicsit normálisan élni, ezt azonban a Tótágas (Upside Down) legújabb szörnye hamar megváltoztatja.

Mivel a szörny-létsíkra nyíló portál legutóbbi bezárásánál Hopper seriff szőrén szárán eltűnt, Byersék pedig Tizenegyessel együtt új városba költöztek, így felbomlik a hawkinsi csipet-csapat, akik azonban továbbra sem menekülhetnek az újabb, környezetüket fenyegető szörnyűségek elől.

Galéria

Fotó: Netflix

Mielőtt azonban szembenéznének az újabb, nagyobb, kegyetlenebb és szörnyűbb gonosszal, a tinédzserkor újabb kihívásaival kell megküzdeniük.

Bill azzal, hogy eltávolodott a legjobb barátjától, a képességeit elvesztő Tizenegyes az iskolai bullyinggal, Lucas azzal, hogy menőbb srácok közé akar tartozni, Nancy és Jonathan a kapcsolatuk zátonyra futásával, Max pedig a mellőzöttségével és gyászával.

Közben pedig a Vecna névre „keresztelt” szörnyeteg kegyetlen és horrorisztikus öldöklésbe kezd, úgyhogy elkezdődik a versenyfutás és a nyomozás, ami megint hőseink felelőssége lesz, akik immár több helyszínen próbálják felvenni a harcot a kezdetben láthatatlan és megfoghatatlan ellenséggel.

Galéria

Fotó: Netflix

A cselekmény emiatt is nyúlik hosszúra, és ez az egyik oka, hogy a készítők már a közel másfél órás epizódoktól sem riadnak vissza, hiszen sok karaktert kell több helyszínen mozgatni. Míg a továbbra is szerethető és a szerepében tobzódó Joyce (a reneszánszát élő Winona Ryder alakításában) a tenyérbemászóan idegesítő Muray-jel a Szovjetúnióba teleportált, és ott raboskodó Hopper seriff keresésére indulnak, addig a gyerkőcök is kirajzanak a szélrózsa minden irányába, hogy azt csinálják, amihez a legjobban értenek:

megfejtsék az újabb rejtélyeket, tisztázzák a gyilkosság gyanújába került társuk nevét, és leszámoljanak a legújabb, világukat fenyegető szörnyűséggel.

Galéria

Fotó: Netflix

Vecna ráadásul a gyerkőcök egyikét, a magába zárkózó Max-et is célba veszi, így a személyes érintettség tényleg cselekvésre készteti hőseinket, akik sajátos eszközeikkel és leleményességükkel próbálnak előnyt kovácsolni abból a hátrányból, amiből ismét kénytelenek indulni. Amíg a csoport egyik része Maxért küzd, addig

Tizenegyes ismét találkozik a múltjával, és a képességei visszaszerzésének reményében visszajut abba a laborba, ahonnan az első évad elején, megtépázott emlékekkel és telekinetikus képesség birtokában szabadult ki.

Ahhoz, hogy a képességét visszakaphassa, szembe kell néznie a múltjával, az elnyomott emlékeivel és nem utolsósorban „Papával”, aki folyton kísérletezett rajta, ez pedig a játékidő jelentős hányadát emészti fel, de szerencsére párhuzamosan futnak a cselekményszálak, így egyikre sem tudunk ráunni, bármennyire is sikerült elnyújtani azokat.

Emellett követhetjük a szibériai munkatáborban raboskodó Hopper és újdonsült „barátjának” viszontagságait, miközben Joyce és Murray azon vannak, hogy valamilyen úton-módon eljussanak hozzá, ehhez pedig egy újdonsült, még Murraynél is idegesítőbb pilótán vezet az út, aki alaposan megnehezíti a dolgukat az elején.

Galéria

Fotó: Netflix

Hoppernek ugyanakkor lehetősége van számot vetni az addigi életével, és mérlegelni, hogy megérdemli-e a sorsát, ezen azonban egy szökési kísérlet után nem tud sokat merengeni, ugyanis kiderül, hogy a Tótágas szörnyei ezen a kietlen, téli pusztaságban is ott vannak, és megerősítést nyer az az a korábbi évados feltételezés is, hogy

a kapitalista Amerika ellenségeként számontartott orosz komcsiknak is közük van a fejjel lefelé világ szörnyeihez.

Mivel sok karaktert mozgatnak a sorozat sakktábláján, ezért elkerülhetetlen, hogy egyesek háttérbe szorulnak, és kiegyensúlyozatlan lesz, hogy kit mennyit mutatnak a képernyőn. A szezon legjobb pillanatait ezúttal az Uma Thruman és Ethan Hawke lánya, Maya által játszott Robin hozza, aki látható élvezettel van ebben a szerepben, és

a beszólásaitól kezdve a frappáns és nagyon vicces helyzetértékelésein át, minden mondata és megnyilvánulása a helyén van, és nem győzünk betelni a jópofaságával.

Ugyanígy tobzódik a szerepében az örökifjú Joe Kerry által játszott Steve, de a kevesebb játékidőt kapó Dustinra sem lehet panasz, emellett Nancy is hozza a kötelezőt, amiért a szívünkbe zártuk már a korábbi évadokban is. Az eléggé háttérbe szorult és mellékvágányon mozgó Will, Mike, Lucas és Jonathan már nem tudnak ennyire kiteljesedni (tegyük azt is hozzá, hogy a karaktereik is eléggé elfáradtak), de melléjük még bejön az őrülten vezető és folyton drogozó Argyle, és az emlékezetes megnyilvánulásokat kapó Erica és Suzie, a gyilkossággal gyanúsított különc Eddie Munsonról nem is beszélve. Az egyetlen baj velük, hogy mivel a sorozatot darálják a nézők, és most már három évenként jön belőle az új szezon, nehéz megjegyezni a neveiket, és bizony el kell időnként gondolkodni azon, hogy akkor ki kicsoda, és miről is volt emlékezetes az előző felvonásban.

Galéria

Fotó: Netflix

A most futó szezont tehát két részben kapjuk: az első hét rész egyszerre vált elérhetővé május 27-én, míg az évad két záróepizódját július elsejétől darálhatjuk. Ennek a kettéosztásnak nagyon is gyakorlati okai vannak azon túl, hogy a Netflix minél tovább szeretné a köztudatban tartani a sok év kihagyás után elkészült presztízssorozatának új évadát:

a Duffer-tesók ugyanis a május végi premierre nem készültek még el az utolsó két epizód utómunkáival, aminek forgatását a járványhelyzet egyébként is megnehezítette.

Galéria

Fotó: Netflix

„Kárpótlásul” azonban három film hosszúságával is felérő szezonzárót kapunk: míg a nyolcadik epizód hossza a már standard, majdnem másfél óra lesz, addig az évad kilencedik része már két és fél órás lesz, úgyhogy nem fogunk egyhamar felállni előle. Ezt a húzd meg-ereszd meg tempót azonban még csak egy évad erejéig játsszák el a Netflixnél, ugyanis

már a negyedik évad forgatása előtt nyilvánossá vált, hogy az ötödik felvonás zárja le véglegesen a sorozatot.

A történetet tehát nem nyújtják míg a világ, tekintettel arra, hogy a gyerekszereplők is lassan felnőtté válnak, a produkciós költségek pedig egyre csak emelkednek, ami valószínűleg már nem kifizetődő a fent említett nehézségekkel küzdő streamingóriásnak. Biztató ugyanakkor, hogy a készítők elárulták: már nagyjából kész vannak az ötödik évad forgatókönyvével ami előrevetíti azt, hogy valószínűleg nem kell újabb három évet várni a nagy befejezésre, ami biztosan ismét nagyot vállal majd, és reményeink szerint nem fog csalódást okozni a rajongók számára. Már csak az újabb forgatási és utómunkázási időszakot kell kivárni hozzá.

Galéria

Fotó: Netflix

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
2024. február 17., szombat

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban

Az Argylle: A szuperkém és a még mindig futó A méhész mellett olyan új filmek érkeztek a mozikínálatba, mint a Bob Marley életéről készült Bob Marley: One Love, de a Sonynál készült Madame Web is „behálózza” a vásznakat.

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban
2024. február 16., péntek

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

2024. február 16., péntek

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója

Három előadásra is várja jövő héten a nézőket a Csíki Játékszín.

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM