Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tízszer többen a Só útján

Gligor Róbert László 2012. április 05., 09:52 utolsó módosítás: 2012. április 05., 09:57

Immár ötödik alkalommal szervezték meg a Só Útja Napot, amelyen az érdeklődők az egyetlen Maros megyei zöld út egy-egy részét járatták be.

Fotó: Gligor Róbert László

Derűs tavaszi napon járhatták be az érdeklődők a Marosszentgyörgy és Parajd között kijelölt Só útja egy-egy szakaszát. A többnyire diákokból álló csapatok egy része Székelybőben, mások Mikháza felől vágtak neki a Jobbágyfalváig tartó útszakasz bejárásának, miután a falubeliek vendégül látták őket. Az immár ötödik alkalommal sorra kerülő Só Útja napot a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK), a Maros megyei tanács, a jobbágyfalvi Tündér Ilona Vendégház, a Székelybőért Egyesület, a mikházi Reneszánsz Panzió és Vicsai Levente szervezték, de több magánszemély is felsorakozott mögéjük.

Inkább a természet, mint a számítógép

A csoportok délután érkeztek meg a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgyébe, de nem sokat pihenhettek, ugyanis miután a megyei tanács elnöke kaláccsal kínálta őket, a marosvásárhelyi pedagógiai líceum diákjai különböző versenyekre verbuválták őket, bár egyesek inkább a játszóteret és a sportpályát vették birtokba. Közben elkészült a finom gulyás is, amelyet öt üstben főztek jobbágyfalviak, csíkfalviak és vásárhelyiek, és amelyből bőven jutott mindenkinek. Ebéd után a szervezők máris versenyre hívták az előzőleg benevezett csapatokat. Volt harácsolás, tájékozódási, ügyességi és cserkészversenyek, nem hiányzott a foci és baseball sem, míg mások irodalmi-zenei tehetségüket próbálták ki, amikor versben, prózában vagy dalban kellett megkölteniük a Só útja indulóját.

A kicsinek nem nevezhető tanyát teljesen betöltötte az önfeledten játszadozó, hancúrozó gyerekhad zsivaja, néhány felnőtt meglepve vette tudomásul, hogy mennyire belemerülnek a játékba azok a városi gyerekek, akiket eddig nem lehetett elűzni az otthoni számítógép közeléből. Öröm volt nézni, amint az almaevő vagy cukorvágó verseny résztvevőinek szurkoltak, vagy ahogy azokon nevettek, akiknek orruk-arcuk tele volt csirizzel a versenyek után. A játékok után azok kerültek előtérbe, akik az induló megalkotására vállalkoztak, majd önfeledt tánc kezdődött: a jobbágytelki Bereczki Szilárd és csapata egész délután szórakoztatta a jelenlevőket, akik most vonatozásba és pingvintáncba kezdtek és szinte az egész tanyát betáncolták, mielőtt a szervezők takarodót fújtak.
.
Egyre nagyobb a népszerűsége

A résztvevők között közel 450 oklevelet osztott ki a FÖK és a megyei tanács. Lokodi Edit Emőke elnök köszönetet mondott a szervezőknek azért, hogy annyi gyerek játszhatott a gyönyörű téren, ahol a természet és a hely szépsége elfeledtette velük a várost és kibontakozhattak, kicsik és nagyok közösen szerveztek értelmes programokat és együtt játszottak, szórakoztak. A tanároknak is köszönetet mondott, amiért ezen a héten ezt a programot szervezték a gyerekeknek, és reményét fejezte ki, hogy egyre inkább kinövi magát ez az esemény.

Dr. Hajdu Zoltán, a FÖK elnöke lapunknak elmondta: amikor öt évvel ezelőtt elindították a Só Útja nevű programot, akkor a környezetbarát turizmust szerették volna meghonosítani Maros megyében. Akkor már létezett a Borvíz útja vagy a máramarosi Örökség útja, de megyénkben ez az első zöld út. Adva volt az egykori római út, amelyen sót szállítottak, és amely Óriások árka vagy Tündér Ilona útja néven él a nép emlékezetében, legendáiban. Ami a fejlődést illeti: öt éve 30–40 személy indult el az út bejárására, idén már 450 vagy annál is több. Ez azt is jelentheti, hogy egyre nagyobb teret hódít a környezetbarát turizmus Marosvásárhelyen és Maros megyében.

Hét iskola vett részt

Az idei rendezvényen hét iskola diákjai járták be a Só útját: a koronkai Tholdalagi Mihály Általános Iskola (vezető tanárok Borbély Mária, Kakucs Ildikó), a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum (Szász Ágota), Mihai Viteazul Gimnázium (Péter Kinga, Végh Zenóvia), Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum (Kovács Margit, Vulkán Zita, Mezei Gabriella, Szilágyi András, Zöld Noémi, Unger Enikő, Hajdu Erzsébet, Todor-Soó Enikő), Liviu Rebreanu Gimnázium (Molnár-Kovács Emese), Dacia Gimnázium (Gáspár Melinda, Zalányi Erzsébet, Porkoláb Zsolt), Európa Gimnázium (Szilágyi Antónia, Szilágyi Hajnal, Madaras Ildikó, Csíki Csilla).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS