Tízszer többen a Só útján

Tízszer többen a Só útján

Fotó: Gligor Róbert László

Immár ötödik alkalommal szervezték meg a Só Útja Napot, amelyen az érdeklődők az egyetlen Maros megyei zöld út egy-egy részét járatták be.

Gligor Róbert László

2012. április 05., 09:522012. április 05., 09:52

2012. április 05., 09:572012. április 05., 09:57

Derűs tavaszi napon járhatták be az érdeklődők a Marosszentgyörgy és Parajd között kijelölt Só útja egy-egy szakaszát. A többnyire diákokból álló csapatok egy része Székelybőben, mások Mikháza felől vágtak neki a Jobbágyfalváig tartó útszakasz bejárásának, miután a falubeliek vendégül látták őket. Az immár ötödik alkalommal sorra kerülő Só Útja napot a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK), a Maros megyei tanács, a jobbágyfalvi Tündér Ilona Vendégház, a Székelybőért Egyesület, a mikházi Reneszánsz Panzió és Vicsai Levente szervezték, de több magánszemély is felsorakozott mögéjük.

Inkább a természet, mint a számítógép

A csoportok délután érkeztek meg a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgyébe, de nem sokat pihenhettek, ugyanis miután a megyei tanács elnöke kaláccsal kínálta őket, a marosvásárhelyi pedagógiai líceum diákjai különböző versenyekre verbuválták őket, bár egyesek inkább a játszóteret és a sportpályát vették birtokba. Közben elkészült a finom gulyás is, amelyet öt üstben főztek jobbágyfalviak, csíkfalviak és vásárhelyiek, és amelyből bőven jutott mindenkinek. Ebéd után a szervezők máris versenyre hívták az előzőleg benevezett csapatokat. Volt harácsolás, tájékozódási, ügyességi és cserkészversenyek, nem hiányzott a foci és baseball sem, míg mások irodalmi-zenei tehetségüket próbálták ki, amikor versben, prózában vagy dalban kellett megkölteniük a Só útja indulóját.

A kicsinek nem nevezhető tanyát teljesen betöltötte az önfeledten játszadozó, hancúrozó gyerekhad zsivaja, néhány felnőtt meglepve vette tudomásul, hogy mennyire belemerülnek a játékba azok a városi gyerekek, akiket eddig nem lehetett elűzni az otthoni számítógép közeléből. Öröm volt nézni, amint az almaevő vagy cukorvágó verseny résztvevőinek szurkoltak, vagy ahogy azokon nevettek, akiknek orruk-arcuk tele volt csirizzel a versenyek után. A játékok után azok kerültek előtérbe, akik az induló megalkotására vállalkoztak, majd önfeledt tánc kezdődött: a jobbágytelki Bereczki Szilárd és csapata egész délután szórakoztatta a jelenlevőket, akik most vonatozásba és pingvintáncba kezdtek és szinte az egész tanyát betáncolták, mielőtt a szervezők takarodót fújtak.
.
Egyre nagyobb a népszerűsége

A résztvevők között közel 450 oklevelet osztott ki a FÖK és a megyei tanács. Lokodi Edit Emőke elnök köszönetet mondott a szervezőknek azért, hogy annyi gyerek játszhatott a gyönyörű téren, ahol a természet és a hely szépsége elfeledtette velük a várost és kibontakozhattak, kicsik és nagyok közösen szerveztek értelmes programokat és együtt játszottak, szórakoztak. A tanároknak is köszönetet mondott, amiért ezen a héten ezt a programot szervezték a gyerekeknek, és reményét fejezte ki, hogy egyre inkább kinövi magát ez az esemény.

Dr. Hajdu Zoltán, a FÖK elnöke lapunknak elmondta: amikor öt évvel ezelőtt elindították a Só Útja nevű programot, akkor a környezetbarát turizmust szerették volna meghonosítani Maros megyében. Akkor már létezett a Borvíz útja vagy a máramarosi Örökség útja, de megyénkben ez az első zöld út. Adva volt az egykori római út, amelyen sót szállítottak, és amely Óriások árka vagy Tündér Ilona útja néven él a nép emlékezetében, legendáiban. Ami a fejlődést illeti: öt éve 30–40 személy indult el az út bejárására, idén már 450 vagy annál is több. Ez azt is jelentheti, hogy egyre nagyobb teret hódít a környezetbarát turizmus Marosvásárhelyen és Maros megyében.

Hét iskola vett részt

Az idei rendezvényen hét iskola diákjai járták be a Só útját: a koronkai Tholdalagi Mihály Általános Iskola (vezető tanárok Borbély Mária, Kakucs Ildikó), a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum (Szász Ágota), Mihai Viteazul Gimnázium (Péter Kinga, Végh Zenóvia), Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum (Kovács Margit, Vulkán Zita, Mezei Gabriella, Szilágyi András, Zöld Noémi, Unger Enikő, Hajdu Erzsébet, Todor-Soó Enikő), Liviu Rebreanu Gimnázium (Molnár-Kovács Emese), Dacia Gimnázium (Gáspár Melinda, Zalányi Erzsébet, Porkoláb Zsolt), Európa Gimnázium (Szilágyi Antónia, Szilágyi Hajnal, Madaras Ildikó, Csíki Csilla).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!