HIRDETÉS

Természetismereti tudástárat nyitottak Szovátán

Gligor Róbert László 2014. február 21., 10:04 utolsó módosítás: 2014. február 21., 10:17

Tovább gazdagodik a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Teleki Oktatási Központja (TOK): mivel nincs városi múzeum, itt helyezték el a Sóvidéket is bemutató természetismereti tudástárat.

Fotó: Gligor Róbert László

A Gub Jenő Természetismereti Tudástár a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Juhász Gyula Pedagógusképző Karán létező Interaktív Természetismereti Tudástár és a szegedi CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület kiállítási anyagainak felhasználásával és rendezésében került a sóvidéki városba. Ez újabb mérföldkövet jelent az SZTE és a TOK több mint egy évtizedes hatékony együttműködésében, amelynek alapját a természetismeret és annak egyik jeles sóvidéki kutatója, néhai Gub Jenő jelentette. Az SZTE interaktív tudástára 2011-ben jött létre, ennek alapját a 2000-ben a Magyar Kulturális Örökség részévé nyilvánított biológiai gyűjtemény és könyvtár képezte.

A két intézmény közötti gyümölcsöző együttműködés keretében a hétvégén a szovátai TOK-ban megnyílt a Gub Jenő Természetismereti Tudástár, amely a hagyományok őrzésével és bemutatásával, de a modern technika alkalmazásával is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a látogatók könnyebben, szakszerűbben és élményszerűen tudjanak eligazodni a természettudományok érdekes és változó világában. Az eseményen közel másfél százan vettek részt, tudósok, pedagógusok, a tanár és tudós szovátai Gub Jenő egykori kollégái, tanítványai és tisztelői. A zsúfolásig megtelt nagyteremben emlékülést tartottak, amelynek keretében Ilosvay György, a szegedi tudástár vezetője emlékezett barátjára és tudós társára, majd a szovátai Fekete Árpád nyugalmazott tanár. A rendezvény hangulatát a Fülöp Judit által vezetett helyi Intermezzo kamarakórus műsora színesítette.

Látható, tapintható, szagolható élmények

A helyi tudástárat a TOK-ban külön erre a célra kialakított és az egykori tanár nevét viselő teremben rendezték be. Ebben rengeteg érdekes dologgal találkozhatunk, láthatjuk a sóvidéki állat- és növényvilágot teljes fizikai valóságában: vannak szárított növények, formaldehidben tartósított állatkák, kitömött madarak, a rovardobozokban olyan példányok is, amelyeket maga Gub Jenő ismertetett munkásságában.

A terem egyik részében kémiai részleget rendeztek be sokféle edénnyel és vegyszerrel, a Próbáld ki! laboratóriumban a diákok vezető tanár jelenlétében látványos kísérleteket végezhetnek. A terem falain nagy szemléltető anyagok függnek, míg az épület folyosóin további hasznos ismereteket szerezhet az érdeklődő: van itt tudománytörténelmi kiállítás, Nobel-díjasok arcképcsarnoka, az is megtudható, hogy mit adtak a magyarok a világnak, de a szegedi Bojtos Ferenc sóvidéki élővilágot bemutató fotókiállítása is helyet kapott.

Már most igénybe vennék a látogatók

A Tudástár létrehozásával nemcsak a tavaly elhunyt neves szovátai pedagógusnak, Gub Jenőnek kívánnak emléket állítani, hanem céljuk az is, hogy a maguk szerény lehetőségeivel az erdélyi diákok és pedagógusok számára egyre vonzóbbá tegyék a természettudományokat. A Tudástárban megtartott foglakozásokon és tárlatvezetéseken nagy hangsúlyt kap a környezeti nevelés, a környezettudatos magatartás kialakítása. A Tudástár létrehozása azzal a felismeréssel is összefüggésben áll, hogy ma már nyilvánvalóvá vált: a tudományok iránti érdeklődést a lehető legkorábban fel kell kelteni a fiatal korosztályban, és azt folyamatosan gondozni, fejleszteni kell – nyilatkozta Szolláth Hunor, a TOK oktatási és kulturális igazgatója.

Már most nagy az érdeklődés a pedagógusok és diákok körében az új létesítmény iránt, mert nemcsak a sóvidékiek számára lesz majd hiánypótló ez a kezdeményezés – tudtuk meg az igazgatótól, aki azt is hozzátette: egyelőre hétköznapokon 9 és 16 óra között vehető igénybe a tudástár, de a nyári szünidőben valószínűleg hétvégi program is lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS