Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nyitás előtt a Kálvin-ház

Szász Cs. Emese 2014. július 30., 17:23 utolsó módosítás: 2014. július 30., 17:51

Újabb egyházi öregotthonnal gazdagodik Marosvásárhely, az Eminescu utcai Kálvin-ház október elsején nyitja meg kapuit. A négyszintes épület 56 idős bentlakónak nyújt majd otthont, valamint tíz, nyugdíjas lelkésznek kiadandó lakás is található benne.

Fotó: Boda L. Gergely

A református egyház már működtet öregotthont Marosvásárhelyen, a Vártemplomhoz tartozó Lazarenum Alapítvány által működtetett idősek otthonától alig pár méterre épült az újabb, amely a Kálvin-ház nevet kapta. A létesítményre azonban óriási szükség van, ugyanis nemcsak az Eminescu utcai, hanem a megyében az összes idősek otthonánál hosszú a várólista – magyarázta az új létesítmény vezetője, Jakab István, miközben körbevezetett a 2816 négyzetméteres, négyszintes épületben, amelyhez egy takaros kis udvar is tartozik.

Három éves munka jár a vége felé

Az egyházkerület 2010-ben döntött úgy, hogy újabb öregotthont hoz létre Marosvásárhelyen. A beruházó az Erdélyi Református Egyházkerület Nyugdíjpénztára lett, így vásároltak meg a volt Jókai (jelenleg Mihai Eminescu) utcában egy ingatlant, amelyet az állam szolgáltatott vissza a tulajdonosnak.

Oda tervezték meg a magukra maradt és ellátására szoruló személyeknek szóló, valamint a nyugdíjas lelkészeknek fenntartott lakrészeknek helyet adó épületegyüttest, amit aztán újra kellett tervezni, a városháza ugyanis jelezte, hogy szüksége van egy területrészre a Vörösmarty utcával való kanyar kiszélesítése érdekében. Éppen ezért le kellett bontani az ingatlant, két méterrel beljebb helyezni, s újra kezdeni az építkezést.

Huszonkét munkahely létesül

A 2011-ben elkezdett munkálatok most járnak a vége felé, már készen van az épület mind a négy szintje, gyakorlatilag csak a berendezés, bútorozás hiányzik még. „Az öregotthon és a nyugdíjas lelkészlakás is azzal a céllal épült, hogy méltó körülményeket teremtsen a támasz nélkül maradt időseknek. Éppen ezért az otthonban minden lesz. Az első szinten van a tálaló, ebédlő, az irodák, valamint 12 bentlakó szoba is, de ide tervezzük az idősek kávéházát, amely nem csak a bentlakók, de mások számára is nyilvános lesz. Van helyünk egy fitneszteremnek, amelyben masszírozógépet, futópadot, szobabiciklit terveztünk, de ugyancsak az első szinten van az orvosi rendelő is, amely állandó ügyelettel rendelkezik” – magyarázta az otthon igazgatója. Hozzátette: megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek majd a magatehetetlen személyek is. Első körben ugyanis huszonkét alkalmazottal kezdi meg működését a Kálvin-ház.

A berendezés ezután jön

Az épület amúgy 56 személy befogadására alkalmas, van negyven darab egyágyas, valamint nyolc darab kétágyas szoba, emellett tíz lakrész, amelyet nyugdíjas lelkészek vehetnek majd bérbe. A szobák készen vannak, csak a berendezés hiányzik, de a lelkészlakásoknál már a konyha is kész. Az öregotthon lakói számára pedig ágy, éjjeli szekrény, beépített ruhásszekrény, valamint tévészekrény készül. A bútorok már meg vannak rendelve, nemsokára szállítja a cég, s akkor már az épület berendezése következik – tudtuk meg az igazgatótól.

Jakab István szerint van még munka, ugyanis gyakorlatilag lakhatóvá, barátságossá kell varázsolni a frissen elkészült, modern, látványos épületet, valamint kialakítani az udvaron is a parkot. Akit érdekelnek az idősek otthonának szolgáltatásai, az a jakab@bodpeter.ro e-mail címen, vagy a 0265-216 997-es telefonszámon érdeklődhet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS