Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A helyét keresi a Csűrszeminárium

Gligor Róbert László 2012. július 16., 16:42 utolsó módosítás: 2012. július 16., 16:48

Vasárnap zárult le a Csíkfalvi Csűrszemináriumok hatodik kiadása. A zárszóban elhangzott: a rendezvénynek be kellene épülnie a közösség életébe is.

Fotó: Gligor Róbert László

A Csűrszemináriumok idei utolsó előadásai után dr. Hajdu Zoltán, a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ elnöke, a rendezvény társszervezője tartott értékelőt, kiemelve, nagy eredmény, hogy már hatodszorra sikerült megszervezni. Az elhangzott témák mindig érdekesek, de a szervezők is óvatosak, mert még nem tudják pontosan, mennyire szabad akadémikus, elméleti jelleget adni az előadássorozatnak, és mennyi gyakorlati hasznot kell várni tőle. Mindig felvetődik a kérdés, hogy a közösség mit nyer a rendezvényből, mennyire tartalmasak és tartósak a diákok kutatásai, dolgozatai és az itt megvalósított munkák. Már kolozsvári diákok is vettek részt a rendezvényen, az itt születt elméleti munkákat, tanulmányokat a gödöllői Szent István Egyetemen is bemutatták már.

Dr. Hajdu azt is hangsúlyozta: a rendezvénynek be kellene épülnie a közösség életébe, és egyfajta minőségi mérce kellene legyen. Ha itt megalapozódik egy elméleti háttér, az meghatározhatja a kistérség fejlődését is. Továbbá anyagi támogatást reméltek a Leader programtól, a kistérségi társulástól és a Corvinus Egyetem nyárádszeredai tagozatától is, hogy tartalmilag is bővíteni lehessen a rendezvényt, amely akár nyári egyetem jelleget is kaphatna.

„Még mindig keresi a helyét”

Dr. Gagyi József szervező, a marosvásárhelyi Sapientia EMTE docense portálunknak elmondta: a rendezvény még mindig keresi a helyét a kistérség életében. Ennek egyik legfőbb oka, hogy nincs egy főtámogató. A csíkfalvi önkormányzat az idén is befoglalta a költségvetésébe a rendezvényt és évente normatív támogatást nyújt.

A szervezők évente abban reménykednek, hogy máshonnan is tudnak diákokat hozni a szemináriumokra: ez eddig csak két évben sikerült, de remélik, hogy nem marad abba, hiszen külföldről is szeretnének tanárok és diákok eljönni a kistérség egyetlen állandó jellegű tudományos rendezvényére. A helyiek érdeklődése egyelőre kisebb, többnyire „egyetemi” rendezvényről beszélhetünk, mint a nyári egyetemek, szemináriumok többsége is.

Elkészültek a vázlatok

Ami a diákok idei kutatómunkáját illeti, dr. Gagyi József elmondta: nagyon jól sikerült a múlt heti gyakorlati terepmunka, minden hallgató elkészített egy vázlatot, amelyre szeptemberig szakdolgozatot épít. A diákok olyan családokat kerestek fel, ahol számítógépet és internetet használnak, majd adatokat gyűjtöttek a fiatal és idősebb, módosabb és mezőgazdaságból élő családok esetében is. A kutatás célja a családok és családtagok közötti különbségek, az úgynevezett „digitális távolságok” és „digitális szakadékok” elemzése.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS