Marihuána, gina, kristály, amfetamin, Udvarhely

Marihuána, gina, kristály, amfetamin, Udvarhely

Katona Lóránt, Asztalos Ágnes és Asztalos Lehel. Serdülőkori veszélyekre hívták fel a figyelmet

Fotó: Fülöp-Székely Botond

A marihuána mellett a gina, a kristály vagy éppen az amfetamin is jelen van a székelyudvarhelyi drogfogyasztóknál, ezek túlzott használata pedig számos rendbontást, balesetet okoz. A szülők feladata az, hogy minőségi időt töltsenek serdülő gyerekükkel, valamint partnerként kezeljék őket – így mérsékelhetik a szerhasználatot.

Fülöp-Székely Botond

2023. február 07., 21:022023. február 07., 21:02

2023. február 08., 10:552023. február 08., 10:55

Szülők iskolája címmel indított útjára rendezvénysorozatot az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete és nőszervezete, amelynek első kiadásában a serdülők és a tudatmódosító szerek használatát igyekeztek kielemezni. A téma népszerűségének is betudható, hogy telt házas volt a rendezvény, a termet túlnyomórészt tanárok és serdülő korú fiatalokat nevelő szülők töltötték meg.

Hígítók, marihuána, gina, kristály

Székelyudvarhelyen a helyi rendőrség legfontosabb szerepe a rendbontással kapcsolatos problémák megelőzése – közölte Katona Lóránt, az egység aligazgatója. Számos rendbontás, baleset, csendzavarás és más antiszociális cselekedet történt a városban, ezek egy részének okát viszont csak akkor sikerült felderíteni, amikor az állami rendőrség munkatársai beszereztek egy drogtesztet. Ekkor kezdtek kiderülni, hogy milyen szereket használtak például azok, akik esetlegesen túladagolás miatt jutottak kórházba. Arra is volt ugyanakkor példa, hogy

16–18 éves lányok kerültek a kórház sürgősségi osztályára, akik az éjszakai szórakozás után nem tudták, hogy mi történt velük. Esetükben legtöbbször a gina (GHB) néven ismert drogot mutatták ki, amit az italukkal együtt fogyaszthattak el.

Emellett sokszor jelentett gondot a marihuána használata is; az ország egyik legnagyobb ilyen ültetvényét éppen Székelyudvarhely környékén sikerült felszámolniuk a hatóságoknak, de több kisebb termelőt is elfogtak a város területén – mondta Katona.

Az állami rendőrség további vizsgálatai során az amfetamin és a metamfetamin (köznyelvben kristály) használatát is kimutatta.

Az aligazgató hangsúlyozta, a hasonló esetek felderítése a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) feladata, a helyi rendőrség csak együttműködik velük, így nem is tud részletes tájékoztatást adni. Arról azonban beszélt, hogy

Székelyudvarhelyen a 11–13 éves fiatalok körében már gondot jelent a különböző hígítók, ragasztók bódítószerként történő használata.

Ennek bizonyítékait havi szintem megtalálják, ezért az egység rendszeresen vizsgálódik az iskolák, a lerobbant csillagvizsgáló és az egyik nagyáruház környékén, illetve a barkácsboltokban is.

„A pedagógusok, a pszichológusok és a hatóságok mellett a szülők azok, akik a legtöbbet tehetnek a prevenció érdekében, hiszen ők töltik a legtöbb időt a gyerekeikkel, ők veszik észre a gyerekek megváltozó viselkedését. Fontos tudni, hogy kikkel barátkoznak a gyerekek, merre járnak iskola után” – jelentette ki.

Hozzátette, több droghasználattal kapcsolatos öngyilkossági eset is történik, akár Hargita megyében is, amire szintén nagyon fontos odafigyelni.

A drogfogyasztás jelei lehetnek egyebek mellett a fáradékonyság, zavartság, a romló tanulmányi eredmények, alvási zavarok stb.

A hatóságoknak sem egyszerű a küzdelme, hiszen valahányszor felszámolnak egy-egy úgynevezett terjesztő sejtet, kisvártatva újabbak töltik be a helyüket. Az is probléma, hogy a kreatívabb személyek rendszerint változtatják a különböző szerek összetevőit, hogy azok ne számítsanak illegálisnak, amíg a népegészségügyi igazgatóság annak nem ítéli. Ez már csak azért is veszélyes, mert

egy-egy túladagolás esetén azt sem tudják az orvosok, hogy milyen ellenszert adjanak be az érintetteknek.

Nem szórakozóhelyeken vásárolnak

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is felszólalt, aki az intézményhez tartozó közrendi hatóság révén többször is beszélt a székelykeresztúri ideiglenes rendőrparancsnokkal. Információi szerint a kisvárosban is nagy gondokat jelentenek a drogok. Ezeket többnyire nem is a megszokott szórakozóhelyeken vásárolják, illetve használják az érintettek, hanem azokon a magánházakban szervezett rendezvényeken, amelyek nincsenek annyira szem előtt.

A járványidőszakban ráadásul megsokasodtak a hasonló helyszínek és események. Bíró hangsúlyozta,

most nem a szórakozóhelyeken van a drogok elosztóhelye, hanem az iskolák környékén, eldugottabb helyeken.

Katona Lóránt ezt azzal egészítette ki, hogy sokszor a fiatalok árulják a szereket, viszont a nagyobb tételek mindig felnőttek kezében vannak. Utóbbiakat igyekeznek felszámolni a hatóságok, ám ez legtöbbször időigényes feladat.

Mi történik a serdülőkkel?

Asztalos Ágnes pszichológus, iskolai tanácsadó kifejtette, a csecsemőkor után a serdülőkor a másik olyan szakasz az emberek életében, amikor ugrásszerűen, rövid idő alatt nagyot fejlődnek. Ebben az időszakban már egyre többször szembeszállnak a szülőkkel a fiatalok, akiket már nem lehet úgy irányítani, mint korábban. Egyre fontosabbak lesznek számukra a kortársaik, így

már nem a családtagjaiknak való megfelelés lesz az elsődleges, inkább barátaik között igyekeznek fontos szerepet kivívni.

Napjainkban nemcsak fizikálisan, de virtuálisan is kortársai között töltik idejük nagy részét a serdülők.

Mint kifejtette, sokáig a hormonális változásokat tartották felelősnek a tudósok a serdülők hangulatingadozásai miatt, de mára már tudjuk, hogy ezen életszakasz befejezésével még nem fejlődik ki teljesen az agy. Pont a kockázatfelmérő, az impulzuskontrollért, a kritikus gondolkozásért felelős részek kifejlődéséért kell várni még a fiatal húszas éveinek elejéig. Ebből következik, hogy

pont akkor, amikor tanulni kellene, komoly döntéseket kell(ene) meghozni – vagy éppen bulizni járnak –, a serdülő agy még nincs erre készen.

Éppen ezért a szülőnek kötelessége és felelőssége is, hogy jelen legyen ebben az időszakban gyereke életében, hogy megvédhesse a veszélyektől – hívta fel a figyelmet a szakember. A fiatal ugyanis kockázatokat, élményeket keres önmaga és környezete megismerése érdekében, ezért is nagy ilyenkor a veszélye az alkohol- és szerhasználatnak, az öngyilkosságnak vagy más rossz (deviáns) cselekedeteknek.

„Ha az iskolában és a családban nem kapja meg a serdülő azokat az érzelmi tölteteket, biztonságot és sikerélményeket, amelyekre szüksége van, akkor ezt a kortársai között fogja keresni. Ez fel is emelheti őt, de előfordulhat, hogy a kockázatkeresés kerül előtérbe, az, hogy ki csinál nagyobb hülyeséget” – fogalmazott Asztalos Ágnes. Kiemelte, ez nem a rossz nevelés jele, egyszerűen így működnek a serdülők.

Szociokulturális közeg

Asztalos Lehel középiskolai tanácsadó és pszichológus az elmúlt években munkája során azt tapasztalta, hogy egyre nagyobb gondot jelent a szerhasználat, illetve a függőség. Többen vannak, akik rendszeres fogyasztók: legyen szó az alkoholról vagy a klasszikus szereken túl az úgynevezett dizájnerdrogról.

Dílerrel még nem találkozott, de ha történne ilyen, akkor ebben az esetben nem köti a titoktartás, beszélhet erről a hatóságoknak,

akikkel egyébként különböző programok részeként kapcsolatban áll – felelte egy szülői kérdésre.

Galéria

Egyre gyakrabban találkozni rendszeres szerfogyasztókkal – hangzott el az előadáson

Fotó: Fülöp-Székely Botond

A szakirodalom szerint sem egyetlen okra vezethető vissza az, hogy valakiből szerhasználó lesz, ezt több ok együtthatója eredményezi – magyarázta a pszichológus. Az egyik legfontosabb a szociokulturális tényező, amelybe beleszületik a fiatal és ahol megtanul működni: hogyan oldjon meg konfliktusokat, mit kezdjen a szorongásaival, hogy adjon hangot az érzéseinek stb. Ennek a tanulását a családban kezdjük el.

Ha azt látjuk, hogy az alkohol és más tudatmódosító szerek használata normális, sőt sok mindenre megoldás, akkor természetes, hogy részévé válik a mindennapjainknak. „Sajnos, egyre inkább észre lehet venni, hogy most már a komolyabb tudatmódosító szerek használata is kezd beépülni a mindennapokba még a felnőttek esetében is” – jelezte a szakember.

Asztalos elmondása szerint serdülőkorban a szerhasználat szempontjából fontos tényezőt képeznek a szubkultúrák is, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy

a gördeszkások inkább „spangliznak,” míg az elektrozenét hallgatók inkább a partidrogokat részesítik előnyben.

Érdeklődve, nem felsőbbrendűként

Asztalos Lehel közölte, ha egy serdülő szorongásos vagy konfliktushelyzetben többször is szerhez nyúl, mert megtapasztalja azt, hogy ez megoldást jelenthet, hiszen annak hatására könnyebben teremthet kapcsolatot, könnyebben kommunikál, oldódik a feszültség, akkor ez bevésődik az agyába és egyre több kényelmetlen helyzetben kezdi alkalmazni.

Ha a fiatal a két alapvető közegében – az iskolában és a családban – folyamatosan érzelmi hiányokat, kudarcokat, elutasításokat kell megéljen, nem érzi magát fontosnak, kevés figyelmet kap, megkérdőjelezi a szerethetőségét, akkor a kortársai között igyekszik pótolni a hiányt. Ez azért van így, mert innen tud a legegyszerűbben pozitív megerősítéséket begyűjteni. Az érzelmi űr betöltése érdekében ugyanakkor bármire képes: könnyedén elfogad olyan csoportnormákat, amelyek veszélyesek vagy esetleg deviánsak.

A serdülők agyának fejlettségi szintje miatt ezek után

egy szülő egyszerűen nem fogja tudni elmagyarázni racionális érvekkel, hogy miért ne tegyen bizonyos dolgokat a gyerek, hiszen ő érzelmi alapon fog dönteni. Ezért is fontos a megfelelő szülő–gyerek kapcsolat, amelyben nem szabad elhanyagolni a fiatalt, időt kell szánni a minőségi időtöltésre.

Lényeges az is – folytatja Asztalos Lehel –, hogy a szerhasználattal kapcsolatos problémák esetén a felnőttek ne felsőbbrendűként, parancsolva beszéljenek gyerekükkel, hanem inkább érdeklődve, barátként adjanak tanácsokat. Próbálják meg egyenrangú társként kezelni őket, segíteni kell nekik, hogy a helyes, nem pedig „az ők elméletét alátámasztó” információk jussanak el hozzájuk a drogfogyasztással kapcsolatban. „Elengedhetetlen, hogy

Idézet
ne számonkérést vagy éppen monitorizálást érezzenek a serdülők a beszélgetések során, hanem inkább egyfajta elfogadó kíváncsiságot”

– fogalmazott Asztalos Lehel.

Az előadáson elhangzott, hogy segít, ha már a serdülőkor előtt jól megalapozott kapcsolatot ápolunk gyerekünkkel. Az is mérsékelheti a droghasználat lehetőségét, ha a fiatalnak megfelelő hobbija van, ami leköti – például sportol, táncórákra jár stb.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 24., hétfő

Balesettel indult a hétfő Csíkszeredában – két autó ütközött a Brassói úton

Kórházba szállítottak egy sérültet, miután közúti baleset történt Csíkszeredában, a Brassói úton hétfő reggel.

Balesettel indult a hétfő Csíkszeredában – két autó ütközött a Brassói úton
2024. június 23., vasárnap

Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának

Végéhez közeledik az idei NyárON Szereda fesztivál, az esemény utolsó napjának nagy durranása a magyarországi Wellhello zenekar volt.

Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának
Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának
2024. június 23., vasárnap

Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának

2024. június 23., vasárnap

Rendőr ütött el egy szabálytalanul átkelő idős nőt

Szolgálati autójának volánjánál ülve ütött el egy rendőr egy 76 éves nőt Sepsiszentgyörgyön vasárnap reggel. A gyalogos szabálytalanul próbált átkelni az úttesten.

Rendőr ütött el egy szabálytalanul átkelő idős nőt
2024. június 23., vasárnap

Székelyföld mindhárom megyéje dobogós helyet érdemelt a Székely Vágtán

Színvonalas, egyben izgalmas döntő futamoknak lehetett tanúja a 13. Székely Vágta közönsége. A dobogóra mindhárom székely megye lovasa felállhatott, sorrendben: Tamás Csaba (Sepsiszentgyörgy), Bartha Ferenc (Nyárádszereda) és Kelemen Sándor Géza (Etéd).

Székelyföld mindhárom megyéje dobogós helyet érdemelt a Székely Vágtán
2024. június 23., vasárnap

Kezdődnek a Székely Vágta döntő futamai, a közönség is hangolódik

Gyülekeznek a felhők a maksai Óriáspince-tető felett, ahol a lovasok már javában készülődnek a mai döntőkre: a Kishuszár Vágta öt órakor, a Székely Vágta és Góbé Futam döntői hat órakor kezdődnek.

Kezdődnek a Székely Vágta döntő futamai, a közönség is hangolódik
2024. június 23., vasárnap

Aki a semmiből egy új, más világot teremtett: Bolyai, Erdély géniusza Székelyudvarhelyen

Nemcsak a nemeuklideszi geometria megszületését ünnepeljük, amikor Bolyai Jánost ünnepeljük, hanem a kreatív gondolkodás győzelmét, a keretek közül való kilépés bátorságát – hangzott el szombat délután a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.

Aki a semmiből egy új, más világot teremtett: Bolyai, Erdély géniusza Székelyudvarhelyen
2024. június 23., vasárnap

Árvízkészültséget rendeltek el hétfő délig a székelyföldi megyékben is

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 24 megye folyóira – írja az Agerpres hírügynökség.

Árvízkészültséget rendeltek el hétfő délig a székelyföldi megyékben is
2024. június 23., vasárnap

Folytatódik a szélsőséges időjárás: kitart a hőség, de zivatarok is várhatók

Piros, narancssárga és sárga riasztásokat adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a kánikula miatt, de sok helyen viharokra, esőre is számítani lehet – írja az Agerpres hírügynökség.

Folytatódik a szélsőséges időjárás: kitart a hőség, de zivatarok is várhatók
2024. június 23., vasárnap

Fák dőltek a sínekre, leállt a vasúti forgalom Palotailva és Maroshévíz között

Áll a vasúti forgalom Palotailva és Maroshévíz között, mivel az éjszaka több helyen fák dőltek a sínekre az erős szélben – írja az Agerpres hírügynökség. A vasúti alkalmazottak dolgoznak a fák, ágak eltakarításán.

Fák dőltek a sínekre, leállt a vasúti forgalom Palotailva és Maroshévíz között
2024. június 23., vasárnap

Ami a szerződésben szerepelt: hetvenöt percnyi Azahriah

A NyárOn Szereda csúcseseményeként több ezres rajongótábor előtt lépett színpadra szombaton este Baukó Attila, művésznevén Azahriah dalszerző és énekes.

Ami a szerződésben szerepelt: hetvenöt percnyi Azahriah
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!