Marihuána, gina, kristály, amfetamin, Udvarhely

Marihuána, gina, kristály, amfetamin, Udvarhely

Katona Lóránt, Asztalos Ágnes és Asztalos Lehel. Serdülőkori veszélyekre hívták fel a figyelmet

Fotó: Fülöp-Székely Botond

A marihuána mellett a gina, a kristály vagy éppen az amfetamin is jelen van a székelyudvarhelyi drogfogyasztóknál, ezek túlzott használata pedig számos rendbontást, balesetet okoz. A szülők feladata az, hogy minőségi időt töltsenek serdülő gyerekükkel, valamint partnerként kezeljék őket – így mérsékelhetik a szerhasználatot.

Fülöp-Székely Botond

2023. február 07., 21:022023. február 07., 21:02

2023. február 08., 10:552023. február 08., 10:55

Szülők iskolája címmel indított útjára rendezvénysorozatot az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete és nőszervezete, amelynek első kiadásában a serdülők és a tudatmódosító szerek használatát igyekeztek kielemezni. A téma népszerűségének is betudható, hogy telt házas volt a rendezvény, a termet túlnyomórészt tanárok és serdülő korú fiatalokat nevelő szülők töltötték meg.

Hígítók, marihuána, gina, kristály

Székelyudvarhelyen a helyi rendőrség legfontosabb szerepe a rendbontással kapcsolatos problémák megelőzése – közölte Katona Lóránt, az egység aligazgatója. Számos rendbontás, baleset, csendzavarás és más antiszociális cselekedet történt a városban, ezek egy részének okát viszont csak akkor sikerült felderíteni, amikor az állami rendőrség munkatársai beszereztek egy drogtesztet. Ekkor kezdtek kiderülni, hogy milyen szereket használtak például azok, akik esetlegesen túladagolás miatt jutottak kórházba. Arra is volt ugyanakkor példa, hogy

16–18 éves lányok kerültek a kórház sürgősségi osztályára, akik az éjszakai szórakozás után nem tudták, hogy mi történt velük. Esetükben legtöbbször a gina (GHB) néven ismert drogot mutatták ki, amit az italukkal együtt fogyaszthattak el.

Emellett sokszor jelentett gondot a marihuána használata is; az ország egyik legnagyobb ilyen ültetvényét éppen Székelyudvarhely környékén sikerült felszámolniuk a hatóságoknak, de több kisebb termelőt is elfogtak a város területén – mondta Katona.

Az állami rendőrség további vizsgálatai során az amfetamin és a metamfetamin (köznyelvben kristály) használatát is kimutatta.

Az aligazgató hangsúlyozta, a hasonló esetek felderítése a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) feladata, a helyi rendőrség csak együttműködik velük, így nem is tud részletes tájékoztatást adni. Arról azonban beszélt, hogy

Székelyudvarhelyen a 11–13 éves fiatalok körében már gondot jelent a különböző hígítók, ragasztók bódítószerként történő használata.

Ennek bizonyítékait havi szintem megtalálják, ezért az egység rendszeresen vizsgálódik az iskolák, a lerobbant csillagvizsgáló és az egyik nagyáruház környékén, illetve a barkácsboltokban is.

„A pedagógusok, a pszichológusok és a hatóságok mellett a szülők azok, akik a legtöbbet tehetnek a prevenció érdekében, hiszen ők töltik a legtöbb időt a gyerekeikkel, ők veszik észre a gyerekek megváltozó viselkedését. Fontos tudni, hogy kikkel barátkoznak a gyerekek, merre járnak iskola után” – jelentette ki.

Hozzátette, több droghasználattal kapcsolatos öngyilkossági eset is történik, akár Hargita megyében is, amire szintén nagyon fontos odafigyelni.

A drogfogyasztás jelei lehetnek egyebek mellett a fáradékonyság, zavartság, a romló tanulmányi eredmények, alvási zavarok stb.

A hatóságoknak sem egyszerű a küzdelme, hiszen valahányszor felszámolnak egy-egy úgynevezett terjesztő sejtet, kisvártatva újabbak töltik be a helyüket. Az is probléma, hogy a kreatívabb személyek rendszerint változtatják a különböző szerek összetevőit, hogy azok ne számítsanak illegálisnak, amíg a népegészségügyi igazgatóság annak nem ítéli. Ez már csak azért is veszélyes, mert

egy-egy túladagolás esetén azt sem tudják az orvosok, hogy milyen ellenszert adjanak be az érintetteknek.

Nem szórakozóhelyeken vásárolnak

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is felszólalt, aki az intézményhez tartozó közrendi hatóság révén többször is beszélt a székelykeresztúri ideiglenes rendőrparancsnokkal. Információi szerint a kisvárosban is nagy gondokat jelentenek a drogok. Ezeket többnyire nem is a megszokott szórakozóhelyeken vásárolják, illetve használják az érintettek, hanem azokon a magánházakban szervezett rendezvényeken, amelyek nincsenek annyira szem előtt.

A járványidőszakban ráadásul megsokasodtak a hasonló helyszínek és események. Bíró hangsúlyozta,

most nem a szórakozóhelyeken van a drogok elosztóhelye, hanem az iskolák környékén, eldugottabb helyeken.

Katona Lóránt ezt azzal egészítette ki, hogy sokszor a fiatalok árulják a szereket, viszont a nagyobb tételek mindig felnőttek kezében vannak. Utóbbiakat igyekeznek felszámolni a hatóságok, ám ez legtöbbször időigényes feladat.

Mi történik a serdülőkkel?

Asztalos Ágnes pszichológus, iskolai tanácsadó kifejtette, a csecsemőkor után a serdülőkor a másik olyan szakasz az emberek életében, amikor ugrásszerűen, rövid idő alatt nagyot fejlődnek. Ebben az időszakban már egyre többször szembeszállnak a szülőkkel a fiatalok, akiket már nem lehet úgy irányítani, mint korábban. Egyre fontosabbak lesznek számukra a kortársaik, így

már nem a családtagjaiknak való megfelelés lesz az elsődleges, inkább barátaik között igyekeznek fontos szerepet kivívni.

Napjainkban nemcsak fizikálisan, de virtuálisan is kortársai között töltik idejük nagy részét a serdülők.

Mint kifejtette, sokáig a hormonális változásokat tartották felelősnek a tudósok a serdülők hangulatingadozásai miatt, de mára már tudjuk, hogy ezen életszakasz befejezésével még nem fejlődik ki teljesen az agy. Pont a kockázatfelmérő, az impulzuskontrollért, a kritikus gondolkozásért felelős részek kifejlődéséért kell várni még a fiatal húszas éveinek elejéig. Ebből következik, hogy

pont akkor, amikor tanulni kellene, komoly döntéseket kell(ene) meghozni – vagy éppen bulizni járnak –, a serdülő agy még nincs erre készen.

Éppen ezért a szülőnek kötelessége és felelőssége is, hogy jelen legyen ebben az időszakban gyereke életében, hogy megvédhesse a veszélyektől – hívta fel a figyelmet a szakember. A fiatal ugyanis kockázatokat, élményeket keres önmaga és környezete megismerése érdekében, ezért is nagy ilyenkor a veszélye az alkohol- és szerhasználatnak, az öngyilkosságnak vagy más rossz (deviáns) cselekedeteknek.

„Ha az iskolában és a családban nem kapja meg a serdülő azokat az érzelmi tölteteket, biztonságot és sikerélményeket, amelyekre szüksége van, akkor ezt a kortársai között fogja keresni. Ez fel is emelheti őt, de előfordulhat, hogy a kockázatkeresés kerül előtérbe, az, hogy ki csinál nagyobb hülyeséget” – fogalmazott Asztalos Ágnes. Kiemelte, ez nem a rossz nevelés jele, egyszerűen így működnek a serdülők.

Szociokulturális közeg

Asztalos Lehel középiskolai tanácsadó és pszichológus az elmúlt években munkája során azt tapasztalta, hogy egyre nagyobb gondot jelent a szerhasználat, illetve a függőség. Többen vannak, akik rendszeres fogyasztók: legyen szó az alkoholról vagy a klasszikus szereken túl az úgynevezett dizájnerdrogról.

Dílerrel még nem találkozott, de ha történne ilyen, akkor ebben az esetben nem köti a titoktartás, beszélhet erről a hatóságoknak,

akikkel egyébként különböző programok részeként kapcsolatban áll – felelte egy szülői kérdésre.

Galéria

Egyre gyakrabban találkozni rendszeres szerfogyasztókkal – hangzott el az előadáson

Fotó: Fülöp-Székely Botond

A szakirodalom szerint sem egyetlen okra vezethető vissza az, hogy valakiből szerhasználó lesz, ezt több ok együtthatója eredményezi – magyarázta a pszichológus. Az egyik legfontosabb a szociokulturális tényező, amelybe beleszületik a fiatal és ahol megtanul működni: hogyan oldjon meg konfliktusokat, mit kezdjen a szorongásaival, hogy adjon hangot az érzéseinek stb. Ennek a tanulását a családban kezdjük el.

Ha azt látjuk, hogy az alkohol és más tudatmódosító szerek használata normális, sőt sok mindenre megoldás, akkor természetes, hogy részévé válik a mindennapjainknak. „Sajnos, egyre inkább észre lehet venni, hogy most már a komolyabb tudatmódosító szerek használata is kezd beépülni a mindennapokba még a felnőttek esetében is” – jelezte a szakember.

Asztalos elmondása szerint serdülőkorban a szerhasználat szempontjából fontos tényezőt képeznek a szubkultúrák is, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy

a gördeszkások inkább „spangliznak,” míg az elektrozenét hallgatók inkább a partidrogokat részesítik előnyben.

Érdeklődve, nem felsőbbrendűként

Asztalos Lehel közölte, ha egy serdülő szorongásos vagy konfliktushelyzetben többször is szerhez nyúl, mert megtapasztalja azt, hogy ez megoldást jelenthet, hiszen annak hatására könnyebben teremthet kapcsolatot, könnyebben kommunikál, oldódik a feszültség, akkor ez bevésődik az agyába és egyre több kényelmetlen helyzetben kezdi alkalmazni.

Ha a fiatal a két alapvető közegében – az iskolában és a családban – folyamatosan érzelmi hiányokat, kudarcokat, elutasításokat kell megéljen, nem érzi magát fontosnak, kevés figyelmet kap, megkérdőjelezi a szerethetőségét, akkor a kortársai között igyekszik pótolni a hiányt. Ez azért van így, mert innen tud a legegyszerűbben pozitív megerősítéséket begyűjteni. Az érzelmi űr betöltése érdekében ugyanakkor bármire képes: könnyedén elfogad olyan csoportnormákat, amelyek veszélyesek vagy esetleg deviánsak.

A serdülők agyának fejlettségi szintje miatt ezek után

egy szülő egyszerűen nem fogja tudni elmagyarázni racionális érvekkel, hogy miért ne tegyen bizonyos dolgokat a gyerek, hiszen ő érzelmi alapon fog dönteni. Ezért is fontos a megfelelő szülő–gyerek kapcsolat, amelyben nem szabad elhanyagolni a fiatalt, időt kell szánni a minőségi időtöltésre.

Lényeges az is – folytatja Asztalos Lehel –, hogy a szerhasználattal kapcsolatos problémák esetén a felnőttek ne felsőbbrendűként, parancsolva beszéljenek gyerekükkel, hanem inkább érdeklődve, barátként adjanak tanácsokat. Próbálják meg egyenrangú társként kezelni őket, segíteni kell nekik, hogy a helyes, nem pedig „az ők elméletét alátámasztó” információk jussanak el hozzájuk a drogfogyasztással kapcsolatban. „Elengedhetetlen, hogy

ne számonkérést vagy éppen monitorizálást érezzenek a serdülők a beszélgetések során, hanem inkább egyfajta elfogadó kíváncsiságot”

– fogalmazott Asztalos Lehel.

Az előadáson elhangzott, hogy segít, ha már a serdülőkor előtt jól megalapozott kapcsolatot ápolunk gyerekünkkel. Az is mérsékelheti a droghasználat lehetőségét, ha a fiatalnak megfelelő hobbija van, ami leköti – például sportol, táncórákra jár stb.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. február 07., kedd

Egymillió lejt csalt ki ügyfeleitől

Őrizetbe vettek egy brassói nőt, aki a gyanú szerint legalább tizenkilenc céget, önkormányzatot, civil szervezetet vert át, azzal hitegetve őket, hogy vissza nem térítendő uniós finanszírozáshoz jutnak. Háromszéki ügyfelek is akadtak a hálójába.

Egymillió lejt csalt ki ügyfeleitől
Egymillió lejt csalt ki ügyfeleitől
2023. február 07., kedd

Egymillió lejt csalt ki ügyfeleitől

2023. február 07., kedd

Szakértő: a romániai földrengéseknek semmi közük a törökországiakhoz

A Romániában bekövetkezett földrengéseknek nincs közük a törökországiakhoz, Vrancea környékén normális a szeizmikus aktivitás – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Constantin Ionescu, az országos földfizikai intézet (INCDFP) vezérigazgatója.

Szakértő: a romániai földrengéseknek semmi közük a törökországiakhoz
2023. február 07., kedd

A török elnök rendkívüli állapotot hirdetett

Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a hétfői földrengések sújtotta tíz dél- és délkelet-törökországi tartományban.

A török elnök rendkívüli állapotot hirdetett
2023. február 07., kedd

Ripsz-ropsz elfogadták a marosvásárhelyi büdzsét

Jelentősen megnövelték Marosvásárhely idei költségvetését az uniós és kormánypályázatokból beérkező összegek, így a kedden elfogadott büdzsé 900 868 174 lej, ami 200 millióval több, mint egy évvel korábban.

Ripsz-ropsz elfogadták a marosvásárhelyi büdzsét
2023. február 07., kedd

Kezdődhet a több mint százmillió lejes beruházás – ha nem lesz óvás

Február 13-án jár le az óvási időszak, és ha egy cég sem fellebbezi meg a versenytárgyalás eredményét, megkötik a szerződést és elkezdődik a marosvásárhelyi repülőtér egyik legnagyobb beruházása.

Kezdődhet a több mint százmillió lejes beruházás – ha nem lesz óvás
2023. február 07., kedd

Kényes területen a Tamási Áron Színház

1942 áprilisában az ezred Érsekújvárról bevagoníroz Galántára, ahonnan megkezdi útját Oroszországba, a Don-kanyarba – ez az alaphelyzete a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház új előadásának, melynek bemutatóját február végére tervezik.

Kényes területen a Tamási Áron Színház
2023. február 07., kedd

Kilencen mennek a Kárpát-medencei döntőre

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége szervezésében február 4–5-én Sepsiszentgyörgyön, a Mikes Kelemen Főgimnáziumban zajlott az Implom József Helyesírási Verseny országos döntője. A Gyulán esedékes Kárpát-medencei döntőre kilencen jutottak tovább.

Kilencen mennek a Kárpát-medencei döntőre
2023. február 07., kedd

Új vezető a Kovászna megyei rendőrség élén

A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság három hónapra új vezetőt kapott Alin Pahonțu rendőrfőkapitány személyében, aki az országos főkapitányság honlapja szerint korábban a brassói rendőrség parancsnokhelyettese volt.

Új vezető a Kovászna megyei rendőrség élén
2023. február 07., kedd

Összesítik a beérkezett javaslatokat Csíkszereda városrendezési tervével kapcsolatban

Legtöbb javaslat a kültelkek belterületté való sorolására érkezett Csíkszereda lakói részéről a városházára. Eddig hetvenkét vélemény érkezett be, ezeket összesítik, feldolgozzák, és majd közzéteszik a város honlapján.

Összesítik a beérkezett javaslatokat Csíkszereda városrendezési tervével kapcsolatban
2023. február 07., kedd

Hivatalosan Gyergyóalfaluban mérték az idei legalacsonyabb Hargita megyei hőmérsékletet

Mínusz 17,6 Celsius-fokot mértek a keddre virradóan a gyergyóalfalvi meteorológiai állomáson, hivatalosan ez volt az idei tél legalacsonyabb hőmérséklete Hargita megyében.

Hivatalosan Gyergyóalfaluban mérték az idei legalacsonyabb Hargita megyei hőmérsékletet
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM