Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Magyar jövőt építő alapkőletétel Nyárádszeredában

Antal Erika 2019. február 20., 21:00 utolsó módosítás: 2019. február 20., 21:08
HIRDETÉS

A magyar kormány 70 millió forinttal támogatja Nyárádszeredában annak az óvodának a létrehozását, amelynek alapkövét szerda délután tették le a római katolikus templom melletti telken.

Fotó: Haáz Vince

Az eseményen részt vevő Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy „csodának lehetünk tanúi”, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsa elnöke a jövőbe vetett bizalmat emelte ki, míg Tóth Sándor helyi polgármester arra hegyezte ki mondanivalóját, hogy

létjogosultsága van ennek a projektnek Nyárádszeredában, hiszen növekvőben a gyermekszaporulat.

Az alapkőletétel ünnepi eseménye szentmisével kezdődött a katolikus templomban, ahol Drócsa László plébános Noé történetét hozta fel követendő példának, aki, mint mondta, hallgatott az Úr szavára, és hiába nevették ki a környezetében és gúnyolták, mert ő megértette a jövő szavát és cselekedett.

Két éve a magyar kormány is a jövőre gondolt, amikor elindította a Kárpát-medencében az óvodaépítési programját.

Ebbe kapcsolódott be Nyárádszereda is, telket vásárolva, hogy óvodát létesítsen. A felépülő ház Márton Áron nevét viseli majd. Az új óvoda remélhetőleg serkentőleg hat a gyermekvállalásra is – fejezte ki reményét a plébános. 

Fotó: Haáz Vince

Közép- és hosszútávú célokról beszélt Tóth Sándor polgármester, rámutatva arra, hogy másfél év múlva egy teljesen más környezet fogadja azokat, akik betérnek az új óvoda udvarára.

A cél az, hogy jövő év szeptemberében elkezdődjön itt a tanítás.

„Vannak tervek, van energia és van akiért dolgozni. A társadalom alapkövét így is le lehet tenni” – fogalmazott Nyárádszereda elöljárója. 

A magyar kormány eddig 47 milliárd forintot fordított a 2016-ban indított óvodaépítő projektjére – mutatott rá Potápi Árpád. A célja a programnak, hogy azokon a településeken, ahol magyarok élnek, minden magyar gyerek magyarul tanulhasson. Ne legyen senki, aki olyan óvodába jár, ahol idegen nyelven szólnak hozzá a kortársai és a nevelői, mindenki anyanyelvi közegben kezdhesse meg életének e fontos szakaszát – hangsúlyozta. „Nincsen jövő gyerek nélkül, és nincsen magyar jövő magyar gyerek nélkül” – hangsúlyozta Potápi. 

Fotó: Haáz Vince

A jövőbe vetett bizalom fontos – üzente Péter Ferenc azoknak, akik ilyenkor azt kérdezik, hogy vajon lesz elég gyerek. „Sopánkodásból nem lehet jövőt építeni” – mondta. 

Az alapkő alá egy urnát tettek, amelybe a jövőnek szóló üzenetet, gyermekrajzokat és Szabó Lőrinc Ima a gyermekekért című versét helyezték.

Fotó: Haáz Vince

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS