Lehet-e hatékony segítőnk a mesterséges intelligencia a mindennapokban?

Lehet-e hatékony segítőnk a mesterséges intelligencia a mindennapokban?

Fotó: László Ildikó

Kell-e tartanunk a mesterséges intelligenciától? Beépülhet-e a mindennapjainkba, és ha igen tudjuk-e a hasznunkra fordítani? Ilyen és hasonló kérdések bizonyára mindenki fejében megfordultak már, aki kicsit is érdekelt a témában. Szakavatott személy segítségével tudunk meg egy kicsit többet a technológiáról, amely már most forradalmasítja az online világot (is).

Bencze Emese

2024. április 21., 11:402024. április 21., 11:40

Balázs Aaron nevéhez köthető a BIKKLA Elektromos Bicikli Kölcsönző, illetve a Székely Dizájn Légió reklám- és dizájnstúdió. 2024-ben Aaron a Pine Lines mesterségesintelligencia-konzultációs ügynökség társalapítója lett Csuszner Ferencz-cel és Molnos Józseffel egyetemben. Az ügynökség erdélyi kis- és középvállalkozások számára teszi elérhetővé a mesterségesintelligencia-alapú üzleti megoldásokat.

Ennek kapcsán látogatott Székelyudvarhelyre, az Agora Business Centerbe, ahol a Szécsi Kálmán által 2022-ben indított Agora Corporate Talks nevű rendezvénysorozat részeként tartott előadást vállalati mesterséges intelligencia témájában. Az előadást követően pedig a Székelyhonnak adott interjúban számos érdekes kérdést megválaszolt a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

korábban írtuk

Nem hús-vér ember vezeti már a tudományos műsort
Nem hús-vér ember vezeti már a tudományos műsort

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában – hangzott el az M1 minapi Híradójában.

– Alig néhány éve kezdtünk el mi, közemberek hallani a mesterséges intelligenciáról, mára pedig egyre inkább közbeszéd tárgyává válik, sőt az egyik magyarországi köztelevízión nemrég mutatták be a mesterséges intelligenciával működő műsorvezetőt. Ez arra enged következtetni, hogy elképesztő dinamikával fejlődik…

– Valóban így van. A Moore-törvény szerint – ami gyakorlatilag a számítástechnika fejlődését, illetve a processzorok teljesítményének a növekedését követi le – két évente duplázódik a számítási kapacitás. A mesterséges intelligencia fejlődése messze felülírja Moore törvényét, ennél sokkal gyorsabb, hiszen esetében hónapokról beszélünk.

– Mire számíthatunk mi? Ilyen gyors fejlődés mellett tartanunk kell tőle, hogy rövid időn belül negatívan tudja befolyásolni az életünket mondjuk azáltal, hogy elveszítjük miatta a munkánkat?

– Nem attól kell félni, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkánkat, mert nem fogja, hiszen önmagában nem képes új dolgot létrehozni, mindenképpen utasítani kell, működésbe hozásához kell az emberi beavatkozás. Nyilván vannak olyan feladatok, amelyeket a mesterséges intelligencia hatékonyabban elvégez az embernél, hiszen a legtöbb esetben sokkal gyorsabb, nem fárad és nem veszik el a figyelme. Mégis úgy gondolom, hogy

nem önmagában a mesterséges intelligenciától kell félni, hanem attól a kollégától, aki hatékonyan használja.

Gondoljunk csak bele: egy nagyon magasan képzett, jól dolgozó munkaerő, egy adott feladatot mondjuk 6 óra alatt végez el 110 százalékos hatékonysággal. Egy kevésbé képzett, de a mesterséges intelligenciát jól használni tudó munkaerő pedig ugyanazt a 6 órás feladatot 3 perc alatt végzi el 80 százalékos hatékonysággal. Melyik a jobb?

– Említette, hogy az lesz „veszélyes” a munkaerőpiaci versenyben, aki jól tudja használni a mesterséges intelligenciát. Hogyan kell jól használni?

– A mesterséges intelligencia nagy előnye, hogy emberi nyelven, nem programkód formájában kommunikálhatunk a számítógéppel, így a „gép” magas szintű irányítása mára már nemcsak a programozók kiváltsága, hanem az átlag ember számára is elérhetővé vált. Ezt

az emberi nyelven, nem programkód formában írt parancsot nevezzük promptnak.

A mesterséges intelligenciát utasítanunk kell, az általunk kívánt műveletek végrehajtására, ez az úgynevezett promptolás, aminek számos fortélya van. A mesterséges intelligencia – legalábbis a Chat GPT – tippeléses alapon működik. Ő megtippeli az értelmét az általunk betáplált promptnak, és arra létrehoz akár több ezer választ is, majd megtippeli, hogy melyik a legjobb közülük. Jól promptolni úgy tudunk, ha minél kevesebb helyet hagyunk a tippelésnek. Vagyis

minél részletesebb és konkrétabb parancsot adunk, amellyel nem hagyunk nagyon sok értelmezési lehetőséget, annál hatékonyabb lesz a promptolás,

és pontosabb, használhatóbb a mesterséges intelligencia által adott válasz.

– Tehát tulajdonképpen mi irányítjuk, és ha jól irányítjuk hatékonyan tudjuk használni is. De mi van, ha nem? Mik lehetnek a mesterséges intelligencia használatának veszélyei hosszútávon?

– Minden technológiai változásnak – legyen az atomenergia felfedezése, a gőzgép, vagy akár a puskapor feltalálása, stb. – volt egy negatív hatása is. A mesterséges intelligencia használatának is vannak ilyen negatív jellegű felhasználási lehetőségei, gondolok itt mindenféle deepfake videókra, amelyek nagyon jó példák arra, hogy hogyan lehet rosszul használni. (A deepfake technikát képek, videók vagy akár hanganyagok készítésére használják, leggyakrabban híres, sokak által ismert emberekről hamis felvételek vagy álhírek készítéséhez, de előfordul, hogy csalás során alkalmazzák – szerk. megj.)

Emellett, nyilvánvalóan lesz olyan társadalmi hatása is, hogy munkahelyek fognak miatta megszűnni, mert egyszerűen

ezekkel a technológiákkal már nem lesz szükség bizonyos állásokra.

Balogh Petya (angyalbefektető, Cápa) fogalmazta meg nagyon közérthetően, hogy eddig az volt a paradigmánk, hogy gondolkodni nehéz és fizikai munkát végezni könnyű. Most hirtelen gondolkodni könnyűvé vált, ezért az olyan munkakörök, amelyekben sokat kell gondolkodni, veszélybe fognak kerülni. Viszont mint minden ipari forradalomkor, itt is az lesz, hogy

megszűnnek ugyan munkahelyek, de újak lesznek helyettük, illetve a régiek át fognak alakulni.

Gondoljunk csak arra, hogy amikor megjelent az autó, akkor hirtelen nem volt már szükség lovászokra, istállómesterekre stb., viszont létrejöttek új munkahelyek, és megjelentek a sofőrök, autószerelők, sofőriskolai oktatók, stb. A mesterséges intelligencia megjelenése is ezt hozza, hamarosan új munkahelyeket teremt.

Például a promptírás lehet egy olyan tulajdonság, amelyre szüksége lesz majd a vállalkozásoknak.

Rövid távon biztosan lesz baj a munkahelyek megszűnése miatt, de végül minden ki fog alakulni, és jóra fog fordulni.

Emellett társadalmi szinten lesz még nagyon sok érdekesség. Meglátásom szerint érdekes társadalmi probléma lehet abból, hogy már létezik az a technológia, amelynek révén videót hozhatunk létre promptból, s noha most még nem elérhető, nagyon hamar azzá fog válni. Ha ezt a technológiát esetleg összekötjük az okos órákkal, amelyek a pulzust, a stressz-szintet és testhőmérsékletet is képesek mérni, akkor gyakorlatilag a néző hangulatának megfelelő videót (virtuális valóságot) tudunk generálni. Ha ezt összerakjuk a VR-szemüvegekkel, akkor ez a társadalom kevésbé művelt rétegeinél valószínűleg fog okozni érzékelési- és értékrendbeli problémákat – például: ha felrakja valaki ezt a VR-szemüveget, és ott például létrejön egy valósnak tűnő de virtuális lány/fiú akibe szerelmes lesz, majd ha az „elhagyja”, abból lelki problémája lehet, amivel foglalkozni kellhet –, de nem föltétlenül kell ettől az egésztől megijedni.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Ezeket a helyzeteket előre kell látni, fel kell rájuk készülni és kezelni kell a technológiai rossz-használatából származó problémákat. Az ilyen jellegű problémákkal küszködő embereket majd valószínűleg fel kell zárkóztatni, de még jobb lenne, ha az ilyen helyzeteket megelőznénk.

– Valamilyen szabályzatrendszere van jelenleg a mesterséges intelligencia használatának?

– Mint ahogy mindig, minden új dolog esetében lenni szokott, egyelőre csekély a szabályozás, inkább beszélhetünk a fejlesztő cégek „lelkiismeretéből” fakadó önszabályzásról. Idővel meg fog születni az a hivatalos jogi szabályozási rendszer, ami szabályozni fogja a mesterséges intelligencia használatát, ez pedig nagyon sok problémát meg fog oldani.

– Védekeznünk hogyan lehet a korábban említett veszélyek ellen, miben látod ennek a mikéntjét?

– A tolvaj mindig egy lépéssel a rendőr előtt jár. Hogy hogyan szűrd ki, mit csinálj ezzel, azt sajnos nem tudom én sem. Egyszerűen az van, hogy meg kell jelenjen a szabályozás, amin már dolgoznak. Ahogy a tömeg számára elérhető megoldásokkal most sem lehet obszcén tartalmat generálni stb., úgy nem lesznek könnyen elérhetők azok az eszközök sem, amelyekkel deepfake-t lehet gyártani. Viszont

mindig lesznek bűncselekményre is használható eszközök, mindig lesznek „rablók”, akik egy lépéssel előrébb járnak.

Így lesznek olyan alkalmak – ahogy most is vannak nap mint nap, hiszen a legkülönfélébb online csalások világát éljük –, amikor

az embereknek a józan ítélőképességükre kell hagyatkozniuk egy-egy esetben.

– A személyes adataink mennyire vannak biztonságban, ha használjuk a mesterséges intelligenciát?

– A mesterséges intelligencia a vele megosztott adatok milyenségéből tanul, nem a konkrét adatot fogja megtanulni. Egyébként még az OpenAI-nál nem volt nagy adatlopás. Most már többségünk használ Google Drive-ot, nagyjából az a szintű adatvédelem van az OpenAI-nál is. Nem jelent nagyobb veszélyt. De nyilván,

ahogy nem raksz ki fotót a hitelkártyádról a Facebookra, úgy nem kell ezt a ChatGPT-vel sem megosztani.

(Az OpenAI egy mesterséges intelligencia kutatólaboratórium, amely az OpenAI LP profitorientált vállalatból és anyavállalatából, a nonprofit OpenAI Inc.-ből áll – szerk. megj.)

– Ön szerint el tudunk oda jutni, hogy a hétköznapi életben olyannyira mindennapivá valljon a mesterséges intelligencia használata, mint mondjuk most a Google-é?

– Amikor az internet megjelent, akkor az interneten való keresés az a fórumokon való kereséssel jelentett egyet. Utána jött a Google, akkor már az interneten való informálódás a Google-en való keresést jelentette. Aztán megjelent a YouTube, a TikTok, azóta ott nézegetjük a tutorialvideókat. Most a következő lépés a Chat GPT, én gyakorlatilag azt használom, amióta lehet. Másfél-két év távlatából azt látom, hogy az én gondolkodásom teljesen átalakult ennek megfelelően:

ma már nem az az első gondolatom, hogy ha van egy feladat, hogy hogyan keressem meg Google-ben, hanem az, hogy hogyan promptoljam le minél hatékonyabban, hogy segítsen a mesterséges intelligencia.

Ahogy ez mindenkiben megfogalmazódik és ahogy mindenki megbarátkozik a technológiával, onnantól kezdve

biztosan napi szinten fogjuk használni az MI-t.

– Hogyan lehet/érdemes használni a hétköznapi életben?

– Én például múltkor annak néztem utána a segítségével, hogy az általam szedett gyógyszer okozhat-e kábaságot mellékhatásként. De – egy kis túlzással – jól promptolva bármire tudsz releváns választ kapni.

– Vállalkozásokba beépítve hogyan lehet hasznos?

– Vállalkozások életében kissé összetettebb a helyzet. Van a mesterséges intelligencia és vannak a mesterséges intelligenciaként emlegetett nagy nyelvi modellek, mint például a Chat GPT – a kettő nem teljesen fedi egymást. A nagy nyelvi modell promptok alapján a tudásbázisából tud új szöveget létrehozni és választ adni. Míg a mesterséges intelligencia megoldásai sokkal távolabbra mutatnak, mint a Chat GPT, például adatelemzés, összefüggések keresése stb. – tehát rengeteg felhasználási területe van.

De ha a Chat GPT-nél maradunk a vállalkozások életében, elmondható, hogy alkalmas gyors információ szerzésre – egy adott piacról nagyon gyorsan képes képet kialakítani, megadni, hogy kik a főbb szereplők stb, hasznos lehet akkor is, ha a piac egy szereplőjéről, mondjuk egy vezetőről szeretnénk gyorsan információt összeszedni és felkészülni, hogy könnyebben meggyőzhessük ezáltal.

Emellett a cégek életében humánerőforrás-menedzsmentben is hasznos segítség lehet, hiszen nagyon alkalmas a toborzási feladatokra, és a jelentkezők szűrésére, kielemzésére és rangsorolására is. De hasznosak az ügyfélszolgálati Chatbotok is. Például kiváló chatbotok építhetők szállodai ügyfélszolgálatra és foglalási rendszerek működtetésére is. Vállalati felhasználásnál pedig kimondottan alkalmas nagy adathalmazok elemzésére, trend előrejelzésre, és a pénzügyek optimalizálására is.

– Félelmetesen sok dologra képes, de vajon helyettesítheti az embert is?

– Bizonyos részfeladatokban helyettesíteni fogja az embert ez egész biztos, de teljes egészében mégsem tudja, több okból sem. Először is az ember számos olyan adatból von le következtetéseket és szerez információt, amelyek az MI számára még nem észlelhetők, például mimika, gesztusok, szagok stb. A másik, hogy az embernek van egy nagyon gyors helyzetfelismerő készsége, van keze amivel fog, érez hideget, meleget, valamint az ezzel járó idegi érzékelést is megtapasztalja. Ameddig az MI mindezt nem tudja megtapasztalni, addig nem tudja teljes mértékben kiváltani az embert. Tudom, hogy most még ismeretlen, ezért sokaknak félelmetes is. Viszont ha elkezded használni és megérted a működését, rájössz arra is, hogy

valójában ez is „csak” egy eszköz,

amit a saját céljaid elérésére és a hatékonyságod növelésére használhatsz egészséges keretek között.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 21., kedd

Kertekbe ugrált be, fára mászott egy medvebocs Székelyudvarhelyen – videó

Egy anyamedve és két bocsa járt kedden délben Székelyudvarhelyen, mostanra sikerült mindhármukat elűzni – tudtuk meg a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület vezetőjétől. Egyik boccsal azonban jobban meggyűlt a bajuk.

Kertekbe ugrált be, fára mászott egy medvebocs Székelyudvarhelyen – videó
2024. május 21., kedd

Elnöki jóváhagyás: személyi igazolvánnyal is beutazhatnak Törökországba a román állampolgárságú turisták

Recep Tayyip Erdogan török elnök aláírt kedden egy rendeletet, amely szerint a turisztikai célból Törökországba utazó román állampolgárok személyi igazolvánnyal is beléphetnek az országba.

Elnöki jóváhagyás: személyi igazolvánnyal is beutazhatnak Törökországba a román állampolgárságú turisták
2024. május 21., kedd

Csak akkor lőhetik ki a somlyói medvéket, ha veszélyeztetik az emberi életet

Elaltatni és befogni – egyelőre ez a rövidtávú cél azzal a három fiatal medvével, amelyeket nemrég választott le az anyjuk, és amelyek az utóbbi időben naponta bejárnak Csíksomlyóra. Kilőni csak akkor lehet őket, ha veszélyeztetik az emberi életet.

Csak akkor lőhetik ki a somlyói medvéket, ha veszélyeztetik az emberi életet
2024. május 21., kedd

Nem tartja vissza sem a zaj, sem a világos a medvéket: újabb nagyvad merészkedett be Székelyudvarhelyre

Újabb medve jelenlétéről kaptak figyelmeztetést a székelyudvarhelyiek kedden dél körül.

Nem tartja vissza sem a zaj, sem a világos a medvéket: újabb nagyvad merészkedett be Székelyudvarhelyre
2024. május 21., kedd

Zsigmond Barna Pál: legyünk jelen a közéletben

A marosvásárhelyi származású magyarországi közéleti szereplő hatéves csíkszeredai főkonzuli munkájával vívta ki a székelyek tiszteletét. Minap Csíkszeredában járt, ahol néhány perc erejéig beszélgethettünk.

Zsigmond Barna Pál: legyünk jelen a közéletben
2024. május 21., kedd

Több székelyudvarhelyi utcában is áramszünet lesz szerdán

A villamossági vállalat értesítése szerint három utcában is áramszünet várható Székelyudvarhelyen szerdán reggeltől délutánig – tájékoztat felhívásában a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.

Több székelyudvarhelyi utcában is áramszünet lesz szerdán
2024. május 21., kedd

Kilométeres dugó, hőzöngő autósok: csak egy újabb nap Székelyudvarhelyen

Ismét kilométeres autósorok alakultak ki Székelyudvarhely Csíkszereda felőli bejáratánál, a Bethlenfalvi úton zajló munkálatok következtében.

Kilométeres dugó, hőzöngő autósok: csak egy újabb nap Székelyudvarhelyen
2024. május 20., hétfő

Nem bizonyult hatékonynak az elhajtás, megint a Kissomlyó utcában tűnt fel két bocsával az anyamedve

Pünkösdhétfőn sem maradtak Ro-Alert riasztás nélkül a csíkszeredaiak, ugyanis ezúttal a Kissomlyó utca 7. szám alatt látták őket, és riasztották a hatóságokat, a hatóságok pedig a csíkszeredaiakat.

Nem bizonyult hatékonynak az elhajtás, megint a Kissomlyó utcában tűnt fel két bocsával az anyamedve
2024. május 20., hétfő

Áramszünet Bethlenfalván és Kadicsfalván

Középfeszültségű vezeték hibásodott meg hétfőn késődélután Fenyéden, ezért szünetel az áramszolgáltatás Bethlenfalva felső részén és Kadicsfalván – a villamossági vállalat már dolgozik a probléma elhárításán.

Áramszünet Bethlenfalván és Kadicsfalván
2024. május 20., hétfő

Civilizáltan, szeméthegyek nélkül zajlott le a búcsús időszak Csíkszeredában

Incidensek nélkül zajlott le pünkösdi búcsús időszak Csíksomlyón, ráadásul a több százezres tömeget megmozgató rendezvény után tisztaság is maradt, anélkül, hogy túlcsordultak volna a kihelyezett szemetesek.

Civilizáltan, szeméthegyek nélkül zajlott le a búcsús időszak Csíkszeredában
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!