Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

László Szilárd önkéntes tűzoltóparancsnok kapta az idei Máréfalváért-díjat

Molnár Melinda 2019. november 02., 21:46

A máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület péntek esti rendezvényén a Balázs Imre Képtárban immár huszadik alkalommal adták át a Máréfalváért-díjat. László Szilárd önkéntes tűzoltóparancsnok, a Forrás Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnök sokoldalú tevékenységével érdemelte ki az elismerést.

Fotó: Veres Nándor

A templom és falu védőszentje, Szent Imre napjához közeledve 2000-től tartanak díjátadó ünnepséget Máréfalván. A jubileumi rendezvény nyitányaként egy perces csenddel adóztak a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesületet alapító és értékteremtő tagjai, jelesül Kovács Piroska és Mihály, Dávid Lajos illetve Nagy Eszter emlékének. A megható pillanatok után a helyi fiatalok népdalokkal emelték a rendezvény hangulatát.

Közösségszolgálat

A húsz családias és sok érzelmet rejtő ünnepségen huszonnégy díjat jelent, és huszonhárom díjazottat köszönthettek eddig – emlékeztetett Szallós-Kis Judit egyesületi elnök. Mindannyiuk mögött egy csapat áll, akik a máréfalvi közösségépítés egy-egy területein jeleskednek – a kultúra, a sport, a hagyományok átörökítése, a tudomány területén, avagy az ifjúsági illetve idősekkel való közösségi programokban.

Nevelnek, tanítanak, felvállalják a tehetséggondozást, cserkészetet, amatőr színjátszást, táboroztatást, a szépérzék fejlesztését, tájház-alapítást, -gondozást; felkarolják az elárvult gyermekeket – egyszóval embertársaikat szolgálják.

Fotó: Veres Nándor

Mindannyiuk közös jellemzője, hogy a máréfalvi civil élet és annak szervezetei által teszik otthonossá falusfeleik számára Máréfalvát. A díj a további elköteleződés záloga is, egy bátorítás a közösségért végzett munkálkodáshoz. Az elismerés alapítói, a Dávid fivérek

a falu érdekében végzett önzetlen, áldozatos tevékenységet szeretnék ösztönözni.

Fotó: Veres Nándor

Meglepetés

A Máréfalváért-díj kedvezményezettjének személyét igyekeznek a szervezők titokban tartani.

A 2000-ben alapított elismerést, a madéfalvi gyökerű, székelykevei Péter László képzőművész által készített plakettet és emléklapot idén László Szilárd helyi önkéntes tűzoltóparancsnoknak, a Forrás Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének ítélte a kuratórium.

Az elismert csak akkor fogott gyanút, amikor családtagjait is felfedezte az ünnepségen.

Fotó: Veres Nándor

Méltatásában Kovács Imre polgármester kiemelte László Szilárd személyes kvalitásait és közösségszervező tevékenységeit, főként a helybéli önkéntes tűzoltó alakulat sokrétű feladatvállalásainak összefogását, legyen szó a versenyeken való részvételről, az ott szerzett elismerésekről, a jármű- illetve eszközbeszerzésekről, a gyermekekkel való foglalkozáson át a helyi tűzoltó-napok megszervezéséig. Jótékonyság és közhasznú munka egyaránt szerepel vállalásaik között. Összegezve:

László Szilárd sokoldalú tevékenységével hozzájárult a kedvező falukép kialakításához és megerősítéséhez, a falu megismertetéséhez, népszerűsítéséhez, és biztonságérzetet nyújt, hogy szükséghelyzetben készenlétben áll önkénteseivel.

A díjazott sokfelé osztaná az elismerést, nyomatékosítva, hogy a közösségért csakis közösségeivel tud tenni: családja és önkéntes tűzoltó társai igenjével és Isten segítségével. Ehhez kapott énekelt áldást az ifjúsági ének- és zenecsoporttól valamint az őt ünneplő résztvevőktől.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/02_november/o_marefalvaert-dij-vn-002.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/02_november/o_marefalvaert-dij-vn-007.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/02_november/o_marefalvaert-dij-vn-008.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/02_november/o_marefalvaert-dij-vn-009.jpg
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat