Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Ideiglenesen „lakat alatt” az úzvölgyi katonatemető

Pinti Attila 2019. május 29., 18:33

Lánccal és három lakattal zárták le az úzvölgyi katonai temető székely kapus bejáratát szerdán, a csíkszentmártoni önkormányzati testület határozata alapján. A látogatási tilalom harminc napig lenne érvényes, azonban a határozatot Hargita megye prefektusa megtámadta a közigazgatási bíróságon. Közben nyilvánosságra került, hogy egy ortodox egyesület június 6-án a temetőben ünnepli a hősök napját, és a beton emlékművek avatóünnepségének megszervezéséhez a dormánfalvi polgármester segítségét kérik.

Fotó: Pinti Attila

Szerdán 13 órakor lépett érvénybe az úzvölgyi katonatemető harmincnapos látogatási tilalma, Csíkszentmárton önkormányzati testületének május 23-ai rendkívüli ülésén hozott határozata értelmében. A helyszínen a határozat betartatásával megbízott Gergely András polgármester, valamint Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke fogadta a sajtó képviselőit és a civileket.

HIRDETÉS

Fotó: Pinti Attila

Rövid temetőbejárást követően „Záróra!” felszólítással a megyei tanács elnöke kitessékelte a jelenlévőket a sírkertből, majd

egy lánccal és három lakattal lezárták az elkerített terület székely kapus bejáratát. A lakatok közül a legnagyobb a csíkszentmártoni önkormányzaté, a másik a történelmi egyházaké, a harmadik pedig a civil szféráé. 

Noha a látogatási tilalom idején a karbantartási munkálatokat – így a civil sírok gondozását – végzők beléphetnek a temetőbe, az nem derült ki, hogy erre milyen módon van lehetőség.

Fotó: Pinti Attila

A lezárt kapu előtti sajtótájékoztatón Gergely András csíkszentmártoni polgármester elmondta,

a helyzet tisztázásáig, harminc napig felfüggesztjük a temető látogatását, és reméljük, hogy ez idő alatt döntés születik az ügyben.

Borboly Csaba szerint a lezárás egyik fő oka, hogy „a cirkusz és a provokáció melegágyává kezdett válni a hősi halottak helye, és nem elfogadható, hogy egyesek politikai ambícióból így, törvénytelenségre újabb törvénytelenséggel lépve akarnak egy szent helyet meggyalázni”.

Fotó: Pinti Attila

A megyei önkormányzat elnöke ismertette, hogy kedden megkapták a Bákó megyei kataszteri hivatal átiratát, amely arról rendelkezik, hogy mivel „ez egy vitás helyzet”, ki kell igazítani a törvénytelenséget. Mint fogalmazott, bízik benne, hogy harminc napon belül döntés születik a területvita ügyében, és „Dormánfalva kataszteri bejegyzését visszavonják”. Szerinte a legfontosabb, hogy „a határt tegyék vissza az Úz-patakára”. Hozzáfűzte, az országos közbeszerzési hatóságtól is kaptak egy átiratot, amelyből kiderül, hogy „közbeszerzési szempontból sincs rendben, amit itt csináltak” – utalva ezzel a dormánfalvi polgármesteri hivatal által a haditemetőben felállított betonkeresztekre és ortodox emlékműre.

Fotó: Pinti Attila

A helyszínen a Bákó megyei rendőrség és csendőrség képviselői is jelen voltak, őket Borboly Csaba arra kérte, hogy a Hargita megyeiekkel közösen védjék meg a lezárt kaput az esetleges rongálástól.

Megtámadott határozat

Azon kérdésünkre, hogy mi történik, ha Hargita megye prefektusa megtámadja a csíkszentmártoni önkormányzat határozatát, Borboly röviden annyit válaszolt,

azzal aláírta a lemondási nyilatkozatát, mert a kormány ellen kell lépjen.

Csakhogy közben kiderült: Jean Adrian Andrei kormánybiztos törvénytelennek találta a csíkszentmártoni önkormányzat temetőlezárásra vonatkozó határozatát, és megtámadta a közigazgatási bíróságon.

Fotó: Pinti Attila

A bírósági keresetet a déli órákban iktatták, ez pedig automatikusan felfüggeszti a kifogásolt önkormányzati határozat hatályát. Adrian Pănescu, a prefektusi hivatal szóvivője érdeklődésünkre elmondta,

a kormányhivatal jogászai megvizsgálták a határozatot, és több kifogásolt pontot találtak.

Az Agerpres hírügynökség információi szerint a határozat sérti az alkotmány 25. cikkelye és a Románia EU-csatlakozási szerződése által is garantált mozgásszabadságot, illetve a jogalkotás technikáját szabályozó 2000/24-es törvényt is megsértették a határozat meghozatalakor.

Segítséget kérnek az ortodox civilek

Időközben az Ortodox Civilizációért Egyesület (Asociația pentru Civilizația Ortodoxă, ASCIOR) beadványa is nyilvánosságra került. Ebben arról tájékoztatják a temető román parcelláját kialakító Dormánfalva polgármesterét, hogy

június 6-án, a hősök emléknapján 17 órától az egyesület az úzvölgyi katonatemetőben ünnepli a hősök napját, és felkéri a polgármestert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a román parcella katonai ceremónia keretében történő felavatására.

Fotó: Pinti Attila

Ezzel kapcsolatban Borboly Csaba lapunknak szűkszavúan annyit mondott: „Én még hatodikán nem gondolkodtam, bízom benne, hogy addig tárgytalan lesz. Ráér majd előtte két nappal gondolkodni ezen.”

Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS