Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Közvitát tartanak a parkba építendő tömbházról

Simon Virág 2019. május 15., 12:26

Marosvásárhelyen az Állomás téri parkba tervezett, legalább tíz emeletes tömbház megépítéséről tartanak közvitát csütörtökön 14 órától. A városháza nagytermében tartandó megbeszélés nyitott, bárki részt vehet rajta, akit érdekel a tér és az oda tervezett tömbház sorsa.

Közvitát tartanak a parkba építendő tömbházról
galéria
A vasúthoz tartozó épületet nem bontják le Fotó: Haáz Vince

Az Állomás téren levő, jelenlegi zöldövezetre, parkba  egy nagy méretű tömbházat terveztek, amely földszintjén kereskedelmi helyiségek is lesznek – számoltunk be korábban.

A tervek szerint a két tízemeletes tömbház és két utca közötti részen fog állni az új létesítmény úgy, hogy a vasúthoz tartozó épületet nem bontják le.

A közelben levő tízemeletes tömbházak lakói, bár a terv megjelenésekor azt állították, hogy az ő véleményüket nem kérték ki, és nem is tájékoztatták őket a tervről, tudomásunk szerint, hivatalosan nem adtak hangot nemtetszésüknek.  Erre lehetőségük lesz a csütörtöki közvitán.

Még idén építőteleppé alakulhat az egykori park Fotó: Haáz Vince

Kodok Márton civil aktivista megkérdezte a tervező cég egyik szakértőjét, hogy pontosan hány lakrészt terveznek az épületbe. A tervezőtől azt a választ kapta, hogy ez még nincs eldöntve, nem tudni, hogy pontosan hány szobás lakrészeket alakítanak ki. Azt azonban elmondta, hogy

az épület belterülete lehetővé teszi, hogy 100 lakrészt is kialakítsanak benne.

Ami a parkolóhelyeket illeti az építtető köteles minden lakrészre legalább egy parkolóhelyet biztosítani. Az nem derült ki, hogy ha a tömbház földszintjén kereskedelmi helyiségek lesznek, akkor az oda érkezőknek lesz-e parkolóhely biztosítva vagy sem.

Az ország több nagyvárosában az új tömbházak, irodaházak esetében kötelező már földalatti parkolót építeni, ahol minden ügyfélnek, lakóknak állomásozási lehetőséget biztosítanak. Marosvásárhelyen ilyen előírások, elvárások még nincsenek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat