Közbiztonságról, romakérdésről, új pártról, beruházásokról, jövőképről Gálfi Árpáddal

Közbiztonságról, romakérdésről, új pártról, beruházásokról, jövőképről Gálfi Árpáddal

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere. „Sokan megkerestek közbiztonsági kérdésekkel”

Fotó: Erdély Bálint Előd

A választóktól négyévente kérik a politikusok a szavazataikat, ezért cserébe azonban előbbiek el is várnak olyan megvalósításokat, amiket a politikusok a kampány hevében megígértek. Ilyen megvalósítás lehet például egy város közbiztonságának erősítése – vallja a Székelyhonnak adott interjújában Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere.

Kozán István

2021. május 05., 22:032021. május 05., 22:03

– Isten ments, de ha a csíkszeredaihoz hasonló tűz pusztítana a székelyudvarhelyi Budvár romatelepen, hogyan tudnák megoldani a bajbajutottak elszállásolását? 

–  A romakérdés nemcsak Csíkszeredában vagy éppen Székelyudvarhelyen lehetne probléma, hanem országos viszonylatban gond van. Az azonban biztos: mi az elmúlt években a romakérdéssel viszonylag sokat foglalkoztunk, én például nemcsak polgármesterként, hanem azelőtt is. A romakérdésben amúgy szerintem azokat a lehetőségeket kell megtalálnunk, ami a beilleszkedés irányába tudna vezetni. Ám azt is hozzá kell tennünk, hogy ez nem tud egyik napról a másikra működni.

– Ez mind igaz, de visszakanyarodok az eredeti kérdéshez: Csíkszeredában – mint ahogy az elmúlt hónapok bebizonyították – nem volt egy letisztult forgatókönyv egy több száz ember érintő tűzeset következményeinek megoldására, önöknél ezzel mi a helyzet?

–  Ha Isten őrizz, valóban egy ilyen helyzet állna elő, mint Csíkszeredában januárban, akkor már most tudjuk, hogy Székelyudvarhelynek vannak olyan középületei, amelyek a bajban rendelkezésre állnának.

–  Bizonyára napi szinten követte a csíkszeredai és a minapi marosvásárhelyi szerencsétlenség híreit, illetve a meghozott döntéseket. Apropó, milyen a kapcsolata a székelyföldi városok vezetőivel? Azt például tudjuk, hogy Ráduly Róbert Kálmánnal, Csíkszereda volt polgármesterével jó viszonyt ápolt.

–  Azt mindenképp tudni kell, hogy a székelyföldi magyar városok polgármestereinek a találkozósorozatát, még 2016-ban, Székelyudvarhelyről indítottuk el, jómagam voltam ennek a kezdeményezője. Már akkor sem az volt a cél, hogy ki milyen pártszínekben nyert elöljárói mandátumot, sokkal inkább az, hogy mik a közös feladatok és miben tudunk egymás segítségére lenni. A mostani helyzetben is elmondhatom: a kapcsolataink kitűnőek. Ezek a találkozók – amelyeket kéthavonta tartunk, legutóbb Kovásznán volt, legközelebb Borszéken lesz – mind-mind arról szólnak, hogy átbeszéljük mindazokat a kérdéseket, amikben segíteni tudjuk egymást.

–  Maradjunk még egy kicsit a pártszíneknél. Erdélyben igencsak sokrétű a magyar politikai felhozatal: három magyar párt is létezik, mégis egy vegyes párt színeiben indult tavaly a helyhatósági választásokon. Tényleg erre volt szükség?

– Meggyőződéssel állítom, hogy azt a döntést egy kényszerhelyzet szülte. Emlékezhetnek, hogy engem kizártak a Magyar Polgári Pártból, az Erdélyi Magyar Néppárt esetében sem volt meg a százszázalékos lehetőség, hogy ott el tudnék indulni a helyhatósági választásokon, a Szabad Emberek Pártjában (POL) való indulást pedig mint eszköz állt rendelkezésre. Közben zajlott a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzése, ezt azonban ellehetetlenítették, így nem sikerült időben bejegyezni. Ezért kényszerültünk meghozni a döntést, miszerint a Szabad Emberek Pártjának színeiben fogok indulni.

A párt vezetése egyébként tényleg nem állított semmilyen feltétel elé, ezt pedig be is bizonyította számomra a párt országos és Hargita megyei vezetősége.

Közben megtörtént a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzése is.

–  Így van, a POL-ból pedig úgymond kizárták.

–  Igen, most pedig függetlenként folytatom a polgármesteri mandátumomat.

–  Na, de milyen a viszonya ennek tükrében a helyi szervezettel, hiszen a székelyudvarhelyi képviselő-testület döntő többségét adó POL-frakció továbbra is tagja maradt a pártnak, ellenkező esetben – a választói törvény értelmében – a polgármesterrel ellentétben ők igenis elveszítenék mandátumukat.  

–  Tavaly ősszel mindenki számára világos volt, hogy egy csapatként indulunk, és attól függetlenül semmi nem fog változni a mi munkánkban, ha a fent említett lépések meg fognak történni, értem ezalatt az én kizárásomat a POL-ból. A meghatározott irány nem változott, és bízom abban, hogy nem is fog.

Fotó: Erdély Bálint Előd

– Most ugyebár egy vadonatúj szervezetet vezet. Ez összefügg-e azzal, hogy most a helyi közbiztonság kapcsán erős nyilatkozatot fogalmazott meg?

– Nincs összefüggés a kettő között! A mostani bejelentés kapcsán szeretném kiemelni és hangsúlyozni, hogy közbiztonsági kérdésekkel nemcsak polgármesterként, hanem már önkormányzati képviselőként is foglalkoztam, még évekkel ezelőtt. Akkor sem bújtam senki háta mögé, hanem nyíltan és a nevemmel vállaltam mindazokat a lépéseket, amiket a város közbiztonságáért tettem és tenni fogok a következő időszakban is.

A mostani helyzetnek azonban nem én vagyok az elindítója.

Én városvezetőként azoknak a felhívásoknak, levelezéseknek, telefonbeszélgetéseknek a következtében éreztem úgy, hogy tényleg lépni kell; ezekkel sokan megkerestek. Természetesen az igazságszolgáltatással együtt kell itt fellépni. Csak így tudnak olyan eredmények megszületni, amit a közösség jogosan elvár tőlünk.

– Rugózzunk még a kérdésen: az említett család ugyebár évtizedek óta Székelyudvarhelyen él. Miért pont most érezte úgy, hogy legalább nyilatkozatok szintjén lépni kell? Ugyanakkor milyen további lépéseket tervez?

– Itt nem maga a család, hanem a cselekedeteik az elítélendőek.

Nem a nevekről van szó, hanem minden olyan ügyről, amit bárki is tett a közösség ellen, legyen szó fenyegetésekről, zsarolásokról.

A közbiztonság mindig is kitűzött feladatom volt, és meggyőződésem, hogy a helyiek el is várják ezt a mindenkori városvezetőktől – az önkormányzati képviselőktől is –, hogy kiálljanak és figyeljenek erre. Nekünk nem szabad megtorpannunk, hiszen mi azokat az embereket képviseljük, akiktől négyévente a szavazatukat kérjük, cserében el is várnak tőlünk olyan megvalósításokat, amiket megígértünk.

–  Térjünk át egy kérdés erejéig az úgynevezett nagypolitikára. Kérem, beszéljünk egy keveset az RMDSZ-szel való viszonyáról; főleg annak tükrében, hogy a kormányon lévő RMDSZ már-már „önti rá” a pénzt a környező településekre (például Csíkszeredára és Gyergyószentmiklósra), Székelyudvarhely azonban kimaradt. Ön szerint miért?

– Volt, van és lesz is egyeztetés az RMDSZ csúcsvezetésével; nemrég voltunk Bukarestben Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknél, egyúttal miniszterelnök-helyettesnél. Mi tényleg keressük azokat a pénzügyi lehetőségeket, amelyek a mi elképzeléseinknek a megvalósításához szükségesek. Mert tudjuk, hogy bármilyen és akárhány tervünk is legyen, azok megvalósításához pénzforrásokra van szükségünk.

– Tehát értsük úgy, hogy türelmet kér a székelyudvarhelyiektől, mert fog jönni a pénz?

– Meg vagyok erről győződve! Székelyudvarhely az elmúlt időszakban is a térség motorja kellett volna legyen, értem ezalatt az udvarhelyszéki települések mozgalmát.

Az elmúlt időszakban elodázott társulási lehetőségeket idén reményeim szerint meg tudjuk valósítani Udvarhelyszék számára.

Az igazi eredményeket térségi szinten lehet elérni, ehhez azonban közös gondolkodásra és olyan fejlesztések van szükség, amik ezt meg is mutatják.

– Úgy legyen. Évek óta halljuk, hogy tucatnyi nagyberuházásra nyert pályázatot a város. Megvan erre az önrész? Hiszen egy nyertes pályázat önmagában még nem sok, ehhez önrész és kivitelezés kell. Egyáltalán, ezeknek mikor lesznek látható nyomai?

– Ahhoz, hogy ezeket a pályázati lehetőségeket a város le tudta és a jövőben is le fogja hívni, először a város vagyoni kérdéseinek a rendbetétele volt az elsődleges feladatunk. Vagyis ahhoz, hogy Székelyudvarhely 15 európai uniós pályázaton keresztül közel 30 millió eurót le tudott hívni, annak köszönhető, hogy rendeztük a vagyoni kérdéseket. Mert tudni kell, hogy minden pályázat elsődleges papírja a megpályázandó létesítmény – út, járda, épület – telekkönyve. Azt is tudni kell, és beszélnünk is kell róla, hogy 2016-ig Székelyudvarhelyen egyszerűen nem voltak nyertes európai uniós pályázatok.

Sokat hangoztatjuk, hogy városunk le van maradva Csíkszeredához és Sepsiszentgyörgyhöz képest, ha viszont megtekintjük a Központi Fejlesztési Régió honlapját, láthatjuk, hogy a megyei jogú városok közül mi hívtuk le a legtöbb forrást az utóbbi néhány évben.

Ennek tükrében mondom: az elmúlt években zajlottak a papírozások és a projektek előkészítése, idén pedig a kivitelezések kezdődnek el. Említek is néhány befektetést: az Orbán Balázs iskola tornatermének befejezése, a Bányai János iskola főépületének rendbetétele, ugyanakkor remélem, hogy a csillagvizsgáló felújítására kiírt negyedik közbeszerzés már sikeres lesz. Úthálózatra is 15 millió eurós pályázatunk van. Feladatunk tehát van bőven. Itt azonban már a 2021–2027-es pályázati időszakra is fel kell készülnünk: erre idén a testület 5 millió lejt hagyott jóvá előtanulmányok elkészítésére. Mert mindenki számára világos kell legyen:

ahhoz, hogy bárhová is pályázhassunk, tiszta telekkönyvekkel és tanulmányokkal kell rendelkezzünk.

Nem szeretnénk, ha még egyszer kimaradna Székelyudvarhely ezekből a lehetőségekből.

Fotó: Erdély Bálint Előd

– Részben már választ kaptam, azonban még egy kicsit feszegetném a kérdést. Az elmúlt négy évben különböző fejlesztési irányokat láthattunk a nagyobb székelyföldi településeken (Csíkszereda az elkerülőutakra fókuszált, el is készült két szakasz; Sepsiszentgyörgy a multik megadóztatására fektetett hangsúlyt; Gyergyószentmiklóson uszodát építenek). Ehhez képest Székelyudvarhelyen – legyünk őszinték – kívülről még nem sok látszik. Vagy más szemüveggel kell néznünk? 

– Jól van, akkor érintsük a terelőút kérdését. 2016 után megszületett a döntés, miszerint a város határvonalán szeretnénk megépíteni az észak-nyugati terelőutat, azaz a Bethlenfalva–Szejke közötti szakaszt. El is készítettük 2017-re annak előtanulmányát és beazonosítottunk 273 területtulajdonost, 2018-ban azonban az illetékes minisztériumban szembesültem azzal, hogy Székelyudvarhely nem szerepel az országos mestertervben, ami annyit jelent, hogy erre a tervre nem pályázhatunk uniós forrásokra. Egy ilyen terelőút megépítése azonban Székelyudvarhely 10 éves beruházási költségvetésével felérő összeget jelent, így tehát csakis külső források bevonásával lehetne ezt megvalósítani. Abban azonban bízom, hogy megtaláljuk a pénzforrásokat – akár az épp kormányon lévő RMDSZ segítségével. Ugyanakkor a dél-nyugati, a Bethlenfalva–Jézus-kápolna közötti terelőút kérdése is fontos, hiszen ez tulajdonképpen tehermentesíthetné a városközpontot, ugyanis a város utcáinak jelentős részét bele lehetne kötni ebbe. Ennek tervezését minél hamarabb el kell kezdenünk. Ehhez azonban az általános rendezési tervünket (PUG) is módosítanunk kell, ugyanis a tervezett nyomvonalat a város általános rendezési terve nem tartalmazza. És engedjen meg még két témát: egyik a városi uszoda kérdése.

Szerintem jogos elvárás a székelyudvarhelyiek és udvarhelyszékiek részéről, hogy legyen a városnak uszodája; jelenleg az előtanulmányoknál tartunk, a beruházást kormánytámogatásból képzeljük el.

A másik kérdés a városi futballstadion teljes felújítása, ami esetében ugyancsak az előtanulmányoknál tartunk, a beruházásnál ez esetben is kormánypénzekre számítunk.

– Ha már érintőlegesen sportot említ, térjünk ki erre is. Évekkel ezelőtt Székelyudvarhely ott szerepelt az országos sporttérképen, egy ideje azonban eléggé lekopott onnan.

– Sportkérdésben Székelyföldön nagyjából körvonalazódtak sportáglefedettségek. Láthatjuk, hogy Gyergyószentmiklóson a jégkorong, Csíkszeredában a jégkorong és a labdarúgás, Sepsiszentgyörgyön a labdarúgás és a kosárlabda erős.

Székelyudvarhelyen a kézilabdának, a birkózásnak, az asztalitenisznek és a teremlabdarúgásnak van hagyománya. Mi ezekre kell fókuszáljunk.

Azt mindenképpen be kell látnunk és el kell fogadnunk, hogy a városnak nincs akkora lehetősége, hogy minden felsorolt sportágat magas szinten tudjon támogatni. Tudjuk, hogy bizonyos sportágakat ki kell emelni, másokat azonban nem szabad elengedni; de tény, hogy egyfajta prioritási listára szükség lesz a következő időszakban.

A polgármesterrel a múlt héten készítettük az interjút.

1 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 99. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 99. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre

Nagyobb az érdeklődés a gyógykezelési jegyek iránt tavalyhoz képest, eddig 740 kérést nyújtottak be a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárhoz. Az igényléseket az év folyamán több fordulóban fogadják, legkésőbb november 30-áig.

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre
2022. március 22., kedd

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek

Március elsején kezdődött a székelyudvarhelyi utcák, utak takarítása, azóta több szakaszt is megtisztítottak. A munkálatok jelenleg a forgalmasabb útszakaszok és utcák mentén zajlanak, majd utána kezdődhet a lakótelepeken is a portalanítás.

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek
2022. március 22., kedd

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen

A Székelyudvarhelyen állandó problémává vált parkolóhelyhiány miatt ellenőrzik a hosszú távra bérbe adott, de a város tulajdonában lévő területekre épült garázsok rendeltetésszerű használatát.

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen
2022. március 22., kedd

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa

Fontos a magyarországi országgyűlési választásokra a helyesen kitöltött szavazólapok beküldése – hívták fel a figyelmet a keddi sajtótájékoztatón a háromszéki RMDSZ vezetői.

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa
2022. március 22., kedd

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték

Annyira népszerűnek bizonyult a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös programja, ami alapján őshonos gyümölcsfákat adnak ingyen a sepsiszentgyörgyieknek, hogy két nap alatt elfogytak a csemeték.

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték
2022. március 22., kedd

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének

Összetett, személyiségfejlesztésre és tanácsadásra egyaránt hangsúlyt fektető, kétnyelvű pályaorientációs platformot hozott létre a Kovászna megyei tanfelügyelőség és a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ.

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének
2022. március 22., kedd

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák

Az első félévben a Kovászna megyei diákok 5,7 százalékát, 1407 tanulót nem tudtak lezárni, mert a hiányzások miatt nem volt elég jegyük. Tavaly több száz diák azért bukott osztályismétlőre, mert alig voltak iskolában. A lemorzsolódáson javítanának.

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák
2022. március 22., kedd

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek

Tizedik adományozói körét szervezi meg Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány március 30-án. Ez alkalommal három civil szervezet projektjét támogatják és kezdeményeznek gyűjtést azok megvalósítása érdekében.

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek
2022. március 22., kedd

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől

Nyilvánosságra hozták azt a tíz nyertes lakossági ötletet, amelyet már idén megvalósít a marosvásárhelyi városháza. Az első alkalommal megszervezett részvételi költségvetés első szakasza nagy népszerűségnek örvendett.

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől
2022. március 22., kedd

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte

Egy lelőtt kutya lett a veszte két orvvadásznak a Maros megyei Fehéregyházán. A rendőrség ugyanis a kutya gazdájának értesítésére szállt ki a helyszínre és azonosította a törvényszegő vadászokat.

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM