HIRDETÉS

Korszerű multimédiás eszközökkel szerelnék fel az új irodalmi múzeumot Udvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2018. február 12., 19:49
HIRDETÉS

Még nem kapott magyarországi támogatást a székelyudvarhelyi városvezetés a Nyirő-villa rendbetételére, így az ott elképzelt irodalmi múzeum megvalósítása is csúszik. Az épület alsó szintjét immár hivatalosan bérli a korábban is ott élt idős hölgy, akinek csak akkor kell elköltöznie, amikor elkezdődik a felújítás.

Fotó: Barabás Ákos

A magyar kormány segítségével szeretné felújítani a Nyirő-villát a székelyudvarhelyi városvezetés, ám a múlt év végén erre nem kaptak támogatást – tudtuk meg Orbán Balázstól, a helyi MPP–EMNP-koalíció frakcióvezetőjétől. Mint mondta, ettől függetlenül továbbra is prioritásként kezelik a projektet, és egyeztetéseket is folytattak az ügyben az anyaországi képviselőkkel. Ezek eredményeként szóbeli ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy

az áprilisi országgyűlési választások után – májusban vagy júniusban – megpróbálnak anyagi forrást rendelni az irodalmi múzeum létrehozásához.

Orbán rámutatott, egyelőre nem látnak más lehetőséget a közel 1,6 millió lej értékű terv megvalósítására, így nagyon bíznak az anyaországi segítségben. Ezt Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója is megerősítette.

HIRDETÉS

A tervek szerint a Nyirő-villa alsó szintjén közösségi teret hoznak létre, ahol az író munkásságát bemutató állandó kiállítást rendeznek be – közölték korábban a polgármesteri hivatal munkatársai. Egy multimédiás asztal is a berendezés része lesz, ezen is megtekinthető lesz a tárlat anyaga. Elkülönítenek ugyanakkor egy kisebb helyiséget is, ami különböző rendezvények helyszínéül szolgálhat, valamint egy fogadószobát is berendeznek. Az emeletre vezető lépcsőt változatlan formában hagynák meg, az egy Nyirő-emlékszobába vezet majd, ahol mozgóképvetítés is lesz. Az épületben helyet kap ugyanakkor egy állandó irodalmi kiállítás, amelyen szintén multimédiás eszközökkel teszik vonzóbbá a tárlatot az érdeklődők számára.

A tetőszerkezetet megerősítik, de nem végeznek rajta lényegi módosításokat.

Csak rekonstrukciós munkát terveznek a homlokzaton és a tornácon is, de több eredeti ablak is megmarad.

A villa melléképületében lesz a hőközpont, a kerítést pedig fából készítik el, ennek díszítő elemeit a házéhoz hasonlóan formálják meg.

Mivel kevés használható felület van az épületben, egy „okosházként” képzelték el az irodalmi múzeumot, ami azt jelenti, hogy

elsősorban korszerű IT-eszközök segítségével szeretnék bemutatni a különböző tárlatokat

– magyarázta Miklós Zoltán. Ez azért is fontos, mert meglehetősen kevés tárgy maradt fent például Nyirő Józseftől. A digitális megoldások másik előnye ugyanakkor, hogy nagyon látványosak, ráadásul könnyebben lehet változtatni a bemutatott tartalmakat. Az elképzelések szerint rendhagyó irodalomórákat is lehet majd tartani a diákoknak.

Fotó: Barabás Ákos

„Például ha a számítástechnikai részt Tomcsa Sándorral, Tamási Áronnal vagy más udvarhelyszéki íróval töltjük fel, akkor egy olyan kis oktatási központként szolgálhat a benti tér, ahol irodalomórákat is lehet tartani” – fogalmazott. Hozzátette, a múzeum varázsát éppen korszerűsége adja majd, hiszen képesek lesznek folyamatosan újat mutatni, nem kell feltétlenül csak Nyirő József irodalmi munkásságára koncentrálni. Sőt kortársai bemutatásával eleve kontextusba tudják majd őt helyezni.

Bérleti szerződést kötöttek

A Nyirő-villát ügykezelő múzeum vezetősége bérleti szerződést kötött az épület alsó szintjén lakó idős hölggyel, aki már 35 éve ott él – fejtette ki lapunknak Miklós Zoltán. Az egyezség szerint a hölgy addig lakhat a villában, amíg el nem kezdődnek a felújítások, ezután a városvezetés felajánl neki egy tömbházlakást, ahová átköltözhet. A befizetett bér ötven százalékát a múzeum használhatja, míg a másik fele az önkormányzat kasszájába kerül.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS